Bages

Totes les notícies


Jordi Badia presenta ‘Salvem els mots’ al local d’Esquerra Republicana a Súria

El filòleg callussenc i actual cap d'estil del diari digital VilaWeb, Jordi Badia i Pujol, va presentar aquest passat diumenge, 17 d'octubre, el seu llibre 'Salvem els mots' en un acte celebrat al local d'Esquerra Republicana a Súria, organitzat pel mateix partit i presentat per Marta Viladés, portaveu del Grup Municipal. Un nombrós públic local, i també procedent de Callús, es va aplegar per escoltar l'autor d'aquesta interessant obra que reivindica, dins l'actual context d'emergència lingüística, la necessitat de no deixar perdre de forma definitiva trets, paraules, expressions que configuren i donen personalitat a la nostra llengua i que actualment són a la corda fluixa. Aquesta pèrdua de diversitat, derivada en bona part per un procés de substitució en esdevenir el castellà la llengua de referència, comporta també la pèrdua de precisió i de matisos. Jordi Badia, però, es mostra optimista i alhora pragmàtic. L'autor ens proposa, a través del seu llibre, dues-centes parelles de mots o expressions sinònims, en què l'ús de les primeres opcions ha anat agafant tanta força aquests darrers anys que ha marginat l'ús de les segones. Badia analitza cadascuna d'aquestes parelles, de forma amena i amb una explicació rica en detalls i exemples que estimula la curiositat del lector. Entre molts altres, contagiar>encomanar, corba>revolt, dir paraulotes>renegar o digerir>pair, són alguns dels exemples que el filòleg bagenc ens exposa en la seva obra. El llibre, que va sortir publicat a l'agost, ha tingut una excel·lent acollida, tal com ho il·lustra el fet que en la presentació de diumenge es venguessin tots els exemplars disponibles, que ja corresponen a la segona edició. L'editorial ja en prepara la tercera. Des d'aquí us convidem a llegir "Salvem els mots" per fer possible una llengua més rica i genuïna.

ERC organitza una presentació del llibre 'Salvem els mots' a Súria

El propvinent diumenge, 17 d'octubre, tindrà lloc la presentació del llibre 'Salvem els mots' del filòleg callussenc Jordi Badia. Aquesta se celebrarà al local d'Esquerra Republicana de Súria (C/Diputació, 43) i comptarà amb la presència de l'autor i l'acompanyament de Marta Viladés, portaveu del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament. La presentació està organitzada per ERC Súria amb la col·laboració de la llibreria La Cantina. Amb 'Salvem els mots', el filòleg Jordi Badia vol reivindicar totes les paraules i expressions que actualment són a la corda fluixa perquè han estat arraconades, bé per la pressió del castellà o bé perquè formes sinònimes, sovint no tan precises, n'han acabat ocupant l'espai genuí. 'Salvem els mots' és, doncs, un llibre divulgatiu i optimista que vol contribuir a recuperar la llengua viva que, ara més que mai, ha de menester un cop de mà.

ERC Sallent retrà homenatge a Lluís Companys amb una sèrie d'actes

Aquest divendres, 15 d'octubre, des d'Esquerra Republicana Sallent es retrà homenatge a Lluís Companys amb motiu del 81è aniversari del seu assassinat. El programa d'actes començarà a les 8 del matí amb el llançament de salves des del Serrat del Xipell. A les 9, al Passeig 1 d'octubre davant del monument a l'11 de setembre, es farà l'ofrena floral i la lectura del manifest. Per tancar la jornada, la Fàbrica Vella acollirà, a dos quarts de nou del vespre, la projecció de la producció '13 dies d'octubre'. La presentació de la pel·lícula anirà a càrrec de l'historiador Josep Carles Robert.

Bages i Moianès disposaran d’una Oficina Parlamentària d’Esquerra Republicana al territori

Esquerra Republicana de Catalunya posarà en funcionament, a partir de la segona quinzena d’octubre, una Oficina Parlamentària a les comarques del Bages i el Moianès. L’aposta d’ERC per aquest servei arriba amb l’objectiu d’establir un canal de relació directa entre el partit i els veïns acostant els càrrecs legislatius als ciutadans i el teixit social, econòmic i associatiu del territori. En aquest sentit, l’Oficina Parlamentària neix amb la principal funció d'oferir un espai en què tant la ciutadania, a títol individual, com també les empreses, col·lectius, associacions i entitats, puguin fer arribar les seves problemàtiques, propostes i qüestions directament al partit amb les màximes facilitats. Alhora, el servei vol esdevenir una eina per fomentar la transparència i que permeti preguntar sobre temes comarcals i també de la tasca que desenvolupa ERC a la resta de Catalunya. L'Oficina Parlamentària al Bages i el Moianès estarà encapçalada per membres d'Esquerra Republicana del territori amb representació a institucions com el Parlament de Catalunya, el Senat i la Diputació de Barcelona. Entre els senadors, diputats i representants comarcals es troba el diputat al Parlament, Ferran Estruch; la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès; el diputat provincial a la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras; la diputada per Barcelona al Congrés, Carolina Telechea i la presidenta d'ERC Bages, Marta Viladés. En tractar-se d'una interlocució directa, permetrà traslladar les consultes a les diferents cambres legislatives i institucions, i alhora, agilitzarà el fet de donar una millor resposta. El funcionament del servei contempla, per una banda, trobades a títol individual. Per poder concertar hora caldrà fer una petició de cita prèvia a l'adreça de correu [email protected] des d'on es proposarà data i hora. En segon lloc, l'Oficina Parlamentària també organitzarà visites territorials a empreses, associacions, col·lectius i institucions -com el cas d’ajuntaments- que permetin detectar necessitats i conèixer projectes de primera mà.

ERC Bages organitza una taula rodona sobre la justícia feminista

Aquest dimecres, dia 6 d'octubre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc la taula rodona "Què és la justícia feminista?" organitzada per la secretaria de les Dones d'ERC Bages. L'acte es farà a la Biblioteca Municipal de Sant Fruitós de Bages i comptarà amb la participació d'Assumpció Martínez, advocada i activista; Fina Campàs, activista Trans; i Irene Codina, encausada.

ERC reitera el seu compromís amb Súria i la seva gent

Arran de la sorprenent notícia del trencament de l'actual equip de govern de l'Ajuntament de Súria, el grup municipal d'ERC Súria volem lamentar profundament la situació en la qual queda el nostre consistori i les conseqüències negatives que se'n deriven i afectaran directament a tots els suriencs i surienques. Dos dies després de conèixer la notícia, Esquerra Republicana, amb la portaveu Marta Viladés al capdavant, ja ens hem reunit amb tots els grups municipals. Després de les primeres converses, també amb l’alcalde, Albert Coberó, i la resta del grup socialista, hem pogut constatar la manca de predisposició per arribar a acords. En aquest sentit, assenyalem la falta de lideratge de la força amb més representació al consistori, actualment sense cap proposta clara ni realista per acabar la legislatura amb un govern fort i cohesionat. S’evidencia que el pacte del PSC i el GIIS ha estat un fracàs. Un govern sense rumb i desorientat, en uns moments en què, més que mai, era necessari lideratge, un projecte clar i un full de ruta ambiciós per la Súria del futur. Dos anys després de les darreres eleccions municipals, no s’ha realitzat cap dels projectes estratègics per al nostre municipi. Seguim amb molts problemes amb la recollida de residus, deficiències importants a la via pública i amb la construcció de la biblioteca -que havia de ser el projecte clau de la legislatura i de progrés pel nostre municipicompletament aturat. Sobre el centre de dia som l’únic partit que defensem la creació d’aquest equipament des de les eleccions del 2007, però és necessari estudiar quina tipologia, quin model i quina ubicació és millor per a la gent gran del nostre poble. Estem perdent moltes oportunitats i no ens ho podem permetre. ERC Súria, en les anteriors eleccions municipals, vam aconseguir els millors resultats de la nostra història. Actualment som la segona força al nostre municipi, a poc més de 100 vots del grup socialista, i des del primer moment hem actuat amb lleialtat, fent una oposició contundent però constructiva, defensant les nostres propostes i prioritzant sempre Súria i la seva gent.

ERC Bages celebra els 90 anys a Callús amb un emotiu homenatge a Joan Badia

ERC Bages ha celebrat a la Plaça Doctor Vers de Callús els seus 90 anys, amb l’assistència d’unes dues centes persones i la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el president del Grup Municipal d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall; l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; i el diputat i alcalde de Cardona, Ferran Estruch. Abans de l’acte a la plaça, al passatge del costat, es va inaugurar un vial amb el nom de Joan Badia i Pujol, que va ser el gran protagonista de la vetllada. Primer, l’alcalde de Callús, Jordi Mas, i després l’expresident d’ERC Manresa, Ramon Fontdevila, van emocionar al públic amb unes paraules en record de Joan Badia, i de quan a ERC eren “quatre gats”, abans de donar pas a la pianista local Judit Morral, que va fer cantar als assistents amb la sardana de Callús. Per la seva banda, Ferran Estruch, va tenir paraules de record de totes aquelles persones represaliades per defensar el dret a vot dels catalans i catalanes i va demanar una ovació a l’expresidenta Carme Forcadell, que fa pocs dies va aconseguir la seva sortida de la presó. Seguidament va ser el torn d’Ernest Maragall, que va remarcar la importància d’ERC en la història i va assegurar que la república s’aconsegueix “pam a pam, poble a poble i vila a vila”. Després Forcadell va rebre un altre cop els aplaudiments del públic després de donar-los les gràcies per haver sentit el seu suport durant els tres anys de presó. I per últim, Laura Vilagrà, que va recordar Marta Rovira dient que “ningú és més que ningú i ningú esta sobre de ningú” i va assegurar que ERC lluitarà per una República lliure, social, verda i feminista.

El diari Regió7 entrevista al nou president del Consell Comarcal del Bages Eloi Hernàndez

Coincidint amb l’equador del mandat del govern d’ERC i Junts, Eloi Hernàndez (Fonollosa, 1987) ha assumit aquesta setmana la presidència del Consell Comarcal del Bages. Alcalde de Fonollosa des del fa sis anys, el republicà ha estat en els darrers dos anys el vicepresident de l’ens comarcal compartint el lideratge amb la fins ara presidenta, Estefania Torrente. Agafa el timó amb l’objectiu de ser al costat dels ajuntaments per fer front als reptes socials i econòmiques postcovid i per fer de la comarca un territori d’oportunitats i competitiu. Coincidint amb la meitat del mandat hi ha un canvi de presidència que qualifica de «relleu natural». És un relleu natural perquè ja des de l’inici de la legislatura ens vam plantejar un lideratge compartit al Consell Comarcal. De fet l’Estefania Torrente era presidenta i jo vicepresident, vam compartir el lideratge i jo vaig assumir la presidència del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses perquè volíem que fos una pota més dins la governança del Consell i ha estat tot molt compartit i molt mancomunat. Es mantindrà aquest lideratge compartit? Sí, no hi haurà cap trencament de res. És un punt i seguit amb la legislatura. Per tant, la forma de govern la mantindrem de manera molt col·laborativa. La figura de la vicepresidència continuarà existint i l’assumeix la Marta Viladés, que a més portarà la nova conselleria de Projectes Estratègics. En què consisteix? Vol posar en valor, d’una banda, els projectes i la transversalitat dintre de la casa per fomentar que les diverses conselleries i àrees treballem de manera coordinada i també vol posar en valor reptes molt importants que haurem d’afrontar aquests darrers dos anys postcovid. Per una banda, tot el tema del Next Generation, on volem fer de coordinadors entre els ajuntaments per preparar projectes i estar preparats per quant surtin aquests fons europeus. I també portarà el projecte del TTT (Treball, Talent i Tecnologia), que és aquesta inversió que hi ha hagut en tot el camp de la indústria de l’automobilisme a la comarca.

ERC Bages celebra divendres els 90 anys de la formació en un acte a Callús

ERC Bages organitza aquest divendres a les 8 del vespre un acte per commemorar els 90 anys del naixement del partit. Es tracta d'un acte obert a tothom que tindrà lloc a la Plaça del Doctor Vers de Callús, i comptarà amb les intervencions l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; la consellera de Presidència del Govern de la Generalitat, Laura Vilagrà; el President del Grup Municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall; i el diputat al Parlament i alcalde de Cardona, Ferran Estruch.  L'elecció de Callús no ha estat casual, ja que en el decurs de l'acte també es farà un sentit recordatori al qui fou alcalde del municipi i un referent del partit a la comarca, Joan Badia i Pujol, que ens va deixar recentment. Des de l'organització recorden que es prendran totes les mesures vigents referents a la pandèmia.