Alt Penedès

Notícia

Els romanents, pels ajuntaments

Sònia Jansà, primera tinent d'alcaldia a Sant Martí Sarroca i secretària de política institucional d'ERC Alt Penedès

Imaginem un ajuntament d’un poble petit envoltat de vinyes, sense massa indústria, ni turisme internacional desbordant a l’estiu, ni enmig d’una bombolla immobiliària que li permeti omplir les arques a dojo.

Imaginem que tot i així, amb molt d’esforç ha anat aconseguint els serveis bàsics: una llar d’infants, una escola, un institut, un consultori.. fins i tot una biblioteca. I encara més, ha aconseguit uns estalvis en forma de romanent, malgrat que no els pot utilitzar sempre en allò que voldria perquè les normes imposades des del govern espanyol no ho permeten: educació, ajuts a la gent gran, a tots aquells veïns i veïnes que ho necessiten de debò. I apareix el COVID. I tot empitjora: els comerços i escoles tanquen, no podem anar a treballar, i les vinyes emmalalteixen. I vénen els ERTOs, els ajuts a autònoms i als pagesos, però no són suficients.

I des dels Ajuntaments demanem a l’Estat que se’ns deixi fer ús d’aquests estalvis, que s’alliberin els romanents, i es flexibilitzin les regles de despesa per poder ajudar els nostres veïns i veïnes. Perquè amb el que arriba del govern espanyol, que és qui rep la majoria de tots els impostos que paguem tots i totes, no n’hi ha prou. Els que ens han posat normes per no gastar en àmbits que ells consideren que “no toquen”, els que per tenir control de que tots els ajuntaments romanguem autosuficients i no se’ns hagi de rescatar limitant la despesa i la inversió dels ajuntaments... ara pretenen que els hi cedim els romanents “voluntàriment”. Ah, i que ens ho tornaran en 15 anys. I qui ajudarà als nostres veïns i veïnes, com podem establir programes d’ajuts, de suport als plans d’obertura als centres eductius, a desinfectar les nostres residències, carrers, a ajudar al petit comerç, autònoms , pagesos, aturats i en ERTO? Ho faran des del govern de Madrid amb “un préstec” amb els nostres estalvis?

Els ajuntaments són claus per fer front a la crisi. I segrestar els romanents que haurien de servir per ajudar a la gent dels nostres pobles no és la via. Si el govern espanyol vol ajudar ho té fàcil: reforma de la llei d’estabilitat i flexibilització de la regla de despesa. I els romanents dels ajuntaments, als Ajuntaments.