Xixona

Totes les notícies

L’Ajuntament de Xixona aprova una moció per defensar l’autonomia dels nostres Ajuntaments.

El consell de ministres de l’Estat Espanyol va aprovar recentment l’avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local que d’aprovar-se en la seua redacció actual, serà el major retrocés democràtic de l’estat espanyol des de la caiguda del franquisme i la transició a la democràcia. Passarem de competències gestionades pels municipis, escollits per sufragi directe de la ciutadania, a que les gestionen les Diputacions Provincials, uns òrgans heretats de l’anterior règim que serveixen per a perpetuar actuacions caciquils i amb un procés d’elecció de diputats obscur i allunyat de la ciutadania. Per això, el plenari de l’Ajuntament de Xixona a iniciativa d’Esquerra i el PSOE i amb el vot en contra del PP va aprovar una moció per defendre l’autonomia dels governs locals. Segons Mario Carbonell, regidor d’Esquerra-Xixona, “el Govern Espanyol baix la suposada duplicitat i clarificació de competències municipals amaga una retallada en les competències i autonomia municipals. Aquesta projecte de llei, amb els termes actuals, és un atac flagrant contra els nostres Ajuntaments, que recordem que son la administració més propera al ciutadà”. El dirigent republicà afegeix “Entre altres aquesta reforma permetrà a la Diputació, amb un procediment d’elecció molt obscur, llevar serveis que actualment presta l’Ajuntament de Xixona. A més, elimina les poques competències que tenim en educació, salut o serveis socials en una època on ens fam falta més que mai estes competències. El govern ignora que els serveis públics, no es poden valorar exclusivament per criteris econòmics sinó també s’han d’avaluar, amb caràcter prioritari, pel benefici social que comporten als seus usuaris, els ciutadans.” Finalment, Carbonell ha conclòs “demanem la retirada de l’avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local i que s’obriga un procés de negociació amb tots els grups parlamentaris i amb la FEMP que permeta abordar la reforma de les lleis que regulen el món local garantint l’autonomia local i els drets socials dels ciutadans.

Esquerra Republicana analitza la nova llei d'educació, LOMCE, a Xixona

Esquerra Republicana ha fet una xarrada i debat sobre la nova llei d’educació que proposa el Govern d’Espanya, la LOMCE, coneguda popularment com la Llei Wert, a la casa de Cultura de Xixona. Aquesta acció dels republicans ha estat el colofó a les mocions aprovades per l’Ajuntament a iniciativa d’Esquerra.   En primer lloc, Francesc Galiano, exposava la situació “lamentable en què el PP ha deixat l’escola pública valenciana l’últim deceni”. “Fracàs de plans d’infraestructures, obscurantisme en les xifres, prepotència de l’Administració, pressuposts opacs i insuficients, concerts a l’escola nacionalcatòlica...” eren les expressions per referir-se’n.   Raquel Gómez, de la sectorial d’Ensenyament d’ERPV “Gonçal Anaya”, ha analitzat aquesta “llei devastadora amb voluntat d’espanyolitzar, mercantilitzar, privatitzar, precaritzar, segregar i adoctrinar religiosament i nacionalment. Un retorn als anys 70, en definitiva, una llei antidemocràtica i autoritària, que deixa les direccions dels centres com a ferramenta de l’Administració per a fiscalitzar l’educació pública”.   En l’apartat de “propostes en positiu” destacava les propostes del portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament de Xixona, Joan de Déu Martines, que “l’espoli fiscal de 6000 MEUR anuals que practica Espanya contra el País Valencià ens permetrien avançar cap a una escola pública, laica, de qualitat i amb el català com a llengua vehicular, tal com des de la UE ens diuen que cal fer”.   Per finalitzar, tots els representats d’Esquerra presents a l’acte han assegurat que faran tot el possible perquè aquesta llei no s’aprove.  

El plenari de xixona NO ha aprovat una moció amb el vot contrari de psoe i pp perquè es cree un consell de participació ciutadana i s’elaboren uns pressupostos amb la participació de les diferents associacions municipals i del poble en general.

Joan de Déu Martines, regidor d’Esquerra a l’ajuntament de Xixona comenta “en aquests moments en què la política i els polítics estan tan desprestigiats necessitem mostrar a la gent que pot participar en el dia a dia d’un Ajuntament i no que només ho pot fer una volta cada 4 anys. També és veritat que aquest Ajuntament ha avançat en la participació mitjançant l’agenda 21, però pensem que ahí només es pot participar i decidir coses generals. Per tot açò volem crear el Consell de participació ciutadana. Una de les principals activitats d’aquest Consell serà l’elaboració d’uns pressupostos participatius”. El dirigent república, a més, explica “des d’Esquerra el que volem és que la gent puga decidir en què gastar els diners d’una part de les inversions que fa l’Ajuntament. Sabem que una bona part dels pressupostos són de despesa corrent. També tenim clar que el partit que ha guanyat les eleccions es presentava amb un programa electoral que ha d’intentar realitzar. Així i tot, pensem que s’ha de deixar a la ciutadania de Xixona que puga votar i triar algunes de les inversions que es fan de la manera que l’equip de govern crega més convenient, cosa que  ja es fa a alguns altres pobles”. Amb totes aquestes mesures el grup d’Esquerra espera apropar la política municipal als ciutadans i ciutadanes i que aquests hi participen en el desenvolupament del poble de Xixona. I encara que aquesta vegada no s’ha aprovat la moció estem oberts ha arribar en un futur a algun pacte amb el govern municipal per fer que el nostre ajuntament siga més eficient, més transparent i més participatiu.

El plenari de Xixona aprova una moció presentada per Esquerra-Xixona per publicar les Balances Fiscals.

El portaveu d’Esquerra, Joan de Déu Martines diu que “amb la publicació de les balances fiscals volem aconseguir que la Generalitat Valenciana tinga una millor posició negociadora de cara a la revisió del model de finançament que es preveu per a aquest 2013. Ja que l’actual model de finançament ha servit perquè el País Valencià estiga a la cua en finançament per habitant. El 2009 teníem 194 euros per habitant menys que la mitjana estatal (més de 990 milions d’euros en total)”.   El regidor republicà també ha explicat “l’única vegada que es van fer públiques les balances fiscals a l’any 2005 es va poder comprovar com pagàvem en impostos 5.575 milions d’euros més dels que rebíem en serveis i inversions de l’estat central, així aportàvem sis de cada cent euros que produíem a finançar serveis i inversions públiques en altres comunitats autònomes que, en alguns casos, eren (i són) més riques que el País Valencià, que és una comunitat pobra de l’estat, ja que presenta un PIB per càpita inferior a l’estatal (el 88,4% de la mitjana estatal de PIB per càpita en 2011), per la qual cosa hauríem de rebre fons públics i no aportar-ne”. El portaveu d’Esquerra ha conclòs “sense el finançament que ens pertoca i sense la voluntat d'aconseguir-lo és impossible que els valencians i valencianes puguem sortir adequadament de la crisi i crear llocs de treball al País Valencià”.

El plenari de Xixona aprova una moció presentada per Esquerra-Xixona per rebutjar l’avantprojecte de Ley Orgánica de mejora de la calidad de la educación, la coneguda com a Llei Wert.

El portaveu d’Esquerra, Joan de Déu Martines explica que “amb aquesta Llei es pretén, en paraules del mateix ministre, espanyolitzar els alumnes valencians i posar fi als tímids avanços en l’ensenyament en la llengua pròpia del País Valencià, que ha comportat la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV)”.   La moció del grup republicà declarava també el compromís i suport de l’Ajuntament als Projectes d’Ensenyament en Valencià (PEV) i als Projectes d’Immersió Lingüística en valencià (PIL), com a garantia d’aprenentatge de la nostra llengua. A més, manifestava el suport a la comunitat educativa, que s’ha mostrat contraria a les ingerències del govern d’Espanya en el model d’escola valenciana.    La moció presentada pel grup d’Esquerra-Xixona també ha reprovat l’actuació del govern espanyol i demana la retirada immediata de l’esmentat avantprojecte de Llei Wert.   El regidor republicà a conclòs dient “a més a més, recolzem totes les manifestacions i actuacions de les diferents associacions i sindicats contra aquesta Llei”. El vídeo del plenari al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=WR8MdAfGo5M  

Esquerra-Xixona es felicitat, en part, perquè s’hagen reposat algunes zones per poder avançar en la comarcal CV-800 direcció Alacant.

Esquerra-Xixona es felicitat, en part, perquè s’hagen reposat algunes zones per poder avançar en la comarcal CV-800 direcció Alacant.   El portaveu d’Esquerra, Joan de Déu Martines explica que “ja fa un any que es va pintar la línia continua des de la Sarga a l’autovia d’Alacant, excepte el tram de la recta del cavalls. Des d’Esquerra hem lluitat perquè açò canviara i es tornara, com a mínim, al que hi havia abans de pintar-la. Vam arreplegar 2.000 signatures dels veïns i veïnes de Xixona que vam entregar al Conseller de Transport. Açò amb altres accions tant individuals com col·lectives ha portat a què el Consell canvie, en part, i repinte algunes zones per poder avançar”. Joan de Déu Martines aclareix que “açò no és suficient perquè el nostre poble puga desenvolupar-se econòmicament. Per això continuarem lluitant i exigint que el Consell repinte la carretera direcció a Alcoi i habilite l’entrada als camins de les diferents partides i masos que ara estan obstruïts a causa de la ratlla contínua”. El dirigent republicà ha conclòs que “sabem que vivim moments difícils i que ara serà molt complicat el desdoblament de la CV-800, però com a mínim lluitarem perquè les rectes on no es pot avançar com a la mina es faça un doble carril, d’aquesta manera, pot ser que algunes empreses puguen vindre al nostre polígon i creen llocs de treball per als nostre veïns i veïnes. Amb la lluita popular aconseguirem tot el que ens proposem”.  

Esquerra-Xixona es felicitat, en part, perquè s’hagen reposat algunes zones per poder avançar en la comarcal CV-800 direcció Alacant.

Esquerra-Xixona es felicitat, en part, perquè s’hagen reposat algunes zones per poder avançar en la comarcal CV-800 direcció Alacant.   El portaveu d’Esquerra, Joan de Déu Martines explica que “ja fa un any que es va pintar la línia continua des de la Sarga a l’autovia d’Alacant, excepte el tram de la recta del cavalls. Des d’Esquerra hem lluitat perquè açò canviara i es tornara, com a mínim, al que hi havia abans de pintar-la. Vam arreplegar 2.000 signatures dels veïns i veïnes de Xixona que vam entregar al Conseller de Transport. Açò amb altres accions tant individuals com col·lectives ha portat a què el Consell canvie, en part, i repinte algunes zones per poder avançar”. Joan de Déu Martines aclareix que “açò no és suficient perquè el nostre poble puga desenvolupar-se econòmicament. Per això continuarem lluitant i exigint que el Consell repinte la carretera direcció a Alcoi i habilite l’entrada als camins de les diferents partides i masos que ara estan obstruïts a causa de la ratlla contínua”. El dirigent republicà ha conclòs que “sabem que vivim moments difícils i que ara serà molt complicat el desdoblament de la CV-800, però com a mínim lluitarem perquè les rectes on no es pot avançar com a la mina es faça un doble carril, d’aquesta manera, pot ser que algunes empreses puguen vindre al nostre polígon i creen llocs de treball per als nostre veïns i veïnes. Amb la lluita popular aconseguirem tot el que ens proposem”.  

Nou butlletí Xixona Sí

Comencem una nova etapa informativa. A partir d’ara deixarem, de moment de fer els butlletins Xixona Sí en paper.  Els farem en versió electrònica, per correu electrònic on podreu entrar a cadascuna de les notícies que us interessen i amb versió pdf per penjar a la nostra web i a les xarxes socials. Continuarem fent entrevistes a associacions i personalitats de Xixona o del voltant.  En aquest número fem una entrevista a Alexis Verdú Iborra sobre el maridatge de torrons i aliments típics alacantins.   Esperem que aquesta ferramenta ens servisca per poder informar a tot el poble de Xixona de les accions que fem per millorar la qualitat de vida de la nostra vila i convidem a qui vulga expressar la seua opinió o aportar qualsevol història, que no dubte en fer-ho posant-se en contacte amb nosaltres.

Entrega d'al·legacions per la supressió de l'escola pública Eloi Coloma

ESQUERRA-XIXONA recolza les al·legacions del Consell Escolar de l’Eloi Coloma, del Consell Escolar Municipal i totes les accions que estan duent a terme l’Ajuntament i la comunitat educativa xixonenca. Després de la resolució de 29 de juny de la Conselleria d’Educació, Formació i Treball per la qual se suprimeixen professorat i unitats del CP Eloi Coloma. Esquerra Republicana ha recolzat les al·legacions del Consell Escolar d’aquesta Escola i també del Consell Municipal de Xixona. A més a més, ha acompanyat a membres del Consell Escolar, de l’Ajuntament i de la comunitat educativa xixonenca en la concentració que s’ha fet a Xixona i en el lliurament de les al·legacions a la delegació de Conselleria a Alacant. Segons el portaveu republicà “aquestes coses no es poden fer d’aquesta manera, sense donar temps a reaccionar i quan ja està planificat el pròxim curs. Amb aquestes retallades de personal el centre haurà d’ajuntar 3r i 4t de primària i 5é i 6é, amb les conseqüències que açò porta. A banda de tot açò dues de les persones afectades són de la direcció del centre. ”. Joan de Déu Martines ha declarat també “açò no és un problema només de l’escola, l’IES Xixona també pateix la supressió d’una unitat de 4t d’ESO i una altra de 2n de Batxillerat, que s’haurà de fer mixt i amb uns 38 alumnes que no caben a l’aula. Tot açò és causa de la mala política del govern del Partit Popular que ha balafiat i ha dilapidat els recursos públics. A més a més, i des de fa temps el PP vol carregar-se l’educació pública per beneficiar la privada”. Finalment, el regidor d’Esquerra-Xixona ha recalcat “des d’Esquerra defendrem una l’escola pública, laica i de qualitat i recolzarem totes les mobilitzacions que es convoquen des dels sindicats i des de la societat civil en defensa dels serveis públics”.