Alt Empordà

Totes les notícies

ERC lidera una reunió amb el govern espanyol sobre la implantació d’energia eòlica al golf de Roses.

Esquerra lidera una reunió d’alcaldes altempordanesos i agents del sector turístic gironí amb el govern espanyol per parlar sobre la implantació d’energia eòlica al golf de Roses. Les gestions fetes pel grup parlamentari d’ERC al Senat a través del senador Jordi Martí Deulofeu han permès que l’alcalde de Roses, Joan Plana, l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, i representants d’entitats com el President de l’Associació Empordà Turisme, Esteve Guerra, el President de l’Associació de Càmpings de Sant Pere Pescador, Frederic Suñé, el Vicepresident de l’Associació de Càmpings de Girona, Josep Maria Pla, i el President del Club Nàutic Estartit, Jordi Ponjoan, avui es reunissin amb la Subdirectora General per a la Protecció del Mar, Itziar Martín, per conèixer amb més detall i de primera mà la futura aprovació dels Plans d’Ordenació dels Espais Marítims (POEM) i la potencial implementació de projectes d’energia eòlica marina al golf de Roses. L’opinió, la participació, el lideratge i el diàleg amb el territori són fonamentals per aconseguir arribar a consensos amb els diferents agents socials, econòmics i científics amb l’objectiu de preservar els valors naturals, els hàbitats, la biodiversitat i els ecosistemes des del punt de vista de fragilitat ecològica que permetin encarar i concertar les transformacions que aquests projectes poden comportar en la necessària transició cap a les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic. Pròximament es mantindrà una nova reunió amb l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) per aprofundir en aspectes vinculats als futurs concursos per autoritzar les possibles ocupacions de les instal·lacions d’energia eòlica marina flotant, tenint ben present que cal reduir i minimitzar els impactes que aquesta mena de projectes poguessin tenir sobre els caladors pesquers, el fons marí, les aus, els corredors de cetacis i també sobre el sector turístic del càmping i els usos esportius, d’oci i recreatius dels clubs nàutics, per exemple, reduint-los al màxim.

ERC La Jonquera s’oposa al tall de l’accés que enllaça la sortida número 2 de l’autopista ap-7 amb la zona comercial i de serveis annexa "la campa"

Després de la visita in situ del senador Jordi Martí Deulofeu, el grup parlamentari d’esquerra al senat ha registrat una sèrie de preguntes al ministeri sobre aquesta problemàtica. Creiem que el ministeri hauria de redactar un estudi integral de la mobilitat de la zona abans de prendre una mesura d’aquestes característiques. Demanem una reunió de treball entre administracions per trobar una solució consensuada i plantejar escenaris conjunts. Volem conèixer quines alternatives planteja el ministeri per no  col.lapsar encara més el trànsit a la N-II i a altres vials municipals si se suprimeix aquest accés. A més a més, cal tenir en compte que l’impacte dels nous trajectes en aquest punt contribuirà negativament a l’increment de la contaminació ambiental. Les actuacions també haurien d’incloure el més que probable impacte del col·lapse circulatori a la rotonda d’accés al nucli del municipi que ara no es té en compte ni per part del ministeri ni a les al·legacions presentades per l’ajuntament. Restem a disposició dels veins i veïnes i afectats per continuar treballant per La Jonquera 

La militància d’ERC Castelló d’Empúries escull per unanimitat Anna Massot com a cap de llista per a les municipals del 2023

La militància d‘Esquerra Republicana de Castelló d’Empúries i Empuriabrava ha escollit per unanimitat a Anna Massot com a cap de llista per a les properes eleccions municipals de 2023. La candidata republicana, que pren el relleu a l’actual alcalde Salvi Güell, ha manifestat l’”emoció i la responsabilitat” que comporta encapçalar la llista: "És un orgull encapçalar la llista d’ERC a Castelló d’Empúries i vull fer-ho amb el millor equip de dones i homes per continuar impulsant polítiques que prioritzin el benestar i el progrés del nostre poble i de tots els veïns i veïnes". "A Castelló d’Empúries i Empuriabrava hem demostrat que quan les republicanes i els republicans estem al capdavant de l’Ajuntament hi ha una bona gestió que permet avançar, i ho volem seguir fent per donar resposta als principals reptes que tenim com a municipi”, ha dit. Massot ha afegit que “cal seguir posant les persones al centre de les polítiques municipals per aconseguir la igualtat d’oportunitats per a tothom, sense oblidar els projectes clau i ambiciosos que el municipi necessita” i en aquesta línia assegura que treballarà intensament per “garantir el creixement social, econòmic i cultural de la vila, aplicant els valors republicans, des del feminisme, i prioritzant la sostenibilitat i la participació ciutadana”. Anna Massot ha agraït també el suport rebut de tots els companys i companyes de la secció local per liderar el nou projecte republicà a les eleccions municipals Castelló d'Empúries i ha entomat el repte amb “orgull i il·lusió”. “Vull agrair tota la feina feta per l’alcalde Salvi Güell i em comprometo a posar tota la meva energia i il·lusió per seguir treballant pel poble que estimo, i per respondre a les necessitats i demandes de tots els veïns i veïnes de Castelló d’Empúries i Empuriabrava”, ha conclòs. Anna Massot està diplomada en Magisteri i llicenciada en Psicopedagogia i té un màster en Pedagogia Terapèutica.

Agnès Lladó escollida com a cap de llista per a les eleccions municipals de 2023

La militància d’ERC Figueres escull Agnès Lladó Saus com a candidata a les eleccions municipals 2023. Amb l’objectiu de seguir transformant Figueres amb una ciutat més social, republicana i feminista. Contant amb una llista jove i transversal. Agnès Lladó: “Representar ERC en les pròximes eleccions, com ho vaig fer a les anteriors, i com he estat fent com a alcaldessa, no és només representar unes sigles. Sento que estic posant veu a una gran família que m'ha ensenyat a defensar els valors republicans, ecologistes, feministes, a estar compromesa amb els drets humans, a treballar per fer una república amb oportunitats per a tothom una república educadora, emprenedora i amb treball digne. Per aquesta raó, i moltes d'altres, us expresso el meu compromís per ser cap de llista a les pròximes eleccions, per representar la transformació en la que ja estem treballant i per continuar essent la veu de tots vosaltres.”

ERC expolora al senat les possibiliats de recuperació pública de la piscina del voramar, a l'Escala

El senador Jordi Martí ha exposat per escrit al senat diverses qüestions sobre l’espai per tal d’explorar la possibilitat que aquest retorni a l’Ajuntament en forma de renaturalització parcial. Esquerra Republicana, a través del seu senador Jordi Martí Deolufeu, ha plantejat al govern de l’Estat Espanyol diverses qüestions relacionades amb l’estat de l’expedient que es refereix a l’espai de l’antiga piscina de l’hotel Voramar. Aquestes qüestions van adreçades a saber més sobre la possibilitat que, en el cas que la propietat no presenti el projecte d’enderroc que se li ha requerit, es pugui recuperar aquest espai pel municipi. “Hem plantejat qüestions referents a saber si s’ha estudiat, per exemple, com aquest espai fa de contrafort al passeig marítim evitant que les gran onades hi impactin directament, o sobre la possibilitat de renaturalitzar parcialment la zona i utilitzar-la, d’acord amb l’Ajuntament, a l’espai que es gestiona a través del pla d’usos”, ha dit Martí. “D’aquesta manera s’hi podrien plantejar alguns usos com els serveis de socorrisme o inclús una guingueta d’informació, per exemple”, reflexionava. Per la seva banda, Etna Estrems Fayos, portaveu del grup municipal escalenc, ha manifestat que la intenció del grup a nivell local amb aquesta iniciativa és ser útils al poble i aportar més dades a l’estat d’aquesta qüestió que, “fins al moment només sabem que hi ha un requeriment a la propietat però no s’han explorat d’altres oportunitats”, deia Estrems. Pel grup municipal d’Esquerra a l’Escala aquest és un espai emblemàtic per a moltes generacions d’escalenques i escalencs i se li atribueix cert patrimoni de memòria local. També, des d’ERC l’Escala, s’entén que l’enderroc total de l’espai en cap cas retornarà el paisatge original degut al tipus de construcció utilitzada en aquest cas, amb materials de construcció humits que el que fan és incrustar-se a la roca i, per tant, en cas de treure’ls, erosionar-la de tal manera que és irrecuperable.

ERC Vilafant denuncia que l’equip de govern del PSC liderat per Consol Cantenys volia pujar l’IBI un 13%

Els republicans critiquen la nefasta gestió econòmica dels socialistes i recorden que només fruit de la negociació i de la pressió que han dut a terme s’ha aconseguit reduir dràsticament aquest “desmesurat increment” Esquerra Republicana de Vilafant denuncia la pujada de l’Impost sobre Béns i Immmobles (IBI) que impulsa l’equip de govern del PSC liderat per l’alcaldessa Consol Cantenys i que se situa en el 4,5%. Els republicans critiquen la mala gestió econòmica que ha obligat a incrementar l’IBI en un moment de situació econòmica molt desfavorable i alerten que la pujada inicial que plantejava Cantenys era del 13%. El portaveu d’ERC Vilafant, Sergi Palomeras, explica que “hem negociat i insistit en el fet que un increment del 13% era inassumible per als vilafantencs i vilafantenques i que la ciutadania no havia de pagar la nefasta gestió de l’equip de govern. Finalment hem aconseguit rebaixar-ho fins al 4,5% i per no paralitzar l’activitat del municipi i, per responsabilitat, ens abstindrem i permetrem que s’aprovin les ordenances”. Els principals motius que porten a aquesta increment són, des del punt de vista dels republicans, fruit de la mala gestió econòmica del PSC perquè es tracta de fer front a problemes previstos i que s’haurien pogut solucionar amb antelació com l’amortització de 90.000 euros d’un crèdit i la pèrdua de 157.000 euros d’IBI de l’autopista. Palomeras afirma que “preveient la situació calia haver fet una petita pujada progressiva en aquests últims anys, i no a esperar una situació límit com amb la que ara es troben les finances municipals”. D’altra banda, també es denuncia que degut a aquesta mala gestió econòmica, no es poden augmentar les subvencions per col.locar energies renovables als habitatges que ara mateix estan a un 30% durant dos anys, una xifra que els republicans consideren insuficient.

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, GIP-5129, Vilafant, Borrassà

S’aprova la moció d’Esquerra Vilafant que insta a l’equip de govern a demanar la supensió del projecte de reforma de la carretera GIP-5129 que uneix el municipi amb Borrassà

La moció, exposada pel regidor republicà Albert Serrats, demana convocar una reunió d’urgència amb l’alcaldessa, l’equip de govern, i tots els grups municipals, per conèixer amb detall el projecte i posar sobre la taula possibles alternatives. El ple de Vilafant ha aprovat una moció d’Esquerra Vilafant que insta a l’equip de govern a demanar una suspensió del projecte de reforma de la carretera GIP-5129 que uneix el municipi amb Borrassà. La moció debatuda per urgència durant el ple celebrat el dimecres 22 de setembre va ser aprovada amb els 5 vots favorables d’Esquerra Vilafant, els 2 de Cs i 1 de Junts. Mentre que els 5 regidors del PSC, membres de l’equip de govern, hi van votar en contra. La moció, exposada pel regidor republicà Albert Serrats, demana convocar una reunió d’urgència amb l’alcaldessa, l’equip de govern, i tots els grups municipals, per conèixer amb detall el projecte i posar sobre la taula possibles alternatives. Serrats va destacar durant el ple que Vilafant “està molt afectat pel pas d’infraestructures i que és necessari estudiar molt bé qualsevol projecte de noves carreteres que passi pel municipi”. El portaveu del grup republicà, Sergi Palomeras, demana també ara a l’alcaldessa que mogui fitxa atenent la voluntat de la mojaria de membres del ple de Vilafant, i demani la suspensió temporal de projecte. Esquerra Vilafant s’ha mostrat sempre partidari de fer un projecte que millori el traçat actual per minimitzar l’impacte que el projecte té sobre el municipi i les seves conseqüències ambientals.  

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Gats, Animals, Consell Comarcal Alt Empordà,

El Consell Comarcal elimina, a instàncies del grup d'ERC, els testos d'immunodeficiència a les colònies de gats

A instància del grup comarcal d'ERC Alt Empordà, el Consell Comarcal elimina de forma general els testos d'immunodeficiència que feia els gats de les colònies abans d'esterilitzar-los. Aquests testos ja s'havien eliminat en els 10 municipis que havien entrat en el pla pilot de gestió de colònies vigent des de juny d'aquest any, però no a la resta dels 58 municipis de la comarca que no es troben dins del Pla pilot. La introducció dins el pla pilot de la retirada dels testos, s'ha dut a terme gràcies a la feina i a la demanada que van fer conjuntament diverses entitats animalistes de Catalunya De moment, i fins a l'estiu de 2022, els ajuntaments hauran de demanar a través d'un formulari concret que no es realitzin els testos abans de les operacions. A partir de llavors es retiraran de forma definitiva. Un gat positiu en immunodeficiència no és sinònim de transmissió de la malaltia. Pot ser positiu i no desenvolupar-la mai. Fins ara, aquests testos provocaven el sacrifici de molts gats positius que en cap cas s'haurien d'haver sacrificat. Un pas molt important per a la gestió ètica de les colònies de gats!  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Independents per Sant Pere, Sant Pere Pescador

Independents per Sant Pere Pescador denuncia la falta de vigilants durant la temporada d'estiu

On eren els vigilants? Ens trobem al final de la temporada d’estiu i sorprenentment l’hem passat sense els vigilants municipals, sense seguretat en el poble i sense cap control, i això, quan encara estem en plena contenció de la pandèmia del Covid-19, el que fa pensar que enguany eren més imprescindibles que mai. L’any passat es varen contractar uns vigilants directament, sense cap concurs públic ni oposicions. Per aquest any hi havia una partida específica per a la seva contractació amb la intenció, segons l’equip de govern, de generar un concurs públic. A l’últim ple ordinari, el de juny, es comunica a l’oposició que s’està en contacte amb el Departament d’Interior per contractar-los. Doncs bé, des de principi de temporada hem tingut la cap dels vigilants del poble de baixa, sense cap previsió de suplència i amb el municipi ple de visitants (cosa que ens alegra) i sense cap control. Està clar que només amb intencions no n’hi ha prou i que ens tornem a trobar, per enèsima,  vegada amb una mala planificació de l’equip de govern que no ha tingut prou temps per garantir la seguretat dels veïns des de Setmana Santa fins al setembre (i això que la temporada cada any comença a la mateixa època). Som un poble, on durant l’estiu, la nostra població es veu incrementada considerablement, el que va directament lligat amb la seguretat i el vandalisme en els nostres carrers. Només que passegis una mica pel poble i escoltis els veïns, t’adones de les moltes mancances que tenim actualment, però avui només parlarem de seguretat. On eren els vigilants quan els incívics feien xivarri a altes hores de la nit impedint el repòs? On eren els vigilants per assegurar que els practicants de kitesurf respectessin la seva zona autoritzada segons el pla d’usos? On eren els vigilants quan desenes de manters s’instal·laven al mercat fent competència deslleial als venedors autoritzats i que paguen els impostos i la quota d’ocupació de via pública? On eren els vigilants els dies de mercat per impedir que les carteres “volessin” dels bolsos i butxaques? On eren els vigilants quan uns desaprensius destrossaven el servei de Salvament i Socorrisme? On eren els vigilants per impedir la circulació de vehicles no autoritzats pels carrers peatonals i els aparcaments a les voreres i vorals, dificultant així el pas  a la ciutadania? On eren els vigilants per preservar l’entorn del Parc del Riu i evitar les destrosses del mobiliari urbà (brossa, caravanes…)? On eren els vigilants per evitar pintades indiscriminades a portals i senyals del municipi? Podríem continuar amb un llarg etcètera però no volem deixar passar les festes il·legals i els “botellons” al Mas Sopes fins a altes hores de la matinada impedint el repòs dels veïns.