Bages

Notícia

Joan Badia, puntal d’ERC a Manresa i al Bages

Tothom qui ha conegut en Joan Badia us dirà que fou una persona cordial, intel•ligent i molt treballadora. Com a mestre, a la feina o entre amics.

Va ser un gran activista pel país, un gran defensor de la nostra llengua. Així ho demostren tots aquells a qui van poder aprendre català durant el franquisme, posteriorment a Òmnium i altres institucions. Deixarà una gran empremta com a professor de català per molts del alumnes de la comarca del Bages ja que va poder treballar en diversos instituts.

També va ser un gran mestre entre nosaltres, a ERC. De quan a Esquerra érem pocs: des de 1991. Fou president comarcal del Bages (1993-1996) i de la Secció Local de Manresa (2000-2004), i al seu costat vam créixer a tot arreu. Exigència i compromís. La seva capacitat de treball ens astorava i, sovint, també la seva vehemència. Al cap dels anys fou escollit alcalde de Callús, el 2015, el primer alcalde d’Esquerra Republicana de Catalunya des del 1939, i va repetir el 2019 amb més bons resultats que la legislatura anterior. Va haver de deixar el càrrec per motius de salut.

Des d'ERC Bages estem orgullosos d’haver tingut un alcalde que es va deixar la pell pel seu poble i la seva comarca. Sempre liderant, va transformar el municipi millorant-lo i estant al costat de tothom qui ho necessitava. Al Consell Comarcal va liderar la conselleria de Desenvolupament Comarcal i en els diversos càrrecs que va exercir al Departament d’Educació, sempre va estar disponible sent un mestre de mestres.
Tots el recordarem per l’1 d’octubre de 2017 quan la Guàrdia Civil va arribar a l’escola de Callús i ell presentant-se com a alcalde, els agents el van agredir. Va ser acusat de desobediència per aquests fets que posteriorment varen ser arxivats.

Des d’ERC Manresa, ERC Callús i tota la comarca del Bages en conservarem sempre un record inesborrable, i un exemple de tenacitat i generositat —i el testimoni de totes les reunions realitzades que ell recollia pacient en format d’acta per tal de fixar la memòria d’aquells temps passats. Per a ell el nostre agraïment més afectuós, seguirem defensant els valors republicans tal com tu ho feies.

Gràcies, Joan per ser el nostre mestre: reposa en pau.