Arenys de Mar

Totes les notícies

Cubellet del PaP

Darrer pas per fer el Porta a Porta (PaP) a tota la vila

L'Ajuntament d'Arenys ha adjudicat el servei de recollida selectiva a l'empresa ARCA SERVEIS AMBIENTALS per 4 anys (amb 1 any més de pròrroga si s'escau). Bona notícia i pas final per disposar d'un contracte i d'una empresa de serveis que pugui tirar endavant el model de recollida selectiva a tota la vila i un seguit de correccions i millores de la recollida com s'ha fet fins ara. L'empresa ARCA va ser l'única que es va presentar al concurs. Aquest fet, que ha sorprès molt a l'oposició no té perquè ser un inconvenient, ni buscar-hi més tres peus al gat. La lectura que en fem és que les condicions del plec eran tant detallades i ajustades i les possibles penalitzacions per incompliment tant detallades que ningú ha volgut arriscar en un contracte que, sobretot caldrà treballar i executar els compromisos contrets. Malgrat només haver-hi una empresa s'ha fet tota la tramitació reglamentària a través de les meses de contractació dels serveis jurídics i econòmics per tal d'establir la puntuació de cada oferta presentada i va obtenir una totalitat de 76,50 punts (a un màxim de 100 punts) entre criteris objectius i subjectius. En les millores del servei, més enllà de les que exigia el plec del contracte, l'empresa s'ha compromès a reduir les emissions de CO2 en els seus vehicles i també la millora de l'eficiència del consum de carburant. Per altra banda, disposarà d'un educador ambiental durant 6 mesos i sense cost per l'Ajuntament, així com una millora i augment de la dotació de contenidors de vidre per la vila, que  estaran geolocalitzats digitalment.  Aquest nou contracte és la fórmula per poder portar a terme el compromís polític d'aquest mandat de canvi de model de recollida selectiva, passant d'un sistema mixt al 100% del Porta a Porta (PaP) a Arenys de Mar. El nou model que es farà realitat aquest 2022. Les dades sobre la recollida selectiva confirmen que es fa correctament en un 44.8% del volum dipositat en contenidoris mentre que en el cas del PaP, la mitjana de fracció ben seleccionada arriba al 69%.

Per Nadal, compra al comerç local'

Per Nadal, fem costat al comerç local

La campanya 'Per Nadal, compra al comerç local' ja és present al carrer i d'una manera molt directa a l'entrada del centenar d'establiments comercials que hi participen. Un treball conjunt de la Unió de Botiguers i Comerciants d'Arenys (UBICA) i l'Àrea de Promoció Econòmica que coordina el regidor republicà, Quim Mas. La campanya comercial de Nadal preveu diverses accions per incentivar la compra d'aquestes properes setmanes al comerç de proximitat; tant dels regals de les dates assenyalades de Nadal i Reis com tots els aliments i begudes que acompanyen les taules d'aquestes diades.  En aquest context de promoció comercial l'UBICA també organitza la festa del comerç, diumenge, 19 de desembre. Amb un programa d'activitats, de matí i tarda, i la presència del comerç al carrer. Els seixanta establiments associats a la UBICA i una trentena més de no adherits reparteixen butlletes del Rasca i guanya' amb 3500 euros en premis. 

Pas de vianants adaptat

Les propostes guanyadores del Pressupost participatiu

El Pressupost participatiu municipal de 2022 ha conclòs el seu procés amb la selecció de les propostes guanyadores en una votació oberta. Aquests projectes i les seves partides seran incloses al Pressupost municipal de 2022 que reserva 165.000 euros en inversions i 25.000 euros en despesa corrent. També s'inclouen 10.000 euros que escolliran els nens i nenes del Consell d'infants. Els resultats de la votació van distribuir les propostes d'acord aquests ordres i en funció de l'import que tenien les dues partides per repartir.  El capítol d'inversions, amb una reserva de 165.000 euros, ha quedat distribuït entre 6 propostes. Adaptació a 3 punts de la riera dels passos de vianants per a persones amb diversitat funcional (35.000 €) 131 vots Adequació d'espai d'esport urbà amb la instal·lació de pistes 3x3 a la plaça de les Palmeres (13.060 €) 115 vots Insta·lació d'un punt d'accessibilitat per a persones de mobilitat reduïda i zona d'ombra a la platja del Cavaió (12.000 €) 108 vots Renovació dels equips informàtics i millora dels materials de l'Espai Jove (17.000 €) 96 vots Ampliar el nombre de bancs a la part alta de la riera, més còmodes per a persones grans (6.200 €) 95 vots Instal·lació d'un rocòdrom d'accés lliure al Parc dels Països Catalans (51.000 €) 88 vots El capítol de despesa corrent té una reserva de 25.000 euros: Suport social a persones amb risc social i gent gran amb treballador/a familiar i divulgació de recursos (20.000 €) 142 vots Un total de 17 propostes van arribar al procés de votació després d'haver superat tot un seguit d'etapes: fase de recollida de propostes ciutadanes, tallers ciutadans deliberatius i una validació tècnica. La votació es va fer presencial amb unes butlletes i urnes repartides per establiments de la vila i també on-line, en aquetsa ocasió, per primera vegada de forma completa es va fer servir la plataforma web de participació DECIDIM!. 

Begoña Alberdi al Teatre Principal d'Arenys

Tornen els 'escenaris secrets'

La soprano Begoña Alberdi va cantar, dissabte, al Teatre Principal. Era la sorpresa final d'una nova convocatòria d'Escenaris secrets que va preparar la regidoria de Cultura i que també va sorprendre amb espectacles de circ i dansa i que van seguir unes 130 persones. Què són els escenaris secrets...? Una experiència que ofereix al participant poder gaudir de tres espectacles sorpresa, d'una durada aproximada de 20 minuts, que es porten a terme en tres espais diferents de la nostra població adaptats per l´ocasió. La regidoria de Cultura recupera aquesta activitat que es va iniciar l´any 2017, perduda durant la pandèmia, per acostar altre cop les arts escèniques a la població i ajudar a la recuperació dels nivells de públic de la programació cultural estable programada a la nostra població. A l'acte final, abans del concert de Begoña Alberdi, el regidor de Cultura, Josep Maria Pruna, va felicitar en nom de la vila als arenyencs Alfred Casas i Joan Gorro, recents premis Butaca de teatre, per escenografia i projecte musical. Begoña Alberdi va agraïr a Josep Maria Pruna que l'hagués convidat a tornar cantar després d'un mesos personalment difícils per ella.  (Foto: Victòria Martí)

Cartell del Dia Internacional dels Drets dels Infants

Actes pel Dia Internacional dels Drets dels Infants

La regidoria d'Infància ha preparat un seguit d'activitats relacionades amb el Dia Internacional dels Drets dels Infants. Per una banda hi ha activitats al carrer i, el divendres, 19 de novembre, la constitució del nou Consell dels Infants, que serà actiu durant aquest curs escolar. La celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants, el 20 de novembre, posa èmfasi en el fet que nens i nenes de tot el món han de ser objecte d’una cura, atenció i protecció especials, conceptes expressats primerament en la Declaració de Ginebra de 1924 i posteriorment per les Nacions Unides en la Declaració dels Drets dels Infants, de 1959. Finalment, l’any 1989, en la Convenció dels Drets dels Infants, els 192 països participants, van ratificar aquests principis i, a més, els estats van ser declarats responsables jurídicament de llurs accions envers els infants. Els actes previstos del cap de setmana inclouen una programació de Tallers i jocs infantils, el matí de dissabte, 20 de novembre, a la part de coberta nova de la Riera. Diumenge hi haurà Jocs gegants pels nens i nens també a la Riera. I a la tarda un espectacle de titelles. El nou consell dels infants El consell el formen nens i nenes de cinquè i sisè de primària, representants de les escoles Joan Maragall, Sinera, i  La Presentació i de les entitats Cau Flos i Calcat, Maricel i Centre Obert Tallaferro. La sessió constituent es va fer a la sala Primer d'octubre del Centre Cultural Calisay. En aquesta primera sessió les conselleres i consellers es van poder presentar i començar a fer propostes de treball que després tractaran a les aules i a les entitats amb els seus companys i companyes. Els temes principals de la seva activitat seran relacionats amb el bullying, el medi ambient i els esports. Podeu trobar més informació al web del Consell dels Infants  

Reunió amb Isaac Peraire

L'Agència Catalana de Residus dona suport al pas d'Arenys de Mar a la recollida del 100% amb Porta a Porta (PaP)

Isaac Peraire, director de l'Agència Catalana de Residus (ARC), s'ha compromés ha donar tot el seu suport a l'Ajuntament d'Arenys de Mar en la decisió d'implantar el model de recollida de residus Porta a Porta (PaP) a tota la vila. Aquest migdia, el directiu de l'ARC, s'ha reunit amb l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, i el cap de l'Àrea de Medi Ambient, Jordi Simó, per conèixer com es preveu avançar en model del PaP al 1005 del municipi. Des de l'Agència Catalana de Residus (ARC) es valoren positivament els resultats actuals de la recollida amb PaP a Arenys de Mar i celebren la decisió d'extendre el model. Isaac Peraire, ha remarcat que aquest model és el que avança arreu de Catalunya i l'única fórmula possible de gestió futura dels residus urbans. La implantació del nou model al municipi anirà precedit d'una campanya informativa de com es farà per poder organitzar amb les comunitat de veïns la millor manera de fer-ho. Això representaran reunions amb les prop de dues-centes comunitats per poder-ho planificar i punts d'informació als mateixos veïnats. El procés d'extensió del model PaP es farà en el mateix moment que es comença un nou contracte amb una empresa de recollida de residuus. Aquest contracte s'ha de signar en unes setmanes, un cop es faci la resolució del procés de licitació que ja està en la seva fase final. Més detalls de com es preveu millorar la recollida del PAP.

Calendari de la recolllida comercial PAP

El Ple aprova la recollida selectiva Porta a Porta (PAP) a tot Arenys

El Ple municipal ha aprovat el plec de prescripcions tècniques i administratives de la recollida selectiva de residus urbans. El nou contracte de recollida de residus aposta per un model amb una recollida selectiva 100% PaP a tota la vila. L'Equip de govern (ERC, CUP i AeC) va votar-hi a favor, Junts per Arenys-JxCat es va abstenir i el PSC hi va votar en contra. El nou model de recollida s'espera que doni  un impuls per millorar el percentatge de reciclatge dels residus que es generen a Arenys de Mar, no només per cenyir-nos a la normativa catalana i europea, sinó també per qüestions ètiques i mediambientals. Amb aquest canvi de model el plec de prescripcions tècniques i administratives també incorpora noves millores que hauran d'aplicar-se amb el nou contracte i que portarà a terme l'empresa que guanyi la seva gestió.  Entre aquestes millores hi ha previstes: Major increment de recollides de fraccions als comerços, i sobretot a restaurants. Recollida més específica dels residus del mercat sedentari dels dissabtes, amb separació de fraccions en rebuig, envasos i orgànica, i una posterior neteja amb aigua a pressió. Recollida PaP a més a més, de l'oli de cuina, així com també de teixit. L'establiment de diferents temporades en el calendari anual, que en resulta una baixa, mitja i alta temporada amb major i menor freqüència adaptada als temps, per tal de ser més eficaços i eficients. La identificació de la recollida de voluminosos, per saber què és a la via pública correctament per a ser recollit i què és abandonat, i posteriorment, sancionat. Una atenció directa, tant matí com tarda, amb una oficina específica per aquelles incidències, consultes o suggeriments. La col·locació de tres àrees d'emergència tancades, vigilades amb càmeres i que permetin donar resposta a aquells que pel motiu que sigui, no puguin treure la fracció corresponent, al dia corresponent. El disseny de les rutes segons la zona geogràfica, incloent urbanitzacions però també habitatges disseminats, abans no considerats en cap model.

Casa de la Vila

Exigim el retorn del rescat als bancs

Obliguem la SAREB A cedir el 30% dels seus immobles Recuperem la llei que va decaure en acabar- se l'anterior legislatura per facilitar parc públic en plena emergència habitacional. La llei permet modificar els estatuts de la SAREB, el banc dolent que va adquirir actius immobiliaris amb ajudes públiques durant el rescat bancari , i obligar-lo a cedir el domini d'un 30% dels seus immobles perquè passin a titularitat de les administracions públiques, per fer front a l'emergència habitacional especialment en els municipis on hi ha acreditada demanda d'habitatge. Retornem a la gent, l’esforç de la gent.  No hi a excuses per no donar-hi suport Demanem a tots els grups parlamentaris catalans que ens donin suport i portem conjuntament i de forma àmplia el text al Congrés dels Diputats. Aquest iniciativa només pretén corregir la deficiència el rescat bancari, que no va tenir en compte el rescat a les persones. No hi ha excuses quan es tractat de donar resposta a l’emergència habitacional. Donem més marge financer als ajuntaments

Acció municipal LGTBI a la Riera d'Arenys

Arenys de Mar s'adhereix a la Xarxa de Municipis LGTBI

El Ple municipal va aprovar, per unanimitat, l'adhesió de l'Ajuntament d'Arenys de Mar la Xarxa de Municipis LGTBI, una xarxa d'ajuntaments catalans compromesos amb el desplegament de les polítiques de gènere, i convençuts de la necessitat de superar les lògiques heteropatriarcals i defensar els drets de totes les persones a estimar i a viure la seva sexualitat, expressió i identitat de gènere amb igualtat d'oportunitats. Els objectius de la Xarxa de Municipis LGTBI, creada l'any 2016, són principalment: lluitar contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexofòbia i la bifòbia de manera quotidiana i des dels diversos àmbits de les polítiques locals. A més, la xarxa pretén ser una eina per als municipis que en formen part per a impulsar el treball conjunt amb la possibilitat d’intercanviar experiències i crear sinèrgies en la defensa de totes les persones a estimar, a viure i a ser. La suma de ciutats, viles i pobles compromesos augmenta la capacitat d'acció política i social per superar perjudicis i discriminacions LGTBIQfòbiques, perquè els drets de la comunitat LGTBIQ són els drets de tothom. Intervenció de la regidora d'Igualtat, Laia Marín, a la sessió plenària on-line que va aproar l'adhesió.