Alt Penedès

Notícia

La gestió de la Covid19

Rut Ribas, diputada

Diuen els experts que l’arribada d’una pandèmia que pugui col·lapsar i aturar la vida de tota una societat passa un cop cada cent anys. Ara, estem vivint una situació complexa que ha portat a confinar-nos per poder protegir la vida i les persones. És per això que es demana responsabilitat. Tant individuals com col·lectives.

Però, malauradament, ens hem trobat amb un govern estatal que va tard i malament. A l’inici de la crisi sanitària les seves principals mesures van ser la centralització de competències autonòmiques i treure els militars al carrer.

I lamento que s’utilitzi la situació actual per fer una exhibició ostentosa del nacionalisme espanyol i fer creure que onejant una bandera tots els problemes es solucionaran. En comptes de procurar fer pedagogia i basar la gestió de l’emergència en la solidaritat col·lectiva i la cultura de la pau.

Hem vist un consell de ministres que és incapaç de posar-se d'acord. I això provoca que hàgim arribat a extrems com el que persones han anat a dormir sense saber si l’endemà haurien d’ocupar el seu lloc de treball de manera presencial. O, obviant les propostes de mesures que facilitarien la contenció i evitarien el contagi. Hem vist com el govern de l’Estat s’ha sotmès a les pressions de la patronal, en comptes de confinar-ho tot i posar la vida al davant.

Però malgrat la mala gestió, des de Catalunya es prioritza evitar el col·lapse del sistema sanitari. Constantment, s’han desplegat mesures econòmiques i socials per poder superar l’etapa del confinament i facilitar la posterior reconstrucció del país.

S’ha habilitat hospitals de campanya i hotels, milers de professionals sanitaris s’han mobilitzat i les UCIs han estat duplicades. S’ha prioritzat protegir les residències de la gent gran, persones amb discapacitat i salut mental. S’ha creat un ajut per als autònoms per fer front la situació de manca d’activitat laboral. I s’ha adaptat la beca de menjador escolar perquè tots els infants tinguin aliments saludables. Entre d’altres.

No obstant, no podem oblidar qui està al peu del canó. Gràcies als professionals de la salut que nit i dia treballen incansablement per fer front a la Covid19. I gràcies a totes aquelles persones que cada dia han de sortir de casa per garantir els serveis essencials.

Però prenem consciència: Només gràcies a la responsabilitat de tothom aconseguirem sortir-ne.