Vilassar de Dalt

Notícia

Un article escrit per en Joan Abril que explica la tasca d'Esquerra dels darrers quatre anys al govern municipal

¿Què hem fet la gent d’ERC, en aquesta legislatura, i en matèria d’esports, noves tecnologies, cultura o joventut directament o per mitjà d’acords amb els altres grups municipals? Els recursos que hem gestionat en l’obra de govern de Vilassar de Dalt estan més que justificats, si considerem les diverses àrees que hem liderat com un bé i un hàbit individual i col•lectiu que reverteix en benefici públic. Les dades que presentem són un propòsit de mínims que volem –amb acords plenaris si cal– convertir en un de màxims.

Les dades, doncs, que des de la candidatura d’ERC-JERC i Reagrupament apuntem són el fruit d’un esforç col•lectiu sempre al servei dels vilassarencs i vilassarenques, tant si comparteixen o no el programa i les idees del nostre projecte d’esquerra. Des de la gestió dels municipis petits, des de la proximitat de la gent que lidera ERC envers el compromís social amb els vilatans com a model de país que vol i necessita progressar per a un petit gran poble. Més poble des de la humilitat, des del sentit comú, des de l’honestedat, des del treball perseverant, des de l’atenció al comerç, a la gent jove; i més futur vers horitzons de defensa dels serveis socials, dels serveis públics, amb imaginació i el màxim consens, defugint partidismes estèrils i promovent les idees de progrés, d’esquerres.

No pretenem fer una llista exhaustiva del que hem fet. Només destaquem les accions i projectes que més han significat i que han representat un gir important en la manera de veure el poble, dins una comarca i un país que necessiten plena confiança en un projecte d’esquerres i amb un clar horitzó pel dret a decidir.

ERC es presenta per governar amb una majoria àmplia i estendre la mà a altres partits, amb els quals sempre tindrem complicitats per les idees que ens agermanen, però també amb els altres grups que potser es poden distanciar més del nostre projecte i del nostre programa. Un distanciament, però, que en aquesta política de proximitat de què gaudim a Vilassar, mai serà llunyà de les propostes que haurien de beneficiar tot un poble, perquè tenim programes, tenim idees, i des d’ERC tenim l’esperit de consensuar en benefici de la població que volem liderar. Més poble, i més futur. I en aquest creixement, necessitem creativitat, necessitem implicació, necessitem que tots plegats fem pinya per a un gran castell humà que es diu Vilassar de Dalt, i una gran colla de castellers i castelleres i anxanetes que es diu Catalunya, amb futur i amb plena sobirania.

Joventut
Hem garantit els drets dels joves perquè gaudeixin de plena autonomia, i ho hem fet amb projectes com la Bibliojove; la Massa Jove: fent un carnet Massa Jove, a un preu popular per a totes les arts escèniques a tots els joves de 12 a 30 anys; l’Espai Jove: remodelació, equipament, realització de tallers, exposicions, sortides, xerrades, cursos, torneig i zona lúdica, campanyes solidàries, projectes conjunts amb el Centre Obert. Ens hem apropat a joves en risc d’exclusió social, i hem introduït un professional al servei dels joves en la transició escola-treball. Hem ajudat en matèria d’habitatge i de salut.

Esport
Hem incentivat l’esport al poble com a activitat saludable tant a nivell social com de salut: hem reformat i ampliat els vestidors de la piscina, hem adquirit desfibril•ladors com a instruments de seguretat, hem millorat els equipaments del camp de futbol, hem inaugurat les pistes d’atletisme i hem introduït el Pla d’Esport a l’Escola. Òbviament, hem mantingut accions continuades com la Bicicletada, el Campionat Popular de Tennis Taula, la Nit de l’Esport, etc.

Cultura
Hem organitzat i col•laborat amb diverses entitats per promoure la cultura com a bé inalienable i com a actiu imprescindible per fomentar l’esperit emprenedor, autònom i creatiu de tots els ciutadans de Vilassar. Hem dut a terme una important sèrie d’activitats com la Festa de Sant Jordi i el premi literari Sant Jordi, la Trobada dels Nadons, diverses fires multitudinàries, les Vetlles d’Estiu (balls de saló a Can Rafart, concert als forns romans). Hem projectat el Teatre La Massa com un dels centres teatrals i culturals de referència del Baix Maresme aconseguint que el Teatre sigui declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, gràcies en part a una de les obres arquitectòniques més importants de Vilassar com és l’obra de Rafael Guastavino. Hem promogut els bucs d’assaig a Can Rafart i l’Aula de Dansa. I no ens oblidem de la Projecció de la Biblioteca de Can Manyer com a espai atractiu, acollidor i flexible per donar resposta a un públic heterogeni. La nova biblioteca gaudirà d’una concepció nova i serà un referent cultural del territori, amb connexió a totes les xarxes de serveis per transmetre tota la informació d’interès públic.

Noves tecnologies
Hem treballat per modernitzar l’administració i alhora oferir als ciutadans tots els elements per a una comunicació àgil, ràpida i còmoda amb el nostre ajuntament. Per aconseguir-ho hem instal•lat xarxes wi-fi al pavelló i a la biblioteca, hem emès volants d’empadronament des de la seu electrònica, hem entrat en la digitalització de notificacions electròniques i actualment estem en el desplegament del tram final per poder completar l’anella de fibra òptica. No oblidem la posada en marxa de la seu electrònica de l’Ajuntament: preceptes de l’ordenança electrònica, carpeta ciutadana (per saber els tràmits que hi fan els vilatans), tramitador en línia (presentar tràmits administratius des de casa o des de qualsevol punt del món).

Tanquem un mandat i n’obrim una altra per a un futur engrescador, en un entorn de crisi general que ens ha de fer més solidaris, més imaginatius, i sense haver de renunciar a cap dels drets, a cap dels serveis pels quals l’esquerra d’aquest país ha lluitat fa molts anys. No hi renunciarem, i per no fer-ho, ens cal fer camí plegats, amb la tenacitat i la força que estem convençuts de liderar i perquè els reptes actuals ens esperonen més encara per presentar un projecte de futur més encoratjador, més entusiasta. Hem fet grans propostes i grans projectes, gràcies naturalment a la complicitat de tot un poble, de tot un gran poble. Per tornar a guanyar, per tornar a vèncer com a poble i com a país, el programa d’esquerra gaudeix d’un valuós certificat de qualitat, que és el reconeixement de l’obra feta. Una obra que ens avala per fer de Vilassar de Dalt Més Poble i Més Futur.


JOAN ABRIL ESPAÑOL
Filòleg, professor de llengua i articulista