Arenys de Munt

Documents

La urbanització de la Riera, a la recta final
Descarrega en PDF La urbanització superficial de la Riera d’Arenys de Munt ha estat un dels elements de debat i reflexió municipal que més anys ha estat present. Ja se n’havia parlat durant els ajuntaments franquistes i, un cop en democràcia, va ser el consistori liderat per AM2000 el que va fer els primers grans avenços per a la canalització de la Riera. I va ser l’ajuntament liderat per ERC, l’any 2013, amb un equip de govern amb CiU i PSC, el que va entomar el repte de començar la urbanització superficial de l’eix vertebrador d’Arenys de Munt. Ben segur que encara hi deu haver qui preferiria la riera de sorra, però estem convençuts que som majoria els vilatans que ens estimem més la riera de Subirans urbanitzada en el seu tram urbà i desitgem veure finalitzada l’obra el més aviat possible.
 
ERC portàvem en el programa electoral que acabaríem la urbanització de la Riera, i en aquest mandat municipal, a més de complir amb aquest compromís, també enllestirem la rotonda de l’entrada a la nostra vila. Els principals compromisos del Pla d’Actuació Municipal 2019-2023 es van fent realitat. La manera de fer republicana en la gestió pública és així de transparent i objectiva: assumim uns compromisos al començament del mandat municipal i, en acabar-lo, tothom pot valorar el seu grau de compliment i, és clar, també valorar si li agrada o no.
 
Amb la rotonda a l’entrada del poble finalitzada i la Riera urbanitzada en la seva totalitat, Arenys de Munt iniciarà una nova etapa que permetrà destinar el pressupost municipal a d’altres actuacions, ben segur també necessàries, i millorar altres barris i carrers. Siguem realistes: la urbanització de la Riera s’ha endut una bona part dels recursos públics fins ara.
 
Enrere han quedat les èpoques en què un grup de l’oposició passava casa per casa a la Riera demanant la signatura per judicialitzar la urbanització de la Riera amb el discurs populista de “si signeu, no haureu de pagar les contribucions especials”. Enrere ha quedat l’època en què PDECAT-Junts per Arenys de Munt va votar en contra del projecte executiu per urbanitzar el tram central de la Riera -desvirtuant la feinada de CiU quan estaven al govern municipal- per tal de desgastar el govern republicà. Enrere han quedat les reticències en transformar el principal eix i punt de trobada d’Arenys de Munt. Ben segur que hi ha qüestions pendents de millorar, siguin escocells, aparcaments o enjardinaments, però si mirem enrere... pocs arenyencs tornarien a la Riera de sorra, amb els problemes que ocasionava cada vegada que plovia amb intensitat, amb la pols que generava quan arribava la calor, i amb els costos de manteniment que representaven més de quatre mil euros cada mes entre reposició de sorra i reg.
 
El projecte de la urbanització superficial de la Riera, l’any 2017, va ser guardonat a la 5a Mostra d’Arquitectura del Maresme, en la modalitat d’intervencions paisatgístiques i ordenació d’espais urbans. A més de la vessant més pràctica de la urbanització, pel govern municipal també ha estat important tenir cura d’aspectes més estètics, funcionals i paisatgístics, impulsant aquest projecte harmònic amb l’entorn i les arrels de les rieres maresmenques. Ara que estem a la recta final d’aquest projecte que va començar a transformar Arenys de Munt amb l’inici de les obres el gener de 2015, reivindiquem una vegada més la concepció republicana de l’espai públic, celebrem que tots plegats puguem fer realitat grans projectes com aquests, i encarem el futur d’Arenys de Munt amb el convenciment que, encara que no sigui fàcil, val la pena el compromís i el servei públic.