ERC Badalona

Totes les notícies

Esquerra Republicana - Avancem considera molt positiu el retorn de Joel Joan als escenaris badalonins

Els republicans consideren que la rectificació del Partit Popular confirma l’intent de vet polític El grup municipal d’ERC Avancem ha exigit la dimissió de la regidora de Cultura a la reunió d’aquest matí de Badalona Cultura La polèmica viscuda aquesta setmana sobre el vet del Partit Popular a la participació d’en Joel Joan a la programació teatral de la ciutat ha acabat aquest matí amb la rectificació del govern local. La reunió de Badalona Cultura, empresa municipal responsable de la gestió dels teatres públiques, ha rectificat la decisió del govern d’Albiol a vetar l’obra “El Gran Comediant” als escenaris badalonins. Els republicans consideren que aquest fet demostra l’intent de censura del Partit Popular a l’actor per motius ideològics i han insistit que la programació de Badalona Cultura ha de basar-se sempre en criteris tècnics i artístics, mantenint sempre la qualitat de la programació que ha caracteritzat aquesta institució cultural de Badalona. Manel Sorribas, el representant del grup municipal d’ERC Avancem a Badalona Cultura, ha denunciat l’autoritarisme i el sectarisme del Partit Popular i ha exigit la dimissió immediata de la regidora de Cultura, Amanda Feria, i la reprogramació de l’obra. Una petició que ha estat compartida per la resta de grups de l’oposició. El portaveu dels republicans, Alex Montornès, ha dit aquest matí que “davant la censura, els badalonins i les badalonines exigim més cultura. Tenim uns grans professionals a Badalona Cultura, deixem-los fer la seva feina i dediquem la política a invertir més recursos a fer créixer la cultura a la nostra ciutat”. 

Esquerra Republicana - Avancem considera molt greu el veto polític del Partit Popular a l’actor Joel Joan

Badalona Cultura havia decidit incloure l’obra El gran comediant de Joel Joan a la programació del Teatre Zorrilla El govern del PP ha aturat aquesta decisió i l’ha retirat de la programació L’empresa municipal Badalona Cultura, responsable dels teatres públics, va aprovar l’oferta cultural 2021-2022, el passat divendres. La nova programació incloïa l’obra El gran comediant de Joel Joan, una decisió que va ser presa pel Consell d’Administració, on es troben representats tots els grups municipals, a partir de criteris tècnics. Posteriorment, el govern del Partit Popular va forçar la retirada d’aquesta obra del programa del Teatre Zorrilla. Els republicans consideren molt greu aquesta ingerència política a la programació dels teatres municipals. Aquest matí el grup municipal d’ERC Avancem ha entrat una pregunta per conèixer els motius de la regidoria de cultura. Alex Montornès, portaveu del grup municipal d’ERC Avancem, ha afirmat que “el Partit Popular té un llarg historial de censura a la nostra ciutat. El 2014, l’Estaca a l’acte de cloenda del Festival Filmets, just aquest maig vam veure com marxaven de les Festes de Maig perquè no els hi agradaven els versots dels diables, i ara veiem com veten a en Joel Joan. És un govern demofòbic. Les decisions de la programació cultural han de ser tècniques, no polítiques.” i ha insistit que es tracta d’uns fets molt greus i espera que el Partit Popular respecti la decisió de Badalona Cultura.

Foto AVV Dalt la Vila

Esquerra Republicana denuncia la construcció d’un mur sense permisos a les casetes del pou de Dalt de la vila

Recentment, l’AVV. de la Dalt de la Vila ha denunciat que un fons d’inversió privat, que ha adquirit les casetes del pou del carrer Quintana Alta, està construint un mur amb blocs de formigó que vulnera un element patrimonial protegit i que, a més, no disposa de cap mena permís per fer-ho.  Davant d’aquests fets, el grup d’ERC-Avancem assenyala la innacció del govern municipal davant una vulneració flagrant d’un element arquitectònic singular que està protegit i que no pot ser alterat d’aquesta forma. De fet, tal i com expliquen els veïns i veïnes, en reconeixement a la singularitat d'aquest conjunt es va aprovar un planejament derivat del Pla Especial Urbanístic i es va declarar el jardí zona de verd privat protegit. Aquest fet comporta que siguin necessaris un seguit de permisos si s’hi ha de fer cap intervenció.  En aquest sentit, el portaveu republicà, Alex Montornès, ha afirmat que “no podem permetre que una joia com és el barri de Dalt de la Vila perdi més elements patrimonials dels que ja ha perdut. Badalona no es pot permetre maltractar encara més el ric patrimoni cultural que ha arribat als nostres dies sense alteracions. Ens sembla lamentable que el govern municipal no faci res davant d’una barbaritat com aquesta.”

Esquerra Republicana mostra la seva preocupació davant l’amenaça del Partit Popular de suspendre la Festa Major d’Agost

Ahir el grup municipal d’ERC Avancem i la  Coordinadora d'Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalanes (COENBACU) es van reunir per valorar la situació de la Festa Major d’Agost a partir de les declaracions que l’Alcalde va realitzar al “Cafè d’Idees”, d’RTVE, on afirmava que si la situació de la pandèmia no millorava, s’hauria de deixar la Festa per un altre any. Els republicans recorden al govern local que el PROCICAT preserva l’activitat cultural i permet les activitats amb mesures, tanmateix, consideren que després d’un any i mig de pandèmia ja hi ha l’experiència suficient per preservar i adaptar els actes culturals a la situació que vivim. A més recorden que precisament les entitats de Badalona van ser capdavanteres al país amb la recuperació de les Festes de Maig just fa uns mesos i van ser referent per molts altres municipis catalans que estan mantenint les seves activitats però adaptant-les a les indicacions del PROCICAT. Esquerra Republicana i Avancem posen de relleu que l’any 2012, el Partit Popular ja va intentar suprimir les festes d’estiu. Arrel d’aquesta amenaça el Ple va aprovar una moció per declarar la Festa Major d’Agost patrimoni cultural de la ciutat i va establir que les decisions que afectessin a la festa es prendrien sempre de forma consensuada amb les entitats de cultura popular.

Esquerra Republicana denuncia, al Ple municipal d’avui, la sentència de 5 anys de presó contra Marcel Vivet i referma el seu suport a l’activista badaloní

Al Ple d’aquesta tarda es presentarà una moció de suport a Marcel Vivet, sentenciat a 5 anys de presó i 2000 euros de multa per l’Audiència Provincial. El text rebutja la sentència i referma el seu suport a l’activista badaloní, que continua defensant la seva innocència davant l’acusació d’agredir a un mosso d’esquadra durant una manifestació el 29 de setembre de 2018 a Barcelona. Davant d’una acusació sense més proves que el testimoni del propi agent, els republicans mostren el seu rebuig a la sentència, que consideren absolutament desproporcionada i transmeten el seu suport al Marcel i als seus familiars i amics. El grup d’ERC Avancem considera que cal treballar, també, des del govern de la Generalitat, per tal de trobar una solució que garanteixi que tothom es pugui expressar i manifestar amb absoluta llibertat, sense tenir en compte les seves idees, i que es protegeixin els drets fonamentals de tota la ciutadania. Alhora que emplaça al govern de la Generalitat a retirar-se com a acusació particular de totes les causes obertes per l’exercici del dret a la lliure manifestació.    “El que li està passant al Marcel és absolutament injust, però com ja sabem, no serà ni la darrera ni l’única persona perseguida per les seves idees polítiques. Ara mateix hi ha 3000 represaliats i represaliades per motius polítics als Països Catalans. No ho podem permetre!” apunta el portaveu d’ERC Avancem, Alex Montornès, que destaca que “des del nostre grup farem tot el que ens sigui possible per evitar aquest disbarat, conscients que els nostres companys al govern també hi estan treballant.”  

Comunicat de suport al Club de Bàsquet Sant Josep

L’Ajuntament de Badalona, governat pel PP, ha emprès una acció unilateral que contradiu tot allò parlat amb el Club de Bàsquet Sant Josep durant mesos en què el Club no només ha expressat la voluntat per buscar solucions, sinó que ha fet les accions en aquest sentit que s’esqueia a cada moment, el darrer pas de les quals s’ha fet precisament la darrera setmana. S’ha generat amb aquesta clausura unilateral un problema sòcio-educatiu de primer ordre i una greu desempara tant del Club com dels 200 infants que havien de començar el Casal d’Estiu justament avui. Volem manifestar el total suport dels grups municipals sotasignats al Club i el Centre, i reclamar que s’estudiïn possibilitats per fer prevaldre l’interès públic i garantir així l’activitat social, cultural i esportiva. Per això els grups demanem una reunió conjunta entre la Propietat, el Club, el Govern i l’Oposició on s’expliqui la situació actual i es valorin els escenaris possibles.

Esquerra Republicana denuncia que el govern del PP no ha ofert cap alternativa que hagi permés als alumnes que es presenten a la Selectivitat disposar d’espais municipals per estudiar amb prou antelació 

El passat dilluns 7 de juny, l’Ajuntament va publicar a la seva web que es posava en marxa del 8 al 22 de juny, de dilluns a dijous de 21h a 00:30h, el programa “Estudiem de nit”. Però aquest programa sempre s’havia iniciat a mitjans de maig.  El grup municipal d’ERC Avancem denúncia, doncs, que aquest any el govern del PP no ha posat a disposició del col·lectiu d’estudiants de la ciutat que es presenten a Selectivitat cap espai municipal, amb prou antelació, per tal que es puguin preparar per aquestes proves. Al contrari, no ha estat fins al mateix dia que comencen, que s’ha posat en marxa a correcuita el programa “Estudiem de nit” i fent-ne una difusió escassa. D’aquesta manera, a la manca de manteniment de les biblioteques municipals, cal no oblidar que Can Casacuberta porta més d’un any tancada, s’hi suma la manca de disponibilitat de sales d’estudi o espais d’estudi nocturn. El grup republicà lamenta que el jovent de la ciutat que es presenta a les proves de Selectivitat no disposi de les mateixes condicions que els nois i noies d’altres poblacions que sí que tenen a la seva disposició espais municipals. Cal posar de relleu que es tracta d’un moment decisiu en la vida d’aquests joves, ja que en dependrà el camí acadèmic i professional que escolliràn en el futur. En aquest sentit, el regidor d’ERC Avancem, Manel Sorribas ha expressat: “Volem preguntar al govern perquè no ha buscat espais alternatius al Carme i perquè no s’ha ampliat l’oferta de cap de setmana pels estudiants de la selectivitat. I sobretot, perquè el poc que ha fet, ho ha fet tant tard i malament”.     

Esquerra Republicana denuncia que el pacte de PP i PSC pel pressupost d’inversions presenta importants mancances i no recull gran part de les aportacions dels republicans

En els darrers mesos hem vist com el Partit Popular i el Partit Socialista tancaven un pacte per tal d’aprovar el pressupost d’inversions municipal, sense cap mena de voluntat de negociar res amb els altres grups. En aquest pacte, els de sempre, no van tenir en compte cap mena de proposta que vingués de la resta d’oposició. Per aquest motiu Esquerra Republicana, conscient de les moltes mancances del pressupost, va decidir abstenir-se inicialment i obrir un període d’al·legacions on les entitats i les forces polítiques de la ciutat poguessin fer aportacions que milloressin la proposta d’inversions inicial feta pel govern. Aprofitant aquest període d’al·legacions, el grup d’ERC Avancem va fer un seguit de propostes que considerava imprescindibles per tal de dibuixar la ciutat del futur i poder planificar a mitjà i llarg termini, sense descuidar, evidentment, les necessitats del dia a dia. Així, entre altres aportacions, els republicans insistien en la necessitat de confeccionar una partida de 8.5M€ per transformar el model productiu de la ciutat, 5M€ per millorar la infraestructura tecnològica, la competitivitat i la mobilitat als polígons industrials, 14.7M€ destinada a la transició energètica, a l’adaptació i mitigació de l’emergència climàtica i al medi ambient, o 4.5M€ per millorar l’accessibilitat de la ciutat. Ara s’ha produït un nou acord entre PP i PSC que no recull bona part d’aquestes aportacions i, fins i tot, s’apropia d’algunes de les propostes treballades per Esquerra. D’aquesta manera, el pacte PP-PSC, menysprea les propostes republicanes per la ciutat i rebutja la major part de les al·legacions presentades pel grup republicà, però també moltes altres aportacions d’altres partits i entitats de Badalona. La proposta d’inversions del govern, fruit d’un pacte dels de sempre, continua presentant importants mancances i limitacions, posant de relleu que aquells que sempre han governat la ciutat no tenen cap intenció de dur a terme els canvis en profunditat que necessita Badalona.

Esquerra Republicana demana al govern municipal que aclareixi si l’enquesta que s’ha donat a conèixer avui ha estat pagada amb diners de l’Ajuntament

Segons la notícia publicada a la Vanguardia d’avui, el PP hauria encarregat una enquesta electoral des de l’Ajuntament de Badalona. Citant aquest mitjà: "según una encuesta de Gad3 encargada por el Ayuntamiento a la que ha tenido acceso La Vanguardia". Des del grup d’ERC-Avancem es consideraria un fet greu que es fessin servir recursos públics per tal de finançar una enquesta electoral privada. Per aquest motiu, el grup republicà, demana al govern del Partit Popular que expliqui amb quin mitjans s’ha pagat aquesta enquesta. El portaveu republicà, Alex Montornès, ha afirmat que: “el Partit Popular confon la institució i el partit. O bé el Partit Popular utilitza els recursos dels badalonins i de les badalonines d’una forma poc ètica o bé intenta enganyar a la ciutadania per donar més credibilitat a l'enquesta. Demanem que el govern desmenteixi amb proves l’afirmació de La Vanguardia”.