BAGERC Digital
Bages
30.11.2014 . Número 23
actualitat
Demà torna a ser dimarts
I demà Oriol Junqueras, al Palau de Congressos de Catalunya, farà la conferència "Crida a un nou país: la República catalana". Tots som conscients de la importància del discurs, i encara més quan d'ençà la conferència del MHP dimarts passat, ERC es troba a l'ull de l'huracà. L'aposta per la màxima unitat ha desembocat en una llista unitària, a parer d'Artur Mas, i tot rodola en aquesta direcció. La unitat suprapartidista sembla, doncs, la solució a tots els maldecaps que ens han de venir.

Però potser hi calen alguns matisos... si més no per poder atendre l'excepcionalitat dels propers divuit mesos, per mantenir viva la gestió govenamental o per sumar -i això és imprescindible- el màxim de paperetes independentistes les properes eleccions. La llista única sona bé, però no pot ser l'única solució -ni tampoc un xantatge: aquest "o llista única o res!". Ens caldrà cintura, a tots, per als propers moviments. Des d'ERC els encarem amb el mateix entusiasme i generositat de sempre. Deia Marta Rovira dissabte, al Consell Nacional: "Per primer cop podem parlar de quin és el camí per arribar a la independència. No deixarem escapar aquesta oportunitat". I tant que no! Però, de moment, demà dimarts escoltarem Junqueras.L'assemblea d'ERC-Bages reclama eleccions constituents el més aviat possible
El passat dilluns 17 de novembre, la convocatòria d'una assemblea oberta des d'ERC Bages va permetre copsar el moment que viu el país i les percepcions que genera entre la gent d'ERC d'arreu de la comarca. Va ser, indiscutiblement, una reunió viva i participada, amb més de 100 persones acollides a l'auditori del Convent de Sant Francesc, de Santpedor.

Més enllà de les paraules de benvinguda a càrrec de Xavier Codina, regidor de Santpedor, i de Lluís Oliveras, president d'ERC-Bages, el cos de la reunió se l'emportaren les intervencions de Mar Osete i Albert Mulero, coordinadors de la Comissió 9N al Bages, i del diputat Dionís Guiteras, qui ens va plantejar les opcions del futur full de ruta. Entre la celebració per l'èxit del 9N i el dol si a partir d'ara no passa res més. Des d'ERC l'objectiu és dur a la pràctica allò que la societat civil ens ha manat: eleccions constituents tan aviat com sigui possible. La coincidència amb la "crida al nou país" que tres dies després del 9N va fer Oriol Junqueras fou absoluta a Santpedor. Això és, la necessitat d'arribar a una aliança programàtica al voltant d'alguns eixos com ara la independència, justícia social, plena ocupació i lluita contra la corrupció.

No cal dir, però, que la pressió sobre possibles candidatures era present a l'ambient. I si, d'una banda, tenim la voluntat d'arribar a acords amb la resta de formacions independentistes, al voltant dels punt anteriors, també és cert que no volem que ens atrapin en nom d'una hipotètica majoria a un projecte desdibuixat. De moment, doncs, eleccions que haurien de derivar cap a un govern d'unitat per la transició nacional. Un nou govern que tiri endavant un procés participatiu per elaborar una nova Constitució, que s'hauria de ratificar a través d'un referèndum, fins arribar a la nova República catalana. I tot això amb la mateixa il·lusió i generositat dels últims anys. Sense baralles ni falsos protagonismes: en resum, el partit, ERC, és una eina no pas l'objectiu. Acordem, doncs, el què amb tots els possibles companys, i la resta d'acords, vindran sols.
El Consell Comarcal posa en marxa nous tallers per a la prevenció de la violència sexista, que arriben a 1.600 alumnes del Bages
Per eradicar la violència masclista, el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) del Consell Comarcal del Bages, sota la responsabilitat del conseller d’ERC Joan Vinyes, treballa des de fa més de 8 anys amb la població infantil i jove, a través de tallers i activitats en centres escolars, amb l’objectiu d’educar a través del joc i les relacions d’iguals per prevenir futures conductes violentes o sexistes en l’edat adulta. Aquest curs s’han posat en marxa 4 tallers nous, adreçats als centres de secundària, de prevenció de les violències i els estereotips de gènere. En total, es duen a terme 122 tallers que arriben a gairebé 1.600 alumnes d’11 centres de secundària de la comarca.

Aquestes quatre noves activitats són ‘Sóc noi, sóc noia, m’agrado?', centrat en els canvis corporals, psicològics i relacionals que comporta l’entrada a l’adolescència, fent especial èmfasi en alguns aspectes vinculats a la sexualitat i les emocions; ‘Jo sóc així, i què?', centrat en la diversitat sexual i afectiva, així com l’homofòbia i els prejudicis presents contra l’homosexualitat i les persones homosexuals; ‘Sexualitat i afectivitat’, per a reflexionar sobre la sexualitat i què implica en la vida d’una persona, ajudar-los a ser responsables del seu cos i descobrir el respecte que mereixen; i 'Relacions de parella sanes?', activitat participativa que pretén sensibilitzar i donar eines per prevenir les relacions abusives en l’àmbit de la parella entre els i les joves.

D’altra banda, es duen a terme altres projectes i tallers de continuïtat que ja s’han fet en cursos anteriors, sobre la identitat, la igualtat i els rols parentals.

El SIAD del Consell Comarcal del Bages
El SIAD és un servei d’àmbit comarcal adreçat a totes les dones dels 34 municipis menors de 20.000 habitants de la comarca del Bages. Les actuacions del SIAD s’emmarquen dins del II Pla Comarcal per la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes 2009-2014 i tenen dos eixos principals d’intervenció: atenció i tractament psicològic i assessorament jurídic, i prevenció i sensibilització.Terricabras a Manresa: "Ningú no ens ha 'de deixar' fer res, farem el que ens doni la gana"
El dia 4 de novembre va tenir lloc l'acte central al Bages de la campanya 'Vull ser lliure, vull un país' en un Teatre Conservatori de Manresa ple de gom a gom amb uns 400 assistents. Hi va haver els parlaments inicials de Pere Culell i de Ferran Estruch, també del diputat Dionís Guiteras. Però, sens dubte, va ser Terricabras qui va entusiasmar els assistents des d'un to proper, farcit d'anècdotes de la seva experiència a Brussel·les però, poc a poc, elevant el to d'una campanya que aquell dimarts coincidia amb la segona suspensió del Tribunal Constitucional espanyol. N'hi havia prou per fer saltar el titular: "Ningú no ens ha 'de deixar' fer res, farem el que ens doni la gana!"

Terricabras va citar Casaldàliga ("Les meves causes són més importants que no pas jo") i, també, va recordar que des d'Europa només ens miren "quan a Catalunya hi passen coses". Per això, més enllà de tots els matisos interns, Terricabras va insistir una i altra vegada sobre la importància d'anar a votar el proper 9N. I és que "la nostra causa és ben vista, i la dels espanyols mal compresa". Ara bé, no ho esperem tot de baixada: "Si en un carrer amb moltes botigues de Manresa se n'hi vol posar una de nova, els comerciants s'ho miren amb recel", però un cop s'hi ha instal·lat, oi que l'accepten? Doncs aquest és el pronòstic de Terricabras: hi poden haver recels ara mateix però, quan fem el pas, Europa ho assumirà. Tota la resta són temors sense fonament. O potser coneixem algun territori que hagi sortit de la UE? Ara mateix, com s'entendria el "vine-vine" que s'adreça a Ucraïna amb un "ves-te'n-ves-te'n" per a Catalunya o Escòcia…?

Al capdavall Terricabras va tancar la seva intervenció amb un test contra la por, que més d'un cop ha proposat -i d'eficàcia comprovada: "aquesta setmana, poseu-vos davant del mirall i pregunteu-vos: em puc refiar de tu?" Si és així, si ens en refiem, es pot dir que ho tenim guanyat.
opinió
Lluís Oliveras
»
President d'ERC-Bages
Un abans i un després
Ja res tornarà a ser igual. Després del 9N, estem davant d'un nou escenari en la política catalana. La consulta va representar el primer gran acte de sobirania absoluta del poble de Catalunya, el qual va decidir, per primer cop en l'actual període democràtic, actuar al marge de les institucions de l'Estat espanyol. La sobirania, fins que no s'exerceix, no es té. I podem assegurar que, ara sí, el poble de Catalunya va exercir-la el passat 9 de novembre. I ho va fer amb gran dignitat, humilitat i amb una fermesa exemplar. Des d'aquest punt de vista, la diada va ser un èxit històric fins i tot més enllà del resultat de la consulta, que d'altra banda va acabar esdevenint un aclaparador Sí-Sí com una casa de pagès; gràcies, tot s'ha de dir també, a un incomprensible enrocament del govern del PP, al qual mai podrem agrair prou tot el que està fent per l'èxit de l'independentisme.

Però el que més ens ha de fer sentir orgullosos de tot plegat és que aquest ha sigut un èxit col·lectiu. Si s'ha aconseguit arribar fins aquí ha estat perquè del primer a l'últim, tothom, ha actuat amb conseqüència i la maquinària ha funcionat com un rellotge suís: alcaldes, responsables dels centres educatius, el govern de la Generalitat, el president Mas... Però també, i sobretot, milers i milers de voluntaris que, de forma incansable, han fet una gran tasca, tant abans com durant el dia 9, i arreu del territori.

Si encara hi havia algun dubte de si els ciutadans de Catalunya volem la independència de manera majoritària, aquest s'ha evaporat després del 9N. I, a més, va quedar palès que ho volem d'una manera cívica, pacífica i ordenada. És per això que des d'Esquerra Republicana, que ja hem deixat clar durant dècades que volem la independència, ara apostem meridianament no ja només per voler-la sinó també per fer-la. Estem preparats per assumir aquesta responsabilitat i exercir com a estat independent. I per això demanem unes eleccions constituents que permetin a la ciutadania de Catalunya elegir una nova majoria parlamentària que pugui portar endavant de forma clara, oberta i participativa un procés constituent que culmini amb el naixement d'una nova i il·lusionadora república a aquest tros de món on ens ha tocat de viure.

Entenem que ja ha passat l'època de negociar engrunes amb un Estat espanyol, corrupte per naturalesa, que mai ha tingut cap voluntat de respectar la nostra cultura, voluntat i manera de ser i que, a més, mai ha complert els pactes. Ara l'única negociació viable i creïble passa ja per la independència, que ens permetrà parlar amb aquest Estat de tu a tu, d'Estat a Estat.

La ciutadania ha parlat clarament i tenim l'obligació política i moral de respondre el mandat que ens ha donat. Esperem que el govern no faci esperar més una població exhausta després de 4 anys de protagonitzar les mobilitzacions pacífiques més extraordinàries de la història d'Europa i que, finalment, arribi l'hora de fer la política amb majúscules. Ara sí, ara és l'hora.


campanyes

Butlletí digital de la Federació Comarcal d'ERC al Bages
Pl. Major, 17, pral-1a
08241 Bages
T. 938726352