BAGERC Digital
Bages
30.06.2017 . Número 46
actualitat
ERC Bages presenta esmenes als PGE 2017 per valor de 87M€
Esquerra Republicana al Bages ha fet públic les esmenes que presentarà als Pressupostos Generals de l'Estat del 2017, coincidint amb l'actual tramitació i debat que s'està duent a terme a les cambres espanyoles. La portaveu d'ERC al Senat, la sallentina Mirella Cortès, ha estat l'encarregada de presentar les esmenes i ha estat acompanyada pel president comarcal d'ERC Bages, Albert Mulero, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, i els alcaldes d'Avinyó i Monistrol de Montserrat, Eudald Vilaseca i Joan Miguel.

El president comarcal ha iniciat les intervencions explicant que davant la possibilitat de presentar esmenes als pressupostos de l'Estat, des d'ERC Bages no s'ha volgut desaprofitar l'ocasió per fer-ho. Mulero ha denunciat l'estat precari de les finances d'alguns ajuntaments que impedeix, a l'administració més propera als ciutadans, poder tirar endavant amb alguns projectes. Una situació encara més agreujada en el cas de Catalunya pel dèficit fiscal que pateix.

La senadora ha explicat que 'independentment del procés català, mentre estiguem dins l’Estat espanyol reclamarem fins l’últim cèntim, fins l’últim minut' i ha anunciat que ERC Bages presentarà una bateria d'esmenes -un total de 32- per valor d'uns 87M€. Les esmenes inclouen una varietat de projectes com rehabilitació de patrimoni, construcció de residències per a gent gran, millores en l'enllumenat públic i d'altres serveis municipals, o un pla de reconversió industrial i social de la conca minera potàssica del Llobregat. Cortès ha reconegut que les esmenes difícilment seran acceptades pel 'bloqueig polític i d'asfíxia econòmica del Govern espanyol cap a Catalunya', però que en tot cas 'no es volia deixar passar l'oportunitat de fer la reivindicació'. En total, ERC ha presentat 800 esmenes als pressupostos estatals de tot l'àmbit dels Països Catalans.
Rufián afirma a Súria i Castellbell que el canvi real es diu República catalana
El portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha visitat el passat cap de setmana la comarca del Bages per a participar en dos actes a Súria i Castellbell i el Vilar. Els actes, que van comptar amb un nombrós públic assistent, s'emmarquen en la pre-campanya que està duent a terme la formació republicana per demanar el Sí en el referèndum de l'1-O.

Rufián va respondre una a una totes les qüestions que li van plantejar els assistents i va defensar el vot favorable a 'construir un nou país, una república que garanteixi el benestar dels seus ciutadans i amb una democràcia de qualitat'. El diputat va recordar que no es demana a ningú ser independentista, sinó ser demòcrata, i que la ciutadania pugui expressar-se en un referèndum sense importar el que voti, ja que el 'no' és una opció tan legítima com el 'sí'. Amb tot, va animar als indecisos a exercir el vot favorable, doncs 'ha quedat demostrat que l'Estat espanyol no canviarà i que el canvi promés per alguna nova formació política no és real ni possible'. 'El canvi real es diu República catalana', va sentenciar.Cortès insta el Govern espanyol a comprometre's amb la reconversió industrial del Bages i Berguedà
La senadora d'Esquerra Republicana, Mirella Cortès, ha interpel·lat aquest dimecres durant la sessió ordinària del Ple del Senat al ministre d'Energia, Álvaro Nadal, per demanar-li que el Govern espanyol es comprometi amb la reconversió minera i industrial de la Catalunya Central. La iniciativa arriba tot just després que el Partit Popular i Ciutadans rebutgessin tres esmenes d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat que pretenien destinar recursos econòmics a iniciatives encaminades a la reconversió industrial del Bages i del Berguedà, comarques castigades per la disminució de l'activitat minera i també industrial.
 
Durant la seva intervenció, Cortès ha denunciat el 'nul compromís del Govern espanyol amb la reindustrialització de les nostres comarques' i ha recordat al ministre que té 'un deute de 4,4 milions d'euros amb els ajuntaments berguedans, fons del Pla Miner que el 2012 van decidir suprimir deixant a molts ajuntaments sense els recursos promesos'. A més, ha destacat que'dels més de 3.000 milions d'euros que des del 2012 el Govern espanyol ha destinat a iniciatives de reconversió industrial, el Bages i el Berguedà no han vist ni un cèntim'.
 
La senadora sallentina ha instat al ministre a 'seure's a parlar' i a 'considerar les tres esmenes que ERC va presentar per ajudar al territori a reconvertir-se' i que són: una inversió de 15 milions d'euros per a la reconversió industrial de la conca minera del Llobregat; el pagament dels 4,4 milions d'euros promesos als ajuntaments berguedans del Fons Miner per a iniciatives de reconversió; i l'arranjament de la carretera entre Berga i Sant Llorenç de Morunys, una inversió necessària que facilitaria la instal·lació de noves empreses al territori i milloraria el transport comercial de les ja establertes.
Candàliga fa efectiu el relleu de l'alcaldia i anuncia que deixa la política
ERC a Artés va fer efectiu el pacte de mandat amb la CUP i en el ple extraordinari celebrat ahir vespre es va procedir al relleu a l'alcaldia. D'aquesta manera, el fins ara alcalde Josep Candàliga va donar pas al cupaire Ernest Clotet tal i com s'especificava en els termes del pacte entre ambdues formacions.

Candàliga va aprofitar l'avinantesa per anunciar la seva voluntat de renunciar al càrrec de regidor en el proper Ple i abandonar, així, la política per centrar-se en la seva feina i la família en una decisió molt meditada. El fins ara alcalde finalitza un cicle de 25 anys de dedicació al seu municipi -on ha estat alcalde en dos períodes, del 2003 al 2007 i del 2011 fins ara- i al projecte republicà, una trajectòria que ha definit com 'apassionant i molt enriquidora a nivell personal'. També va ser president del Consell Comarcal del Bages.

Des d'ERC Bages vol agrair a Candàliga tota la seva dedicació sent conscients de les dificultats per compaginar política, feina i família, i expressa la seva voluntat de poder continuar comptant amb la seva col·laboració i experiència.Tardà defensa el vot favorable a construir un nou país en la seva visita al Bages
ERC Bages es troba immersa en la campanya pel Sí en el referèndum de l'1 d'octubre i el passat dissabte va organitzar una maratoniana jornada d'actes amb el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. El dirigent republicà va passar per Balsareny, Sant Vicenç de Castellet i Monistrol de Montserrat on va oferir un parlament i va respondre les qüestions que els assistents li van poder demanar en els torns oberts de paraules.

Tardà va explicar als presents que 'no es menja de les banderes' i que el procés per a contruir una República catalana ha de servir 'per oferir a tota la ciutadania unes condicions de benestar dignes'. Va recordar que és la primera vegada en la història que les noves generacions viuen en condicions més difícils que l'anterior i que, davant aquest fet, necessitem un Estat amb un model econòmic i social que reverteixi aquesta situació. Tardà es va mostrar confiat que 'serem els que els catalans vulguin ser' i que, en tot cas, el problema el té el Govern espanyol: ' Què faran per impedir que consultem a la ciutadania?'. Creu que, a ulls del món, l'Estat espanyol cada vegada es va mostrant més autoritari i antidemocràtic.Comín explica a Manresa els pilars del sistema sanitari de la futura República catalana
Esquerra Republicana va celebrar un nou debat sectorial de la campanya La República que farem, en aquesta ocasió sobre el model de salut en el nou país. Un centenar d'assistents van escoltar les intervencions del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Toni Comín, i de la presidenta de la Comissió Sectorial de Salut, Carme Bertral, i van poder participar en el debat posterior.

Comín va iniciar el seu parlament recordant que per assolir un estat de benestar de primer nivell és necessari tenir les eines d'un Estat i sense la República catalana això no serà possible. Amb tot, malgrat el dèficit fiscal i l'infrafinançament que afecta especialment al sistema de salut, Catalunya disposa d'un sistema sanitari de referència a Europa i una de les claus d'aquest èxit ha estat que les grans lleis sanitàries s'han aprovat històricament per consens. El conseller va explicar que amb els instruments que es disposen actualment ja s'estan posant les bases del model de salut en el nou país. Així, les principals línies de treball i plans d'actuació del departament estan centrades en millorar el manteniment del sistema; a realitzar reformes encaminades a millorar l'equitat, qualitat del servei i fer-lo més sostenible econòmicament; i finalment adaptar-se als canvis estructurals com és l'envelliment de la població, els canvis culturals o la revolució tecnològica.

Per la seva banda, la cardonina Carme Bertral va presentar l'acte i va enumerar els que va definir com a 'pilars de les polítiques sanitàries' en una República Catalana. Un sistema públic, equitatiu i universal, que garanteixi les mateixes oportunitats d'accés territorialment i prioritzant l'atenció primària, són alguns dels pilars que va esmentar.
campanyes

Butlletí electrònic de la Federació Comarcal d'ERC Bages
Pl. Major, 17, pral-1a
08241 Bages
T. 938726352