Vilassar de Dalt

Notícia

David Elvira i Carme Bertral ens expliquen com serà la sanitat a la nova República

El passat divendres 31 de març, una cinquantena de persones van omplir la sala d'actes de la Biblioteca, per escoltar com David Elvira, director del Servei Català de Salut, i Carme Bertral, presidenta de la sectorial de Salut d'Esquerra, ens explicaven les bases sobre les que es bastirà la sanitat a la nova República catalana. La xerrada forma part de la campanya "La República que farem", en la que Esquerra vol explicar com serà aquesta nova República.

Després de la presentació dels ponents per part de Pau Morales, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vilassar, Carme Bertral va explicar els cinc pilars sobre els que Esquerra vol construir el sistema sanitari. Esquerra vol crear un sistema d'Atenció integral centrada en la persona i d’acord amb els valors republicans; un sistema universal, de qualitat, sostenible i equitatiu; un sistema de salut i benestar transversal, present en totes les polítiques i amb coresponsabilitat del ciutadà; un sistema amb una organització territorial integrada i en xarxa i, finalment, però no menys important, un sistema orientat a la recerca, la innovació i l’excel·lència.

Per la seva banda, David Elvira va explicar les traves que, actualment, està patint el sistema sanitari català des de Madrid, directa o indirectament. També va explicar que, amb els pressupostos del 2017 ja aprovats, s'ha pogut revertir en un terç les retallades en el sector sanitari, i que s'està treballant per la resta. Respecte el Servei Català de Salut, Elvira va explicar que s'ha fet un canvi respecte la visió del pacient. Aquest ha passat de ser vist amb por a ser un actor principal més en la tria de decisions. "D'això s'en diu qualitat democràtica", va comentar el director del Servei.

Finalment, Elvira va explicar en quins serveis del recent aprovat pressupost destinava més recursos. Enguany, s'augmentava significativament les partides en atenció primària i en salut mental, és a dir, en aquelles on la gent pateix més. 

A preguntes del nombrós públic, Elvira va explicar que cal millorar els contractes dels treballadors per adaptar-los a les necessitats reals del servei i Bertral va explicar que també s'està treballant, des de l'àmbit de Salut, en la reforma horària, que millorarà les jornades laborals dels treballadors, sense rebaixar, en cap moment, la qualitat del servei.

Per cloure l'acte, Ramon Pujol, president de la Secció Local, va lliurar un petit obsequi als ponents per agraïr la seva presència a Vilassar.