ERC Badalona

Notícia

ERC Avancem-MES denuncia que el bloqueig del govern del PSC posa en risc projectes importants per Badalona

Després de 4 mesos al govern, gairebé la meitat de la legislatura del govern Pastor, el grup municipal d’ERC-Avancem MES ha advertit que la ciutat pot veure perillar en les properes setmanes una important inversió en serveis socials vinculada amb el contracte programa amb la Generalitat i com diferents projectes urbanístics que havien de portar a la protecció de diferents espais corren el risc de no prosperar.


El candidat a l’alcaldia Oriol Lladó ha lamentat que “decisions ja preses i consensuades amb el territori no es liciten, s’ajornen o es replantegen, amb tot el risc que això comporta per la seva execució. Els temes portats als Plens i Juntes de Govern són de mer tràmit i fins i tot hi ha comissions informatives que arriben sense contingut al Ple. I per damunt de tot, s’estan posant en risc diferents serveis socials clau per als col·lectius més vulnerables.”


D’altra banda, l’elevat nombre d’urgències a Ple (a vegades enviades poques hores abans als grups municipals) dificulten la feina de l’oposició i “posen en evidència la incapacitat d’un govern format per només 4 regidors”.


Des del grup municipal d’ERC Avancem-MES es denuncia també l’important grau d’opacitat en molts àmbits. Així, per exemple, les preguntes realitzades pel nostre grup, tant en el Ple com a través de registre, no reben cap resposta per part del govern.

El passat estiu el PSC de Badalona va impulsar una moció de censura contra el govern anterior, del qual ERC-Avancem-Mes formava part, amb el suport de PP i C’S, argumentant una suposada paràlisi de la ciutat. “Pràcticament han arribat a la meitat del seu mandat i només hem vist com la ciutat es quedava sense pressupost, es tensionaven al límit la neutralitat institucional pel que fa a la manera de comunicar… avui denunciem, a més, com corren risc diferents projectes estratègics en clau de ciutat”.


Inversió social en risc


Entre els temes bloquejats de més pes hi ha la signatura de l’Addenda del Contracte Programa 2018, que permetia incorporar als serveis socials de l’Ajuntament 25 nous professionals.  Es preveia la introducció d'administratius i l'augment del nombre de treballadors i educadors socials en zones de màxima complexitat de la nostra ciutat. Fet que ajudaria a millorar l’atenció a la ciutadania i permetria alleugerir l’excés de feina dels equips actuals. La signatura de l’Addenda permetria l’eliminació de les llistes d’espera de Dependència o la millor implementació d’un pla de xoc contra la pobresa energètica.

Hi ha la possibilitat, però, que l’actual equip de govern no signi l’Addenda –signatura que tenia com a data límit la fi d'aquest mes d'octubre passat– i que comportaria una important pèrdua de recursos per a Badalona. Per això hem demanat  un informe conjunt de Secretaria i Recursos Humans per tal de saber si existeix cap impediment legal perquè es facin efectives aquestes contractacions, un cop aprovada, en el cas que existeixi, la partida pressupostària suficient.
En aquesta línia, l’anterior regidora de Serveis Socials, Agnès Rotger, ha manifestat la seva profunda preocupació: «No entenem perquè es posen en perill aquests recursos, tant necessaris en una ciutat com la nostra».

Un altre cas que evidencia el bloqueig municipal és el fet que les inscripcions pels cursos del CRAD (Centre de Recursos i Assessorament per a les Dones) d’aquest any s’han endarrerir un més i mig. Només les queixes reiterades de les usuàries han forçat a obrir el termini per fer les inscripcions fa escassament una setmana, fet que ha comportat un endarreriment important en l’inici dels cursos.


Un tanatori que té alternativa


Pel que fa a projectes urbanístics aturats, en trobem, també, diversos. Un dels més destacats és el del possible tanatori al Turó de l’Enric, a Morera. Des del grup municipal d’ERC-Avancem-MES, vam preguntar en quina situació es troba la tramitació de la llicència d’obertura d’un tanatori al turó de l’Enric i en quin estat està la negociació d’alternatives amb la propietat, però el govern tampoc ha contestat. Es tracta d’un problema treballat pel govern anterior, que va protegir el Turó buscant una alternativa viable per als projectes que l’afectaven. Entenem que el govern actual ha de moure fitxa per tal de conservar l’espai natural del Turó de l’Enric i trobar un emplaçament alternatiu pel tanatori. Conscients que cal un nou tanatori a la ciutat, entenem, però, que hi ha espais alternatius que cal treballar. Ara mateix hi ha una llicència en marxa però, de moment, no s’ha perfilat cap solució alternativa.

«Ens sembla un cas important d’opacitat i temeritat per part del govern de Pastor» ha destacat l’alcaldable d’ERC i regidor Oriol Lladó.

Un altre projecte que manté bloquejat el govern actual és el de la masia de Ca l'Andal.  El govern anterior va treballar per conservar la masia, un espai que, a banda del seu interès històric i arquitectònic, pot acollir un equipament cultural pels barris de Bufalà i Sant Crist. Ha passat força temps i diverses Juntes de Govern, fins que, avui, s'ha aprovat la licitació de les obres.

«Es tracta d’un projecte consensuat amb veïns i veïnes i no entenem perquè resta parat» ha remarcat Francesc Ribot, anterior regidor del districte.

Altres projectes aturats d’aquest govern dels quals no faciliten cap mena d’informació són el del Viver de plantes a Montigalà, on hi havia un projecte llest, que permetia relligar amb la nova escola bressol del barri i millorar l’espai públic a la zona amb un disseny arquitectònic innovador… “un projecte que han decidit aturar sense raons convincents i sense alternativa, un fet greu perquè del trasllat del Viver en depèn també la desocupació de camions de l’avinguda Cerdanya, que tantes molèsties causa als veïns del D3”.


La promoció immobiliària al costat de Ca l'Arnús treballat amb els veïns per a minimitzar al màxim l’impacte d’una promoció immobiliària al costat del parc. El grup municipal d’ERC-Avancem Mes ha reclamat que s’entomi el tema amb valentia i decisió. Finalment, també demana que el govern expliqui els seus plans per a la construcció d’habitatge social. “Tenen llestos per a la inversió 8 milions que vam deixar preparats per a polítiques socials. Només ens consta es van cedir alguns pisos ja preparats pel govern anterior.”