Vilassar de Mar

Totes les notícies

Ja ha arribat el bon temps. Tenim el poble preparat per gaudir-ne?

Arriba el bon temps. Les hores s’allarguen i el clima ens convida a gaudir molt més de l’entorn i de les activitats a l’aire lliure que ens ofereix el nostre poble. Tenim sort perquè a Vilassar de Mar comptem amb moltes zones verdes, molts parcs d’esbarjo i moltes places i carrers on podem conviure i fer vida social. Les escoles obren les seves portes tot l’any i podem gaudir dels seus espais oberts en horari no lectiu sempre que ho vulguem. Tenim un poble que incita a viure’l i estimar-lo, i a fer comunitat. El bon temps ens recorda que podem fer moltes coses. Tenim, per exemple, una rica i àmplia oferta cultural de tot tipus, que arriba al seu moment estel·lar amb la Festa Major. La nostra Festa Major és la gran posada en escena del que som com a poble: un gran poble en moviment! Activitats festives i lúdiques per a totes les edats que compten amb la participació de moltes entitats i del gran teixit social que tenim al municipi. Perquè el poble som totes i tots els seus veïns i veïnes; i a les persones que el conformem, ens encanta participar-ne i fer-nos-el nostre. Aquest any, a més, comptem amb una nova iniciativa que es diu Estiu Jove, que recull un ampli ventall d’activitats pensades amb i per els joves del municipi que es desenvoluparan durant el mes de juliol. Aquesta iniciativa s’ha impulsat des de la Regidoria de Joventut amb la participació de molts dels i les joves del poble. El bon temps també ens porta a gaudir de la mar. Tot i que les darreres pluges d’aquesta primavera han malmès una part important de les nostres platges, estem conversant amb ‘Costas y Medio Marino’ de l’Estat Espanyol per a reforçar la nostra escullera marítima el més aviat possible. A les nostres platges hi tenim el caliu de l’Espigó de Garbí i els ‘xiringuitos’ que cada any ens hi acompanyen, entre d’altres. Sovint és tanta l’atracció del mar que moltes persones vénen de fora per a gaudir-lo i es fa difícil aparcar el cotxe a les zones del municipi properes a les platges.

L’obra pública invisible

Existeix una obra pública invisible, la qual no convida a inauguracions. No hi ha cintes a tallar, ni places i carrers a engalanar, ni plaques a descobrir. Aquestes inversions són les que els governs municipals són molt reticents a executar, perquè ni es veuen ni es poden ensenyar, i la ciutadania no en pot gaudir. Però arranjar i renovar el clavegueram és del tot necessari i imprescindible per al bon funcionament d’un municipi.   Vilassar de Mar portava molts anys sense fer cap mena d’actuació d’aquest tipus. El passat dimarts 3 d’abril es va donar inici a les obres del projecte de renovació del clavegueram dels carrers Sant Feliu, Sant Francesc, d’en Roig i Sant Antoni. Evitar els problemes que es produeixen per acumulació d’aigua quan plou molt; afegir pendent a clavegueres molt antigues que no en tenen i implantar un sistema de xarxa separativa; són actuacions del tot necessàries. En el cas del carrer Sant Feliu, l’obra busca ampliar la secció per evitar els embussaments i les entrades d’aigua als baixos dels habitatges, que es produïen sobretot en situacions de pluja. Les obres s’han adjudicat a l’empresa Covan, Obres Públiques SL per un pressupost de 321.255 euros.   Comptant que ja s’ha fet una actuació al carrer de Ca l’Avellà, que se n’estan realitzant quatre més, i que està en estudi una última abans d’un any al carrer Torrent del Porxo, seran entre cinc i sis les actuacions a la xarxa de clavegueram des del 2015, amb el govern municipal d’ERC-VdMdiuSí. Cal recordar que amb diferents governs municipals anteriors, de diferent color polític, només es va realitzar una sola actuació d’aquest tipus, que tant necessari és pel sanejament del nostre poble.   La bona gestió de les arques municipals ha fet possible destinar inversions a obra invisible, però alhora del tot necessària. No ens volem aturar només en allò que es veu i pot lluir, sinó que fem mans i mànigues per fer un Vilassar de Mar millor en tot: en el visible i també en l’invisible.

Reduir les desigualtats de gènere

L’Ajuntament és l’eina més potent de transformació local real d’un territori, a través de l’aplicació de les seves polítiques municipals. Des d’aquesta perspectiva de gestió local, es poden fer diferents coses per a combatre el que anomenem ‘desigualtats de gènere’ de forma transversal des de les diferents regidories. Per començar, l’ajuntament ha de fer constantment accions de difusió i coneixement de les desigualtats de gènere existents, per tal de corresponsabilitzar a la societat que és un tema que ens afecta a totes i a tots. La socialització i visibilització de les desigualtats socials ens permeten plantejar accions i solucions per a afrontar-les amb la implicació directa de la població i fer prevenció. El ‘Pla d’Igualtat’ concreta totes aquestes mesures d’actuació transversals per a fer-hi front.   Les dones cobren un 26% menys que els homes. Fer accions avaluatives a les empreses del municipi en aquest sentit permet concretar accions propositives per a rebatre-ho.   La pobresa té rostre de dona. La gran majoria de llars monoparentals estan a càrrec d’una dona i tenen un alt risc de patir pobresa. Identificar aquestes situacions al nostre poble ens permet idear ajudes adaptades a cada realitat concreta des de Serveis Socials.   Les denúncies per agressió sexual a Catalunya han crescut un 9,43% en un any; les d’abusos sexuals un 43,47% i les de maltractaments en l’àmbit de la llar un 15%. Fer campanyes educatives a espais públics comunitaris i equipaments per a explicar les agressions sexuals, l’assetjament sexual i els maltractaments ajuda a fer prevenció i educació social sobre l’àmbit. La col·laboració entre la comunitat educativa, la veïnal, i els cossos de seguretat és de vital importància per a la detecció de casos. Els protocols d’actuació conjunta i un circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista són elements clau d’intervenció en aquest sentit.   Les dones encara no prenen la paraula als mitjans.

El comerç local: motor econòmic i cohesionador social.

Els Factors externs com la crisi econòmica, les grans superfícies comercials o el comerç electrònic han afectat la competitivitat del comerç local. Però malgrat aquestes amenaces, el comerç local està resistint gràcies als valors que li són propis: la proximitat, l’atenció personalitzada, el tracte familiar o la qualitat, entre d’altres. Aquestes característiques són les que destaca la campanya #TotsSomComerç impulsada per l’entitat Vilassar Comerç, que demostra la seva capacitat de renovació i innovació constants per tenir un comerç local actiu.   Des d’ERC VdM diu Sí defensem i reivindiquem el paper essencial del comerç local com a motor econòmic i generador de cohesió social i ocupació de qualitat. Per això, apostem per potenciar-lo des de dues vessants: la interna i l’externa.   A nivell intern, l’Ajuntament ha de seguir col·laborant amb els comerciants per generar ocupació i ajudant-los a promocionar-se (fires, esdeveniments, promocions..). El comerç local humanitza el nostre poble i hem de garantir la seva supervivència. En aquest sentit, tenim encara potencialitats a explorar com, per exemple, buscar més sinèrgies entre el mercat ambulant dels dijous i el comerç local estàtic.   De la mateixa manera, és important potenciar i fomentar els nostres productes de km.0 i els productes amb denominació d’origen a Catalunya. Els nostres veïns i veïnes cada vegada estan més conscienciats de la importància del consum de productes de proximitat i de la seva importància per a gaudir d’una bona salut; un fet que es transmet amb l’obertura de nous petits comerços al municipi en aquest sentit.   A nivell extern, podem promoure comercialment més i millor la nostra vila, que té unes especificitats que la converteixen en un indret incomparable. Hem de saber projectar Vilassar de Mar a l’exterior amb una imatge pròpia que ens caracteritzi: el mar, la flor i la planta, la tradició marinera, la vida al carrer, el vermut, les festes i festivitats locals, etc.

"El feminisme del segle XXI: Desigualtat social relacionada amb el gènere".

Amb motiu de la proximitat del 8 de març, divendres vam celebrar el dia de la dona a Vilassar de Mar, dintre del cicle de xerrades "El feminisme del segle XXI", organitzades per la Secretaria de la Dona, d'Esquerra Republicana de Catalunya, del Maresme.   La sociòloga i professora de la Universitat de Girona, Cristina Sànchez, ens va parlar de la "Desigualtat social relacionada amb el gènere".   En un to col·loquial i amb sentit de l’humor va aportar dades empíriques i vivències personals que ens van apropar a la realitat en què, malauradament, encara estem instal·lats.   Va deixar frases com aquestes:   “Tots som sexistes, que no és el mateix que ser masclista”.   "Els llocs de treball de direcció o gerència estan ocupats majoritàriament per homes, i quan arriben les dones els sous són més baixos".   “A igual feina, les dones segueixen cobrant menys que els homes, un 25 per cent”.   "Tenim comportaments sexistes perquè ens han educat així. Funcionem amb l’automàtic".   “Hem fet polítiques perquè res no canviï i ho justifiquem amb criteris tècnics quan la realitat és que és pel fet de gènere”.   “Per treure’ns els “ismes” necessitem entrenament.   “Malgrat ser més capaces i tenir millor currículum acadèmic i professional, un home sempre passa per davant d’una dona”.   “Les quotes encara són necessàries per equilibrar les desigualtats”.   Malgrat tot, creu que els canvis, en aquesta propera generació, seran més ràpids que en les anteriors, encara que, ara mateix, en tot el món estem vivint una involució.   Això no deixa de ser feina de tots i considera que l’educació a l’escola i a les famílies és cabdal per modificar els comportaments sexistes.            

VILASSAR DE MAR DIU SÍ AL PRESSUPOST

Amb el vot favorable d’ERC VdM diu sí, Gent per Vilassar de Mar i Vilassar de Mar sí que pot / sí puede, i l'abstenció de Babord i de la regidora no adscrita aprovem els pressupostos per a l’any 2018.   L’excel·lent treball realitzat des de la regidoria d'Hisenda, però també de la resta de govern, ha donat els seus fruïts per a Vilassar de Mar.   Felicitar al govern per aquests pressupostos que presenta, realistes i molt ambiciosos des del punt de vista social, amb novetats com el fort increment de les despeses en serveis socials, les subvencions en l’IBI per a famílies monoparentals, les ajudes a persones desocupades, l’augment de la inversió en cultura o potenciar la imatge comercial de Vilassar de Mar, entre d’altres.   Per altra banda, per segon any, els ciutadans de Vilassar podran decidir en què invertir els seus diners. Incrementem la partida per a pressupostos participatius en un 40 per cent.   Una fita que consideràvem important per afavorir els proveïdors de l’ajuntament era la de reduir el termini de pagament de les factures. Hem passat dels 150 dies en què es pagava quan vam entrar a govern a 30 dies, amb la qual cosa les empreses i autònoms de Vilassar de Mar que donin serveis a l’ajuntament veuran afavorida la seva economia.   La gran llosa que seguim suportant, provinent del govern anterior de Convergència i Unió (ara auto anomenats grup Demòcrata) és el fort endeutament que pateix l’ajuntament i la SA municipal que coarta i limita, molt, la capacitat d’inversió, cosa que fa que no puguem tenir el Vilassar que realment voldríem.   No obstant això, des que som a govern, hem aconseguit refinançar el deute amb les entitats bancàries, cosa que ha fet que reduïm els interessos que paguem als bancs. Aquest deute l’estem reduint a una mitjana de 2 milions d’euros cada any.   També, des de la Secció Local d’Esquerra de Vilassar de Mar, volem felicitar a l’equip de govern per les negociacions realitzades amb la resta de formacions polítiques que han conduït a acords amb Vilassar de Mar sí pot i Babord, amb el vot favorable i l'abstenció respectivament que, sumada a la de la regidora no adscrita ha permès tirar endavant l'eina imprescindible per poder fer inversions a Vilassar de Mar en benefici de tots els ciutadans.

PER QUÈ ENS HAURIES DE VOTAR A NOSALTRES?

Perquè som els republicans, els de sempre Perquè som els que ho hem donat tot, sempre, pel país, fins i tot la nostra llibertat i la nostra vida Perquè només ERC li pot disputar el primer lloc a Ciudadanos Perquè volem tombar el 155 Perquè volem treure els nostres presos polítics de la presó: a en Jordi Cuixart, a en Jordi Sánchez, a en Quim Forn i a l'Oriol Junqueras Perquè volem restituir el govern legítim Perquè si no podem restituir el govern legítim tenim el millor pla per seguir Perquè no sustentem el projecte en una persona Perquè tenim la suficient solidesa com a partit per suportar qualsevol escomesa de l'Estat espanyol Perquè som els que més opcions diferents hem sumat a la nostra candidatura: Demòcrates, Moviment d’Esquerres (MES), Avancem, independents (Rubén Wagensberg, Jenn Díaz, Ramón Cotarelo, etc), més persones de procedències diferents, altres suports externs (Albano Dante, Bea Talegón) Perquè som els que hem empès més per proclamar la República Perquè mai farem marxa enrere Perquè, a la nostra candidatura, no hi ha dubtes en implementar la República Perquè volem construir una República social Perquè volem una República feminista Perquè farem una República per als joves Perquè volem fer un procés constituent des de baix cap a dalt Perquè som garantia de bon govern Perquè defensarem l'escola, la llengua i la cultura catalana Perquè som els que sempre defensem la terra i l'entorn natural Per seguir fent més inversions en salut Per desplegar la seguretat social catalana Per defensar el sistema públic de pensions Per desenvolupar la hisenda catalana i gestionar tots els nostres impostos Perquè som els que hem eixugat el deute de la Generalitat Perquè som els que més inversions hem generat Perquè som els que hem generat l’augment en les exportacions Perquè som els que hem reduït el termini de pagaments de la Generalitat amb els proveïdors Perquè som els que hem reduït l'atur a Catalunya Perquè som els de la renda bàsica de ciutadania Perquè som els de la dació en pagament amb els bancs Perquè mai us hem fallat ni us fallarem I si no et convencen els nostres arguments vota qualsevol de les altres candidatures independentistes: CUP – Crida Constituent o Junts per Catalunya #Seguim #21D #FemRepública Esquerra Republicana – Catalunya Sí

Apodera't amb nosaltres

Aquest dissabte hem encetat la pre-campanya amb un esmorzar per a militants, amics i apoderats a les eleccions al Parlament del proper dia 21 de desembre. Gràcies a tots els que vau venir a compartir-lo amb nosaltres. En som, ja, més de 50 i les peticions per fer-se apoderat i apoderada no s’aturen. En rebem a diari de noves. El secret? La malfiança de la ciutadania cap a unes eleccions il·legals i il·legítimes i la por a una tupinada que, amb la col·laboració de tots aquests voluntaris, evitarem de segur. Però la veritable raó de perquè confien en Esquerra de Vilassar de Mar és l’excel·lent organització del partit i l’excel·lent coordinació de l’equip de campanya de la secció local d’ERC de VdM. Des d'aquí volem agrair a tothom que ens ha fet confiança. Si vols col·laborar amb nosaltres encara hi ets a temps, apunta’t a la web apoderats.cat  

Per què hem d'anar a votar?

L’Estat espanyol ens ha imposat unes eleccions il·legítimes i il·legals en aplicació arbitrària de l’article 155 de la constitució espanyola, que té l’ànim inconfessable però evident de derrotar-nos per tots els mitjans. Tenim presos polítics i exiliats, el partit escapçat però més viu que mai, i pretenen seguir amb la follia imputadora fins a l’extenuació, perquè volen que ens rendim. No ho aconseguiran. Som més que mai, potser amb les forces al límit però amb més raons i més complicitats exteriors que mai. Aquest 21D és molt important. No ens podem quedar a casa. HEM D’ANAR A VOTAR!!!! Per què hem d’anar a votar? Per alliberar els nostres presos polítics. Perquè torni el govern legítim de l’exili. Per dignitat. Perquè som els que sempre anem a votar. Perquè no tenim alternativa a votar. Per legítima defensa. Per guarir les nostres institucions. Per recuperar la Generalitat, ara en mans de Madrid. Per recuperar les nostres competències. Perquè els del 155 (PSC, PP i Ciudadanos) no trenquin la convivència a Catalunya. Per una República transparent, lliure de corrupció. Perquè no es carreguin el model d’èxit de l’escola catalana, inclusiva, tolerant i de prestigi. Perquè no aniquilin la llengua catalana. Per preservar els nostres mitjans de comunicació plurals (TV3, Catalunya Ràdio i ACN). Per mantenir la nostra cultura. Per restituir les lleis que impugna el Tribunal Constitucional de manera sistemàtica. Per poder aplicar la llei de renda garantida que eviti l’exclusió social. Per fer polítiques fiscals justes i gestionar els nostres diners. Perquè els nostres pensionistes no perdin les pensions Per augmentar el salari mínim interprofessional. Per fer polítiques actives d’ocupació i reduir l’atur. Per ajudar els nostres emprenedors i empresaris a tirar endavant els seus projectes. Per tenir un sistema de Seguretat Social propi i invertir en prevenció i promoció de la salut. Per tenir una economia respectuosa amb el medi ambient.