Vilassar de Mar

Totes les notícies

Homenatge Lluis Companys

Homenatge a Lluís Companys

El proper dissabte 15 d'octubre es celebra el 76è aniversari de la mort del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, i per aquest motiu la ERC i les JERC de Vilassar de Mar volem retre homenatge al que fou President martit. L’acte es celebrarà el proper dissabte a les 19.00 hores a la Plaça de l'Ajuntament i comptarà amb diferents parlaments. Cal reivindicar la tasca municipalista de Companys, que entre molts altres mèrits va ser el regidor més votat el 12 d’abril de 1931 a Barcelona i va proclamar la República des del balcó de l’Ajuntament, un gest que va canalitzar la necessitat de canvi, segurament molt proper al que actualemnt recorre a la societat catalana. És una vergonya que la por del franquisme duri encara fins avui i que l’Estat espanyol, el segon país del món en nombre de persones enterrades en fossars sense identificar, sigui incapaç de reconèixer el magnicidi i anul·lar definitivament l’infame judici pel qual va ser condemnat, perpetrat pel feixisme espanyol. La de Companys no va ser només la mort d’una persona. Va ser un atemptat contra la democràcia, contra la justícia i contra la llibertat. Per tot això que convoquem a assistir aquest homenatge.

Pressupost participatiu

Presupost Participatiu

EL govern de Vilassar de Mar, amb l’objectiu d’avançar cap a un nou paradigma de govern obert que doni resposta a les demandes de canvi que demanen els ciutadans i ciutadanes, s’enfronta al repte de transformar-se per adaptar-se a aquesta nova realitat i poder així donar resposta a les necessitats reals del municipi i de les persones que hi viuen. Per això cal establir canals de comunicació i interacció estables amb la ciutadania que facin possible un diàleg permanent amb les persones en la definició i execució de les polítiques públiques, impulsant processos participatius i eines tecnològiques que facilitin la implicació activa de la ciutadania en la governança. Els pressupostos participatius són un mecanisme que permet la participació directa de la ciutadania en l’elaboració i execució dels pressupostos públics, donant així resposta a les seves necessitats i interessos reals. El govern municipal posa 92.000 euros (IVA inclòs) del pressupost municipal vigent a disposició de la ciutadania per a què aquesta, mitjançant un procediment de participació ciutadana, pugui decidir quin ha de ser el seu destí. Els projectes que resultin millor valorats es licitaran durant l'any 2016.

ERC guanya les eleccions

ERC ha guanyat unes eleccions a Vilassar de Marper primer cop des dels anys 30. De tot historic el resultat que ha fet ERC en aquestes elecions generals donat que per primer cop des de la transició ha guanyat en nombre de vots en el municipi. Amb el 24,35% del vot i 2.586 vots vàlids ha superat tant "En Comú Podem" i CDC que han quedat sgons i tercers respectivament. Cal asenyalar que ERC en les ultimes eleccions generals del 20 de desembre passat havia quedat en tercer lloc. Volem donar les gracies a tots els vilassarencs que ens han fet confiança amb el seu vot!! http://www.ara.cat/eleccions26j/dades/resultats-eleccions-generals-2016-26j/municipi/8/219/99/Vilassar-de-Mar

Cuina política

Cuinar una bona política municipal

L'exercici de la gestió d'una bona política municipal és com l'art de cuinar. Cal saber-ne, cal dedicar el temps que necessita cada plat i cal observar el resultat obtingut en la seva totalitat -gust, textura, presentació...- per millorar constantment la recepta i adaptar-la als diferents paladars. Al Maresme som reconeguts -entre d'altres coses- per la nostra gastronomia. I això no és en va. Reunim els quatre elements essencials que cal tenir per a obtenir tal reconeixement. Per començar, tenim una bona matèria primera: els ingredients són de primera qualitat i els nostres pagesos són treballadors i estimen la terra. Treballen amb les mans, amb el cap i amb el cor. En segon lloc, tenim bones receptes pròpies: hem sabut trobar els nostres elements diferencials i hem après a combinar els diferents ingredients per a extreure'n plats únics i combinacions que ens defineixen amb una identitat pròpia i ens diferencien de la resta. En tercer lloc, tenim bons cuiners i cuineres. Ens hem format i hem generat coneixement propi, que hem anat traspassant de generació en generació; un saber que combina a la perfecció la tradició de la cuina casolana amb la innovació de la cuina moderna. I, finalment, tenim un bon servei: ens dirigim als nostres clients amb vocació de servei, ens satisfà atendre'ls en el que els calgui i volem que trobin allò que busquen quan ens venen a visitar.   Podríem dir doncs que la bona cuina reuneix talent, vocació, esforç, treball en equip, dedicació; entre d'altres valors. Uns valors perfectament aplicables a la gestió de la política municipal. I és que per a ser un bon govern no n'hi ha prou amb tenir l'opció de governar. Cal, en primer lloc, tenir gent preparada, que reuneixi els requisits per a assumir les responsabilitats i les tasques de gestionar. Gent com la que tenim, que treballa amb professionalitat i determinació per millorar dia a dia el poble i la qualitat de vida dels seus habitants. En segon lloc, cal tenir un full de ruta a seguir clar, entenedor i realista; que es pugui aplicar a les diferents realitats concretes del municipi i que no faci volar coloms.

Dones amb tots els drets

Del silenci a la revolució. Feminitzem-ho tot.

Avui fem referència als àmbits de cultura i de la dona. Podríem començar fent-nos algunes preguntes al respecte: quantes pintores famoses s’ensenyen a secundària? Quantes dones artistes surten a les notícies? Quants noms de dones tenim als nostres carrers, places i barris? Quantes dones escriptores són reconegudes amb premis i mencions? Com es reconeix i es visibilitza la tasca de la dona en l’àmbit de la cultura en els nostres temps? Seguim essent invisibles, silenciades. En tots els àmbits, en la cultura també. Estem al segle XXI, un moment històric on les democràcies reals comencen a prendre forma de millor manera i més organitzada. Un temps que no hauria de tenir limitacions d’igualtats com les que encara tenim. A Catalunya hem iniciat un camí. Un camí esperançador. Un camí de lluita i de llibertat. Estem portant el país a la revolució més gran que s’ha esdevingut fins ara: ser un nou estat lliure i sobirà. I aquesta revolució ha d’anar més enllà de tot i de tothom. Volem construir de nou, canviar-ho tot. Volem canviar cultures; les cultures velles i feixugues que fa anys que ens pesen a les espatlles i ens lliguen les passes en tots els sentits. I volem començar per canviar la cultura més injusta; la que penalitza, amaga, discrimina, arracona, desprestigia, silencia, invisibilitza a la dona. Volem feminitzar-ho tot, perquè només així assolirem una societat igualitària digna dels temps que vivim. Les dones hem de ser la veu d’aquesta revolució, d’aquests canvis. Fa anys, molts anys, que lluitem: per una societat igualitària on hi estiguem realment representades; per un dia a dia on no haguem de lamentar una altra dona assassinada per la violència masclista; per gaudir dels espais públics amb total seguretat i tranquil·litat; per unes condicions de feina on no haguem de triar entre formar una família o realitzar-nos professionalment; perquè es visibilitzi i se’ns reconegui públicament la nostra participació en tots els àmbits de la societat.

Bon any 2016

Arribem al final del primer any complet de vida de la plataforma Vilassar de Mar diu sí. L’anàlisi que podem fer no pot ser més positiu. Vam néixer, ens vam posar a treballar i en pocs mesos hem estat capaços de crear un grup altament professionalitzat i positiu que va assolir uns resultats històrics a les eleccions municipals del mes de maig que, amb esforç i enginy, aconseguí un pacte que ens ha dut a l’alcaldia. A partir d’aquí l’obra de la plataforma s’ha desdoblat, per una part hi ha la feina de govern i per altra el funcionament de la plataforma. No són camins paral·lels perquè hem creat òrgans d’interconnexió entre totes dues tasques. Els grups de treball, ordenats en diferents àmbits, on hi participen també els regidors; el grup organitzador que s’ocupa del funcionament i impuls diari de la plataforma; l’equip de govern d’ERC VdM diu sí; i l’assemblea de la plataforma que es reuneix mensualment, vetllen perquè uns i altres es retroalimentin per tal d’assolir els objectius reflectits en el programa de campanya i la manera d’assolir-los marcada pel dia a dia. L’ànim de la plataforma per al 2016 és créixer, amb la incorporació de nous membres, ja com a objectiu primer per a l’any que encetem, per la qual cosa emplacem a totes les persones interessades en formar-me’n part que us poseu en contacte amb nosaltres o amb qualsevol de les persones de la plataforma que segur que coneixeu. Us desitgem que tingueu una bona entrada d’any i que els astres estiguin amb nosaltres. Salut i República !!!!

Aprovades ordenances per el 2016

En el ple urgent i extraordinari que es va celebrar a l’Ajuntament el 28 de desembre, i esgotat el període d’al·legacions, es van aprovar definitivament les ordenances fiscals municipals per a l’any 2016. Aquestes ordenances rebaixen les càrregues fiscals als contribuents de Vilassar de Mar. Els punts aprovats més destacats són: La disminució del tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per compensar l’increment de la base liquidable amb l’objectiu de no augmentar la pressió fiscal sobre la ciutadania. La incorporació de bonificacions a partir del 3r any als habitatges de protecció oficial ampliables a un màxim de 10 anys. L’eliminació de la clàusula d’actualització a l’IPC de la taxa de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans comercials per tal de no incrementar la pressió fiscal. L’actualització de la reducció de la taxa de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans comercials per aplicar-la més equitativament als contribuents. Per a més informació consulteu el següent apartat de la pàgina web de l’Ajuntament: http://www.vilassardemar.cat/actualitat/noticies/ple-28-de-desembre-aprovades-definitivament-les-ordenances-fiscals-per-al-2016  

Aclarim dubtes sobre ordenances fiscals 2015

Per tal d’aclarir dubtes, informacions incorrectes i males interpretacions, intentarem posar una mica de llum a la situació generada en el ple extraordinari i urgent per aprovar les ordenances fiscals de 2016: El passat dimecres, 4 de novembre de 2015, l’equip de govern de l’ajuntament de Vilassar de Mar format per ERC VDM diu sí i Gent per Vilassar va portar a ple extraordinari i urgent les modificacions de les ordenances fiscals municipals per al 2016. En sessió plenària convocada d’urgència es van aprovar una de les nostres propostes de la campanya electoral del mes de maig: aturar durant els quatre anys de legislatura l’increment anual de l’IBI. I com ho podíem fer? Només ho podíem fer rebaixant el tipus impositiu (percentatge a aplicar sobre la base liquidable cadastral) que és on els municipis hi tenen competències, no així en la base liquidable que és competència estatal i, que sense intervenir-hi, patia un augment automàtic que incrementava l’impost. Amb la rebaixa del tipus, doncs, hem aconseguit que l’Ajuntament ingressi la mateixa quantitat que l’any 2015, aturant l’increment global de l’impost sobre béns immobles (IBI) que han de suportar els vilassarencs i vilassarenques durant l’any 2016. Això, no obstant, no vol dir que l’IBI no s’incrementi a ningú sinó que dependrà de cada cas en particular. El que sí que s’aconsegueix és rebaixar aquest increment en tots els casos. Per altra banda l’any 2015 alguns establiments van patir un increment elevat de la taxa de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans comercials. Per compensar aquesta pujada l’Ajuntament va aplicar una bonificació. No obstant això, l’anterior govern va cometre una anomalia interpretativa que s’havia de corregir ja que la bonificació s’estava aplicant sobre la totalitat de l’augment de la taxa i no sobre el que sobrepassava del 20 per cent d’increment que era el supòsit en què se sustentava aquesta bonificació.

Vilassar de Mar, endavant!

Som a punt d’acabar el mes de juliol i molts de nosaltres marxarem de vacances. Aquest any seran diferents per a alguns, sobretot per als càrrecs electes, però també per a la resta de companys i companyes de la plataforma “Vilassar de Mar diu sí” i per al conjunt del país. Tenim el mes de setembre a tocar, amb uns reptes col·lectius immensos. Agafem forces i tornem amb més ganes!   Us recordem que segueixen oberts els grups de treball perquè trieu aquell en què pugueu col·laborar. Bones vacances a tothom i us deixem amb l’article d’ERC VdM i la plataforma Vilassar de Mar diu sí publicat a la revista municipal VdM’informa. El canvi ha començat… Per un Vilassar de Mar en positiu! Tot just fa un mes que ERC-VdM diu Sí, juntament amb els companys de Gent per Vilassar, som al capdavant de l’Ajuntament. Mai abans, d’ençà de la 2ª República, Vilassar de Mar havia tingut un alcalde i un govern republicà. I mai abans, el govern municipal s’havia compromès, com ho ha fet aquest govern, amb el procés d’emancipació nacional que està vivint Catalunya. La responsabilitat d’assumir el govern de Vilassar de Mar no ha estat una tasca fàcil. Ni serà un camí pacífic.  El compromís de treballar colze a colze amb el personal de l’ajuntament i la necessitat de ser transparents, porten a ERC-VdM diu Sí a fer un primer exercici d’honestedat política: la situació econòmica de l’ajuntament de Vilassar de Mar, condicionada per la deriva financera en què es troba la S.A Municipal, fa que les primeres tasques del nou govern s’hagin encaminat a tancar exercicis comptables d’anys anteriors (que s’havien deixat abandonats) per poder seguir participant dels ingressos de l’Estat. Alhora, s’ha començat a parlar amb entitats financeres per tal de mirar de renegociar el deute financer.  En aquest paisatge desolador, s’ha de sumar el fet que l’Ajuntament no té interventor (el que cobria la plaça va marxar per desavinences amb l’anterior govern), essent com és, aquesta figura, una peça clau de l’engranatge d’un ajuntament.