Vilassar de Mar

Totes les notícies

Aclarim dubtes sobre ordenances fiscals 2015

Per tal d’aclarir dubtes, informacions incorrectes i males interpretacions, intentarem posar una mica de llum a la situació generada en el ple extraordinari i urgent per aprovar les ordenances fiscals de 2016: El passat dimecres, 4 de novembre de 2015, l’equip de govern de l’ajuntament de Vilassar de Mar format per ERC VDM diu sí i Gent per Vilassar va portar a ple extraordinari i urgent les modificacions de les ordenances fiscals municipals per al 2016. En sessió plenària convocada d’urgència es van aprovar una de les nostres propostes de la campanya electoral del mes de maig: aturar durant els quatre anys de legislatura l’increment anual de l’IBI. I com ho podíem fer? Només ho podíem fer rebaixant el tipus impositiu (percentatge a aplicar sobre la base liquidable cadastral) que és on els municipis hi tenen competències, no així en la base liquidable que és competència estatal i, que sense intervenir-hi, patia un augment automàtic que incrementava l’impost. Amb la rebaixa del tipus, doncs, hem aconseguit que l’Ajuntament ingressi la mateixa quantitat que l’any 2015, aturant l’increment global de l’impost sobre béns immobles (IBI) que han de suportar els vilassarencs i vilassarenques durant l’any 2016. Això, no obstant, no vol dir que l’IBI no s’incrementi a ningú sinó que dependrà de cada cas en particular. El que sí que s’aconsegueix és rebaixar aquest increment en tots els casos. Per altra banda l’any 2015 alguns establiments van patir un increment elevat de la taxa de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans comercials. Per compensar aquesta pujada l’Ajuntament va aplicar una bonificació. No obstant això, l’anterior govern va cometre una anomalia interpretativa que s’havia de corregir ja que la bonificació s’estava aplicant sobre la totalitat de l’augment de la taxa i no sobre el que sobrepassava del 20 per cent d’increment que era el supòsit en què se sustentava aquesta bonificació.

Vilassar de Mar, endavant!

Som a punt d’acabar el mes de juliol i molts de nosaltres marxarem de vacances. Aquest any seran diferents per a alguns, sobretot per als càrrecs electes, però també per a la resta de companys i companyes de la plataforma “Vilassar de Mar diu sí” i per al conjunt del país. Tenim el mes de setembre a tocar, amb uns reptes col·lectius immensos. Agafem forces i tornem amb més ganes!   Us recordem que segueixen oberts els grups de treball perquè trieu aquell en què pugueu col·laborar. Bones vacances a tothom i us deixem amb l’article d’ERC VdM i la plataforma Vilassar de Mar diu sí publicat a la revista municipal VdM’informa. El canvi ha començat… Per un Vilassar de Mar en positiu! Tot just fa un mes que ERC-VdM diu Sí, juntament amb els companys de Gent per Vilassar, som al capdavant de l’Ajuntament. Mai abans, d’ençà de la 2ª República, Vilassar de Mar havia tingut un alcalde i un govern republicà. I mai abans, el govern municipal s’havia compromès, com ho ha fet aquest govern, amb el procés d’emancipació nacional que està vivint Catalunya. La responsabilitat d’assumir el govern de Vilassar de Mar no ha estat una tasca fàcil. Ni serà un camí pacífic.  El compromís de treballar colze a colze amb el personal de l’ajuntament i la necessitat de ser transparents, porten a ERC-VdM diu Sí a fer un primer exercici d’honestedat política: la situació econòmica de l’ajuntament de Vilassar de Mar, condicionada per la deriva financera en què es troba la S.A Municipal, fa que les primeres tasques del nou govern s’hagin encaminat a tancar exercicis comptables d’anys anteriors (que s’havien deixat abandonats) per poder seguir participant dels ingressos de l’Estat. Alhora, s’ha començat a parlar amb entitats financeres per tal de mirar de renegociar el deute financer.  En aquest paisatge desolador, s’ha de sumar el fet que l’Ajuntament no té interventor (el que cobria la plaça va marxar per desavinences amb l’anterior govern), essent com és, aquesta figura, una peça clau de l’engranatge d’un ajuntament.

Aprovats els sous dels regidors.

Ara mateix hi ha un debat en el carrer que, sense estar massa informat, es fa seu el discurs que els alcaldes i regidors dels municipis tenen sous massa elevats. Aquesta tesi no se sustenta gaire si comparem aquests sous amb els que es perceben a altres administracions o ho comparem amb les retribucions mitjanes que es cobren a l’empresa privada.  ERC de Vilassar de Mar sempre ha apostat perquè els representants públics rebin una remuneració digna en funció de la seva responsabilitat i la seva dedicació. I per assolir aquest repte ha treballat, des que va prendre possessió al govern de Vilassar de Mar, convencent els altres grups municipals per tal d’arribar a un consens. D’entrada, la proposta d’ERC VdM diu sí dignifica el sou que rebran els membres de l’oposició augmentant notablement el que percebien fins ara. Per altra banda el sou de l’Alcalde es veu rebaixat, globalment, en un 15 per cent. Els regidors de govern deixen de cobrar qualsevol dieta i s’elimina la figura i el sou del gerent de “Vilassar Societat Municipal de Promocions Urbanes, SA” amb la qual cosa la massa salarial es redueix respecte l’aprovada en l’anterior legislatura 2011-15, tot i haver passat de 17 a 21 regidors i els tinents d’alcalde tenir més hores de dedicació. Per fer més entenedora l’explicació cal dir que el sou de l’Alcalde de Vilassar de Mar serà el sisè més alt que es cobra a l’Ajuntament (no el primer com podria semblar lògic) i que els sous dels tinents d’alcalde representaran el vint-i-unè en avall. I aquests sous que cobraran els membres del govern de Vilassar de Mar estan molt per sota de l’estudi realitzat per la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals “Les remuneracions i dedicacions dels alcaldes i regidors. Estudi sobre el mapa de les dedicacions remuneracions i indemnitzacions dels ajuntaments catalans de més de 500 habitants”.  Amb aquesta reformulació de retribucions es pretén fer més transparent la despesa total, que representa sobre el pressupost, dels membres electes del consistori, eliminant ambigüitats que es produïen al no comptabilitzar, com a part del sou, les dietes percebudes per assistències a òrgans col·legiats.

Damià del Clot, nou alcalde

Entre tots ho hem fet possible. Damià del Clot va ser escollit ahir nou alcalde de Vilassar de Mar. Us facilitem el seu primer dicurs. Honest, sincer i transparent.  Moltes gràcies a tots i a totes. Seguim treballant. “No renuncio a fer aquest discurs des de l’emoció, el sentiment i el profund agraïment a les persones i col·lectius que citaré (alguns em deixaré de forma involuntària i sé que per l’estima em sabran perdonar). Crec que la política també és això: és emoció per moments especials, sentiment cap uns ideals i agraïments pels que t’han acompanyat i t’han ajudat a arribar fins aquí i que jo avui estigui assegut en aquesta butaca. Així que des de la humilitat, des de la modèstia, vull agrair en primer lloc: A la meva dona i als meus fills, les facilitats que m’han donat per portar endavant aquest projecte. Sé que m’han perdonat les absències (físiques i mentals), l’esgotament i, de vegades, el mal humor que he pogut tenir el darrers anys. Gràcies. A ERC de Vilassar de Mar, als seus militants i simpatitzants, molt especialment al seu president i amic de l’ànima Gerard Grau que em va convèncer per encapçalar aquest projecte polític. Va ser la primera persona que em va dir que hi havia la possibilitat de ser alcalde, que podia ser-ho, i que havia arribat el moment d’arremangar-se. Gràcies amic per confiar en mi. Hi ha un seguit de persones que han estat en aquest projecte polític, algunes des del principi,  i que s’han deixat la pell amb una il·lusió terrible. Les vull citar una a una perquè s’ho mereixen: Al Josep Solé, que ha esdevingut un suport fonamental al moment d’elaborar el programa. Sobretot el programa econòmic. Vilassar de Mar mereix que una persona de la seva vàlua intel·lectual porti la hisenda pública d’aquest ajuntament. Al Julià Fernández, que va pencar de forma sobrehumana durant la campanya electoral. Ell sol, amb l’ajuda impagable del Toni Cabiró, va omplir i corregir el poble de Vilassar de Mar amb el meu rostre i el lema Vilassar de Mar en positiu.

ERC VdM i Vilassar de Mar diu sí es comprometen amb la sobirania fiscal

Dijous a les 20 hores va tenir lloc l’acte Vilassar de Mar diu sí a la sobirania fiscal organitzat per la plataforma Vilassar de Mar diu sí i ERC VdM. El col·loqui va comptar amb la presència de Carme Teixidó, Presidenta d'Ara o Mai i Catalunya diu Prou plataforma impulsora de la Sobirania Fiscal, Directora General d'Ara o Mai serveis i Fundadora de la plataforma Somde, i Andreu Francisco, Alcalde d'Alella i President de la Federació Regional de la Regió Metropolitana de Barcelona d’ERC.   Unes 100 persones van seguir les explicacions sobre sobirania dels ponents: en què consisteix el procés, les pors infundades, com dur-ho a la pràctica i perquè. Segons els assistents la xerrada va ser instructiva, rica en continguts i sobretot clarificadora. De manera clara i resumida, la Sobirania Fiscal per ara consisteix en pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana perquè aquesta ho pagui per nosaltres a Espanya. Es tracta d'un exercici de responsabilitat i transparència. Un procés legal que permet saber amb un pas previ quants impostos paga Catalunya a Espanya i què se li retorna exactament.   Cal ser conscients que el país viu un moment històric i el procés reclama la implicació de tots. És per això que Vdm diu sí i ERC Vdm diuen sí a la Sobirania Fiscal i es compromet a tirar-la endavant si governen a al poble. Consideren que la Sobirania Fiscal és indispensable per un país fort i solvent i el primer pas cap a l a independència, i que el país necessitem unes estructures d'estat fortes i la hisenda catalana és la primera pedra per assolir-ho.    “Un dels principals motius per apostar per la sobirania fiscal és la transparència” afirma Quim Tella, conductor de l’acte i membre de la plataforma ciutadana VdMdiusí. Tella també considera que “és de rebut que els catalans sàpiguen del cert què paguen d’impostos a Espanya i què reben a canvi. Tan senzill com això”.   Sota el lema “Tot comença amb els impostos” i amb dades extretes de l’estudi “Els Impostos d'una Catalunya Independent”, 2013, de Nuria Bosch, Catedràtica d'economia pública de la UB i vicepresidenta del CATN i Marta Espasa professora titular d'Hisenda Pública de la UB per Ara o Mai, Tella va facilitar xifres exactes per analitzar la Sobirania Fiscal amb precisió.

Vilassar de Mar diu Si

Vilassar de Mar diu Si a la sobirania fiscal

Perquè la independència comença als ajuntaments, arribarem a l'Ajuntament i tirarem endavant la sobirania fiscal, sense dubte. Com i perquè? Parlem-ho el proper dia 19 (20:00h) a la sala Carrau, us hi esperem a tots Intervindran : Elisenda Paluzie Professora titular de la UB i Degana de la facultat d'Economia i Empresa. Carme Teixidó Presidenta de Ara o Mai Catalunya diu Prou impulsora de la sobirania Fiscal Andreu Francisco Alcalde d'Alella i President de la Federació Regional de Barcelona  d'ERC  

Crisi en el govern Municipal

Davant dels fets ocorreguts el passat 27 i 28 de febrer, en els que l’Alcalde de Vilassar de Mar va destituir de l’equip de govern a cinc regidors,  des del Grup Municipal i des d’Esquerra Republicana de Catalunya, volem expressar el següent: Com hem anat dient durant els últims mesos, ens preocupava la relació entre els integrants de l’equip de govern fruit de les desavinences personals, ja que portaven a una paralització en l’acció de govern     Vist en  el punt en el qual ens trobem, demanem a tots els integrants del consistori la màxima seriositat, rigor i responsabilitat, per tal de que l’acció municipal no quedi frenada.     Esperem que el govern fruit de les eleccions del proper mes de maig sigui un equip més cohesionat. Des d’Esquerra Republicana de Catalunya pensem que una altra manera de fer política basada en el respecte, la coherència, i la responsabilitat es possible, i treballem i treballarem per aconseguir-ho.

Aires de canvi i molta il·lusió a la XIV calçotada independentista

Ahir va tenir lloc la XIV calçotada independentista a Vilassar de Mar. 250 persones es van trobar a la plaça del círcol del poble per menjar calçots i reivindicar la independència en un acte que ja s'ha convertit en una tradició al Maresme. La trobada organitzada per la JERC va ser tot un èxit, però no per la venda de tots els tiquets disponibles sinó pel bon ambient i la il·lusió que es va regnar durant tot l'esdeveniment. Malauradament unes 100 persones que volia afegir-se a la calçotada es van quedar fora perquè s'havien exhaurit els tiquets. L'acte va comptar també amb la presència de Gerard Gómez, portaveu de la JERC, Pere Aragonès, diputat, i amb l'alcaldable d'ERC a Vilassar de Mar, Damià Del Clot Trias. Els ponents varen felicitar a tots els qui van participar i van fer possible la 14ª Calçotada independentista que aquest any ha obert la precampanya electoral. Del Clot, va dirigir unes paraules als assistents per deixar clara l'aposta del partit i la plataforma ciutadana Vilassar de Mar diu sí per la sobirania fiscal, la unitat i el canvi polític. Va afirmar que "s’acosta el canvi i que aquest només passa per una força transversal i propera, popular i independentista, regeneradora i transparent com és ERC-VdM diu sí" i que "venen dies d’alta intensitat política". Va fer una crida a unir esforços, a treballar plegats i a sumar pel canvi i va concloure que només ERC-VdM diu sí pot oferir una alternativa a l’actual govern. Els organitzadors van dedicar la calçotada a Catalina Abinzano, vídua de Paco Herrandiz que mai faltava a la cita. Des d'aquí el nostre condol i tota la estima. 

Calçotada 2014

XIV Calçotada independentista de Vilassar de Mar

Arriba  la Calçotada Independentista a Vilassar de Mar! Trobada dels amants dels calçots i del bon romesco, i lloc d’aplec per a la militància i simpatitzants d’ERC i de les JERC del poble i de la comarca. La festa organitzada es realitzarà el proper diumenge 1 de març, a la plaça del Círcol (en cas de pluja la farem a l’escola Vaixell Burriac). El programa d'activitats d'aquest 2015 és el següent : 13.30h: Acte polític amb                Pere Aragonès, diputat al Parlament de Catalunya                Damià del Clot i Trias, alcaldable d’ERC a VdM                Gerard Gómez del Moral, portaveu nacional de les JERC   14.00h: Dinar popular amb calçots, salsa de romesco, pa amb tomàquet, botifarra, mongetes, allioli, postres, beguda, cafè i pitet (12€). Tot seguit es farà un sorteig de productes de la terra entre els assistents. Si voleu venir al dinar, millor que ens reserveu els tiquets. Per fer-ho, podeu utilitzar els següents mitjans (indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i número de tiquets que voleu): vilassardemar@esquerra.org És important que reserveu així i no només confirmant assistència per el Facebook. Aprofitem l’ocasió i us agraïm, un cop més, la gran resposta d’assistència i col•laboració en les edicions passades. Esperem tornar a gaudir de la vostra companyia i el vostre suport.