Alt Empordà

Totes les notícies

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Escala,

ERC l'Escala vol un bus urbà pels joves escalencs que van a l'institut

Al ple de juliol, celebrat ahir, els republicans van demanar al govern que faci un estudi de mobilitat dels i les joves escalenques per saber des de quins barris es desplacen al centre per tenir dades reals que avalin la implantació del servei. Aquest dilluns 27 de juliol s’ha celebrat el ple ordinari de l’Escala on, des del grup republicà escalenc s’ha plantejat de nou el tema de la mobilitat urbana als centres escolars. En aquesta ocasió, la petició se centra en els i les alumnes de l’institut que són aquells que, majoritàriament es desplacen a peu fins al centre. La portaveu republicana, Etna Estrems, va fer esment al nombre d’alumnat, destacant que “si l’IES té 600 alumnes i venen de fora 2 autobusos, vol dir que hi ha aproximadament 500 alumnes que són del poble”. En aquest sentit, van demanar al govern, que faci un estudi de mobilitat d’aquests alumnes, per saber des de quins barris es desplacen al centre i, en conseqüència, saber quin nombre d’usuaris podria tenir aquest servei d’autobús urbà. “L’Escala ha crescut molt, tant en població com en distribució entre els barris i cal, que actualitzem aquestes dades i parlem amb les famílies per saber si aquest servei tindria usuaris”, va dir Estrems. “Hem de partir de la base que serà un servei on l’Ajuntament haurà d’abocar recursos, però pensem que seria un servei molt útil i que aportaria qualitat de vida a tots aquells escalencs i escalenques que no viuen al centre”, deia. Els republicans van explicar que han comprovat les distàncies a peu des del barri més allunyat de l’institut, Montgó, i des de Viladamat fins l’institut i que “hi ha exactament la mateixa distància, una hora caminant, i ningú es plantejaria mai fer venir un noi o una noia des de Viladamat a peu, però en canvi no ens preocupa que vingui des de Montgó”, argumentava la portaveu republicana per manifestar la necessitat d’aquest servei. Ara és el moment de fer aquesta recerca d’informació i de preparar una possible posada en funcionament pel curs vinent.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà,

Salvi Güell és escollit president comarcal i farà tàndem amb Maria Josep Porta, com a secretària general, a la nova executiva d’Esquerra Republicana a l’Alt Empordà

La militància d’Esquerra Republicana de Catalunya de l’Alt Empordà ha escollit amb el 97,73% dels vots a l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, que liderarà la nova executiva comarcal formant tàndem amb Maria Josep Porta que ocuparà la secretaria general. La nova comarcal, formada per 8 dones i 6 homes, es fixa com un dels grans objectius obtenir representació als 68 municipis que formen l’Alt Empordà amb un equip de persones format per militants, regidors a l’oposició i càrrecs amb responsabilitats a governs municipals. El nou president de l’executiva de la comarca, Salvi Güell, ha començat el seu discurs durant el congrés celebrat a Castelló d’Empúries agraint la tasca feta durant els darrers 4 anys per l’anterior comarcal.  L’objectiu que s’ha fixat la nova comarca és esdevenir la primera força municipalista a les eleccions de 2023; donar suport i acompanyar a totes les seccions i grups municipals i supramunicipals tot garantint una gestió transparent i responsable i, tenint sempre present, l’objectiu de construir una República Catalana al servei de les persones, justa, feminista i sostenible.  Salvi ha destacat que formen un equip de persones “representatives i coneixedores  de la comarca: “Hi som per ajudar a la gent, que se senti republicana i d’esquerres, a trobar un espai a on vegin representades les seves idees i una manera de fer i on vegin defensats els seus valors”.   “Volem treballar per l’Alt Empordà i pels empordanesos que creuen en la igualtat d’oportunitats per a tothom i creuen que la República és la millor eina per a viure millor”; ha afegit. Salvi ha manifestat que la comarca té “molts reptes” que van des de l’educació, socials, educatius, juvenils a ocupacionals o industrials entre altres: “Haurem donar a tots aquests reptes la gran importància que tenen si volem ajudar a fer que l’Alt Empordà recuperi posicions dins el rànquing de les comarques del nostre país.

Jordi Martí Deulofeu al ple del Senat

Esquerra demana al govern espanyol que rebaixi el cànon de costes de les activitats de platja com a mínim un 50% per incentivar la reactivació econòmica

Esquerra Republicana ha demanat al govern expanyol que rebaixi el cànon de costes de les activitats a les platges i passeigs marítims, afectats pel domini públic marítim-terrestrre, una rebaixa de com a mínim un 50% del cànon amb l’objectiu de facilitar-los l’activitat durant aquesta temporada turística i incentivar l’activitat econòmica dels municipis del litoral.  El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha manifestat que aquesta és una mesura “imprescindible” per ajudar a tots aquells establiments i activitats que s’han vist obligats a tancar per la declaració de l’estat d’alarma i que ja han vist com s’han reduït els seus ingressos a conseqüència de la crisi econòmica i social derivada de la COVID 19. La moció d’Esquerra, que s’ha treballat amb sectors implicats, entre d’altres amb l’Associació de Xiringuitos de Catalunya, demana també “autoritzar de manera excepcional” per aquesta temporada 2020 un augment de la superfície ocupada per les instal·lacions dels establiments i activitats de platja amb la finalitat que es pugui donar compliment als requeriments de les autoritats sanitàries en matèria de distància de seguretat.  “Volem que aquesta ampliació, però, no es tingui en compte a l'hora de calcular i liquidar el cànon ja que l’objectiu ha de ser el de compensar la reducció de l'aforament permès per a complir la distància de seguretat”, ha indicat Jordi Martí Deulofeu Amb la voluntat de garantir la viabilitat de totes aquestes activitats que actuen com a dinamitzadors de la temporada turística al litoral català, des del grup republicà d’Esquerra també es demana que es pugui posposar el pagament del cànon durant 6 mesos a partir de la finalització de l’estat d’alarma i que es peremti el seu fraccionament.  A més, els alcaldes i alcadesses d’Esquerra Republicana han començat una campanya adreçada al Servei de Costes a on s’estan enviant cartes exigint el mateix que subscriu la moció presentada al Senat.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal

Esquerra Republicana proposa una Taula Comarcal pel Desconfinament

El ple del consell comarcal es compromet a adoptar la proposta republicana i trobar la millor opció per crear la “Taula Comarcal de Desconfinament”. Aquesta taula ha de tenir com a finalitat que agents econòmics i socials puguin participar juntament amb alcaldesses i alcaldes en les decisions d'aquest període que afrontem i compartir dubtes i inquietuds comunes, tals com la gestió de les futures activitats culturals, els protocols d'accés al medi natural o a les piscines municipals, entre altres. Segons la portaveu republicana Etna Estrems "Que els sectors públic i privat, juntament amb les entitats culturals, socials i associatives col·laborin durant aquest període, serà bàsic pel bon funcionament de l'etapa de desconfinament i per tant, tots ells han de participar en el disseny de la nova realitat".

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, l'Escala, Etna Estrems

ERC l'Escala promou un "Pla d'Acció per l'Endemà" de l'emergència sanitària

Els republicans escalencs treballen en la redacció d’un pla d’acció per a l’endemà de l’emergència sanitària basat en tres potes: l’atenció assistencial, la recuperació del teixit productiu i un nou pressupost de consens. Quan ha passat un mes de l’estat d’alarma i la situació de confinament de la població ja es comencen a intuir les conseqüències més important que aquesta pandèmia deixarà als nostres pobles i ciutat. Principalment ens adonem, per una banda, de l’augment de la demanda d’ajuda directa de moltes famílies a serveis socials, que a l’Escala ja han crescut en gairebé un 30% amb demandes d’alimentació entre d’altres qüestions i, per altra, de l’aturada total de la producció econòmica que ha portat a moltes petites empreses i persones autònomes del municipi a para en sec la seva activitat. En un municipi com l’Escala, amb un 80% de l’economia basada en el sector turístic i serveis, els veïns i veïnes han vist com es perdia totalment la setmana santa i tampoc tenim clar com es podrà encara l’estiu o si serà o no viable una temporada clàssica. És per això que des del grup d’ERC l’Escala es proposa començar ja a treballar per l’endemà de tot això i encarar aquest repte amb tres puntals bàsics: El primer el de servei a les persones i l’atenció assistencial de totes aquelles persones que necessitin ajuda de forma directa i immediata. Els ajuntaments hem de garantir que tothom té recursos per menjar, un lloc on viure i poder seguir endavant. En aquest sentit ERC proposa que es dediquin tots els recursos possibles d’un ajuntament sanejat com l’Escalenc a atendre aquestes necessitats. L’Escala disposa d’un important superàvit que s’ha d’aconseguir poder dedicar a les famílies. En aquest sentit el grup republicà al congrés dels diputats ja ha presentat una PNL per demanar que aquests diners dels ajuntaments estiguin a la disposició dels ciutadans i no s’hagin de dedicar només a deute o inversions.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Fany Poza, Jordi Martí Joan Olòriz, Biblioteca

Joan Olòriz va presentar el seu llibre "Del Congrés estant" a la biblioteca municipal de Roses

La presentació va comptar amb la participació de l'autor, l'exdiputat d'Esquerra Republicana de Catalunya Joan Olòriz, del senador republicà Jordi Martí i de la presidenta d'ERC a Roses Fany Poza. Poza que va obrir la presentació explicant que el motiu d'aquesta era "conèixer de primera mà com es viu la política des de l'Estat Espanyol" i va afegir que "aquesta és la primera d'una sèrie d'actes, xerrades, presentacions de llibres i conferències que des d'Esquerra Republicana a Roses volem dur a terme, per generar debat republicà". El senador Jordi Martí va presentar a Joan Olòriz com una persona que va "formar part d'un grup de diputats i senadors republicans a Madrid que van construir un equip potent i que va fer moltíssima feina" i va afegir que "encara que moltes vegades no es vegi, la feina que els republicans i les republicanes fem pel país i per la seva gent és molt important. Cal ser a Madrid per ficar contra les cordes cada dia a l'Estat". Per la seva banda l'exdiputat d'ERC i historiador Joan Olòriz va explicar que el llibre és un recull d'experiències tal com les ha viscut essent diputat a Madrid en unes legislatures molt dures políticament des d'on va viure l'1-O i l'aplicació del 155. Olòriz va explicar que va tirar endavant gràcies a l'amistat amb altres diputats, el sentit de l'humor i, sobretot, amb molt de treball. I va afegir que "Un dels plaers més grans de la meva vida haurà estat contribuir, amb el meu vot, a fer fora el govern corrupte de Mariano Rajoy”.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Llançà, Guillem Cusí

L'alcalde de Llançà ha de suspendre el ple del pressupost per haver vulnerat els drets dels regidors d’ERC

Els republicans varen presentar dijous passat un recurs de reposició sol·licitant la nul·litat de la Comissió Informativa celebrada el dia 3 desembre i que s’anul·lés la convocatòria del ple ordinari previst pel dia 10, on entre d’altres, s’havia de debatre i votar el pressupost municipal 2020.    El portaveu Guillem Cusí ja va advertir a l’alcalde a l’inici de la comissió que s’havien saltat l’acord que fixa la periodicitat de les sessions i que sense previ avís no podia canviar les dates i els horaris. Tanmateix Cusí va destacar "com a més greu, haver vulnerat el procediment establert i el dret fonamental de participació en els assumptes públics dels regidors", degut que no es va proporcionar els expedients corresponents a l’ordre del dia i més concretament el Pressupost.    Segons Cusí "si les comissions han de servir, tal com indica el reglament, per a un millor estudi i preparació dels assumptes que s’han de sotmetre’s a aprovació i han de servir de base per el debat, és intolerable que actuïn d’aquesta manera, privant a l’oposició de la documentació necessària".    Els republicans denuncien també "la inoperància d’aquest govern", així com el cost que suposa pel poble governar d’aquesta manera, però el més preocupant és que presumptament ho facin de mala fe per perjudicar a l’oposició.    "En els sis mesos de govern de Guisset han canviat les dates dels plens i les hores establertes en 3 ocasions i alhora no han proporcionat sempre tota la documentació o la facilitat fora de termin", ha conclòs Cusí.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Palau-saverdera, 25N, Manifest, Violència envers les Dones,

ERC Alt Empordà commemora a Palau-saverdera el dia Internacional contra la violència envers les dones

La Federació Comarcal d'ERC Alt Empordà va reunir dilluns a Palau-saverdera una representació de militants i càrrecs electes de la comarca per llegir el manifest en commemoració del 25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones. El manifest, llegit per l'alcaldessa de Palau-saverdera Isabel Cortada, l’alcaldessa d’Ordis Anna Torrentà, la portaveu republicana al Consell Comarcal, Etna Estrems i la secretària comarcal de la dona, Verónica Medina vol denunciar la violència que pateixen les dones i que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de les relacions de dominació que existeixen. Així doncs segons les republicanes "La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho. I que no diferencia entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials". La presidenta comarcal Agnès Fàbregas ha tancat la lectura del manifest explicant que "L'única manera d'assolir els nostres objectius feministes és implicant-nos, transformant- nos en agents transformadors, des de la ciutadania fins a les institucions públiques, per garantir els drets de les dones i la denúncia de les violències masclistes”.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Escala, Alt Empordà,

ERC l'Escala renova l'executiva local i revalida Àgata Belmonte a la presidència

Els republicans escalencs han celebrat una assemblea on els militants han avalat la candidatura de la presidenta fins avui, Àgata Belmonte, que revalida el càrrec quatre anys més amb un equip renovat i divers. La secció local d’Esquerra Republicana de l’Escala ha renovat l’executiva local en una assemblea celebrada aquest dijous 21 de novembre de 2019. Una assemblea on només s’ha presentat una candidatura, que ha obtingut el suport unànime de la militància, encapçalada per Àgata Belmonte, qui ja ostentava el càrrec fins ara.  La nova executiva incorpora noves cares però també manté militants amb experiència en les seves secretaries, amb la intenció de coordinar un equip divers, plural i renovat. L’objectiu principal d’aquesta nova executiva, que comença etapa just després de les municipals del mes de maig, és coordinar els grans temes que preocupen als republicans escalencs, a més de ser el motor orgànic del partit al municipi. La nova executiva local estarà formada per: Àgata Belmonte Pérez. Presidència i secretaria d’organització. Antonia Rojas González. Secretaria de Finances Albert Llach Grau. Secretari de política municipal i coordinació de barris. Anna Almazan Guillen. Secretaria de la dona. Agar Vilà Martínez. Adjunta a la secretaria de la dona. Marta Tomàs Arnau. Secretaria de cohesió social i entitats. Elsa Barriga Sureda. Secretaria de comunicació. Etna Estrems Fayos. Portaveu del grup municipal. Fredi Guirado Ballester i Cati Ribera Alemany. Vocals. Tal com es pot veure en la distribució d’àrees, la nova executiva local d’ERC l’Escala vol posar èmfasi en tres temes que el grup escalenc considera cabdals; la coordinació i importància dels barris del municipi, el recolzament a les entitats escalenques i l’èmfasi en les polítiques socials i serveis a les persones i el foment de la igualtat i la feminització de la política. També, en aquesta ocasió, seran presents a l’executiva els regidors del grup municipal en qualitat de vocals, intentant fomentar així l’acció coordinada de la branca més orgànica del partit i el grup municipal, que coneix en profunditat els temes del dia a dia i fa l’acció política municipalista.