Alt Penedès

Notícia

Esquerra Republicana inicia una campanya per rebutjar la MAT que trinxa la comarca i aposta per una transició energètica arrelada la territori


Els republicans critiquen durament que exconsellers de CiU actuïn de lobistes per tirar endavant el projecte de MAT que consideren “innecessari, agressiu i perjudicial”
 
Més de 28 quilometres d’afectació i més de 70 torres de desenes de metres d’alçada. Aquest és l’impacte previst a la comarca, fins al moment, del projecte de MAT que amenaça diverses comarques del país, entre elles la de l’Alt Penedès.
 
Per tal d’explicar aquesta agressió des d’Esquerra Republicana s’ha tirat endavant una campanya explicativa per denunciar la proposta que pretén dur a terme l’empresa Forestalia, d’unir els parcs solars i eòlics de l’Aragó amb la subestació de Begues.  Els municipis més afectats pel pas d’aquesta nova línia de MAT han coordinat la campanya per reiterar el rebuig “frontal” a aquest tipus d’accions.
 
El projecte respon a la lògica contraria al que defensen els republicans, ja que s’ha fet d’esquenes al territori i només pretén engrandir els guanys dels oligopolis energètics.
 
En canvi des d’Esquerra Republicana es defensa un model de generació d’energia quilòmetre zero, descentralitzat i democràtic. Pels republicans és “evident” que cal replantejar els models d’energia ja sigui per evitar les pujades indiscriminades de cost com ha succeït aquesta tardor, com per ser una de les polítiques més ambicioses per fer front a l’emergència climàtica.
 
Oposició total
La diputada Lluïsa Llop posava en valor el consens que s’ha generat tant a nivell de Penedès com de país per rebutjar aquest tipus de projectes, i que ha comportat que des dels ajuntaments, consells comarcals, diputacions com també el govern de la Generalitat presentin al·legacions contra aquesta línia de MAT.
 
En aquest sentit el president dels republicans a l’Alt Penedès, Pol Pagès incidia en la necessitat que es generin polítiques energètiques de proximitat, com ara les comunitats d’energia, i que es faci força amb l’Associació de Municipis per l’Energia Pública que pretén situar l’energia com un servei més que es presti des dels ajuntaments.