Vilassar de Dalt

Notícia

En homenatge al President Companys i als alcaldes republicans afusellats pel franquisme

Xavier Yelo (Portaveu d'ERC - Vilassar i regidor de Cultura i Comunicació)

En el 73è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys una delegació  d'Esquerra Republicana integrada per en Joan Tardà (diputat al Congrés) i la Blanca Arbell (presidenta d'ERC-Maresme), entre d'altres, ha presentat a Buenos Aires una querella contra l'estat espanyol pels crims contra la humanitat que representen l'assassinat del President Companys i de més de 40 alcaldes republicans. L'estat espanyol, ja ben entrat el segle XXI, encara es nega a reparar les víctimes del feixisme, a anul·lar els judicis ilegals del franquisme i a jutjar els responsables materials d'aquells fets. 73 anys després l'estat espanyol no ha anul·lat el judici del President Companys ni ha demanat perdó, al contrari, oficialment el segueix considerat un criminal de guerra. 
A diferència de totes les democràcies que patiren passats totalitaris, l'estat espanyol no ha metabolitzat el passat amb la reparació de les víctimes de la Dictadura i, conseqüentment, ha defugit d'enfortir els valors democràtics de la societat, que permetrien que mai més pugui tornar a passar res de tot allò. De fet, el govern del PSOE blindà la impunitat amb l'aprovació de la Llei de la Memòria Històrica l'any 2007, bo i negant jurídicament la condició de víctima a les persones represaliades, tot declarant legals els tribunals de la Dictadura i, en conseqüència, fent legals les seves sentències.
El President de Catalunya, Lluís Companys, és l'únic president elegit democràticament que ha estat afusellat a l'Europa Occidental. Ell, com a símbol dels milers de militants antifeixistes i republicans que van ser perseguits i afusellats en la negror del franquisme. 

Precisament perquè creiem que cal explicar la història i cal fer una justa reparació i homenatge de totes les víctimes, des d'Esquerra Republicana de Vilassar hem presentat al ple del dijous 30 d'octubre del 2013 aquesta moció de suport a la querella contra els crims del franquisme presentada i acceptada per la jutgessa argentina Maria Servini. Agraïm l'adhesió dels grups municipals que també l'han votada (CiU, GdE, OXV, CEV, PSC, ERC i CUP) i han fet possible que 12 dels 13 regidors de l'Ajuntament de Vilassar es pronunciïn a favor de la llibertat, la democràcia i la justícia històrica.