Alt Pirineu

Notícia

Un nou curs polític / Un nòu curs politic

Un nou curs polític
Un nou curs polític
Comencem un nou curs polític marcat, especialment pel bon ritme de vacunació, que de ben segur ens acostarà, cada cop més, a la normalitat en les nostres relacions.

Iniciem aquest nou curs polític amb un govern que ens il·lusiona, amb un President republicà en qui hem posat molta confiança i també expectatives. Tenim feina, i ganes de fer-la!

Anem deixant enrere les conseqüències d’una pandèmia que ha afectat arreu, però especialment a l’Alt Pirineu i l’Aran, on també ha servit per ser capaces de cridar l’atenció: ocupem el 20% del territori, però no arribem a l’1% de la població de Catalunya. I això que semblava que poc importava al país, ha passat a ser una de les prioritats del Govern de Pere Aragonès, fent política i fent gestió, també territorial.
La gent del Pirineu i l’Aran hem entrat a l’agenda del Govern, ara però cal materialitzar-ho:

Començant pel desplegament immediat de la vegueria, i continuant per la millora de les vies de comunicació, especialment les transversals que uneixen totes les ciutats i viles pirinenques. En la implantació de la fibra òptica a tots els nuclis de població, perquè tothom tingui les mateixes oportunitats, visqui on visqui. En la diversificació i també en el repensar els models econòmics. En un habitatge assequible pels residents. En fixar la població jove al territori, retenint el talent a casa nostra. Sense oblidar la mirada de gènere en totes les accions que es facin al Pirineu i arreu, també en el desplegament del Departament d’Igualtat. En uns serveis socials adaptats a la realitat pirinenca, prioritzant l’atenció a les persones i l’accés universal als serveis públics.

Una sèrie de millores que depenen també i, majoritàriament de nosaltres, de les pirinenques i els pirinencs, de les “aranesa e araneses”; de com fem ara les coses, en dependrà el nostre futur. Per això és tan important que planifiquem, que mirem a l’horitzó i que toquem de peus a terra: el que nosaltres fem avui, tindrà conseqüències en les generacions futures. No podem actuar únicament de manera simbòlica i a curt termini, cal definir i concretar l’Alt Pirineu i Aran que volem, lliure i equilibrat.

Estem davant una oportunitat única per establir un nou model de transició energètica. Ara no hem de tornar a ser els grans productors d’energia, amb grans centrals solars que ocupin les terres comunals i agrícoles, que desplacin la nostra pagesia, la nostra ramaderia i el nostre turisme. No tenim la necessitat d’instal·lar grans infraestructures de transport elèctric per consumir energia a centenars de kilòmetres, ni tampoc nous corredors que malmetin, encara més, el nostre territori.

Ara hem d’utilitzar els fons europeus per democratitzar la producció d’energia, perquè tothom tingui accés a una energia neta i assequible econòmicament, no hem de tornar a repetir el mateix model de fa 100 anys.

No s’hi val a dir que anem tard i amb això pensar que tenim llicència per fer-ho malament. Cal fer-ho, però prioritzant l’eficiència energètica i l’autoconsum, transformant el model dels oligopolis energètics i posant al centre, les persones.

Encarem un nou curs que novament serà complex en l’àmbit nacional, però també encarem un nou curs polític ple d’oportunitats per l’Alt Pirineu i Aran on des d’Esquerra Republicana continuarem, com sempre hem fet, treballant per un Pirineu viu i lliure.