Arenys de Mar

Notícia

Davant el comunicat que ha fet públic ICV aquesta setmana, la secció local d'ERC d'Arenys de Mar volem dir que respectem la seva decisió, però que ens refermem en les nostres prioritats

Arenys Mar Ofrena Onze Setembre ERC Annabel Moreno
La secció local d'ERC Arenys de Mar a l'ofrena floral de l'Onze de Setembre d'enguany. Foto: Xavier Salbanyà

Davant el comunicat que ha fet públic ICV per desmarcar-se de la nostra proposta per a les properes eleccions municipals, des d'Esquerra Republicana volem dir que respectem la seva decisió. Tot i que no compartim o no entenem alguns dels motius en què la fonamenten, això no afectarà les excel·lents relacions que tenim tant amb ells com amb la CUP ni la cordialitat indispensable amb la resta de forces polítiques. Volem deixar clar, però, que ens refermem en les prioritats que ens van portar a fer la nostra proposta al conjunt de la vila, unes prioritats que són fruit de dos grans elements que afecten el conjunt de la població del país: la crisi econòmica i el procés d'independència.

 

La crisi ens exigeix, ara mateix, centrar els recursos públics a ajudar les persones que ho estan passant més malament perquè l'ofec econòmic que practica l'Estat a Catalunya no derivi en la ruptura de la cohesió social. I a mesura que es produeixi una millora en els ingressos de la Catalunya ja independent, tenir clares les prioritats perquè el futur creixement sigui més equitatiu i més just socialment. Com diem a Esquerra Republicana, volem fer un país per a tothom. I a Arenys de Mar voldríem que les persones per a qui  les polítiques de justícia social i el procés d'independència són elements prioritaris no veiessin excessivament dispersada la força del seu vot. Amb aquesta intenció vam fer la proposta i, malgrat la negativa d'ICV, continuarem treballant perquè aquests dos elements tinguin la màxima representació possible al proper consistori.

 

Quant a les raons esgrimides per part d'ICV, que parla d'”aspectes formals importants”, tan sols voldríem recordar que les converses amb aquesta formació van començar l'abril de 2012 i a proposta d'Esquerra Republicana, cosa que ja explicàvem al document. Sempre hem tingut clar que no volíem limitar-ho a un pacte entre partits, sinó que calia obrir-ho a tota la vila perquè hi digués la seva. Ens motivava a fer-ho la mateixa idea que ara argumenta ICV al seu comunicat: “anar més enllà dels partits i (...) trobar la fórmula i l'equilibri entre el paper motor i la capacitat organitzativa que tenen es partits amb un procés atractiu per incorporar noves persones i col·lectius.” Aquesta és precisament la idea i per això no acabem d'entendre que per a ICV sigui un argument per al no. De la mateixa manera, el treball previ de definició programàtica que reclama ICV era un dels primers passos a fer en cas que s'haguessin avingut a participar-hi. Per a nosaltres era important que aquesta definició programàtica es fes a partir d'allò que estem convençuts que ja compartim i que només havíem de posar en comú perquè després es pogués enriquir amb més propostes dels vilatans. Ens ha sorprès rebre un no com a resposta abans de tenir l'oportunitat de fer aquesta posada en comú i d'engegar el procés participatiu obert a la resta de la vila.


La reflexió que fem des d'Esquerra Republicana és que difícilment ICV ni CUP ni ERC ni NEC podrem aplicar íntegrament el nostre programa electoral. Si no és que alguna d'aquestes formacions obté tota sola els nou regidors que li donin la majoria absoluta (cosa poc probable), caldrà fer aliances postelectorals amb alguna altra formació, cosa que comportarà ser generosos i fer renúncies i concessions. El que Esquerra Republicana proposa és fer abans aquesta feina de consensuar el programa i sotmetre'l a la consideració de l'electorat a través d'una única llista que redueixi al màxim el factor de dispersió de vot i l'efecte del principi d'Hondt, que ja hem explicat en dos apunts aquest estiu els dies 5 i 12 d'agost. Amb tot, com dèiem, si aquesta no és la voluntat d'ICV, a Esquerra Republicana ho respectem i continuarem treballant amb aquestes prioritats ben clares.