Bages

Totes les notícies


Catala a l'escola

Concentració de rebuig a la sentència i per la defensa de la llengua

Benvolguts, benvolgudes, El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha emès avui dimecres tres sentències que, basant-se en la retallada del Tribunal Constitucional espanyol (TC) de l'Estatut, insten el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà com a llengua vehicular al costat del català a totes les escoles i en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori, és a dir, fins als 16 anys. En conseqüència, la Generalitat haurà d'adoptar les mesures que calgui per adaptar el seu sistema d'ensenyament a la nova situació: "De la mateixa manera – diuen les sentències - declarem el dret del recurrent al fet que totes les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació tant oral com escrita que li siguin remeses pel centre [d'ensenyament] siguin també en castellà" La conclusió és que la legislació de l'Estat espanyol, de manera excepcional, fa un tracte discriminatori vers el català, i que la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea. Atès que creiem que el català és la llengua pròpia de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya de la comarca del Bages fa una crida a tota la seva militància i als bagencs i bagenques sensibles a defensar la nostra identitat, a una concentració demà dijous a les 8 del vespre a la plaça de l’Ajuntament de Manresa. Volem manifestar el nostre suport al sistema d’immersió lingüística de les escoles catalanes. Som una Nació i volem l‘Estat Propi.

Pere Ricart

Entrevista a Pere Ricart Vilardebò, promotor/organitzador del LipDub per la independència i militant d’Esquerra

Pere Ricart Vilardebò és una de les ànimes del LipDub per la independència que es va gravar a Vic el 24 d'octubre. És militant d'Esquerra des del 1996 i membre de la Plataforma pel Dret de Decidir i PRAGMA, que, entre altres iniciatives, va ajudar a estructurar la resposta del 10J contra la sentència del TC. Ricart ha participat també en l’organització de la consulta popular sobre la independència a Girona, Mataró i Vic. Ricart, doncs, forma part d'aquell potent grup de ciutadans compromesos que dinamitzen el país, que fan augmentar la consciència nacional i són capaços de fer canviar les coses. S'han complert les expectatives amb el LipDub per la independència? Entenc que sí. El primer punt era la festa i 5.771 persones van assistir en directe a la gravació. En el segon, l'internacionalització del conflicte, vam sobrepassar en menys de dues setmanes al YouTube les 700.000 visites i n'ha parlat la premsa italiana, francesa, belga i alguna més que em deixo. Estem contents. Com se us va acudir muntar un LipDub? Com vau aconseguir que Obrint Pas cedissin ‘La Flama’? La idea és utilitzar plataformes com Internet per superar obstacles com la censura. En un món globalitzat, aquest és el camí per fer visible la nostre causa. A partir d'aquí, suor i alguna llàgrima, l'assamblearisme ja ho té això. La cançó va suscitar debat; hi havien dues opcions, un tema anglosaxó (buscant més ressò internacional) o, ja que mostràvem la cultura pròpia, una de casa (no lliga gaire ensenyar sardanes amb una cançó anglòfila). Vam optar pel darrer. Obrint Pas, quan en vàrem parlar, no hi van posar pegues, és més, encantats. -Totes les entitats participants i els suports eren de la comarca d’Osona? No, es clar que vam anar a picar a prop de casa, i el gruix era de la comarca, però hi van participar colles de La Garriga, Sant Celoni, etc. Pel que fa als participants, heu d'entendre que els nostres mitjans són limitats i així com gent de Vic ni sabia que fèiem un LipDub per la independència, a part dels més propers com el Bages, el Ripollès o d'altres, va venir gent de la Catalunya nord, País Valencià o les Illes Balears, convocats sobretot a traves d'Internet, -Als vídeos del web que us donen suport i convidaven a participar-hi hi ha cares conegudes, tant de la societat civil com de polítics.

Marina

Acte de campanya a St Vicenç de Castellet amb la Marina Llansana

La diputada al Parlament i vicesecretària d’Esquerra, Marina Llansana, va participar ahir al vespre (dilluns, dia 22) a l’acte de campanya electoral del partit a Sant Vicenç de Castellet, organitzat per la secció local. Llansana va recordar, només començar, que Catalunya es troba en un moment de triple crisi: econòmica, política (en referència a la desafecció ciutadana) i d’encaix amb Espanya. Sobre aquesta última, va assegurar que el model autonòmic està acabat, com ho ha demostrat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Llansana va recordar també que la xifra del dèficit de la Generalitat, 30 mil milions d’euros, és la d’un any d’espoli fiscal. Davant d’aquesta situació, va argumentar, hi ha partits que continuen apostant per l’autonomisme i el federalisme, quan ha quedat demostrat que aquests són inviables, el concert econòmic que ara demana CiU (del qual va recordar que Esquerra va començar a parlar-ne el 1992), que s’aconseguiria amb una reforma de la Constitució o amb un acord de comunitats autònomes (possibilitats molt improbables); i la proposta de referèndum per la independència d’Esquerra. La dirigent republicana va explicar que s’ha ampliat la base independentista i que s’hi ha incorporat gent, no només per motius lingüístics o identitaris, sinó per qüestions pragmàtiques i/o econòmiques. Més enllà del 28N, Llansana va comentar que perquè Esquerra doni suport al proper Govern català (i va puntualitzar que això no vol dir formar-ne part), s'hauran de complir sis condicions: crèdit per a famílies i empreses, cap persona dependent sense ajuda, preus justos per a la pagesia, eficiència i transparència a l’administració, els nostres impostos a Catalunya i la ja citada consulta per la independència. Llansana va explicar que s’havia de lluitar contra la possibilitat que el PP esdevingués la tercera força al parlament i que hi hagués un pacte CiU-PP, que tiraria enrere moltes de les decisions preses per la Generalitat els darrers anys, que han significat un pas endavant social i/o nacional com la Llei del cinema o la Llei d’acollida.

Acte central Santpedor

Acte Central del Bages a Santpedor

Esquerra Republicana de Catalunya va celebrar aquest passat diumenge a Santpedor l’acte central de campanya al Bages amb Josep Huguet, Ernest Benach i Joan Puigcercós. La candidata comarcal i número 4 de la llista per Esquerra, Laura Vilagrà, va enviar, mitjançant una gravació, unes emocionades paraules a les persones que van omplir l’espai reservat al pavelló d’esports. Puigcercós va alertar que el PP pot arribar a ser la tercera força al Parlament i decisiva a l’hora de formar govern o condicionar les polítiques que es portin a terme des de la Generalitat: "Hi ha el perill real que el PP sigui la tercera força, hi ha el perill real que l'esforç que estem fent per superar l'atzucac de la sentència de l'Estatut converteixi el PP en la força decisiva; sortim al carrer a buscar vot per vot, persona per persona". Puigcercós ha contraposat el que significa el PP al que és ERC: “un partit valent,català i d'esquerres". Ni un pas enrere" ha clamat. El candidat a Esquerra va advertir també que el partit “serà castigat per determinats centres de poder per dir les coses pel seu nom”, i va exclamar, irònic, que “si haguéssim estat responsables del saqueig del palau de la Música o si l’hotel del Palau l’haguéssim projectat nosaltres i no socialistes i convergents, estaríem a l’exili!”. En aquest sentit, va afirmar que seria injust que “aquells que, com ERC, sempre s’han caracteritzat per buscar l’interès general en la política i no la defensa de determinats interessos” retrocedissin en els seus resultats electorals. Puigcercós va demanar a tots els electors d’Esquerra que volen quedar-se a cas el 28N que es mobilitzin i vagin a votar, perquè un retrocés d’Esquerra comportarà que també vagi enrere Catalunya. Prèviament. Josep Huguet, conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, va recordar els inicis i la trajectòria d’ERC i va reivindicar l'ADN de la seva lluita deconstruint els adversaris polítics: "El PSC ha abraçat l'espanyolisme; CiU practica la barretina de cap de setmana i s'embolica amb la bandera per defensar els interessos particulars; i aquells nens mimats que volen accelerar el vehicle cap a la independència, derraparan".

Huguet a Cardona

Huguet de campanya a Cardona

Huguet demana “més autoestima i menys flagel·lació” per superar la situació actual. Afirma que “Catalunya ja és un país líder en molts sectors i que el que cal és creativitat i imaginació” La nova seu social d’Esquerra Cardona es va omplir ahir dimecres d’emprenedors, comerciants, empresaris i autònoms, per escoltar al conseller Josep Huguet. Més d’una quarantena de persones va presencia la intervenció del conseller Huguet el qual va fer un relat molt interessant de com s’havia arribat a la crisi actual i com Catalunya podria, en el seu parer, sortir d’aquesta crisi global. Va emfatitzar en la necessitat d’innovar i imaginar per tal de sortir de l’atzucac actual, destacant les principals fites aconseguides per la seva conselleria. Va ressaltar l’aposta d’Esquerra pel petit comerç, i que malgrat les dificultats, s’havia avançat molt en aquest àmbit. L’acte es va acabar amb la intervenció de diversos participants que van intercanviar amb el conseller diverses visions i punts de vista, així com preguntes relacionades amb la seva tasca davant del Departament d’Universitat, Innovació i Empresa. Abans d’aquest acte, el conseller, acompanyat pels regidors d’Esquerra – Cardona i pels membres de la Secció local, va visitar l’empresa cardonina Cafès Gener, empresa insígnia de la vila.

Acte de campanya amb la Marina Llansana a Oló

La diputada al Parlament i vicesecretària d’Esquerra, Marina Llansana, va participar ahir al vespre (dilluns, dia 15) en una xerrada a Santa Maria d’Oló, organitzada per la secció local d’Esquerra d’aquesta població, en el marc de la companya electoral del 28N. Precisament, Llansana va comentar que Esquerra tenia previst fer més de 1.000 actes abans de les eleccions al Parlament. També va explicar com s'havia decidit l'eslògan de Gent Valenta, amb una enquesta qualitativa que havia reflectit com es veien els enquestats (fossin d'Esquerra o no), que va concloure tres virtuts: partit al servei del país (patriota), gent honesta i gent valenta. La dirigent republicana va comentar que l'autonomisme ja ha tocat fons i que les diferents alternatives són: el model federal que proposen PSC i ICV, que en cap cas acceptarà el Govern espanyol; el concert econòmic de CiU (del qual va recordar que Esquerra va començar a parlar-ne el 1992), que s’aconseguiria amb una reforma de la Constitució o amb un acord de comunitats autònomes (possibilitats molt improbables); i la proposta de referèndum per la independència d’ERC. Més enllà del 28N, Llansana va comentar que perquè Esquerra doni suport a un govern (i va puntualitzar que això no vol dir formar-ne part), s'hauran de complir les sis condicions del dau: crèdit per a famílies i empreses, cap persona dependent sense ajuda, preus justos per a la pagesia, eficiència i transparència a l’administració, els nostres impostos a Catalunya i la ja citada consulta per la independència. Llansana va recordar les polítiques portades a terme per Esquerra els darrers anys, com que ha eixamplat el calat independentista i l’aprovació de lleis (Llei del cinema, Llei de l’educació, Llei d’acollida, Llei de Serveis Socials, Llei de la Dependència, Llei de vegueries, Llei de consultes populars), els Pactes Nacionals per la Recerca i la innovació, la creació de l’Oficina Antifrau, les delegacions a l’estranger, etc.

Huguet i Capellas

Huguet fa campanya a Avinyó

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va fer ahir (diumenge, dia 14) al vespre una xerrada a Avinyó, organitzada per la secció local d’Esquerra d’aquesta població, en el marc de la companya electoral del 28N. Huguet va estructurar la xerrada en dos blocs; la crisi i la qüestió nacional. Sobre la situació actual de l’economia, va mostrar-se convençut que Catalunya “se’n sortirà” i va aportar condicions per superar la crisi, com la innovació, la internacionalització i la cooperació. Huguet també va parlar de les relacions, difícils i desagradables, amb l’Estat espanyol, sobre les quals va dir que hi ha poques esperances de millora, després de l’experiència dels últims anys amb l’Estatut i tots els temes que se’n deriven. Després de la seva experiència, “viscuda des de dins”, el dirigent republicà va concloure que només la independència pot aportar solucions de millora en tots els àmbits: econòmic, cultural, social... El conseller va recordar que de la trajectòria històrica d’Esquerra n’ha sortit un creixement constant de l'independentisme, però “un independentisme realista, no de cap de setmana”. Després de la seva intervenció, Huguet va respondre a preguntes del públic, i va parlar sobre l’obra de govern dels últims set anys, fent un repàs a les millores aconseguides, tot les circumstàncies adverses (crisi, immigració, traves i espoliació de l’estat...):. Va acabar el col·loqui destacant la important tasca, especialment comercial, de les delegacions catalanes a l’estranger. L’acte, al Local Catalunya d’Avinyó, el va presentar el president de la secció local d’Esquerra, Ramon Capelles, i va comptar amb la presència del president d’Esquerra Bages, Lluís Oliveras, i el candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Manresa, Pere Culell. Us recordem els propers actes de campanya a la comarca: -Santa Maria d’Oló, avui, 15 de novembre, 20.30h, Centre Recreatiu, amb Marina Llansana -Cardona , 17 de novembre, 20h, local Esquerra Cardona, amb Josep Huguet -Balsareny, 18 de novembre, 20h, Sala El Sindicat, amb Marina Llansana -Santpedor, 21 de novembre, 12h, pavelló municipal.