Alt Pirineu

Totes les notícies

Marta Vilalta en la seva intervenció al Parlament

Esquerra Republicana celebra el consens al Parlament a favor de protegir l’aranès a l’escola

El Parlament dona llum verda a la modificació de la Llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials a l'ensenyament no universitari   Esquerra Republicana celebra que el Parlament hagi donat llum verda als tràmits parlamentaris per modificar la Llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari i incloure de forma explícita la vehicularitat de l’aranès. Encara que ja constava en altres marcs legals, la proposició de llei evidenciarà que l’aranès és vehicular i curricular en l’educació a l’Aran, també en aquesta norma.   L’hemicicle ha aprovat el primer pas parlamentari durant el debat de totalitat d’avui amb els vots a favor dels grups parlamentaris d’Esquerra Republicana, el PSC, Junts i els comuns. Esquerra celebra haver pogut reunir, un cop més, un ampli consens del 80% del Parlament, com ja va fer l’any passat amb l’aprovació d’una llei específica i d’un decret llei per defensar el català a les escoles i l’aranès a la Val d’Aran.   En aquest sentit, i recollint les peticions dels i les araneses, la secretària general adjunta i portaveu del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha reafirmat el compromís dels republicans amb la protecció de la llengua, així com del sistema d’autogovern de la Val d’Aran. “Si podem contribuir a dispersar qualsevol situació d’inseguretat jurídica, o qualsevol dificultat en la interpretació i aplicació de la norma, fem-ho”, ha assegurat Vilalta.   Així, tot i que la llei per evitar la imposició del castellà ja contemplava la protecció de l’aranès, la modificació que avui ha començat els tràmits esvaeix qualsevol ombra de dubte sobre el compromís del Parlament amb la llengua de l’Aran.   Els tràmits han començat avui a l’hemicicle després que fa uns dies la vicepresidenta primera, Alba Vergés, es reunís amb el Conselh Generau d’Aran en la primera visita de la Mesa del Parlament a la Val d’Aran.

Pas fronterer camí de la Vinyola de Puigcerdà a la Tor de Querol

Esquerra Republicana Alt Pirineu i Aran reclama l’obertura dels passos fronterers

La regional de l’Alt Pirineu se suma a la reivindicació de l’eurodiputat Jordi Solé i demana que s’obrin tots els camins i carreteres transfrontereres amb França   A l’Alt Pirineu i Aran continua tancant el camí de la Vinyola de Puigcerdà a la Tor de Querol El senador republicà, Miquel Caminal el passat mes de març de 2021 ja va fer una pregunta en ple al ministre de l’interior, Fernando Grande-Marlaska, referent al tancament de la circulació dels passos fronteres entre Catalunya i França. Una vintena de passos van ser tancats per França ja fa més de dos anys, la mesura incloïa el coll de Banyuls, el coll de Costoja, el coll de la Manrella, el camí d’Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig.   Gairebé dos anys després, el problema persisteix i, fins i tot alguns d’aquests tancaments s’han reforçat amb roques i blocs de formigó, com el coll de Banyuls que va ser reobert divendres temporalment pels propis veïns de l’Espolla.   El tancament transfronterer vulnera el dret europeu de lliure circulació de persones i la llibertat de moviments a l’espai Schengen, en concret a l’Alt Pirineu i Aran continua tancant el camí de la Vinyola de Puigcerdà a la Tor de Querol.   Així, la regional de l’Alt Pirineu i Aran d'Esquerra Republicana se suma a la petició d’una trentena d’eurodiputats que van demanar al govern francès la reobertura immediata dels passos fronterers en una carta adreçada a ambdós presidents, durant la cimera hispano-francesa celebrada la setmana passada a Barcelona.    

Congrés d'Esquerra Pirineu a Coll de Nargó

Esquerra Republicana Alt Pirineu i Aran celebra el congrés territorial a Coll de Nargó

El Congrés s’emmarca dins dels procés congressual d’Esquerra Republicana per definir la seva nova ponència política i estatutària La militància pirinenca ha presentat una trentena d’esmenes als documents de debat   La militància d’Esquerra Republicana ha celebrat avui el seu Congrés Regional a Coll de Nargó on ha comptat amb la presència de la secretaria general adjunta, Marta Vilalta i de la portaveu adjunta al senat i vicesecretària general d’acció política i sectorial, Sara Bailac, la secretària d’afiliació, Kènia Domènech i el vicesecretari general de recursos, finances i gerència, Jordi Roig. En el congrés hi han participat més d’una quarantena de militants i regidors de tot el Pirineu i també l’alcalde de Coll de Nargó i president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Martí Riera, l’alcaldessa de Tremp, Mª Pilar Cases, l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, l'acalde de Llavorsí, Pepe Vidal, l’alcaldessa d’Oliana, Carme Lostao, l’alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, el senador Miquel Caminal i el diputat Antoni Flores entre d’altres. L’alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, ha donat la benvinguda i el tret de sortida d’aquest Congrés que s’ha celebrat a l’espai de la Dinosfera, a continuació, el President de la Regional, Josep Castells, ha agraït la participació de la militància ja que, “l’Alt Pirineu i Aran és una regional activa i amb ganes de treballar pel territori, es demostra amb la quantitat d’esmenes presentades i la feina diària de l’organització”. Per la seva banda, Marta Vilalta ha explicat que, “Esquerra Republicana és la primera organització municipalista del país. La ponència política és una aposta estratègica per seguir el camí cap a la República catalana i dotar a Esquerra d’un nou full de ruta”.  

Els senadors republicans Miquel Caminal i Sara Bailac

Esquerra Republicana ratifica la inversió a l’Alt Pirineu i Aran en els Pressupostos generals de l’Estat 2023

Ahir al vespre es van ratificar de forma definitiva els Pressupostos Generals de l’Estat al Senat amb un increment d’Esquerra Republicana de Catalunya de més de 270 milions d’euros en el pressupost de l’Estat a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran.   Els senadors republicans Miquel Caminal i Sara Bailac s’han mostrat satisfet amb les millores aconseguides, ja que desencallen projectes molt necessaris i reivindicats a les comarques pirinenques. Com ara, les actuacions prioritàries a l’Eix Pirinenc o el centre residencial a La Seu d’Urgell entre d’altres.   Així, ahir es van ratificar al Senat les següents propostes: 260 milions plurianuals per actuacions prioritàries a l’Eix Pirinenc (N-260) via encàrrec de gestió a la Generalitat de Catalunya 3 milions per a la construcció d’un equipament residencial per la gent gran projectat a l'Horta del Valira, a La Seu d’Urgell. 1 milió per l’estudi i l’arranjament i millora del corredor de la N260; trams Malpàs i Pont de Suert i el Port del Cantó. 30.000 euros per a la dinamització de l’aranès.   A la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, des d’Esquerra Republicana hem aconseguit la transferència de 260 milions d’euros a la Generalitat per a la millora de l’Eix Pirinenc, la N-260, i els encàrrecs de gestió com a mecanisme concret perquè sigui la Generalitat qui prioritzi i executi les inversions que hauria de fer l’Estat a Catalunya i no fa. Els comptes també preveuen, gràcies a la negociació d’Esquerra Republicana, un milió d’euros per endegar estudis informatius per a la millora del Port del Cantó i del Port de Perves, dos dels trams més complicats de la N-260 i un reforç de 7 milions d’euros per al manteniment de les carreteres de Lleida que hauria de suposar una millora notable d’aquesta via.   En definitiva, Esquerra Republicana celebra aquest acord: “per nosaltres, ser útils a la ciutadania passa per desencallar recursos en àmbits estratègics i avançar projectes molt necessaris i reivindicats al territori.

Els senadors republicans Miquel Caminal i Sara Bailac pregunten al Gobierno per l'estat de la carretera N230 després de l'esllavissada

Aquest dimarts 13 de desembre, la carretera N-230 va haver de ser tallada en sentit Vielha durant 8 hores a conseqüència d'un despreniment de roques a l'alçada del terme municipal de Sopeira. Una allau de pedres i roques va caure sobre la calçada durant la matinada, sense causar danys personals, però inutilitzant la via. Cal destacar que, l'N-230 ha estat una de les vies amb més índex de sinistralitat de tot l'estat durant les darreres dècades. Per aquest motiu, els senadors d’Esquerra Republicana, Miquel Caminal, i la portaveu adjunta del grup, Sara Bailac han presentat una bateria de preguntes al govern espanyol demanen la seva resposta per escrit. Entre les preguntes registrades pels republicans es troben: El MITMA té previst instal·lar elements de protecció addicional per als despreniments a la N-230 entre Orrit i Pont de Suert? En cas afirmatiu, quan? I On? En cas negatiu, per què? En aquest sentit, Caminal i Bailac volen que el govern de l’Estat especifiqui també quines són les inversions s'han fet per millorar l’estat de la carretera N-230 durant els exercicis del 2020, 2021 i 2022. Finalment, el grup republicà demana a l’executiu quan pensa acabar l’arranjament de la carretera N-230 en el tram Boca Sud del Túnel de Viella - Frontera francesa, que forma part del projecte de condicionament de la N-230 entre Sopeira i la Frontera amb França, contemplat al Pla d'Infraestructures, transport i habitatge (PITV) 2012-2024.  

Joan Manel Serra

Joan Manel Serra i Arenas, escollit candidat a l’alcaldia de Puigcerdà per a les municipals 2023

L’actual cap de l’oposició i portaveu del grup d’ERC Puigcerdà a l’Ajuntament de Puigcerdà, Joan Manel Serra, revalida com a cap de llista de la candidatura republicana per a les eleccions municipals del proper 28 de maig de 2023 Aquest dissabte, els militats d’Esquerra Republicana de Puigcerdà han refermat el seu compromís amb el municipi escollint, per unanimitat, a Joan Manel Serra com a cap de llista per a la properes municipals. Durant l’assemblea local, Joan Manel Serra ha fet balanç de l’actual legislatura: “Han estat quasi 4 anys de treball colze a colze, segon a segon, per millorar sempre el nostre territori. Conjuntament amb la Roser Carré i l’Àngel Llobell hem fet palès en varies ocasions la manca de planificació de l’actual equip de govern. Hem aconseguit la retirada de vehicles abandonats i recentment hem instat en la seguretat veïnal, com per exemple amb el mal estat del tancament del túnels del Passeig 10 d’abril” Serra també ha destacat els reptes de futur pel municipi: “El proper maig hi ha unes eleccions on s’escolliran els nous reptes del municipi. Treballarem per garantir un consistori ferm amb el medi ambient i la transparència, amb un model educatiu i econòmic diferent, posant sempre les polítiques socials al costat dels nostres veïns i veïnes. Finalment, després d’haver aconseguit el millor resultat de la formació republicana, amb 3 regidors i sent la segona força en el consistori puigcerdanenc, fa que les perspectives dels republicans de cara a les eleccions dels maig siguin assumir la màxima responsabilitat i compromís envers la gent del municipi.

Terrenys on es construirà l'equipament residencial a La Seu d'Urgell

Esquerra Republicana aconsegueix incorporar esmenes que beneficien la Seu d'Urgell i l'Alt Urgell dins la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat

Miquel Caminal: “És una bona notícia que s’hagi aconseguit impulsar aquest projecte molt necessari i reivindicat per a la ciutat de la Seu d'Urgell i l'Alt Urgell”   El senador pirinenc del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Miquel Caminal, ha fet un gest avui a favor de la negociació pressupostària amb la incorporació d'una esmena transaccionada de la formació republicana mitjançant la qual, com confirma Caminal, “hem aconseguit impulsar aquest projecte molt necessari i reivindicat per la ciutat de la Seu d'Urgell i l'Alt Urgell ”.   Entre les aportacions assolides fins ara per Esquerra Republicana de Catalunya es troba, com ha assenyalat l'alcalde Francesc Viaplana, “3 milions d’euros per a la construcció de l'equipament residencial per la gent gran projectat a l'Horta del Valira, i que amb aquest acord es possibilitarà la seva la licitació l’any vinent”. La tinent d’alcalde de Salut i Gent Gran de La Seu d’Urgell, Marian Lamolla hi afegeix, “amb aquest projecte de pisos de serveis volem potenciar l’autonomia de les persones grans, perquè puguin estar el màxim de temps al seu domicili.” L’equipament comptarà amb diversos serveis adaptats com ara, metge, fisioterapèuta, treballador social, podòleg, gimnàs, hort… entre d’altres.   Aquest és un equipament, històricament reclamat per cobrir el dèficit actual de places públiques residencials i està pensat per a donar servei a persones de més de 65 anys o les persones grans amb un nivell d'autonomia personal. Es complementarà amb el projecte de rehabilitació de la residència de la fundació Sant Hospital, tal i com ha afirmat l'alcalde urgellenc.   El senador republicà ha explicat que de moment l’anomenada LPGE comença el seu tràmit al Congrés, però que encara queda camí per recórrer des de l’òptica de la negociació durant els pròxims dies, abans no puguem donar per fet un acord definitiu. “Durant aquest procés, serem exigents en la defensa d’allò que creiem que és just per Catalunya, i la gent de les comarques pirinenques”.

Marian Lamolla, cap d'oficina de la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran

Marian Lamolla, nomenada cap d'oficina de la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran

El Govern ha nomenat Marian Lamolla cap d’oficina de la delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran i s’incorporarà treballar conjuntament amb el delegat Josep Castells, nomenat recentment.   Marian Lamolla és la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, secretària general de la federació regional d’ERC a l’Alt Pirineu i l'Aran i és membre de l’executiva nacional d’Esquerra Republicana.   És diplomada en Infermeria i compta amb un postgrau en lideratge i governança municipal. Fa més de 25 anys que treballa a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell.   Està associada a entitats com Òmnium, associació de dones de la Seu d’Urgell i és  voluntària de Creu Roja. També és presidenta de la Fundació Integra Pirineus, fundació que insereix persones en risc a través de la gestió forestal sostenible.

Josep Castells i Roser Bombardó

El Govern nomena Josep Castells, delegat de l’Alt Pirineu i Aran i Roser Bombardó, directora general de Polítiques de Muntanya

El Govern ha nomenat a Josep Castells, delegat de l’Alt Pirineu i Aran i Roser Bombardó, directora general de Polítiques de Muntanya. Amb aquests nous nomenaments des de l’Alt Pirineu i Aran tindrem més actius per a poder treballar conjuntament pel nostre territori.   Josep Castells i Farré, pirinenc per totes bandes, de Vilamolat de Mur amb arrels a l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell. És graduat tributari i comptable i graduat en administració i direcció d’empreses. Des de fa més de 30 anys, treballa a l’Administració pública i actualment com responsable del Casal Cívic de Tremp. Ha estat alcalde de Castell de Mur i vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Actualment és el president de la regional de l'Alt Pirineu i Aran. Roser Bombardó i Bagaria, és tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Montellà i Martinet i presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya (2019-2021),sent la primera dona presidenta de l'ens cerdà.  És llicenciada en Ciències Ambientals, en l’especialitat gestió i planificació Ambiental per la Universitat de Girona. Compta amb més de 15 anys d'experiència en gestió del medi natural en l'àmbit de la consultoria forestal i ambiental.  Enhorabona companys!