Alt Empordà

Totes les notícies

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Anna Torrentà, Eleccions, 14F, Ordis

L’alcaldessa d’Ordis, Anna Torrentà, serà la candidata de l’Alt Empordà per formar part de la llista electoral al Parlament

L’alcaldessa d’Ordis, Anna Torrentà Costa, serà la candidata de l’Alt Empordà de la llista electoral al Parlament que encapçalarà la Teresa Jordà el pròxim 14 de febrer. El congrés comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat aquest cap de setmana que Torrentà sigui la candidata de la comarca conjuntament amb l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps i Comas; la regidora de Castelló d’Empúries Esther Píris i Casas i el portaveu d’ERC de Llançà, Guillem Cusí i Batlle.    “El primer que vull manifestar és el meu més sincer agraïment als companys i companyes republicanes de l’Alt Empordà per la confiança dipositada en mi per formar part de la llista electoral d’Esquerra d’aquestes eleccions al Parlament”, ha manifestat la candidata, Anna Torrentà. La republicana ha dit també que “és tot un orgull” formar de la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya al costat de persones com la Teresa Jordà, “amb un ampli coneixement del territori, o de referents de la lluita obrera com en Bartomeu Compte.” “Des d’Ordis, i de l’Alt Empordà, treballaré per defensar els interessos de la comarca; donaré veu als micropobles, per millorar la nostra capacitat de gestió i la vida dels nostres veïns i veïnes; i seguirem lluitant tossudament alçades per una República social, ecologista i feminista”, ha conclòs Anna Torrentà.  La Federació de Girona d’Esquerra Republicana de Catalunya ha informat aquest cap de setmana que l’exsecretari de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, també formarà part de la llista electoral de les pròximes eleccions al Parlament.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Senat, Jordi Martí,

Esquerra demana al govern espanyol executar d’urgència les obres pendents de millora de la N-260 a Llançà i a Ordis

Esquerra Republicana de Catalunya ha demanat al govern espanyol “tramitar, aprovar i licitar d'urgència els estudis informatius, d'impacte ambiental i els projectes constructius necessaris per a l'execució d'obres de millora a la N-260 al seu pas pels municipis de Llançà i Ordis (Eix Pirinenc). La moció, que s’ha presentat a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, exposa que la N-260  és una de les carreteres “més importants” de la xarxa viària de les comarques gironines. I, en particular, per a la connectivitat de la comarca de l'Alt Empordà, ja sigui entre els seus municipis, o amb la resta de comarques, com per exemple amb la Garrotxa i amb la frontera francesa. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha defensat que la N-260 és una infraestructura viària que actua com un “eix vertebrador econòmic i social” i que és “vital” la seva adequació per “garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania”.   La N-260, segons especifica el senador en la moció, tenia al 2018 una intensitat mitjana diària de 9.409, i 11.280 vehicles segons el trams. “Aquestes xifres posen en evidència l’alta freqüència d’ús i, sobretot, la importància i la necessitat de mantenir-la en les millors condicions per la seguretat viària dels vehicles i els seus usuaris”, ha afegit el senador. Martí concreta en l’escrit de la moció que el Ministeri de Foment executi les obres pendents, i que ja va adjudicar el juny de 2008”, per acondicionar la Travessera de Llançà a la N-260, entre els punts quilomètrics 15 + 300 i 18 + 400. A més, també es demana de forma urgent es faci una rotonda a la intersecció de la N-260 amb la C-26, al municipi d'Ordis, just a la confluència amb els municipis d'Avinyonet de Puigventós, Navata, Taravaus i Vilanant. “La rotonda podria solucionar i minimitzar els riscos d’aquest punt de la N-260 perquè aquí hi ha un doble canvi de rasant sense il·luminació amb el perill que això suposa.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Vilafant

L'ajuntament de Vilafant prorrogarà a proposta d'ERC les modificacions de les ordenances fiscals pel 2021

Les ordenances aprovades al mes de maig tenien com a objectiu promoure un seguit de mesures econòmiques i socials amb l'objectiu de reduir l'impacte derivat de l'alerta sanitària per la Covid-19.   Així doncs, l’Ajuntament de Vilafant prorrogarà a proposta del grup republicà les modificacions aprovades de forma consensuada al mes de maig que se seguiran aplicant al llarg de l'any 2021.   Segons el portaveu d'ERC Sergi Palomeras «És el moment d'estar al costat de la gent i dels comerços del municipi i seguir-los ajudant en temps tan difícils com els que estem passant».   Aquestes mesures són les següents: Bonificació del 100% de la quota de l'impost a les empreses i petits comerços que exerceixin la seva activitat a Vilafant per a totes aquelles obres de reforma i/o adequació del local que hagin de realitzar per adaptar-la a les mesures sanitàries com a conseqüència de la Covid-19. Bonificació del 25% de la quota corresponent a la recollida i eliminació d'escombraries a locals comercials i industrials que hagin tancat la seva respectiva activitat com a conseqüència de la Covid-19. Exempció de la taxa per expedients de llicències per expedients de llicències urbanístiques a les empreses i petits comerços que exerceixin la seva activitat a Vilafant per a totes aquelles obres de reforma i/o adequació del local que hagin de realitzar per adaptar-la a les mesures sanitàries com a conseqüència de la Covid-19. Exempció del 100% de la quota d'ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires, amb finalitat lucrativa.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal

ERC demana al consell comarcal una taula de consens amb tots els agents per a les mesures COVID als municipis

Al ple d'aquest mes, també va denunciar la lentitud en la tramitació dels expedients per a concedir vetlladores de menjador a les escoles, que estaven atorgades des de mitjans de setembre pel departament d'educació. El grup republicà al Consell Comarcal va demanar al govern que desencallés la contractació de les vetlladores de menjador per a nens i nenes amb necessitats especials de les escoles de la comarca. Diverses escoles havien demanat ja al mes d'agost poder incorporar aquestes vetlladores perquè els estudiants amb necessitats especials poguessin fer ús del menjador. Al setembre, el departament d'Ensenyament va aprovar aquesta contractació, però des de fa més d'1 mes aquest tràmit està aturat al Consell Comarcal. La portaveu d'ERC Etna Estrems va demanar a l'equip de govern que dugui a terme la modificació de crèdit per poder tirar endavant el tema i que deixin enrere la burocràcia i les traves administratives pròpies de tants anys enrocats en la mateixa posició política i "agilitzin la contractació de les vetlladores, tractant el tema escola per escola, i així no deixar a cap nen i nena sense poder fer ús del menjador escolar". Pel que fa a les accions sobre les mesures COVID des d'ERC es va reclamar que es consensuessin les actuacions amb els agents polítics, sanitaris, culturals i econòmics de la comarca. “Ara que estem en plena segona onada demanem que les accions es reconverteixin en una Taula del Consens per la Segona Onada i un cop es comencin a aixecar les restriccions marcades des del Govern de la Generalitat, i que els municipis no prenguin mesures de forma unilateral, sense que aquestes estiguin consensuades per la resta de sectors afectats”.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal, Educació, Josep Bargalló, Palau de Santa Eulàlia, Escola Rural

Josep Bargalló anuncia la reobertura de l'escola rural de Palau de Santa Eulàlia

El consell d'educació Josep Bargalló, ha anunciat durant la visita que ha dut a terme a Palau de Santa Eulàlia, la reobertura de l’escola rural, tancada des de la dècada de 1970. El conseller ha expressat la importància d’obrir escoles, especialment en pobles de zones rurals ja que “Hi ha motius de tot tipus -pedagògics, de país, de territori i de societat- per dir que les escoles petites tenen molt de futur. És per això que ens hem de plantejar tornar a obrir escoles. Tenim la certesa que els grups petits tenen més virtuts que els grups grans”. Josep Bargalló i l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps, han visitat l’edifici propietat municipal on s’ubicarà la nova escola del poble. El conseller ha explicat que per obrir una nova escola calen tres requisits: un mínim d’alumnes –entre 13 i 15-, que l’alumnat estigui sostingut en el temps i que disposi d’un espai adequat. Així doncs Bargalló ha explicat que “Palau de Santa Eulàlia compleix tots els requisits per tornar a obrir l'escola”. Finalment el conseller ha destacat que les famílies poden confiar en el projecte de la nova escola: “L'avantatge de l'obertura d'una escola és que si es crea des de zero la inspecció educativa treballa per seleccionar el professorat adequat per una escola petita, que vol treballar en un context territorial concret i que aposta per fer un projecte educatiu lligat al territori i al futur. Hem de garantir no només la infraestructura, sinó també una comunitat futura educativa convençuda”.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Fortià, Punt d'Informació de l'Habitatge

Fortià obre el Punt de l'Habitatge per evitar la marxa dels joves

Fortià ha posat en marxa el Punt d'Informació de l'Habitatge (PIH) situat al "Centru". Actualment, l'Ajuntament compta temporalment amb un tècnic per assessorar els veïns en el manteniment, rehabilitació, millora en l'eficiència energètica de les seves cases o per suport en tràmits de subvencions. També ajudarà en la compra, el lloguer, la venda, la masoveria urbana, la cessió d'habitatges a l'administració o la creació d'una borsa d'habitatge. Aquest fet ha de permetre tenir un parc d'habitatges digne i que els veïns puguin accedir a un habitatge, ja sigui amb formules tradicionals de compravenda o amb projectes com la masoveria urbana. El projecte tirarà endavant gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona. Una actuació lligada a l'estudi local d'habitatge, aprovat l'any 2019, que va assessorar els veïns i va fer una diagnosi de l'estat del parc d'habitatges de Fortià per tal de saber els punts forts i febles que pateix. L'objectiu prioritari era analitzar les possibilitats que ofereix el parc actual per fer front a les necessitats dels joves i famílies que cerquin el seu primer habitatge.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal, Transport escolar, Llers

Esquerra Republicana denuncia que l’ajuntament de Llers va deixar a 4 alumnes sense transport escolar

Igual que ho va fer el Grup Municipal d'Independents x Llers - AM, el grup d'ERC al Consell Comarcal va denunciar al ple del passat dimarts la inactivitat de l'alcalde de Llers després que 4 estudiants del municipi que viuen en diferents urbanitzacions allunyades del nucli urbà, no poguessin anar a l'Institut de Figueres per manca de transport escolar. La consellera comarcal i regidora de Llers Eva Ungé va denunciar que "el transport escoltar, que depèn del Consell Comarcal, manté la seva parada al nucli de Llers, però ha eliminat la que feia a les urbanitzacions. Això fa que aquests nens no puguin desplaçar-se fins a l'institut". I va afegir que "Això fa palès que dins del mateix municipi es produeixen desigualtat entre els infants i joves. Des d'Esquerra Republicana es va exigir al govern del consell comarcal que garanteixi el dret a aquests joves a poder desplaçar-se a l'institut i que treballi per facilitar el desplaçament de totes i tots els infants i joves de la comarca. L’alcalde de Llers, conseller comarcal i coneixedor de la situació, ha preferit callar enlloc de respondre la pregunta d’ERC, deixant a entendre que no en sabia res.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, AVE, Renfe, Quim Ayats, Agnès Lladó, Jordi Martí

ERC exigeix al govern espanyol que reestableixi les freqüències horàries dels trens d’alta velocitat entre Figueres, Girona i Barcelona d’abans de la pandèmia

Esquerra Republicana de Catalunya exigeix al govern espanyol que reestableixi les freqüències horàries dels trens d’alta velocitat entre Figueres Vilafant, Girona i Barcelona Sants que hi havia abans del confinament a conseqüència de la pandèmia de la COVID19.  L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats i el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, han explicat en roda de premsa que portaran les demandes dels usuaris afectats fins al Senat per exigir al govern espanyol a través d’una moció que recuperi les freqüències de la connexió Figueres-Girona-Barcelona que hi havia abans de la pandèmia. A més, la moció que s’ha treballat conjuntament amb els usuaris dels trens de la línia d’alta velocitat, recull que s’incorpori una nova freqüència entre Barcelona i Figueres-Vilafant a les 20:30 hores amb l’objectiu de respondre a les demandes del servei que existeixen entre les 19 h i les 21:40 h. “La reducció de freqüències fa que a la majoria dels usuaris habituals, els anomenats commuters, que utilitzen aquest mitjà de transport se'ls dificulti, i molt, el desplaçament fins al seu lloc de treball, veient-se obligats a modificar el seu mitjà de transport i desplaçant-se en el seu vehicle privat o amb altres mitjans de transport públic que suposen triplicar el temps invertit en el desplaçament”, ha exposat el senador gironí a través de la moció. “La connectivitat de les nostres ciutats és una condició indispensable per mantenir i millorar la qualitat de vida dels nostres conciutadans facilitant la mobilitat i la seva conciliació familiar i laboral, i per afavorir l'activitat econòmica”, ha afegit en la moció, el senador Jordi Martí Deulofeu. Esquerra Figueres va presentar aquest setembre també una moció al ple, que es va aprovar per unanimitat, per recuperar aquestes freqüències de trens d'alta velocitat que hi havia abans de la pandèmia entre l’estació de Figueres-Vilafant i Barcelona.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal

El Consell Comarcal deixa escapar 600.000€ pel projecte del centre d'acollida comarcal d’animals

Així ho va denunciar la portaveu del grup republicà Etna Estrems al passat ple del Consell. Estrems va explicar que “Des del grup d’Esquerra Republicana ja haviem preguntat en diverses ocasions quin termini es preveia per a l’inici de l’obra del Centre, i la resposta sempre havia estat que s’estava esperant a fer-la conjunta conjuntament amb l’obra d’amplicació del Centre de Recollida de Residus, per així abaratir els costos”. Però la no execució de l’obra, ha provocat que la Diputació i l’Ajuntament de Figueres, retiressin les dues subvencions de 300.000€ ja concedides i signades, cosa que ha obligat al Consell a desistir del conveni amb la conseqüent pèrdua de finançament i per tant, la pèrdua també del projecte del Centre d’Acollida Comarcal d’Animals. Tot i haver aconseguit una part de finançament pel PUOSC, aquest no arribarà fins l'any 2022 i això retrassarà el projecte, com a mínim, fins l'any 2024 La situació amb l’actual concessionari, està fent que diversos ajuntaments de la comarca busquin alternatives per desvincular-se del consell comarcal en aquest sentit i oferir, als animals que es troben en situació d’abandonament als seus pobles, un tracte digne. Segons ha manifestat la portaveu republicana “Darrera de totes aquestes aprovacions rutinàries i tècniques que passen mes a mes pel ple del Consell Comarcal, hi ha polítiques, hi ha prioritats, hi ha gestió, per això des del grup Republicà denunciem la falta d’impliaciació del govern i la manca de ganes per poder desenvolupar una correcte gestió d’un servei important per a la comarca i pels municipis que la formen”.