Arenys de Munt

Totes les notícies

Josep Sánchez

Josep Sànchez i Camps és presentat com a candidat per Arenys de Munt

Una sala d’exposicions plena de gom a gom va vibrar amb l’acte de presentació del candidat republicà per Arenys de Munt a les eleccions municipals d’aquesta primavera, que marcaran el destí del municipi pels pròxims 4 anys.   L’acte, presentat per Marta del Castillo, va comptar amb la presència de la Diputada al Parlament Europeu, Diana Riba i Giner. L’eurodiputada, en un discurs molt proper, va demostrar ser coneixedora de la política local d’Arenys de Munt i, alhora, ens va fer un breu repàs d’algunes iniciatives que des d’Europa s’estan duent a terme per denunciar la repressió o el cas d’espionatge Catalangate, les quals lamentablement ha patit en pell pròpia.   A continuació, un vídeo molt emotiu on diferents veïns i veïnes del poble ens explicaven la cara més humana d’en Josep va donar pas a la mateixa intervenció del candidat republicà.   En Josep va fer un breu repàs d’algunes de les iniciatives que havien transformat el poble en els darrers anys, sota el lideratge del govern republicà, com a exemple de la capacitat d’aquest equip per dur a terme accions que molt pocs abans s’havien ni tan sols imaginat. També va aprofitar per donar les gràcies als regidors i regidores que l’han acompanyat els darrers quatre anys; un equip competent i compromès que sap escoltar a la gent i que ha fet que la gran majoria de projectes que ens havíem proposat per aquest mandat hagin pogut tirar endavant.   Però el candidat republicà per Arenys de Munt també va donar algunes pinzellades d’alguns dels projectes que continuaran transformant Arenys de Munt els propers anys si segueix governant Esquerra, els quals van rebre un efusiu aplaudiment dels assistents a l’acte. Entre el centenar llarg de persones que van omplir la Sala d’Exposicions Mercè Paluzie també destacaren la presència institucional d’ERC al Maresme, amb el seu president Josep Pena, i també l’actual alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno.   L’acte de presentació també va servir per anunciar la tornada dels Tallers Republicans, una eina ja consolidada on la ciutadania podrà aportar el seu granet de sorra per a definir els elements prioritaris de cara els propers quatre anys.

Vista general de la plaça

Tres-centres persones assisteixen a la botifarrada republicana 2022

Aquest dimarts al vespre, la Plaça de l’Església es va emplenar de gom a gom per a cridar ben alt i ben fort que el 12 d’octubre, a Arenys de Munt no tenim res a celebrar.    Aquest sopar reivindicatiu ha arribat enguany a les deu edicions, i malgrat que en altres ocasions altres partits i entitats s’havien sumat a la protesta, en aquesta edició ha estat organitzada exclusivament per la Secció Local i els regidors d’Esquerra Republicana a Arenys de Munt. Tot i així, això no va fer minvar una participació que va vorejar les tres-centes persones.   Recordar que el 12 d’octubre es commemora un dels episodis més tristos de la Història d’Espanya, que es va iniciar amb la colonització dels territoris americans. Uns fets que no només foren un genocidi sinó també un espoli econòmic i cultural del qual, lamentablement, alguns països com el nostre encara en pateix les conseqüències. Com a republicans i independentistes no podem estar més allunyats d’aquestes postures.   La vetllada va ser amenitzada amb el grup Dreamer’s Ball que ens va interpretar un extens repertori i que va cloure la vetllada amb una emotiva versió del “Boig per tu” que va ser acompanyada, tot fent una rotllana, per molts dels assistents.   Dissortadament, el gran èxit de participació va sorprendre a la organització i no es va poder atendre a moltes sol·licituds de tiquet per manca de botifarres. Ens comprometem a intentar millorar de cara a futures edicions perquè no es repeteixi aquesta situació.  

Jenn-Angels-Josep

Jenn Díaz: “Les institucions no són més feministes perquè hi hagi paritat, sinó quan es fan polítiques feministes i d'igualtat.”

Aquest dissabte al migdia, Jenn Díaz, escriptora i diputada del Parlament de Catalunya, va venir a Arenys de Munt a fer una xerrada sobre feminismes.   La presidenta de la secció local, Dolors Torrent, va donar la benvinguda a l’acte, fent un breu repàs de la biografia de la diputada i escriptora, de la qual en destaca el llibre que ella mateixa va publicar fa un parell d’anys (2020), titular “Dona i poder. Com i per què feminitzar la política”. Dolors Torrent també va aprofitar per fer un breu repàs de les moltes iniciatives en l’àmbit d’igualtat i feministes que s’estan fent al nostra municipi, encapçalades per la regidora Maria Àngels Gros i Argelés.   Fou precisament la regidora arenyenca qui va portar la conversa amb Jenn Díaz, en una conversa molt interessant i plena d’anècdotes i bromes que va fer les delícies dels assistents.    La diputada republicana ens va fer un relat d’experiències, sovint molt personals, per fer-nos palès que tot i la paritat que actualment ja existeix en el Parlament, encara és molt complicat ser una dona a la política, perquè encara ens queda molt per feminitzar-la: “Les institucions no són més feministes perquè hi hagi paritat, sinó quan es fan polítiques feministes i d'igualtat.”   Les violències masclistes també foren un tema de conversa. En aquest aspecte, Díaz ens va recordar que quan pensem en la violència masclista, hem d’anar molt més enllà del que és més evident. Tot i que el grau d’intensitat sigui diferent, aquests comportaments i pressió de la societat masclista té impacte sobre les nostres vides, ja des de ben petits. En aquest sentit, es va mostrar especialment satisfeta de la Llei Catalana de Violències Masclistes, aprovada pel Parlament en la passada legislatura, enfocada en aquesta línia, en consonància a moltes de les lleis dels altres països europeus.   Va tancar l’acte un apassionant torn de preguntes en el qual els assistents pogueren preguntar a la diputada i que en algun moment es va arribar a convertir en un enriquidor debat entre la diputada del Baix Llobregat i els que es pensaven haver assistit a l'acte com a purs espectadors.

El president Aragonès visita Arenys de Munt

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar Arenys de Munt el passat diumenge 27 de març, aprofitant l’acte de retorn de les restes del soldat republicà Andreu Flores a la seva família. El soldat arenyenc, que va deixar la seva esposa Lola Xuriguera amb un nen de tan sols un parell de mesos, va morir en combat contra el feixisme i en defensa de la República, a la batalla de l'Ebre, fa 84 anys. Ara, gràcies a una mostra d'ADN a través del programa d'identificació genètica de la Generalitat, les seves restes foren trobades a la fossa del mas de Santa Magdalena a Mora d'Ebre, la més gran excavada a Catalunya.   Aprofitant el benentès, el president Aragonés va fer primerament una parada a l’Ajuntament, on va signar el llibre d’honor i va poder intercanviar algunes paraules amb l’alcalde, regidors i militants, amb els quals en molts casos els uneix una relació molt personal, basada en dècades de feina i activisme independentista a la comarca del Maresme.   Posteriorment, la màxima autoritat del país es va dirigir al cementiri municipal, on tindria tenir lloc l’acte de justícia i memòria històrica del retorn de les restes del soldat republicà. En una esplanada plena de gom a gom, Aragonès va destacar que la reconstrucció de la memòria col·lectiva ajuda a reflexionar sobre la Guerra Civil i la dictadura feixista: “En un context diferent però amb amenaces similars, avui hem de seguir fent de la llibertat, la justícia i la dignitat humana la raó de ser del nostre compromís col·lectiu”. El president de la Generalitat també es va mostrar emocionat de “recuperar la memòria familiar esborrada per la guerra” com un estímul per a aquells que encara no han trobat els avis o besavis ferits o morts entre el 1936 i el 1939. En el seu discurs, també molt reivindicatiu, va demanar donar veu al silenci i plantar cara al feixisme, encara present a les nostres institucions: "La llibertat ha de ser la raó del nostre compromís col·lectiu davant les amenaces".

Josep candidat

Josep Sánchez, cap de llista per les municipals 2023

Josep Sánchez serà el cap de llista d’Esquerra Republicana a Arenys de Munt a les pròximes eleccions municipals de 2023 i podria repetir com a alcalde del municipi si així ho volen la majoria d’arenyencs.   Així ho va decidir l’assemblea extraordinària d’Esquerra que va tenir lloc el passat divendres 25 de febrer, celebrada a Can Borrell, i l’objectiu de la qual era escollir el pròxim cap de llista de la formació.   La candidatura continuista de Josep Sánchez, que és alcalde d’Arenys de Munt des de 2019, fou la única presentada i va rebre la unanimitat dels vots dels militants i amics que es van reunir a la sala de plens de Can Borrell.    En el seu discurs, l’alcaldable republicà va agrair la feina a la resta de regidors del consistori i va reconèixer que la seva feina es imprescindible pel dia a dia de la gestió a l’Ajuntament, tot insistint que no es tracta d’una candidatura, sinó d’un projecte transversal que ve definint i seguirà definint la política d’Arenys de Munt.   A l’assembla també hi va assistir Josep Maria Molins, com a representant de la formació independentista al Maresme.  

Joan Tardà visita Arenys de Munt

El passat divendres 18 de Juny, l’exdiputat Joan Tardà va visitar Arenys de Munt, en un acte organitzat per Esquerra i que va tenir lloc a la recentment inaugurada Plaça de la República Catalana, a les faldes de la masia de Can Borrell.   Tardà va fer un breu repàs a la seva trajectòria política i va aprofitar per presentar-nos el seu darrer llibre, “En defensa pròpia”, en el qual reflexiona sobre com ha entomat el post 1 d’octubre el conjunt de l’independentisme, i com, una part d’aquest (sovint de matriu conservadora), lluny d’apostar per seguir sumant i assumir la realitat per canviar-la, ha decidit instal·lar-se en un miratge i descarregar la seva frustració damunt del mateix moviment sobiranista.   L’acte també va servir per a presentar la nova secció local d’Esquerra Arenys de Munt, en la qual Dolors Torrent és la nova presidenta, prenent el lloc a Ramon Pujol, que seguirà vinculat amb el projecte com a secretari d’entorn.

Dolors nova presidenta d'ERC Arenys

Dolors Torrent, nova presidenta d'ERC Arenys de Munt

El passat dissabte 12 de juny, es va celebrar l'assemblea local d’ERC Arenys de Munt amb l’objectiu principal d’escollir la nova presidència i l'Executiva local. La nova presidenta de la secció local serà Dolors Torrent Moreno, nascuda a Arenys de Munt fa 51 anys i desde fa 18 anys és empresària del sector turístic. La nova presidenta substitueix a Ramon Pujol com a màxima responsable del partit a Arenys de Munt. En el seu discurs d'investidura, Dolors Torrent va explicar que les línies mestres de la seva presidència consistirien en millorar la coordinació entre la secció local i els regidors de l'Ajuntament i planificar iniciatives pròpies com xerrades o tallers per engrescar a la militància i seduir a noves incorporacions. Així mateix, va transmetre la importància de començar a planificar les pròximes eleccions municipals de 2023 per a poder encarar aquesta contesa electoral amb les màximes expectatives i il·lusions. L'equip que acompanyarà a Dolors Torrent durant els pròxims anys serà:   Presidència –  Dolors Torrent Moreno Secretaria d'Organització –  Martí Utset Gil Secretaria de Comunicació –  Carles Prims Salbañà Secretaria d'Esdeveniments i activitats -  Alejandro Reyes Sánchez Secretaria d'Política Municipal –  Jordi Maimí Girbal Portaveu municipal – Tónia Vila Paituvi Secretaria de Finances –  Carles Martínez  Secretaria d'Igualtat i Feminismes –  Germana Maria Letizia Chillemi   Coordinació Grup Municipal – Angel  Castillo Vallcorba Secretaria d'Entorn – Ramon Pujol Bayo Vocals: Teresa Forn Pol Manel  Ojeda Álvarez Joan Rabasseda Ferrer  

Pressupost 2021

Pressupost 2021: Un pressupost per superar la crisis

El ple de gener de 2021 ha donat llum verda, amb el vots a favor del Govern Municipal (7), Junts (3) i la CUP (1), a la proposta de pressupost presentat pel govern liderat per ERC.   El pressupost contempla un total de 12.423.627 euros, i no només és el pressupost més gran de la història d’Arenys de Munt sinó que també suposa un increment d’un 43% respecte el pressupost de l’any anterior.   En aquest pressupost destaquen les mesures econòmiques per ajudar les famílies i els negocis que més estan patint la crisis del coronavirus i l'aposta clara per les inversions en infraestructures estratègiques per Arenys de Munt, com ho son la finalització de la urbanització superficial de la riera o la nova rotonda d’entrada al municipi.   Podeu trobar un resum de les partides més destacades, organitzades per temàtiques, en el document adjunt.  

Heribert Barrera, Arenys de Munt, 1979

EN DEFENSA DE LA DIGNITAT DEL M.H. PRESIDENT HERIBERT BARRERA

Heribert Barrera fou una figura clau en la història recent de Catalunya, dedicant tota la seva vida a lluitar per la República Catalana i pels drets i les llibertats dels catalans. Va ser president i Secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i durant la seva llarga trajectòria política va ser diputat al Parlament, diputat al Congrés i Eurodiputat. Tot i així, sovint és especialment recordat per haver estat el primer president del restaurat Parlament de Catalunya, després de la dictadura franquista. Llicenciat en matemàtiques i enginyeria química a la Universitat de Montpeller i doctorat en ciències físiques per la Sorbona de París, va ser soldat voluntari de l'Exèrcit Popular als fronts d'Aragó i del Segre durant la Guerra Civil Espanyola. Tot i veure’s obligat a exiliar-se, va continuar la seva lluita contra el feixisme formant part de la xarxa Louis Brun de la resistència francesa. Un cop finalment va poder tornar a Catalunya, va emprendre una intensa lluita política contra la dictadura franquista. És important destacar que Heribert Barrera va tenir una relació molt especial amb Arenys de Munt. El seu pare, Martí Barrera, que havia estat diputat al Parlament de Catalunya, conseller de treball de la Generalitat i secretari general d'ERC, havia estat amic personal del batlle arenyenc Josep Maria Soler (Martí Basí) durant la Segona República. Tots dos, a més, havien compartit exili a Montpeller, a la residència d'intel·lectuals catalans. Sens dubte, aquest vincle amb el nostre municipi va fer que, durant el seu mandat de President del Parlament, Heribert Barrera acceptés la invitació que li va fer arribar el govern arenyenc, liderat per ERC, per la inauguració d'un nou pavelló esportiu i de les obres d'ampliació de l’escola Sant Martí. Cal recordar que aquesta visita precipitaria els esdeveniments per l’enderrocament de la creu dels caiguts, convertint Arenys de Munt en el primer poble que ho feia després de la dictadura, tal i com vam explicar en el documental “La caiguda de la creu” (https://youtu.