BAGERC Digital
Bages
31.03.2017 . Número 43
actualitat
Activitat minera: compromís social, mediambiental i empresarial
En relació a les darreres informacions sobre l'activitat minera a la nostra comarca, des d'ERC-Bages compartim les preocupacions dels treballadors, i estem al seu costat, però ens mostrem exigents amb l’empresa per trobar una sortida a la situació que ha provocat, que és estar arribant a la data límit d’abocament al Cogulló -30 de juny, segons una sentència judicial-, sense haver acabat els treballs a Súria ni haver donat resposta a possibles alternatives, que estan sobre la taula des de fa mesos.

ERC està al costat de l’activitat minera, de la competitivitat empresarial i del respecte al medi ambient. Iberpotash ha de garantir els llocs de treball, no pot justificar cap pèrdua d’ocupació i no pot utilitzar aquesta amenaça per pressionar administracions i tribunals. L’empresa ha de ser responsable i afrontar la complicada situació en què es troba.

Les decisions a prendre haurien de beneficiar tothom: empresa, miners i territori. Les dificultats, sovint, són oportunitats i hem d’aprofitar perquè aquesta delicada situació ho sigui per a tots els implicats, especialment Sallent.

ERC entén que el tema és complex, i per això, a tots els nivells, estem treballant per fer aportacions positives i ajudar a trobar una sortida, que ha d’anar més enllà de la immediatesa que marca l’1 de juliol d’enguany, ha de contemplar una solució a llarg termini.

El nostre compromís social, per mantenir els llocs de treball, i mediambiental, per restaurar el patrimoni natural, és total; el que volem és que les coses es facin bé i amb la implicació de tots els agents afectats.
Escombrera salina del Cogulló
Escombrera salina del CogullóERC Castellgalí es mostra preocupada per la situació judicial de l'alcalde Gimeno i li demana responsabilitat i transparència
El Grup Municipal d'Esquerra Republicana expressa la seva preocupació per la situació judicial en la qual es troba l'alcalde de Castellgalí. S'ha fet públic que el fiscal demana dos anys de presó pel batlle socialista Cristòfol Gimeno acusat d'un delicte d'administració deslleial pel cas dels increments de sou dels directius de Catalunya Caixa mentre aquesta entitat era sostinguda amb fons públics.

Hem de recordar que aquesta imputació se suma a l'escàndol del desviament de més de 400.000 euros durant la darrera legislatura per part del tresorer municipal. Una rocambolesca història que està en mans de la justícia i de la qual mai n'hem tret l'aigua clara.

Defensem la presumpció d'innocència i el dret de defensa de l'acusat, encara que les justificacions d'aquest fet puguin ser difícils d'entendre. En tot cas, des d'Esquerra Castellgalí, convidem a l'alcalde Gimeno a donar explicacions davant del ple i de tots els veïns, alguns d'ells afectats per decisions que es prenien des d'aquells consells d'administració. Aquestes explicacions han estat sempre esquivades quan li hem preguntat en repetides ocasions.

Per tot plegat, per la gravetat de l'acusació, i tot recordant que és l'únic dels acusats que segueix en la funció pública, li demanem un exercici de transparència i responsabilitat davant els seus conciutadans.
Membres de la Secció Local de Castellgalí
Membres de la Secció Local de CastellgalíERC critica l'actitud de l'alcalde de Balsareny i el poc lideratge de GdB
El grup municipal d'ERC de Balsareny -a l'oposició amb 4 regidors- han manifestat sentir-se decebut i desconcertat davant l'actitud de l'alcalde del municipi, Albert Neiro, de Gent de Balsareny (GdB) que, una vegada més, va perdre les formes aquest passat dijous, 23 de març, en una reunió que va mantenir la comissió de govern per informar dels temes que es portarien a aprovació en el ple ordinari. 

La reunió va allargar-se fins a dos quarts d'una de la matinada ja que GdB no havia acordat el pressupost municipal amb el grup de Convergència -també a l'oposició amb 3 regidors-. ERC va haver d'esperar a que s'arribés a un acord entre els dos grups tot presenciant faltes de respecte, sortides de to i, fins i tot, moments on l'alcalde va abandonar la reunió. En algun moment ERC va haver d'intervenir-hi per a demanar calma i respecte entre les dues formacions.

Des de la formació republicana considera que l'alcalde, com a president d'aquesta comissió i persona que marca l'ordre del dia, hauria de tenir més planificació, organització i, sobretot, una actitud responsable adulta i educada. El grup municipal també exposa que aquesta situació de descontrol no és nova, ja que s'ha denunciat en vàries ocasions que la gestió municipal es fa sempre a corre-cuita i que no hi ha una bona direcció per part de GdB. 
El portaveu del GM d'ERC Balsareny, Isidre Viu
El portaveu del GM d'ERC Balsareny, Isidre ViuLes JERC denuncien el mal servei de Monbús en el trajecte Manresa-Barcelona i reclamen que compleixi el compromís amb els usuaris i la Generalitat
Durant els últims anys el servei de bus entre Manresa i Barcelona l'ha operat la UTE Bages Exprés, amb un nivell de satisfacció acceptable per part dels usuaris. Una situació que va canviar quan es va produir el canvi de concessió de la línia arran d'un recurs judicial per part de la nova empresa, Hispano Igualadina-Monbús. Quan el passat 17 de novembre es va fer efectiva la sentencia judicial i Monbús va començar amb el servei les queixes dels usuaris es van disparar de manera alarmant. Centenars de queixes alertaven de retards continuats dels autobusos, de conductors que no se sabien la ruta i de fins i tot autobusos que no passaven. El problema va arribar fins a tal punt que al cap de 5 dies d’haver començat el nou servei la Generalitat va obrir a l’empresa un expedient sancionador.

Les JERC van exposar que aquesta problemàtica no es focalitza només a Manresa i per mostrar-ho han engegat una acció conjunta amb Igualada i Vilafranca que també pateixen el mal servei de Monbús.

Segons les JERC Manresa, “tot i que la situació a Manresa és diferent, l’estat de les línies d’Igualada i Vilafranca ens obliguen a estar alerta perquè coneixem tots els problemes que pateixen”. En aquest sentit, les JERC reclamen a la Generalitat que dugui a terme inspeccions tècniques a la flota de busos de les línies d’Igualada i Vilafranca per determinar si compleixen o no amb uns estàndards mínims per donar un bon servei i retiri aquells que poden suposar un perill pels usuaris. 
Les JERC durant la roda de premsa
Les JERC durant la roda de premsa
ERC Sallent reclama un nou estudi d'inundabilitat de la zona de la futura nova residència
El ple de l'Ajuntament de Sallent de dimecres passat va tombar una proposició d'ERC per "demanar a l'ACA un nou informe complet i detallat per tal que prengui en consideració la normativa vigent sobre el domini públic hidràulic” arran del projecte executiu de la Residència i Centre de Dia, que es troba ubicat al solar de la Fàbrica Vella, en una zona inundable.

La nova normativa de Domini Públic Hidràulic, aprovada el 29 de desembre de l'any passat, fixa restriccions sobre noves activitats en zones de flux preferent, entre les quals les residències de persones grans. El mes de setembre el ple de Sallent havia aprovat inicialment el projecte executiu de la Residència i Centre de Dia de Sallent. Esquerra hi va votar en contra per poder fer al·legacions referents a la inundabilitat de la zona.

En sessió informativa adreçada a la població i més tard al plenari de l'Ajuntament de Sallent, l'alcalde, va informar que aturava el projecte perquè amb la nova normativa no s'hi pot construir. ERC acusa l'alcalde, David Saldoni, d'haver "mentit i amagat informació als regidors de l'oposició" ja que primer va dir que desconeixia la normativa i posteriorment se'n va desdir.

Esquerra assegura que sempre ha apostat per a la construcció d'una nova residència "en un espai fora de la zona inundable que no posi en risc la seguretat de les persones". Per això, Esquerra ha sol·licitat informes a l'ACA, Protecció Civil, Patrimoni i Territori i Sostenibilitat, per constatar la idoneïtat de la ubicació del projecte "tenint en compte la desagradable experiència ocorreguda en altres municipis on han patit les conseqüències d'ubicar i construir equipaments en zones fluvials o inundables".
El Grup Municipal d'ERC Sallent
El Grup Municipal d'ERC Sallent

opinió
Joan Jurado
»
Secretari de Política Territorial i Medi Ambient d'ERC Bages
Política territorial: noves formes de governança i planificació dinàmica
Les línies de treball en Política Territorial d'Esquerra Republicana, presentades en el marc del procés participatiu "La República que farem", queden agrupades en quatre eixos: equilibri territorial i ecoeficiència en l'urbanisme; dret a l'habitatge; mobilitat de baix impacte i gran cohesió; i planificació racional d'infraestructures. Són aportacions decidides en un temps de confusió marcat per un canvi de paradigma. Aquest fet forçarà el replantejament de moltes de les dinàmiques imperants (energètiques, habitacionals, de mobilitat, etc.), estretament vinculades a la planificació urbana i territorial. En aquest context ha començat a prendre forma una nova llei del territori a Catalunya que, segons els seus responsables, busca ser "un referent en la planificació i l'ordenació del territori i que doni resposta normativa al context actual". 

Trobem incoherències i mancances de base en l'ordenació del territori a casa nostra. Avui dia, comptem amb una llei d'urbanisme plana per un territori desigual, complex i desequilibrat mentre al mateix temps segueix vigent alguna legislació descontextualitzada. Per exemple, per una banda el Pla territorial metropolità de l'any 76, que és la norma d'ordenació del territori més antiga vigent a Catalunya i probablement la que seria més rellevant d'actualitzar, o per altra uns plans territorials desenvolupats durant la darrera dècada que compten amb previsions elaborades en un context de creixement i d'expansió econòmica no ajustades al cicle actual. 

Actualment, el Departament de Territori i Sostenibilitat està redactant un avantprojecte d'aquesta Llei de territori. Vaig tenir ocasió fa poques setmanes de sentir el Director General d'Ordenació del Territori i Urbanisme presentar les conclusions dels debats preliminars davant un fòrum acadèmic competent en aquestes qüestions. La nova Llei de territori es presenta com l'instrument que pretén donar respostes a diverses necessitats i erigir-se com a norma de referència per tot allò que afecta la planificació urbana, territorial i paisatgística. Es busca refondre en un únic cos legislatiu que sigui capaç de fixar el model d'ordenació del territori a Catalunya i tingui una permanència en el temps d'unes dues dècades. Aquesta llei es basaria en estratègies (territorials i sectorials) i plans directors.

La llei també pretén incorporar la possibilitat d'avançar cap a noves formes de governança fomentant experiències de planificació supramunicipal. A escala urbana es vol prioritzar el reciclatge urbà per davant del creixement mitjançant la limitació de sòls d'extensió en casos excepcionals i per períodes prefixats, que faria que aquest quedés desclassificat si passat el temps establert no s'hagués arribat desenvolupar. Tot faria indicar una volguda transició d'un urbanisme estàtic a un urbanisme dinàmic, que miri d'eradicar dinàmiques actuals que afavoreixen l'aparició de processos purament especulatius i que acaben convertint-se en una llosa per algunes administracions municipals i pels mateixos ciutadans. Un altre factor interessant és la voluntat de prioritzar l'habitatge protegit de lloguer.

Tenim un país asimètric i que el volem equilibrat, on noves formes de governança i una planificació dinàmica poden ajudar-nos a transitar en el temps de confusió. La nostra comarca, el Bages, no en queda al marge. Com a territori frontissa entre el món rural i metropolità, amb una zona urbana central sense solució de continuat (Manresa-Sant Joan-Sant Fruitós) i una àrea circumdant de caràcter agroforestal, podria esdevenir un territori partícip i beneficiari d'aquestes iniciatives. En tot cas, a més dels espais oberts, les infraestructures, l'articulació territorial i la planificació urbana, aquesta manera d'entendre l'ordenació del territori haurà d'incorporar també noves formes de produir i consumir energia, haurà de tenir present la sobirania alimentaria i haurà d'assegurar una mobilitat democràtica i que cohesioni. I tot això, sense gaires precedents en el nostre entorn immediat, sembla igual de complex com d'apassionant.


campanyes

Butlletí electrònic de la Federació Comarcal d'ERC Bages
Pl. Major, 17, pral-1a
08241 Bages
T. 938726352