BAGERC Digital
Bages
31.01.2017 . Número 41
actualitat
Rufián denuncia la judicialització de la política davant un auditori ple a Santpedor
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va omplir de gom a gom - prop de 250 persones- l'auditori del convent Sant Francesc de Santpedor en un acte de la campanya 'La República que farem' organitzada per la formació republicana. L'acte va ser presentat pel president del Consell Comarcal del Bages, el santpedorenc Agustí Comas, i conduït per l'alcalde de la població, Xavier Codina, que va plantejar al ponent diferents qüestions sobre l'actualitat política i el procés sobiranista i que va anar responent una a una.

Rufián va afirmar que l'Estat espanyol 'no vol debatre sobre la situació de Catalunya ni deixar decidir als catalans' i que l'operació diàleg anunciat pel Govern espanyol 'no és altra cosa que judicialitzar encara més la política'. Preguntat pel paper de Podemos, el diputat va explicar que el seu projecte és 'd'àmbit espanyol i a llarg termini' i, tot i ser totalment legítim, creu que 'Catalunya no pot esperar més i és del tot necessari la celebració del referèndum perquè la gent decideixi el seu futur'. Un referèndum que es va mostrar confiat en el seu èxit. Rufián també es va referir a la polèmica creada per les afirmacions de l'exsenador Santi Vidal, a qui va qualificar de 'bona persona i bon senador', i va lamentar que 'tant de bo es parlés tant d'il·legalitats i corrupcions manifestes com les de l'exministre Fernàndez Díaz'.
Aspecte de l'auditori del convent Sant Francesc de Santpedor
Aspecte de l'auditori del convent Sant Francesc de Santpedor
ERC Sallent presenta al·legacions al PDU de la Mineria
El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sallent va presentar nou al·legacions al Pla Director Urbanístic (PDU) de l'activitat minera al Bages per a que siguin tingudes en compte pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Els republicans demanen que abans de l'aprovació definitiva del PDU, s'aprovi el Pla de restauració dels runams d'acord amb la sentència del Tribunal Suprem de 2014, i que ICL dipositi una fiança proporcional al cost real de la retirada dels runams del Cogulló i de la Butjosa.

ERC també reclama un pla calendaritzat per recuperar els pous salinitzats i segellats i els aqüífers contaminats degut a l'activitat minera. Una altra de les al·legacions contempla que l'empresa minera ampliï el col·lector de salmorres des d'Abrera fins més amunt dels runams salins de Vilafruns, amb diners propis o a través del pagament d'un cànon anual que, realment, cobreixi el cost de l'obra d'ampliació i el seu manteniment.

El document continua demanant que a partir del dia 1 de juliol de 2017 no s'aboqui "ni un gram" més de residus salins al Cogulló de Sallent, i que el PDU determini específicament que en cap cas mai més es pugui augmentar ni el runam del Cogulló ni el de La Botjosa, ni crear-ne un de nou a Sallent.

ERC també al·lega que, igual que passa amb Súria i Callús, ICL ha d'instal·lar dues plantes de sal a Sallent per aportar valor afegit al territori i crear nous llocs de treball al municipi. En aquest mateix capítol econòmic, els republicans també aleguen que que a l'espai del runam de La Botjosa s'hi instal·li activitat industrial derivada de la mineria i que el PDU determini l'espai de la colònia minera com a zona d'equipaments turístics no residencials.
Escombrera salina del Cogulló
Escombrera salina del Cogulló
Vidal exposa els eixos del nou país en un acte a Navàs
El magistrat i portaveu d'ERC al Senat, Santi Vidal, va participar el passat 19 de gener a Navàs en un acte de la campanya La República que farem que està impulsant la formació republicana arreu del país amb l'objectiu de presentar i recollir idees sobre el model de país. Vidal va estar acompanyat per la sallentina i també senadora, Mirella Cortès, i van omplir de gom a gom la sala d'actes de la biblioteca municipal.

Vidal va fer una exposició dels principals eixos de la nova República catalana sobre qüestions com l'organització territorial, el sistema judicial, el model de defensa i seguretat, o els pilars de l'Estat del benestar, tot i recordar que la darrera paraula la tindria la ciutadania a les urnes. En aquest sentit, el magistrat va recordar que "actualment hi ha 72 diputats independentistes, però encara ho són més els que defensen el dret a decidir". Es va mostrar confiat en l'èxit en la celebració d'un referèndum malgrat tots els entrebancs i va alertar davant "el canvi d'estratègia del Govern espanyol que, vist que els atacs i l'hostilitat no han servit per a res, ara volen mostrar una actitud aparentment més dialogant". Un canvi d'actitud que ve donat per "la fermesa del govern català a complir amb el mandat ciutadà per fer possible el nou país".

Per la seva banda, la sallentina Cortès va destacar la feina que estan duent a terme els senadors i va argumentar la presència en aquesta cambra: "El Senat -com el Congrés dels Diputats- és també un altaveu de l'independentisme ja que et permet un accés mediàtic que d'una altra manera és gairebé impossible". I va alertar que "si nosaltres no haguéssim ocupat aquest espai ho hagués fet un altre totalment contrari a les nostres idees". En aquest sentit, Cortès va recordar que "tots els senadors d'ERC estem al servei del procés sobiranista".
Santi Vidal i Mirella Cortès
Santi Vidal i Mirella CortèsRufián apadrina la constitució de les JERC Cardona
Un nombrós grup de joves de Cardona han constituït l'agrupació local de les JERC. La presentació va tenir lloc el passat dissabte, 28 de gener, al bar 'El Centru' i va comptar amb un convidat excepcional, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián.

Les joventuts republicanes a Cardona van designar com a portaveu a Marc Cots, que va adreçar unes paraules al nombrós públic assistent a la sala. L'alcalde de la població, Ferran Estruch, i membres de la secció local d'ERC també van acompanyar a les JERC en la seva presentació. 
Membres de les JERC Cardona
Membres de les JERC Cardona
opinió
Laura Vilagrà
»
Delegada del Govern a la Catalunya Central
Un any central
Fa un any s’escollia i nomenava el 130è President de la Generalitat de Catalunya. Dies després es constituïa l’executiu del Govern de la Generalitat i, en el meu cas, prenia possessió com a Delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. Així, en el darrer any he pogut veure, viure, conèixer, copsar i entendre una realitat genuïna, característica i particular del nostre país, la Catalunya Central. Un territori format per 6 comarques, 169 municipis, més de 500.000 habitants i prop de 6.000 km2. Un territori plural, amb riqueses inherents i amb vocació de millora i superació permanent, on he pogut mantenir reunions de treball amb el 65% dels consistoris dels municipis de la Regió Central, així com la totalitat dels Consells Comarcals i Consells d’Alcaldes i d’Alcaldesses de la Catalunya Central. I això d’acord amb les funcions i atribucions assignades i prenent com a base un triple objectiu.

En primer lloc, ser corretja de transmissió dels projectes i de les necessitats del territori cap al Govern, i també de les propostes del Govern vers el territori, per tal que la seva gestió sigui més eficaç i eficient. En segon terme, intervenir i incidir en les problemàtiques plantejades, tant les d’un nivell més local, com les d’un àmbit més global, mitjançant els recursos a l’abast de la Generalitat de Catalunya. I en darrera instància, assolir reptes conjunts, entre els representants institucionals del territori de la Catalunya Central i el Govern, per treballar tots plegats vers la cohesió de la Regió Central de Catalunya, com a element essencial per aconseguir l’equilibri territorial de Catalunya, des de l’Àrea Metropolitana i la zona costera fins a les planes interiors i la serralada del Pirineu. En correspondència amb el Pla de Govern de l’XI legislatura, des de la Catalunya Central hem pretès i treballem intensament i de manera continuada a fi d’assolir un país que en el seu conjunt esdevingui més just, amb bones pràctiques, i amb més i millor feina. I això ho fem des dels diferents departaments del Govern de la Generalitat amb la corresponent descentralització i desconcentració de tasques, serveis i funcions, amb vocació de vertebrar un estat del benestar per a tothom i una economia al servei de les persones.

Reptes com la carretera C-55 i la C-16 i altres vies de comunicació de l’àmbit, la redacció del Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages, l’atenció a la realitat del món agrícola i ramader, la preservació del medi, l’àmbit de salut, el transport i mobilitat a les nostres comarques, la nova seu del Govern de la Generalitat a ubicar als antics jutjats de Manresa, l’àmbit universitari, el conjunt dels serveis en l’àmbit d’ensenyament, la promoció del teixit empresarial i productiu, i tants altres aspectes que prenen com a referència nuclear l’atenció a les necessitats ciutadanes de la Catalunya Central, han estat i continuen sent reptes i oportunitats de millora present i futura per al nostre territori. Així doncs, avancem decididament per fer efectius tots aquells reptes plantejats en el marc de la Catalunya Central, i ho fem basant-nos en el treball, l’esforç, l’honradesa i la proximitat, sense deixar d’atendre l’objectiu i anhel col·lectiu de decidir sobre el nostre futur. Seguim.


campanyes

Butlletí electrònic de la Federació Comarcal d'ERC Bages
Pl. Major, 17, pral-1a
08241 Bages
T. 938726352