Arenys de Mar

Notícia

Esquerra ha proposat diverses solucions i ha traçat línies vermelles tant en l'àmbit nacional com en el local, però és el dèficit fiscal amb Espanya, allò que hem de retallar

Durant la campanya electoral que va acabar portant Artur Mas a presidir la Generalitat de Catalunya, i de fet molts mesos abans, CiU no es va cansar de dir que el govern fins aleshores vigent havia arruïnat el país. Amagaven que la crisi és mundial i que a Catalunya arrosseguem un problema afegit. Ben aviat farà un any que el nou govern treballa i l'atur continua creixent i la crisi econòmica és molt més greu encara.

A CiU hi pesen més les ganes de carregar la culpa al govern anterior amb etiquetes de twitter com #herenciatripartit que no pas les ganes d'anar a l'arrel del problema, que no és sinó un espoli fiscal d'entre 18.000 i 22.000 milions d'eros anuals segons les fonts, una sagnia que ens condemna a no aixecar el cap ni que vulguem i que permet dimensionar xifres com els 2.000 milions d'euros que, segons el president Mas, hem d'estalviar. A més, la MH Sra. De Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, ens prohibeix dir que Espanya ens roba o fer servir l'expressió “espoli fiscal”. I tot això en un context històric en què per primera vegada des que es va restaurar la democràcia el suport a la independència supera el 60 % i ho fa, precisament, amb els arguments econòmics al capdavant de tot.

Des d'aquesta secció local ja vam explicar, a través d'aquest vídeo que ja han vist prop de mil persones, que si avui encara no hi ha una data a l'agenda per fer un referèndum d'independència que ens permeti tenir la sobirania econòmica i política que té qualsevol estat europeu és perquè CiU no ho vol. CiU prefereix fer servir expressions vagues com “transició nacional” sense explicar cap a on pretén portar el país en realitat. Diuen que prioritzen un incert “pacte fiscal”, però rebutgen la proposta d'ERC de fer un referèndum que ho legitimi i hi doni força abans de les negociacions amb l'Estat. I en tot cas continuen negant-se a acordar amb els 10 diputats i diputades d'ERC un pla B davant el fracàs d'aquest “pacte fiscal”. Per desgràcia, doncs, ens condemnen a passar la crisi sense veure en l'horitzó d'aquesta legislatura la sortida definitiva del túnel.

Som perfectament conscients que la situació econòmica per la qual estem passant és extremament greu, que cada dia més persones es queden sense feina i sense recursos i que, a més, hi ha un problema de deute que pot acabar d'empitjorar-ho. Fins i tot si ara mateix s'acordés un calendari per constituir-nos en un nou estat europeu, caldria resoldre un problema urgent d'endeutament a curt termini. Entenem, doncs, que és indispensable fer sacrificis i prendre mesures encaminades a resoldre el problema, però cal fer-ho de manera que no siguin precisament els més necessitats els qui en surtin més perjudicats. No podem acceptar que s'aprofiti aquesta situació d'emergència per fer canvis estructurals que afebleixen el teixit econòmic i social del país, per afavorir interessos privats, per aprofundir en les diferències entre rics i pobres. És el dèficit fiscal amb Espanya, allò que hem de retallar, i no pas l'estat del benestar.

Per això ERC ha proposat diverses solucions i ha traçat línies vermelles tant en l'àmbit nacional com en el local. Contràriament a allò que el govern Mas no es cansa de repetir, hi ha alternatives als ajustaments que ens volen imposar. El govern de CiU, per exemple, ha renunciat als ingressos de l'impost de successions i ha votat en contra de la proposició del nostre diputat Pere Aragonès perquè es creï un impost de la banca [vídeo i apunt]. Nosaltres, doncs, no ens cansem de donar alternatives perquè el pes de la crisi no recaigui en els més febles, en aquells que ho estan passant pitjor, però el govern de CiU les ignora. En l'àmbit municipal, la nostra regidora Annabel Moreno va demanar al Ple del dia 30 que la reducció del 5 % imposada per decret no s'apliqui als funcionaris que cobren menys de 1.000 euros.

Des d'Esquerra Republicana continuarem proposant mesures alternatives per combatre la crisi del deute, encara que només serveixin per evidenciar l'acostament de CiU al PP, però no perdem de vista que tan sols veurem la llum al final del túnel quan recuperem la sobirania econòmica i política, cosa que tenim a l'abast i que, entre totes i tots, hem d'articular políticament. Us demanem que feu pinya amb nosaltres per assolir els grans objectius d'un Països Catalans socialment justos i políticament sobirans.