ERC Badalona

Totes les opinions

Oriol Lladó

7 bones notícies recents sobre l’autopista c31

La setmana passada ens vam reunir a Can Cabanyes representants de la FAVB, del Departament de Territori de la Generalitat i de l’Ajuntament, conjuntament amb les associacions de veïns directament implicades pel pas de l’autopista. Era la presentació formal d’una comissió de seguiment que aplega les dues administracions que s’han conjurat a treballar plegades i un veïnat exigent, implicat i constructiu.

Oriol Lladó

Què diuen de nosaltres les Festes de Maig d’aquest any?

Què diuen de nosaltres les Festes de Maig d’aquest any? Què Badalona és una ciutat tenaç, que és la forma intel·ligent de ser tossuda, una ciutat que sap i vol combinar el respecte per la tradició amb la inventiva i el pessic a l’estòmac d’allò que surt de guió. Per això aquest any les festes de tots són una mica com les de l’any passat i l’anterior (vaja, que hi ha els actes de ‘sempre’, els que esperem tot l’any), però que també hi ha novetats i són tota una declaració d’intencions d’una festa que s’obre i S’ofereix com a eina de cohesió´ a la ciutadania: es sumen al programa un tancament de festa a Sant Roc, oportú i just; accions d’art urbà, produccions pròpies musicals plenes d’interès i un accent potser més pronunciat cap als creadors badalonins.

Oriol Lladó

L’autopista a l’agenda política catalana

L’autopista és un dels greuges històrics de Badalona. Amb aquesta eloqüent contundència s’expressava el passat 1 d’abril el president de la Generalitat, Carles Puigdemont en la seva visita a Badalona. La primera autoritat del país reconeixia així, en la solemnitat del saló de plens de l’Ajuntament, l’anomalia que pateix la nostra ciutat amb el pas partint pel mig el nucli urbà d’una infraestructura tan important com la c31.

Oriol Lladó

Més capacitat de resposta en política d’habitatge

En aquests darrers mesos, Badalona ha millorat, i molt, la manera com aborda la pobresa habitacional, un dels principals reptes que tenim com a ciutat. És cert que queda molt per fer, però no és menys veritat que avui estem més a prop d’una gestió del parc d’habitatge eficient i orientat a les persones, especialment les que ho passen més malament. El govern ha intentat allunyar-se dels discursos triomfalistes –que ens aboquen només a un titular d’un dia, ben sovint sense traduccions pràctiques– i, en canvi, ha buscat un enfocament més consistent, en la línia de la nova llei d’habitatge, en el qual la necessària atenció a l’emergència es combina amb la planificació, i on es reforça la col·laboració institucional i es reforça la capacitat de treball conjunt amb la societat civil.

Raül Vado

Horaris inhumans

Actualment els horaris laborals, culturals i televisius van en contra de la nostra qualitat de vida. Tenim problemes per disposar de temps per acompanyar als nostres fills durant el seu creixement, per dedicar-ho a l’oci, per fer esport, per formar-nos, posar-lo al servei de la societat o simplement per descansar. En aquest context una ciutat treballadora com Badalona on gairebé el 60% de les llars estan formades per parelles amb fills i on gairebé el 80% dels seus treballadors estan directament relacionats amb el sector serveis hauria d’encapçalar la reivindicació que actualment s’està duent a terme a Catalunya per la Reforma Horària.

Raül Vado

Eix Besòs (La meva Badalona)

Actualment, Badalona és la tercera ciutat de Catalunya amb, gairebé, 218.000 habitants distribuïts en 34 barris. Cadascú de nosaltres ens fem nostra la ciutat, humanitzem els seus carrers, donem vida a les places, vitalitzem els barris. I la meva Badalona té com a eix central el barri de Llefià (concretament Sant Antoni de Llefià) des del qual em vaig anant fent meus carrers i places. Recordo la pujada des de l’Avinguda Pius XII fins el carrer Goya per arribar a l’escola, on hi havia alumnes dels dos costats del carrer de la Circumval·lació, aquell carrer que separa els de Badalona dels de Santa Coloma; el primer contacte amb la biblioteca a l’antiga Biblioteca Municipal a dins de la Casa de la Vila de Sant Adrià de Besòs; els primers partits de futbol al Sant Antoni de Llefià (“La Llefi”) abans que fos l’actual Unificación Llefià; les visites mèdiques a l’antic Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet; les compres al Mercat Municipal de Sant Adrià i els llargs trajectes en TUSA, la quatre (actualment la B3), per arribar a la Platja dels Pescadors a l’estiu, sense aire condicionat i amb para-sol inclòs, tot baixant pel carrer de Mar, o per veure la cremada del Dimoni per les Festes de Maig.

Raül Vado

Esperpent espanyol

130 milions d’euros costaran unes noves eleccions al Congrés i al Senat espanyol. 7 mesos després que els electors expresséssim la nostra voluntat ni PP, ni PSOE, ni PODEM, ni Ciudadanos han estat capaços de pactar per formar govern. Això és greu, fins i tot irresponsable, en un país amb un perpetu problema d’atur, per sobre del 20%, i un dramàtic atur juvenil, del 45,5%. De fet, numèricament s’ha pogut conformar un govern d’esquerres valent amb la diversitat de l’Estat, que afrontés els reptes que una Espanya moderna i europea ha d’encarar.

Raül Vado

Solucions per Badalona Capaç

Badalona sempre ha estat una ciutat integradora, perquè el seus ciutadans, les seves entitats i les seves empreses ho han volgut així. Gràcies a aquesta voluntat l’any 1997 es constitueix la Fundació Badalona Treball pels Disminuïts, antecessora de la Fundació Badalona Capaç, per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat des del foment de la seva autonomia. La gran recessió global de 2008 que tant va fer desesperar a les classes mitjanes i baixes, i que encara estem patint, també va afectar dramàticament a les persones amb discapacitats, disparant un 165% el nombre d’aturats.