Alt Penedès

Notícia

L'eurodiputat Jordi Solé defensa al Parlament Europeu la cultura vitivinícola i el sector agrari del Penedès

Pere Sàbat i la diputada Lluïsa Llop acompanyen l'eurodiputat en una jornada de treball amb part del sector vitivinícola on s'ha remarcat l'aposta estratègica pel territori i la defensa d'uns preus justos pel camp

Fa unes setmanes el Parlament Europeu aprovava l'informe Estratègia europea contra el càncer. Aquesta estratègia recollia diverses propostes a iniciativa de la Comissió Europea entre les que s'hi trobava que el vi passaria a ser considerat un producte cancerigen i així caldria fer-ho constar en una etiqueta a les ampolles. Davant d'aquest fet, diversos eurodiputats, entre els quals els d'Esquerra Republicana, van votar una esmena per fer que es remarqués la necessitat d'un consum moderat i responsable del vi i que eliminés la referència com a producte cancerigen.
L’informe aprovat amb les esmenes seguirà el seu curs a la Comissió Europea, que presentarà una proposta definitiva a finals del 2023.

Aquestes accions han estat rebudes amb satisfacció per part de l'Associació Vitivinícola de Catalunya i per l'Associació d'Elaboradors de Cava, amb qui Jordi Solé acompanyat del portaveu republicà a Vilafranca, Pere Sàbat, i de la diputada Lluïsa Llop han fet una jornada de treball per parlar sobre els reptes del sector.

En aquest sentit Solé ha remarcat l'aposta per defensar la cultura i el sector vitivinícola a Europa i ha insistit en la necessitat que tots els grups catalans, cosa que no ha estat així, tanquin files a favor del sector vitivinícola. Solé ha mostrat sorpresa pel vot en contra de Junts per Catalunya en la defensa de l'esmena que blindava el sector vitivinícola. 

Per la seva banda Pere Sàbat ha defensat que “el sector vitivinícola és estratègic per Vilafranca i pel Penedès, no es tracta només d'un sector econòmic, és molt més, és cultura, paisatge, treball i una manera d'entendre el nostre territori” i ha apostat per “reforçar i potenciar la capitalitat del vi per fer un pas endavant per la propera dècada”.

Lluïsa Llop ha situat totes les accions que des del govern de la Generalitat s'estan duent a terme en defensa del sector, des de la poda en verd, l'aposta pel MCR o pel nou estudi que aportarà transparència i equitat entorn als preus i als costos de producció del raïm.