Vilanova i la Geltrú

Totes les notícies

“CIUTAT D’OPORTUNITATS”, SEGONA SESSIÓ DELS ESPAIS DE PARTICIPACIÓ D’ERCvng

La secció local d’ERC a Vilanova i la Geltrú va continuar el passat dijous amb els espais de participació “Parlem de Vilanova i la Geltrú amb #GentComTu”. En la seva segona sessió, celebrada al Pòsit de Pescadors, els republicans van voler parlar de Vilanova i la Geltrú com a ciutat d’oportunitats. Olga Arnau, candidata d’ERC a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú, va conduir la xerrada, que estava dividida en quatre grans blocs: sector primari, empresa i indústria, comerç i consum, turisme i projecció de ciutat. La primera intervenció la va fer Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors, qui va recordar que “el sector pesquer vilanoví ocupa 200 pescadors, i cada un d’ells genera indirectament 4 o 5 llocs de treball de caràcter familiar més”. També va parlar en el marc d’aquest primer bloc l’horticultor ecològic Ricard Huguet. Crític amb l’administració, Huguet va posar accent en “la necessitat d’infraestructures de rec municipals” i “una distribució del producte propera”. L’empresària i ex-membre de la Federació d’Empresaris del Gran Penedès Conxi Martínez va parlar d’innovació i polígons. Per ella, és vital “crear pols d’atracció per a indústries del sector de la innovació”, i sense perdre de vista “la importància de promocionar les àrees de polígons industrials”. L’èmfasi més ideològica la va posar Carles Soriano, president de la sectorial de Comerç, Turisme i Consum d’Esquerra Republicana. L’exregidor d’ERC a Sant Feliu de Llobregat va explicar quins són els models econòmics urbans que hem de defensar per construir municipis republicans. L’últim a intervenir va ser Carlos Díaz, empresari del sector hoteler i expresident de l’Estació Nàutica. Díaz va ressaltar “la importància de les associacions d’empreses i la col·laboració publico-privada”. Per aconseguir-ho, apuntava, “cal que administració i empresa remin junts en la mateixa direcció”.

MOLT BONES SENSACIONS DESPRÉS DEL PRIMER ESPAI DE PARTICIPACIÓ “CIUTAT SOCIALMENT JUSTA”

La secció local d’ERC a Vilanova i la Geltrú va inaugurar el passat dijous 24 de gener els espais de trobada i participació “Parlem de Vilanova i la Geltrú amb #GentComTu” parlant de justícia social. Els republicans valoren molt positivament aquesta primera sessió, i celebren la pro activitat i la qualitat de les intervencions, tant dels ponents com dels vilanovins i vilanovines que van assistir a la sala d’actes del Centre Cívic de la Geltrú. Olga Arnau, candidata d’ERC a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú, va donar el tret de sortida a l’espai agraint la participació ciutadana i recordant que la intenció d’aquesta iniciativa és “escoltar a tothom, per conèixer les necessitats dels vilanovins i les vilanovines i poder plasmar-ho al programa electoral”. “D’aquesta forma volem fer que guanyi Vilanova i la Geltrú”, apuntava Arnau. ERC va dividir aquesta primera sessió en cinc grans blocs: habitatge, economia i treball, serveis socials, convivència i nova ciutadania. El regidor republicà d’Acció Social a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernández, va explicar la seva experiència en l’habitatge social i la gestió de sòl públic a la seva ciutat, pionera a Catalunya en aquest àmbit. El segon torn va ser per la cooperativista Xio Gutiérrez, que va proclamar que “l’economia serà social o no serà”. En aquesta línia, Gutiérrez va defensar un model on la persona és el centre de tot i la gran beneficiada, i on l’empoderament i la coresponsabilitat hi són presents. A continuació Ramon Carbonell, director de Càritas Diocesana de Sant Feliu, va defensar la col·laboració d’entitats del tercer sector i l’administració com a bàsica. “La lluita contra l’emergència social ha de ser compartida i és necessari un pacte de ciutat a nivell social i polític”, reclamava. El tècnic a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Jordi Valls va ser l’encarregat de parlar de convivència, dones i LGTBI+. Valls va recordar que “calen polítiques de gènere transformadores i transversals”, i que “és necessari repensar la ciutat i la vida des d’una perspectiva de gènere”.

ERCvng OBRE ELS ESPAIS DE PARTICIPACIÓ “PARLEM DE VILANOVA I LA GELTRÚ AMB #GENTCOMTU”

La secció local d’Esquerra Republicana a Vilanova i la Geltrú obre aquest mes de gener els espais de participació i trobada “Parlem de Vilanova i la Geltrú amb #GentComTu”. Amb aquestes xerrades, els republicans volen escoltar a la ciutadania i que aquesta participi directament en la diagnosi de les necessitats dels vilanovins i les vilanovines, per tal de poder plasmar-ho en el seu programa electoral per a les eleccions municipals del mes de maig. Per fer-ho, ERC ha dividit els espais en 5 grans blocs: ciutat socialment justa (24 de gener a les 19:30h al CC de la Geltrú), ciutat d’oportunitats (7 de febrer a les 19:30h al Pòsit de Pescadors), ciutat viva i activa (21 de febrer a les 19:30h al CC de Sant Joan), ciutat digna (14 de març a les 19:30h al CC de la Geltrú) i ciutat de present i de futur (28 de març a les 20:30h a la sala infantil de la Biblioteca Joan Oliva). Totes les sessions seran moderades per Olga Arnau, candidata d’ERC a l’alcaldia de la capital del Garraf, qui ha valorat molt positivament la iniciativa. “El maig vinent volem guanyar les eleccions municipals perquè guanyi Vilanova i la Geltrú, i creiem que la millor forma d’aconseguir-ho és obrint-nos tant com puguem per conèixer les prioritats de tots els vilanovins i les vilanovines”. En la primera xerrada “Ciutat Socialment Justa”, que se celebrarà aquesta mateixa setmana, fonts republicanes ja han confirmat la presència d’activistes, entitats i col·lectius locals, representants d’entitats del 3r sector i ONGs, treballadors socials, empresaris i representants sindicals. Per acompanyar aquesta iniciativa, ERC Vilanova i la Geltrú ha estrenat aquesta mateixa setmana el nou web www.gentcomtu.info, a través dels quals els vilanovins i les vilanovines poden fer-los arribar les seves propostes i aportacions.

EL HOMRANI: “EL SISTEMA DE SEGURETAT SOCIAL ESPANYOL PROMOU LA PRECARIETAT”

La secció local d’ERC a Vilanova i la Geltrú va celebrar el passat dimecres 5 de desembre un nou debat del cicle #FemRepúblicaVNG. En aquesta edició, els republicans van parlar de treball i pensions. Una cinquantena de persones van acostar-se a la sala d’actes de la Plataforma–CSP per escoltar Chakir el Homrani — Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies —, Laura Pelay — Secretària General de Salut i exsecretària d’Estat del Benestar i Treball de la UGT — i Olga Arnau — Regidora d’Empresa, Innovació i RSC, i candidata d’ERC a l’alcaldia —. La regidora d’ERC i candidata dels republicans a les municipals de 2019 Olga Arnau va denunciar que “els beneficis dels qui legislen són la nostra precarietat”. Per aquest motiu “cal fer polítiques que generin ocupació de qualitat, i seguir treballant per revertir les retallades en sanitat, educació i pensions”, reclamava. També va parlar de precarietat l’exsindicalista Laura Pelay, qui va afirmar que “hi ha hagut un espoli deliberat del fons de pensions” i que “la reforma laboral ha portat el nostre mercat de treball a una precarietat estructural”. Finalment va ser el torn de Chakir el Homrani, qui va recordar que “ara mateix, a Catalunya, treballar no significa no estar en risc de pobresa”. De fet, “tenim 400.000 persones que es troben en aquesta situació”, continuava. Per tots aquests motius, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies va expressar un cop més “la necessitat de la República Catalana per tenir la capacitat legislativa que ens permeti treballar a favor d’un sistema productiu basat en la productivitat i no la precarietat”.  

BARGALLÓ: “L’EDUCACIÓ ÉS NOSTRA I NO ENS LA PODEN TOCAR”

La secció local d’ERC a Vilanova i la Geltrú va inaugurar el passat dijous 11 d’octubre el cicle de debats #FemRepúblicaVNG, i va fer-ho parlant sobre educació. La sala d’actes de la Biblioteca Armand Cardona i Torrandell es va quedar petita per escoltar el conseller d’Ensenyament Josep Bargalló, acompanyat de les vilanovines Pilar Contreras — directora general de Centres Concertats i Centres Privats — i Judith Barbacil — directora adjunta dels Serveis Territorials d'Ensenyament de Barcelona comarques —. La regidora d’ERC i candidata dels republicans a les municipals de 2019 Olga Arnau va ser l’encarregada d’obrir l’acte i va posar èmfasi a l’àmbit local, afirmant que “dissenyant un projecte educatiu de ciutat ja estem creant una ciutat posada al segle que toca”. Arnau va passar la paraula a Judith Barbacil, qui va donar una perspectiva històrica educativa a la ciutat. Pilar Contreras, com a directora general de Centres Concertats i Centres Privats, va defensar que per aconseguir un sistema educatiu de qualitat “cal que les escoles públiques i les privades concertades es coresponsabilitzin i cooperin”. Finalment va ser el torn de Josep Bargalló, qui va reivindicar l’educació com a estructura d’estat: “És nostra i no ens la poden tocar, ja no van poder quan van voler fer-ho aplicant el 155”. Pel conseller d’Ensenyament “l'escola catalana necessita una millora continuada, que repercuteixi en el procés d'aprenentatge de l'alumne, que es l'objecte i el subjecte de l'educació. Un cop acabada la seva intervenció, es va obrir un torn obert de paraules. La secció local d’ERCvng es va mostrar molt satisfeta amb la resposta de les vilanovines i els vilanovins a la primera sessió del #FemRepúblicaVNG, i ja ha anunciat que en el transcurs dels propers mesos se celebraran noves edicions del cicle amb la presència de diversos consellers republicans.    

Emplaçat, vilanova

ERC s'emplaça pels presos i exiliats polítics

Èxit de la primera edició del festival Emplaça’t, celebrat el passat dissabte 7 de juliol a la Plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú. Per l’acte, organitzat per la secció local d’ERC a Vilanova i la Geltrú, hi van passar més de 500 persones, qui van omplir la caixa de solidaritat amb les persones preses i exiliades polítiques.   El vespre va començar amb les actuacions musicals dels vilanovins d’Espot i Manyer —amb la col·laboració de Mercè Mateo— i Carla Barroso. Toni Albà va fer xalar els assistents amb els seus millors monòlegs, i el bateria d’Els Pets Joan Reig va tancar la jornada d’actuacions presentant el seu nou disc en solitari i tocant alguna de les cançons més emblemàtiques del grup de Constantí. Entre tothom qui es va acostar a gaudir de la música i a expressar la solidaritat amb els presos i exiliats hi havia Ferran Civit, company de la consellera d’Agricultura exiliada Meritxell Serret, qui va lamentar la situació actual: “En ple segle XXI, és incomprensible que ens trobem amb presos i exiliats polítics a l’Estat espanyol”. Civit, diputat al Parlament de Catalunya, va voler refermar la determinació de “seguir incansablement cap a la República Catalana”.   Durant el festival es van poder escriure cartes als presos i exiliats polítics i es va sortejar una panera groga, tots els beneficis de la qual —així com els de les barres i els de la botifarrada popular— aniran destinats a l’Associació Catalana pels Drets Civils. Des d’ERC a Vilanova i la Geltrú han expressat el seu agraïment més profund a totes les persones físiques i comerços locals que van col·laborar desinteressadament amb l’organització de l’acte i amb la panera groga.

Vilanova

ERC, un mes governant per fer una ciutat més justa

El fet que el nou govern de la ciutat, amb la incorporació dels quatre regidors del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en el termini tan curt d’un mes hagi estat capaç d’adequar els tipus impositius de l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI) per evitar pujades dels rebuts, capaç de millorar les condicions per als ajuts al pagament d’impostos a les classes més desafavorides i àgil per signar un conveni amb l’entitat Can Pistraus que permeti garantir l’organització en els pròxims quatre anys del Tingladu -un dels principals festivals musicals gratuïts del país- diu molt de la capacitat de treball d’aquests regidors. Incorporar-se a un govern amb una inèrcia d’anys i introduir-hi la seva empremta de caire social, integrador i associatiu no és una tasca fàcil. La petjada dels representants d’ERC prové de la seva proposta de fer una ciutat digna, solidària, culta i lliure tal com es plantejava en el seu programa electoral de les darreres eleccions municipals l’any 2015, i és fruit de l’intens treball des de l’oposició, de conèixer la institució i de l’esforç diari durant els darrers anys en col·laboració amb la resta de grups de l’oposició i amb l’anterior equip de govern amb l’únic i exclusiu objectiu de millorar la ciutat i les condicions de vida dels nostres conciutadans, sense posar per davant partidismes. Des de l’oposició hem estat capaços de col·laborar amb projectes plantejats des de diversos grups, d’aportar la nostra visió de ciutat i de país, i ara, des del govern seguim treballant amb el mateix objectiu: construir una ciutat i un país més justos i més solidaris, uns impostos racionals amb ajuts per a les classes més desafavorides, i atendre i donar suport a les iniciatives de les entitats culturals, esportives i d’oci tan característiques de la nostra vila. La incorporació d’ERC al govern de la ciutat ha estat una mostra del seu compromís amb Vilanova i la Geltrú i amb el país.

OLGA ARNAU, CANDIDATA A L’ALCALDIA D’ERC PEL 2019

Olga Arnau encapçalarà la llista d’Esquerra Republicana a Vilanova i la Geltrú a les eleccions municipals de 2019. Així ho ha decidit per unanimitat l’assemblea d’ERC celebrada aquest dimarts al vespre al Casal Macià. Arnau va ser l’única candidata, avalada per l’executiva local. En l’assemblea també van mostrar-li el seu suport Marc Sanglas, secretari de Política Municipal d’Esquerra Republicana, i Jordi Medina, president d’ERC Garraf. Arnau és assessora fiscal i mercantil, presidenta del CN Bàsquet Vilanova i, des de 2015, regidora republicana a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. En els darrers comicis municipals va ocupar —com a independent— el número 3 a la llista que encapçalava Queti Vinyals, i ara la militància aposta per ella per substituir l’actual portaveu d’ERC al consistori. En el seu discurs de presentació de candidatura, Arnau va voler agrair a l’executiva local i als companys del grup municipal la confiança dipositada en ella i la seva generositat en proposar-la com a cap de llista “tot i no ser militant del partit”. La regidora d’ERC va voler remarcar que la situació nacional és un dels principals motius que l’han portat a acceptar aquesta responsabilitat, ja que “no podem deixar sols als presos polítics i consellers exiliats, i això passa per construir la República Catalana des dels municipis”. “També ho faig pel meu fill i per la meva filla”, continuava, “ells m’han fet sortir de la meva zona de confort i involucrar-me políticament per lliurar-los un futur millor en una ciutat i un país millor”. En relació a Vilanova i la Geltrú, l’alcaldable d’ERC va proclamar que “la ciutat necessita un gir i convertir-se en una municipi republicà al servei de les persones” i, per fer-ho, “cal que ERC sigui forta a les properes eleccions municipals”. Per aquest motiu, apostarà per “una llista amb gent compromesa i de perfils molt diversos, tant militants com independents”.

ERC REIVINDICA LA LLIBERTAT DELS PRESOS POLÍTICS I EL RETORN DELS POLÍTICS EXILIATS EN LA SISENA EDICIÓ DEL SOPAR DE LA REPÚBLICA

 Enguany el convidat va ser el diputat republicà Gerard Gómez del Moral, qui substituïa l’empresonada Carme Forcadell La secció local d’Esquerra Republicana a Vilanova i la Geltrú va celebrar, el passat divendres 20 d’abril al Foment Vilanoví, la VI edició del Sopar de la República. L’acte va comptar amb la participació del diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Gerard Gómez del Moral. Després de la benvinguda d’Oriol Huguet, president de la secció local d’ERC a Vilanova i la Geltrú, Gómez del Moral va obrir l’acte agraint la seva invitació i recordant que ell no havia de ser allà. En paraules seves “el meu lloc l’havia d’haver ocupat la Carme Forcadell, a qui han privat de llibertat per lluitar per la nostra llibertat”. El diputat es va mostrar optimista vers la investidura del president de la Generalitat en les properes setmanes i la creació d’un govern, i va demanar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels polítics exiliats. Els record als presos polítics va marcar profundament el conjunt de l’acte. Al fons de la sala hi penjava un cartell on s’hi llegia “Llibertat presos polítics catalans ara”, a cada una de les taules del sopar hi havia dues roses grogues, sumant un total de 16 —una per cada un dels polítics empresonats o exiliats— i a la taula presidencial hi havia una cadira buida amb un llaç groc. Justament les dues entitats que tenen els seus líders empresonats van rebre el Ventosa i Roig d’enguany. Òmnium Garraf i l’ANC de Vilanova i la Geltrú van ser premiats pel seu activisme en defensa dels valors democràtics i republicans, i la seva lluita constant per assolir la República Catalana. En la categoria individual, el guardó va ser per Maria Carme Barceló, pel seu compromís en la formació de joves crítics en la seva tasca com a professora universitària i la defensa dels valors republicans en la seva etapa com a presidenta de la secció de cultura l’AE Talaia i membre de la Comissió Pro-Monument a Francesc Macià.