Bages

Totes les notícies


Ferran Estruch, cap de llista d'ERC Bages a les properes eleccions al Parlament de Catalunya

El Congrés Comarcal d'ERC Bages s’ha celebrat avui divendres 27 de novembre de forma telemàtica per la situació excepcional de la pandèmia. La militància republicana hi era convocada per a escollir les persones candidates comarcals a la llista de Barcelona per les properes eleccions al Parlament de Catalunya.   El congrés s’ha iniciat amb les paraules de l’actual diputada Adriana Delgado, i també alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet. En la seva intervenció ha destacat tota la feina realitzada a la cambra catalana durant els darrers cinc anys, destacant la participació en la redacció de nombroses lleis així com l’honor de presidir el Parlament de les Dones i i poder exercir de 4a secretària de la Mesa del Parlament.   Pel que fa a l'elecció de les noves persones candidates, l'única candidatura presentada com a cap de llista ha estat la de l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, que ha rebut un ampli suport de la militància amb el 97% dels vots emesos dels prop de 80 militants assistens. En la seva intervenció, Estruch ha agraït la tasca de l’Adriana Delgado i ha tingut paraules de record per l'Oriol Junqueras, la Marta Rovira i la resta de persones preses i exiliades. Ha explicat que fa aquest pas “per la il•lusió que em mou, les ganes de treballar i la responsabilitat que tenim com a generació de fer tot el que està a les nostres mans per aconseguir una societat millor”. “El meu compromís”, ha continuat, “és el de defensar a totes les persones i els seus drets en uns moments complicats, i treballar per construir un nou país, la nova República Catalana”. Una república que vol sigui “neta, justa, feminista, verda i per a tothom”. Per això, ha defensat que “ERC és la millor eina per assolir aquests objectius” i que compta amb tothom per a treballar-hi plegats.   La resta de la candidatura d’ERC Bages que acompanyarà Estruch estarà formada, per aquest ordre, per: Montserrat Clotet i Masana, regidora de Recursos Humans i Govern Obert a l’Ajuntament de Manresa; Isaac Jurado i Garcia, president de la Secció Local de Sant Vicenç de Castellet i membre de Jovent Republicà; Cristina Fabregat i Sintes, portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Castellgalí; i Georgina Mercadal i Viñals, alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola.

ERC Bages organitza dissabte la presentació del llibre Dona i Poder de l'escriptora Jenn Díaz

En el marc de la reivindicació del dia internacional contra la violència masclista, ERC Bages organitza pel proper dissabte a les 12 del migdia la presentació del llibre Dona i Poder de l'escriptora i també diputada, Jenn Díaz. L'acte es farà de forma telemàtica i consistirà en una conversa sobre el contingut del llibre amb l'autora, juntament amb la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, i l'alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, Àdria Mazcuñán. És un acte obert a tothom i per a participar-hi cal inscripció prèvia a [email protected]   En el llibre, Jenn Díaz fa una crida col·lectiva a les dones perquè ocupin, d’una vegada per totes, els llocs de poder que tradicionalment se’ls han vetat. Un text directe, punyent i necessari per passar a l’acció d’immediat. Des que les primeres sufragistes van aconseguir el dret al vot, les dones s'han anat incorporant progressivament a la política fins a ocupar-hi un espai representatiu. Però, poden decidir realment? De quina manera es condiciona la seva capacitat d'acció? Què vol dir feminitzar la política? Mentre exerceix de diputada al Parlament de Catalunya, l'escriptora Jenn Díaz fa una mirada al passat per recollir les reivindicacions i les lluites de les dones per arribar al poder i ens recorda que encara queda molt camí per fer. Una anàlisi profunda de com la dona arriba i exerceix el poder, i un manifest polític que reivindica el poder efectiu de la dona dins les nostres institucions.

El Grup d'Esquerra Republicana a la Diputació de Barcelona demana que la Diputació prioritzi les inversions per acabar amb la bretxa digital

El Grup d'Esquerra Republicana a la Diputació de Barcelona ha registrat un seguit de propostes recollides en un document per acabar amb la bretxa digital a la demarcació. El portaveu del Grup republicà, Dionís Guiteras, ha explicat que el document es registra amb l'objectiu “que sigui estudiat i debatut per poder aportar solucions a un problema que actualment ha esdevingut una causa més de desigualtat i desequilibri territorial”. Guiteras, ha explicat que arran de diferents estudis es constata la nul·la o poc eficient connectivitat a internet de molts indrets de la demarcació de Barcelona, ja siguin nuclis disseminats o zones rurals.   Dionís Guiteras assegura que “la manca d'aquesta connectivitat dificulta poder accedir a internet, poder treballar, comprar, comunicar-se i accedir a tràmits relacionats amb l'administració i considerem que és obligació de l'administració garantir aquest dret a tota la població, evitar desigualtats i generar un equilibri real a tot el territori”.   Per aquest motiu, el Grup d'Esquerra Republicana a la Diputació de Barcelona ha registrat aquest document que analitza la situació des del punt de vista tècnic i proposa les solucions més adients a cada cas per poder assolir aquesta connectivitat arreu de la demarcació.   La primera proposta d'Esquerra Republicana posa sobre la taula la necessitat de fer un estudi de la cobertura real de telefonia mòbil a la demarcació. Aquest estudi es faria a petició dels ajuntaments amb zones considerades fosques per la seva deficient o inexistent cobertura i aniria destinat a obrir una línia d'ajuts cercant un finançament mixt públic i privat per aconseguir que les operadores garanteixin la cobertura en aquestes zones. El cost aproximat es xifra en 15M€ dels quals la Diputació en podria cobrir una tercera part, és a dir, 5M€.   La segona proposta d'Esquerra Republicana es centra en l'abast de la fibra òptica i per fer-la arribar arreu de la demarcació proposa tres possibilitats:   a) Estendre tub de fibra i cablejar des del darrer punt de cablejat actual, tenint en compte que no es podrà anar més enllà dels 300 metres.

L'Executiva Local d'ERC Manresa es renova

L’assemblea del divendres 16 d’octubre d’ERC-Manresa, que es va celebrar en format telemàtic i amb una comissió de tres membres d'organització i tres membres de les juntes sortint i entrant al local de la plaça Major, tenia per objectiu posar l’executiva al dia i procedir a la renovació de la presidència, un càrrec que ha ocupat durant més de cinc anys consecutius Ramon Fontdevila. A l’informe polític, ell mateix va considerar com a imprescindibles els relleus en projectes polítics que es vulguin participatius, i va valorar la feina de l’equip «que no ha parat de renovar-se, i que malgrat el clima de repressió que patim amb companys empresonats o bé a l’exili, ha aconseguit, després de sis conteses electorals i dues consultes, cada vegada uns millors resultats, i això fins arribar a presidir l’ajuntament de la ciutat».   Al seu torn, Miquel León, va presentar la proposta de nova executiva «amb l’objectiu de continuar creixent a la ciutat, reforçar les xarxes i aprofundir complicitats, i donar suport al grup municipal». La candidatura de Leon està formada per Mireia Vila (secretaria d’organització), Manel Tàpia (secretaria de finances), Denís Llussà (imatge i comunicació), Mariona Descarrega (polítiques d’igualtat), Montserrat Clotet (política municipal), Glòria Almazan (ciutadania), Jofre Oliveres (Transició ecològica), Sílvia Sanfeliu (cultura), Xavier Bosch (estratègia) i els representants del Jovent Republicà (Queralt Torres) i del grup municipal (Mariona Homs).   La candidatura va ser aprovada per unanimitat i, a la cloenda, Marc Aloy, president del grup municipal i alcalde de la ciutat, va tenir paraules d’agraïment per Ramon Fontdevila i va valorar el nou equip de Miquel Leon com «una proposta molt ferma i carregada d’entusiasme, amb qui segur que podrem fer avançar el discurs republicà, que té un abast nacional, però que comença a cadascun dels municipis del país».

ERC Súria presenta el llibre "Tornarem a Vèncer" d'Oriol Junqueras i Marta Rovira

El local d’ERC-Súria va acollir, el passat divendres, la presentació del llibre d’Oriol Junqueras i Marta Rovira Tornarem a vèncer (I com ho farem). Es tracta d'una de les moltes presentacions previstes als municipis de la nostra comarca organitzades per la formació republicana.   L’acte, que va respectar les estrictes normes que cal complir per la pandèmia de la Covid-19, va comptar amb la intervenció de la senadora sallentina Mirella Cortès i la regidora surienca Marta Viladés, presidenta comarcal d’ERC-Bages. Ambdues van comentar continguts del llibre i en van llegir algun paràgraf, remarcant-ne l’esperit de treball conjunt que representa aquest text, escrit a quatre mans des de la presó de Lledoners, l’Oriol Junqueras, i des del seu exili a Suïssa, la Marta Rovira.   El resultat d’aquest treball és un manual pràctic de com els republicans volen preparar Catalunya per a un embat guanyador amb l’Estat. Un llibre sense retrets i a on només s'hi trobaran propostes de futur. Els autors no han eludit cap dels gran debats que han polaritzat la vida pública els darrers anys: unilateralitat sí o no, desobediència civil versus desobediència institucional, eixamplar la base o tirar pel dret, entre d'altres.   Tal i com expliquen els mateixos autors: “És una eina bàsica elaborada a partir dels aprenentatges del 2017 i posada al servei del conjunt del moviment independentista perquè es pugui discutir, esmenar i millorar si convé... Volem proclamar que la independència no és només per als que la volem, sinó que s’ha de posar incondicionalment al servei de tots els ciutadans. L’objectiu és benestar, justícia i democràcia per a tothom, i la República Catalana és l’eina per aconseguir-ho”.

ERC, JxCat i la CUP no assistiran al Ple d’avui del Consell Comarcal en rebuig a la sentència d’inhabilitació del President de la Generalitat

Els grups comarcals d'ERC, JxCat i la CUP hem decidit no assistir al Ple Ordinari del Consell Comarcal previst per avui dillluns davant el que considerem un atac a la democràcia que no es pot tolerar. És una situació excepcional i no podem seguir com si res hagués passat. Per respecte institucional, en un moment com aquest cal estar al costat de les institucions i denunciar l’estat d’excepció que estem vivint. No podem fer com si les coses fossin normals i actuar amb normalitat quan s’estan vulnerant drets bàsics. ERC, JxCat i la CUP emplacen a la resta de grups a fer al mateix: És una qüestió de democràcia. La politització de la cúpula judicial segueix alimentant conflictes. Ens cal una solució política a un conflicte polític, i la inhabilitació del President de la Generalitat per una pancarta és un despropòsit, per moltes discrepàncies que tinguem uns i altres.

Manresa acollirà la primera presentació de “Tornarem a vèncer” a la Catalunya Central amb Pere Aragonès i Marta Rovira

Manresa serà el primer municipi de la Catalunya Central on es presentarà el llibre “Tornarem a vèncer” d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. Serà aquest dissabte 12 de setembre a les 12h a la Plaça Sant Domènec. “Tornarem a vèncer (I com ho farem)” és el títol que el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, han donat a la proposta estratègica republicana per a l’independentisme, publicada en forma de manual polític.   ERC Manresa convida a la ciutadania a participar de la presentació del llibre, que presentarà l’alcalde de Manresa, el republicà Marc Aloy, i que comptarà amb la participació del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Justícia, Ester Capella i la intervenció via telemàtica de Marta Rovira. L’acte també es podrà seguir des del canal de Youtube d’Esquerra Republicana de Catalunya (www.youtube.com/esquerratv).   El llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem) va arribar a les llibreries el dilluns 7 de setembre. El dimarts 8 de setembre a les 18:30 h va tenir lloc una presentació simultània a diverses poblacions catalanes i a Ginebra, que es va retransmetre via streaming. Amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta estratègia a la ciutadania, el llibre s’ha estat presentant i es presentarà en actes presencials o telemàtics arreu del territori català.   Presentacions al Bages Manresa serà l'acte de llançament d'una campanya de presentacions del llibre a la nostra comarca. Des d'ERC Bages han anunciat que hi ha previstes presentacions a més de 20 municipis que es duran a terme entre setembre i octubre. La propera setmana és el torn de Sant Fruitós de Bages – Dilluns 14, a les 19.30h, a la biblioteca municipal, i de Sallent – Divendres 18, a les 19h, a la plaça de la Pau-.  

mineria, Bages, Súria

Una mineria sostenible, segura i viable econòmica i socialment no només és possible, sinó necessària.

Davant l’anunci del passat 17 de juliol de 2020 per part de l’empresa minera ICL del  tancament de la mina de Vilafruns, Esquerra Republicana  de Catalunya – Bages exposa: La mineria a la nostra comarca és avui una de les activitats econòmiques més importants, generant milers de llocs de treball i un impacte social i econòmic de gran abast. La sal i la potassa són un dels principals recursos de la comarca del Bages, formen part de l’essència de la seva gent i ens defineixen com a territori. Al llarg de la història la mineria ha comportat un important progrés econòmic i social a la nostra comarca, però també problemes importants a nivell de medi ambient els quals no sempre han estat prioritzats per part de les empreses explotadores i de l’Administració.  Avui però, constatem importants canvis en la via de fer una mineria més sostenible, on les coses es facin bé i sempre respectant l’entorn. Esquerra Republicana al Bages sempre ha acompanyat tot el progrés i el desenvolupament econòmic de la comarca, liderant les millores socials, laborals, professionals i econòmiques tant al costat de les empreses instal·lades al nostre territori com donant suport als treballadors. A data 17 de juliol del 2020, en plena incidència sobre l’economia a causa de la pandèmia de la COVID-19 i després de dos accidents mortals, s’anuncia el tancament de la mina de Vilafruns, impactant  directament a centenars de llocs de treball. Tot i que el tancament de l’esmentada mina estava prevista en els plans futurs de l’empresa, aquesta sempre estava condicionada a la finalització de la rampa de Súria i a la reincorporació progressiva dels treballadors de la mina de Vilafruns a Cabanasses (Súria). A més, finalment s’anuncia que la principal causa del tancament no és degut a raons de seguretat sinó a raons econòmiques, fet que fa augmentar la preocupació entre els treballadors, administracions, agents econòmics i socials i el conjunt de la ciutadania.

Marta Viladés i Ferran Estruch lideraran una renovada Executiva Comarcal d'ERC Bages per als propers quatre anys

L'Auditori de la Biblioteca Municipal de Sant Vicenç de Castellet ha acollit aquest vespre el Congrés Comarcal d'ERC Bages. La militància republicana hi era convocada per a escollir la nova Executiva Comarcal que ha d'agafar les regnes de la formació durant els propers quatre anys. Per primera vegada, el congrés es va celebrar de manera híbrida, és a dir, es podia participar de manera presencial o bé telemàtica.   El congrés es va iniciar amb l'informe de la tasca feta pel fins ara president, Albert Mulero. En el seu parlament va destacar la complexitat i, alhora, orgull, d'haver estat al capdavant de la formació durant uns anys molt intensos on s'han celebrat fins a set processos electorals i el referèndum de l'1 d'octubre. I es va mostrar molt satisfet perquè ERC hagi esdevingut, per primera vegada, primera força a la comarca amb 129 regidories i 16 alcaldies actualment.   Pel que fa a l'elecció de la nova Executiva Comarcal, l'única candidatura presentada, encapçalada per la regidora surienca Marta Viladés -com a presidenta- i de l'alcalde cardoní Ferran Estruch -com a secretari general-, va rebre l'ampli suport de la militància amb 74 dels 77 vots emesos. En la seva intervenció, Viladés va agrair la tasca de l'anterior president i va presentar la seva candidatura com “un nou grup de persones amb il·lusió i empenta i amb ganes de seguir el camí traçat per l’anterior Executiva Comarcal”. “ERC és un partit compromès amb el territori, amb la comarca i amb els 30 municipis que la conformen”, va afirmar. I, entre els objectius, la nova presidenta va explicar que treballaran per “situar els reptes de la nostra comarca -com són la mobilitat, la mineria o l'habitatge- al centre del debat del nostre país” i, en definitiva, per “seguir fent d’Esquerra Republicana la millor eina per millorar la vida dels nostres veïns i veïnes, millorar els nostres municipis i construir un país lliure i millor”.   La resta de l'equip que acompanyaran a Viladés i Estruch està integrat per: Jordi Palma (secretari d'Organització); Mar Romacho (secretària de Finances); Agustí Comas (secretari de Política Municipal); Enric Forcada (secretari d'Imatge i Comunicació); Sílvia Oliva (secretària de les Dones); Lídia Jorba (secretària d'Acció Política i Sectorial); Muntsa Clotet (secretària de Ciutadania); Manel Tàpia (secretari de Transició Ecològica); Cristina Luna (secretària de Formació i Treball); Salvador Busquets (secretari de Coordinació d'Electes).