BAGERC Digital
Bages
28.04.2017 . Número 44
actualitat
Josep Ginesta assegura a Sant Vicenç que el sistema català de pensions serà més segur i estable que l’espanyol
Les pensions és un dels temes que crea més debat en el procés cap a la independència de Catalunya, perquè afecta tothom i a tots els nivells, perquè parlem de present, però sobretot de futur. Per posar-hi llums i taquígrafs i donar resposta a les persones interessades, Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, va parlar sobre les pensions a la República Catalana, el passat 30 de març, a l’Auditori de la Biblioteca de Sant Vicenç de Castellet.

Més de 60 persones s’hi van aplegar, moltes de les quals ja van expressar les seves preocupacions i comentaris durant la xerrada. Ginesta va explicar el funcionament d’un sistema de pensions basat en el repartiment. El número 2 de la conselleria va aclarir que les pensions es garanteixen en estats que inverteixen en les persones, en formació i en bones polítiques laborals, i que aconsegueixen, a canvi, una ocupació alta i estable, sense temporalitat ni precarització, com passa a Espanya.

Pagar les pensions depèn de les cotitzacions pagades pels treballadors, en resum, va dir. I a la República Catalana, l’objectiu d’Esquerra, va afirmar Ginesta, és assegurar els drets de les persones a la protecció social que es mereixen després d’any de treballar i pagar per al bé comú, invertir en formació i un mercat laboral digne pels treballadors i, en conseqüència, tenir un sistema de pensions més sòlid, segur i estable que l’espanyol, a punt de fer fallida. El canvi, va dir Ginesta, el farem votant, perquè ho necessitem, volem i podem.
Intervenció de Josep Ginesta
Intervenció de Josep Ginesta
Una nova edició del Sopar de la República reuneix a militància i simpatitzants d'ERC al Bages
ERC Bages va celebrar el tradicional sopar que, com cada any, reuneix a militància i simpatitzants per commemorar els fets del 14 d'abril de 1931 quan Francesc Macià va proclamar la República Catalana. L'acte va tenir lloc a l'Oller del Mas i va comptar amb l'assistència de Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, i d'Isaac Peraire, vicesecretari general de Territori i Organització, acompanyats de dirigents i responsables territorials.

Tardà va fer una intervenció en la qual va recordar als assistents el moment històric que vivim -un 'regal', va afirmar- i que, amb encerts i errors, mai havíem estat tan aprop d'assolir el nostre objectiu. Va subratllar que tot depèn de nosaltres mateixos i per això es va mostrar convençut que el referèndum se celebrarà com a molt tard al setembre. 'El Govern català treballa incansablement per a complir amb el mandat democràtic i donar la veu al poble', va manifestar.
Sopar de la República a l'Oller del Mas
Sopar de la República a l'Oller del MasL’Agència Comarcal de l’Energia aconsegueix un estalvi de 336.000 euros/any en la facturació elèctrica en 23 Ajuntaments

L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages, del Consell Comarcal, ha fet una jornada de balanç amb els Ajuntaments del Bages en què s’han donat dades tan contundents com els 327.000 euros/any d’estalvi que tenen els 23 municipis adherits a l’Agència, gràcies a l’optimització de 545 contractes. A aquest estalvi, cal sumar-hi uns 9.000€/any generats en reclamacions de factures.

El conseller comarcal de Medi Ambient, el republicà Marc Aloy, ha manifestat  la seva satisfacció amb el creixement que ha experimentat l’Agència de l’Energia i que “aquest l’esforç s’estigui traduint en estalvis molt importants per als Ajuntaments adherits”.  

L’Agència, que es va posar en funcionament fa 3 anys, estudia els subministraments elèctrics de centres de consum públics com escoles, ajuntaments, centres cívics, pavellons, pistes esportives, piscines, biblioteques, enllumenats públics, etc., analitza les factures dels darrers 12 mesos i fa una simulació per avaluar la potència òptima a contractar. Aquesta anàlisi i una acurada comptabilitat energètica permeten adequar la demanda a les necessitats reals i reduir la factura elèctrica de forma molt important.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Aloy
El conseller comarcal de Medi Ambient, Marc AloyERC Artés inicia una nova etapa amb una renovada executiva local
La militància d'ERC a Artés va celebrar assemblea per a escollir la nova executiva local que ha de coordinar la secció local durant els propers anys. En aquesta va ser escollit com a nou president Damià Francàs, un històric militant que ha rebut la confiança dels seus companys per a liderar el grup. La reunió va comptar amb la presència del vicesecretari general de Territori i Organització, Isaac Peraire, del president d'ERC Bages, Albert Mulero, i de la senadora Mirella Cortès.
 
Des de la formació republicana es va valorar molt positivament el compromís del nou equip en aquesta nova etapa de la secció local que, a més, s'ha vist reforçada amb l'entrada de nous afiliats fins al punt de doblar la militància existent.
 
La nova executiva local està integrada per: Damià Francàs, president; Marissa Trullàs, secretària d'Organització; Jordi Sala, secretari de Finances; Eli Carracedo, secretària de Política Municipal; Jordi Torras, secretari d'Imatge i Comunicació; Núria Pons, secretària de les Dones; i Enric Forcada, com a portaveu del Grup Municipal.
Militància d'ERC Artés junt amb responsables nacionals i comarcals
Militància d'ERC Artés junt amb responsables nacionals i comarcals
opinió
Albert Mulero
»
President d'ERC Bages
Mineria al Bages: unitat i solucions
Amb la sentència que prohibeix seguir acumulant runams salins al Cogulló de Sallent (30 de juny de 2017), està en joc el plat a taula de molta gent de la nostra comarca i de les veïnes. Ha agafat a l'empresa amb el pas canviat, i el conflicte judicial, laboral i mediambiental està servit. El Bages té un problema, però que ningú s'esveri, perquè la potassa està al subsòl, és una riquesa, un negoci, i d'allà no es mourà.

Evidentment, ERC Bages fem costat als treballadors i subcontractats d'Iberpotash. Però com sempre, ens mostrem exigents amb l'empresa per la situació d'atzucac que ha provocat, tot reconeixent en ella un canvi d'actitud, més dialogant, i valorant positivament el compromís social que mostra en el seu comunicat publicat als mitjans aquest dissabte passat. Efectivament, l'empresa ha de ser responsable i afrontar la complicada situació actual, partint de la premissa que ha de garantir els llocs de treball, i creiem que també ha de concretar les seves propostes estratègiques i els compromisos econòmics i mediambientals. Seria un error deixar passar el temps que no tenim, pressionant administracions i tribunals i esperar a veure-les venir amb els braços plegats.

Paral·lelament, Esquerra Republicana com a eina política al servei dels ciutadans, ens esforcem per fer de corretja de transmissió amb l'objectiu compartit de sortir d'aquest carreró sense sortida on ara ens trobem. Les decisions futures que s'han de prendre, després de la resolució del jutge, han de ser una oportunitat per a tothom: treballadors, empresa i territori. Les dificultats s'han de traduir en oportunitats per revertir aquesta delicada situació en beneficis socials i ambientals pel territori, i especialment, per Sallent.

Fins fa quatre dies, la conservació del medi ambient només preocupava a uns pocs sensibilitzats amb l'entorn i la natura, i l'acumulació de runams era vist per la majoria com un efecte colateral. Però ara, la preservació del medi natural i la restauració de la muntanya de residus esdevé indestriable de la qüestió social. No s'hi val fer trampes. La viabilitat econòmica de l'empresa, els llocs de treball i la gestió dels residus salins van junts, al mateix plat de la balança i no separats, com fins ara. S'ha acabat el temps dels equilibris permissius de l'administració i d'algun ajuntament implicat. A l'altra braç de la balança hem de posar el cost de les solucions que s'han de prendre. Però quines?

Ens calen solucions jurídiques per encarar un acord robust entre tots els agents, treballadors, empresa i administracions, i el compromís públic de complir-lo al peu de la lletra, sense saltar-nos ni una coma. També ens calen solucions tècniques, no polítiques, vagi pel davant, perquè quan els polítics fan de tècnics, està demostrat que s'equivoquen. Només cal mirar enrere per veure el reguitzell d'errors comesos que ens han portat on som. Solucions tècniques com algunes de les que planteja el Pla Director d'Urbanisme; com la imprescindible construcció i posada en marxa de les plantes de cristal·lització per evitar els abocaments i començar la restauració del Cogulló a Sallent. Tant crítica o més és la construcció immediata del nou col·lector fins Abrera, amb més capacitat que l'actual i que, per cert, serà utilitzat també per altres empreses del Bages.

Ens en sortirem si sabem identificar les solucions, perquè la voluntat política hi és i el consens de tots els agents s'està aconseguint perquè l'objectiu és clar i compartit. Es desprèn de les multitud de reunions que venen produint-se entre els comitès de Súria i Sallent, els ajuntaments de la zona, el Consell Comarcal del Bages, els partits polítics, l'empresa i les Conselleries i Departaments de la Generalitat implicats (Territori i Sostenibilitat, Economia, Mediambient i Urbanisme). Fins i tot, algunes de les veus que han prioritzat històrica i exclusivament la preservació del mediambient, ara fan exercicis acrobàtics i seuen al costat de qui prioritza exclusivament la preservació dels llocs de treball. Benvinguts són, si és per sumar a la causa.


campanyes

Butlletí electrònic de la Federació Comarcal d'ERC Bages
Pl. Major, 17, pral-1a
08241 Bages
T. 938726352