Alt Pirineu

Notícia

ERC DE L'ALT PIRINEU S'OPOSA AMB ROTUNDITAT AL PACTE MAS-ZAPATERO PEL NOU ESTATUT

La Federació Regional d'ERC de l'Alt Pirineu va reunir ahir al Centre Cívic "El Passeig" de la Seu d'Urgell uns 150 militants pirinencs per debatre el posicionament d'Esquerra Republicana de Catalunya en relació al pacte Mas-Zapatero sobre el nou Estatut d'Autonomia de Catalunya i les conseqüències que el text pot tenir pel futur del país. L'assemblea, que s'emmarca en la campanya informativa i de mobilització a favor de l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 30 de setembre, va estar presidida pel Conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero; l'alcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Ausàs; i, el President de la Federació Regional d'ERC de l'Alt Pirineu, Jaume Bertran.

L'assemblea d'ERC de l'Alt Pirineu va ratificar per unanimitat la posició de la direcció del partit i la militància pirinenca va coincidir en expressar que el pacte Zapatero-Mas és un mal acord per al país, "perquè dilapida la unitat d'acció a favor de l'Estatut, llença per la borda dos anys de treball i esforços dels membres de la ponència parlamentària i fa miques una il.lusió col.lectiva". L'alcalde de la Seu i diputat al Parlament, Jordi Ausàs, va lamentar que Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero pactessin la desnaturalització de l'Estatut aprovat pel Parlament i es posessin d'acord per eliminar "nació" de l'articulat i per perpetuar l'actual model de finançament, amb lleugers retocs. Jordi Ausàs "va doldre's que en només set hores, l'acord històric d'un 90% del Parlament hagués estat malgastat pels interessos d'Estat dels uns i els interessos de partit i personals dels altres". El parlamentari pirinenc va explicar després de la primera sessió de treball de la ponència estatutària al Congrés, "també ha desaparegut qualsevol referència a la plurinacionalitat i també a la realitat nacional de la Val d'Aran, que només ha defensat Esquerra".

El Conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero, va afirmar que "amb aquest pacte no hi ha nació, ni canvi de model de finançament, ni reducció del dèficit fiscal, ni agència tributària única, ni recaptació de tots els impostos, ni augment de la transparència del model, ni tant sols més recursos". Carretero va explicar que “sense un bon finançament moltes competències seran un autèntic caramel enverinat, perquè la Generalitat haurà de donar molts més serveis sense comptar amb més recursos”.

El President d'ERC de l'Alt Pirineu va fer una crida a tota la militància i simpatitzants d'ERC i a la ciutadania en general a participar el proper dia 18 a la manifestació que tindrà lloc a Barcelona "perquè som una nació i tenim el dret a decidir" i va recordar que el proper dia 3 de març el Secretari General d'ERC, Joan Puigcercós, protagonitzarà un acte públic a la Sala de Sant Domènec de la Seu d'Urgell. Bertran va assegurar que el pacte entre Mas i Zapatero “ens deixa igual que el 1979 perquè hem passat de ser una nació a ser un preàmbul” i va recordar que la definició de Catalunya com a “nacionalitat” a l’articulat no aprofondeix en el reconeixement del país “perquè 7 comunitats més ja es defineixen així i altres 4 ho especificaran en la reforma dels seus Estatuts”.