Abrera

Creació de l’arxiu històric d’Abrera

La regidoria de acció cultural ha impulsat la creació del l’arxiu històric municipal d’Abrera L’arxiu s’està organitzant seguint criteris arxivístics i normatius de documentació en paper ja sigui pública o de donacions privades, amb la finalitat de que aquest arxiu pertanyi al Sistema d’Arxius de la Generalitat de Catalunya. Paral·lelament la nostra regidora ha cercat en diversos arxius, documents referents a Abrera per completar el fons, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, Archivo Histórico Nacional, Biblioteca de Catalunya, arxiu històric de protocols de Barcelona, fonts notarials i l’arxiu del Bisbat de St. Feliu de Llobregat. S’han trobat documents des de l’Edat Mitjana fins el segle XX, posteriorment digitalitzats. La creació d’un arxiu històric municipal permetrà oferir un servei als ciutadans, estudiants i treballadors municipals accedint al fons organitzat seguint la normativa i ser la base per la recerca històrica del municipi.  La 3ª i darrera fase de la digitalització de l’arxiu fotogràfic en marxa Al 2016 ja en va organitzar el fons d’imatges dipositats a l’Ajuntament mitjançant un pla d’ocupació. Es van registrar a una base de dades més de 4,000 fotografies, seguint normes arxivístiques. La segona fase, l’any 2017, va consistir en digitalitzar-les. La darrera fase preveu la creació d’un web obert a la ciutadania gràcies a la qual es podrà consultar tot aquest material històric.

El Boc’n’Roll arriba a les escoles d’Abrera

El passat dimecres 7 de març es van repartir embolcalls reutilitzables entre els alumnes de primària La regidoria de Medi Ambient està treballant en la redacció del Pla Local de Prevenció de Residus gràcies a la subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), perquè el millor per cuidar el medi ambient és evitar la generació dels residus. Mentre s’acaba aquest Pla la regidoria ja treballa en determinades accions puntuals i concretes per la promoció de la la reducció de residus com el repartiment d’embolcalls Boc’n’Roll a les tres escoles de primària del poble. Aquest embolcall, de la marca Roll’Eat, és reutilitzable i serveix per portar els entrepans o la fruita. El Boc’n’Roll és ajustable, plegable, es pot rentar a la rentadora i està lliure de BPA.

Arriben els desfibril.ladors als barris d'Abrera

Els sis nous desfibril·ladors donen cobertura a tot el terme municipal Els sis nous desfibril·ladors van ser instal·lats per l’empresa CardioSOS el passat dimarts 20 de febrer. Els sis dispositius s’han col·locat al carrer, de manera que són accessibles les 24 hores del dia. Els nous desfibril·ladors externs automàtics (DEA) tenen una assistència per veu, de manera que només cal prémer el botó d’inici de l’aparell i seguir les instruccions.  L’aparell detecta de manera automàtica l’estat del cor de la persona atesa i programa automàticament les descàrregues. En cas d’aturada cardíaca, l’ús de desfibril·ladors augmenten l’índex de supervivència fins a un 70%. Podeu trobar els nous DEA a les següents ubicacions: Nucli urbà: davant el Casal d’Avis (carrer Rosers). Santa Maria de Vilalba: davant del Casal Santa Maria Vilalba (carrer Major). Can Vilalba: davant la Masia Can Vilalba (avinguda Circumval·lació). Sant Hilari: A una banda de l’edifici de les Regidories de Serveis Socials i Dones i Igualtat (carrer Valldoreix). Les Carpes: Casal Social Les Carpes (carrer Empordà). Can n’Amat: Estem estudiant la seva ubicació definitiva amb els nostres serveis tècnics.  

Nova zona d'esbarjo per a gossos

Sota estudi la construcció d’una zona d’esbarjo per a gossos. Els pressupostos destinen una partida de 40.000€ per a la seva construcció. Durant aquest 2018 es preveu invertir 40.000€ en la construcció d’una zona d’esbarjo per a gossos. Aquest projecte, però, encara es troba en una fase inicial de selecció del terreny. Actualment, el poble disposa de tres pipicans. Un dels pipicans està situat al darrere de Can Martinet, un altre a Sant Hilari i l’últim al Rebató.  El consistori ja busca terreny per a la construcció del nou equipament. Aquesta inversió respon a l’esforç de la Regidoria per facilitar un espai d’oci per als animals en un entorn segur. Al terreny, que encara està per determinar, hi hauria dues zones de sociabilitat en funció de la mida de l’animal. Alhora que s’estudia la viabilitat per instal·lar un circuit d’Agility. El nostre regidor també treballa en la redacció d’unes normes d’ús per al recinte, les quals estaran exposades i seran d’obligat compliment per a tots els usuaris. Aquest projecte és fruit de la preocupació de la Regidoria de Medi Ambient per sentir les reclamacions dels nostres veïns i fomentar la convivència i el respecte cap als animals. Per a mes informació consulta el document adjunt.  

Descoberta vil.la romana a Sant Hilari

L’ermita preromànica de Sant Hilari edificada a sobre d’una vil·la romana datada entre l’Època Republicana i el Baix-Imperi. Al 2007 es van fer les primeres tasques per la consolidació dels dipòsits i de l’ermita, però no va ser fins al 2016 que, gràcies a la feina de la regidora, es van fer els primers treballs de prospecció. Va ser la nostra regidora qui es va posar en contacte amb els investigadors de la Universitat de Barcelona (UB); aconseguint el seu compromís a fer-se càrrec tant de la part científica del jaciment, com de les variacions en el paisatge i la evolució geològica. La primera fase ha consistit en escanejar el subsol amb geo-radar. S’han delimitat les estructures i els arqueòlegs han pogut constatar que en certes zones va haver-hi foc. Més tard, s’han fet cates que han descobert estructures, que o bé eren magatzems o bé estàncies per als esclaus, a més de dos dipòsits i termes. Cal remarcar la investigació feta amb els testimonis de la gent propera al jaciment, antics veïns i masovers, per recollir tota la informació possible.  L’ajuntament ha aportat 13.000 € i la Diputació de Barcelona ha aportat 4,600 €. Aquest any, la regidoria ja s’ha posat en marxa per trobar noves subvencions. A la zona, ja podem trobar una tanca i un rètol amb l’informació pertinent. A més, s’estan creant unes estructures per protegir els dipòsits. Per a mes informació consulta el PDF anexe

Per una República feminista lliure de violència masclista

El 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, es posa novament de manifest que una societat igualitària i garant del respecte dels drets humans no és possible quan la meitat de la població és reiteradament discriminada, violentada i assassinada simplement per la seva condició de dona. Aquest any, s'han produït 22 feminicidis als països catalans i la línia d'atenció a les dones en situació de violències del principat, ha rebut 4.252 trucades durant els 5 primers mesos d'enguany. L'1 d'octubre, l'estat espanyol va exercir una brutal repressió contra les persones que exercien legítimament el seu dret a vot. Les dones van patir doblement aquesta violència, ja que va estar plegada d'agressions sexistes cap a dones de totes les edats. Catalunya ha decidit fugir d'un estat arcaic i retrògrad que no dóna solució a les seves problemàtiques. La ciutadania no pot permetre's viure en un estat a on la violència masclista sols és  considerada  com a tal quan qui l'exerceix és la parella o l'exparella de la dona. Que no atorga ni la meitat d'ordres de protecció i allunyament a les dones i infants víctimes de violència. Ni en un estat a on es retalla la Llei d'Igualtat efectiva entre dones i homes aprovada pel Parlament de Catalunya i sorgida del consens social. Per poder revertir aquesta situació, la República Catalana és més necessària que mai. Necessitem un estat impregnat de valors feministes que faci ús de totes les eines que tingui a l'abast per acabar amb aquesta xacra. Tant pel que fa als casos més flagrants –els assassinats i les violacions– com també totes aquelles violències simbòliques i quotidianes –com la invisibilització de les dones o la hipersexualització dels seus cossos– que suposen un menyspreu, una discriminació i una desigualtat cap a les dones. Àngela Davis afirmava: «Radical vol dir simplement anar a l'arrel del problema». L'objectiu del moviment feminista és precisament lluitar per arrencar l'arrel del sistema heteropatriarcal i un nou estat suposa una oportunitat per fer-ho possible.

“Presentem una llista transversal, oberta, generosa"

El portaveu d'Esquerra Republicana i director de campanya, Sergi Sabrià, ha destacat la transversalitat, la diversitat i l'obertura de la llista que ha elaborat el partit republicà després que s'hagin conegut algunes de les darreres incorporacions com l'activista Ruben Wagensberg, l'esportista Núria Picas o la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. “Presentem una llista transversal, oberta, generosa i que busca assemblar-se tan com sigui possible al país per derrotar l'Estat a les urnes”, ha afirmat Sabrià.   Sabrià ha confirmat que el candidat d'Esquerra Republicana serà el president del partit i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que estarà acompanyat per la secretària general, Marta Rovira, que serà la número 2 per Barcelona. A més, tots els consellers i conselleres d'Esquerra, tant a la presó com a l'exili, seran a la llista: Raül Romeva, Carles Mundó, Toni Comín, Meritxell Serret i Dolors Bassa. I la número 4 serà finalment Carme Forcadell, que ahir ho va anunciar.  Com ha passat en els darrers anys a Esquerra Republicana, la llista comptarà amb diversos independents. En aquest sentit, hi haurà la incorporació de l'escriptora Jenn Díaz, l'esportista Núria Picas, l'experta en immigració Najat Driouech o l'activista de Casa nostra casa vostra Ruben Wagensberg, que ha anunciat que s'incorpora a la llista aquesta tarda a través d'un article. “En un moment excepcional, trist però alhora apassionant i convençut de poder aportar tot el possible per buscar i trobar el consens d'acció. Per construir poder popular i república”, ha afirmat a l'article. “Si algú em reclama i pensa que puc ajudar, allà estaré”, ha explicat en referència a la proposta d'anar a les llistes que li va fer Esquerra Republicana.  Per la seva banda, Jenn Díz ha explicat que fa el pas per treballar per un país més just i feminista: “Fins avui, la literatura ha estat la manera de mostrar la meva visió del món i la societat, i ara, amb la candidatura, he trobat una altra forma de comunicar-me i d'aportar: treballant per un país més just, feminista, literari i lliure”, ha destacat Jenn Díaz.

Carta d'Oriol Junqueras

Benvolgudes, benvolguts Fa dies que rumio fer-vos arribar un missatge. Primer, perquè us enyoro a tots. Segon, perquè vull compartir algunes reflexions. I tercer, perquè us vull agrair tot el que heu fet fins avui, sovint de manera sorda i constant, sense lluïment. Allò que heu fet, des de les bambolines, ha estat el somriure més dolç de milions de catalans.  El moment bé s’ho val. Som en una conjuntura molt complexa. Hem recorregut un camí impressionant, hem fet passes de gegant i hem posat Catalunya en el mapa d’Europa i del món. També és veritat que només això és insuficient i que no hem culminat la feina. Però el primer pas per a ser reconeguts és que es conegui la nostra realitat. I, en aquesta qüestió, hem aconseguit un èxit esclatant. També en el de l’autoafirmació i, alhora, de la visibilització d’un Estat postfranquista dominat per les elits de sempre.  És imprescindible continuar amb la voluntat de sumar i sumar per disposar d’una veritable palanca de canvi polític i social, sempre amb generositat, amb una comunió de sensibilitats per posar-les totes al servei d’una societat justa i neta i d’un país que avui acarona la idea de ser una República. I poder exhibir un partit de gent honrada i honesta no és mai menor. No ens hauríem de cansar de dir-ho sempre i a tothora: 85 anys d’història i ni un cas de corrupció. I no serà perquè no ens han buscat. Tant és així que han intentat, el mateix Ministeri de l’Interior, fabricar proves en contra nostra. I ni així. La gent d’ERC ens podem equivocar –no som immunes als errors– però el que no hem fet mai és posar la mà a la caixa. És transcendental que la nostra també sigui una força ètica. Aquesta &ea cute;s la nostra legitimitat per denunciar la indústria de la corrupció que és avui el PP. La corrupció a Catalunya també ha fet mal a les files del sobiranisme –per molt que hagi estat maximitzada i explotada sense rubor per l’Estat– i ha neutralitzat una basa molt important davant d’aquest Estat, que ha rebatut la seva corrupció estructural apel·lant a la corrupció a Catalunya, per poca que fos.