Vilassar de Mar

Notícia

Pressupost municipal 2017 : Seguim endavant

Foto A.T (El Punt)
Foto A.T (El Punt)
Ahir el ple de l’Ajuntament de Vilassar de Mar va rebutjar els pressupostos presentats per Esquerra Republicana de Vilassar de Mar, la plataforma ciutadana Vilassar de Mar diu Sí i Gent per Vilassar que van comptar amb el suport del Partit Socialista de Vilassar de Mar.
 
Al previsible vot negatiu de Ciudadanos per raons de nacionalisme espanyol, en un pressupost que destina zero euros al foment o al suport al referèndum legítim d’autodeterminació o a l’exhibició de símbols nacionals, i al NO pueril de Convergéncia i Unió per revengisme polític de qui s’ha vist desposseït d’allò que creu que és seu, amb cap proposta per incloure al pressupost i amb el seu incondicional bipartidisme amb Ciudadanos, s’hi va afegir Babord. Capítol a part és el cas de Podem de Vilassar que amb una sola regidora feia el seu vot, en el cas de què hagués estat afirmatiu o l’abstenció, testimonial.
 
El cas més inversemblant, el més sorprenent pels acords escrupulosament complerts i les hores i mesos dedicats a negociació per arribar a una entesa final ha estat el de Babord. Amb la formació que integren la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) vam signar un pacte per a la investidura l’any 2015 i, posteriorment, el pacte per al pressupost de 2016, a banda d’acords puntuals, que hem anat complint punt per punt i coma per coma. Totes les clàusules signades amb Babord estan realitzades, tret d’una que és el resultat de l’auditoria de responsabilitat dels últims deu anys, que està realitzant el col·lectiu Ronda. L’auditoria està feta i el lliurament de les conclusions no depèn d’aquest govern sinó de l’empresa adjudicatària.
 
Babord es queixa de què la proposta d’aprovació de pressupostos es porti a ple abans de conèixer el resultat de l’auditoria però: Primer, no podem demorar més la presentació del pressupost a ple perquè perillaven, per terminis, els pressupostos participatius, i segon, el resultat de l’auditoria no ha de condicionar la normalitat en el desenvolupament de les polítiques municipals, en el funcionament administratiu de l’ajuntament ni en els serveis públics que han de rebre els ciutadans.
 
I amb el que no podem estar d’acord en absolut és amb la pretensió de Babord que el poble de Vilassar de Mar deixi de pagar els deutes adquirits amb les entitats bancàries. S’estigui d’acord amb la gestió del govern anterior o no se n’estigui, el deute és del consistori amb una entitat privada. El no compliment té conseqüències per a Vilassar de Mar perquè perdria tot el patrimoni hipotecat, el valor actual del qual és superior al deute pendent amb els bancs.
 
Sembla que aquests dos punts han estat suficients perquè Babord hagi dit NO als pressupostos més socials, més transformadors i més participatius de la història de Vilassar de Mar. Però fa la sensació, tant que agrada a Babord parlar de sensacions, que Babord és el partit del “NO a tot” i que sempre busca excuses a les seves negatives predeterminades, cosa que fa difícil qualsevol acord.
 
Dèiem que capítol a part és el cas de Podem de Vilassar de Mar amb qui tenim una excel.lent sintonia i ganes de col·laborar però que no s’ha acabat de concretar en un acord en el pressupost per al 2017. No entrarem en els motius però sí volem dir que nosaltres no podem acordar res que estigui sotmès a una comissió i que hagi de ser ratificat pels ciutadans i ciutadanes de Vilassar de Mar.
 
La conclusió del NO als pressupostos presentats per ERC VdM diu Sí i Gent per Vilassar de Mar i recolzats pel Partit dels Socialistes de Vilassar de Mar és que perillen algunes partides que són necessàries per al creixement i sostenibilitat de Vilassar i que impedeix que es facin, a priori, entre d’altres, els pressupostos participatius només un any després d’haver-ne fet els primers de la història al nostre poble.
 
Tot i els obstacles que representa la situació generada seguirem treballant, com sempre, en positiu, per Vilassar de Mar, per garantir el benestar de les persones que hi vivim.