Baix Llobregat

Totes les notícies

Torna la Festa Republicana del Baix Llobregat i L'Hospitalet

Podeu descarregar-vos el programa complet de la Festa Republicana clicant la imatge El proper 28 de maig torna a celebrar-se la Festa Festa Republicana del Baix Llobregat i L'Hospitalet d'Esquerra. Aquesta edició la trobada es celebrarà a Sant Boi de Llobregat, al Parc de la Muntanyeta, amb un programa que inclou activitats durant tot el dia. Des d’activitats infantils fins a xerrades i debats sectorials, fira artesanal, vermut, un dinar de germanor, la benvinguda a la nova militància i una mostra de cultura popular amb diferents entitats i associacions de diferents punts de la comarca. La jornada té un caràcter formatiu, polític, social, gastronòmic, festiu i reivindicatiu amb l’objectiu de ser una eina de cohesió entre la militància i, alhora, ser una oportunitat per fer créixer els vincles amb el teixit associatiu de la comarca i amb la seva ciutadania. L’acte polític central, a partir de les 17h, comptarà amb la presència destacada de Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana; Oriol Junqueras, president d’ERC i Pere Aragonès, Coordinador nacional i President de la Generalitat de Catalunya. El programa complet de la Festa Republicana és: 10.30h Escola de rugbi amb la UE Santboiana Inscripció prèvia abans del 15 de maig al correu [email protected] Activitat amb aforament limitat. 10.30 a 14h Activitats infantils Jumping de 4 llits elàstics | Escombra humana | Inflable gran amb tobogan | 10 jocs de fusta per tota la família | Circuit karts de pedals (6 vehicles) | Taller de pintacares | Paradeta de crispetes i núvols de sucre 11 a 14h Xerrades i debats sectorials, amb la presència d’entitats, moviments socials i sindicats 11h L’estigma dels trastorns mentals, amb Carme Bertral, presidenta de la Comissió Sectorial de Salut. Llibertat i identitats sexuals i de gènere, amb Coque García, president de la Coordinadora LGTBI. Medi ambient i territori, amb Sílvia Casola, secretària de Transició Ecològica i Habitatge.

Esquerra Republicana exigeix al govern de l’Estat finalitzar les obres de la variant de la C-245 a Sant Boi

La senadora Mirella Cortès insisteix en la necessitat d’establir i aplicar un calendari per l’execució d’aquestes obres, una reivindicació del territori des de fa 30 anys. ​La portaveu d’Esquerra Republicana al Senat, Mireia Cortès, ha preguntat aquest dimarts a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, “quan té previst el govern de l’Estat finalitzar les obres de la variant de la C-245 a Sant Boi de Llobregat”, més concretament, la Cortés, ha exigit a l’executiu que estableixi un calendari per l’execució de les obres d’aquesta infraestructura, “el seu govern ha fet l’anunci de les inversions, però l’aplicació del calendari ja és una altra història”, ha denunciat la republicana. “La connexió del cinturó del litoral amb l’autopista C-32 és una reivindicació històrica del territori”, li ha recordat la portaveu republicana a la ministra, “la construcció d’aquesta variant c-245 és un compromís que s’espera des de la dècada dels 90, i 30 anys més tard, segueix a mig construir i les obres abandonades”, i li ha demanat que directament que “d’una vegada per totes” escolti els veïns i veïnes de Sant Boi. És del tot necessària per a la zona del Baix Llobregat, ja que milloraria els problemes de mobilitat que existeixen a la zona. Cortès, en la seva intervenció ha dit, també, que la construcció d’aquesta variant “és del tot necessària per a la zona del Baix Llobregat, ja que milloraria els problemes de mobilitat que existeixen a la zona”. I per això ha insistit en la necessitat d’establir un calendari de les obres d’actuació, ”el territori li ho agrairà. Totes les catalanes i catalans que diàriament surten de BCN a través de la zona Sud de la ciutat, mereixen que es concreti i es realitzi aquesta infraestructura”. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per la seva banda ha reconegut conèixer bé la problemàtica plantejada.

Esquerra Republicana es reforça de cara a les municipals del 2023

La Federació comarcal d’Esquerra Republicana al Baix Llobregat i L’Hospitalet ha celebrat, el dissabte 2 d’abril, una jornada interna de treball i formació per tal de reforçar l’organització, l’estructura i el missatge del partit per a les properes eleccions municipals del 2023. A la sessió han assistit més d’un centenar persones entre caps de llista i equips de campanya de les diferents candidatures. La trobada ha servit per abordar qüestions clau i prioritats estratègiques  pel municipalisme republicà a través de diferents ponències. Oriol Bossa, proper alcalde de Sant Feliu de Llobregat, i Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils fins al 2021, han exposat els trets característics de la governança republicana als ajuntaments. L’atenció a la nova ciutadania, el repte de la transició ecològica i les polítiques de proximitat han tingut un paper central com a prioritats de cara al 2023, amb intervencions a càrrec de Sílvia Casola (Secretària Nacional de transició ecològica i habitatge, i Gabriel Fernández, candidat a l’alcaldia de Sabadell. En paral·lel, hi ha hagut intervencions de Kike Palau i Yolanda Llambrich, de l’equip de política municipal del partit, que han aportat propostes per la preparació de la campanya i la definició del missatge. El president comarcal, Joan Borràs, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el president del partit, Oriol Junqueres, han estat les persones encarregades de cloure la trobada. Amb aquest acte Esquerra Republicana reforça el seu objectiu de presentar candidatures a totes les poblacions de la comarca i es consolida com l’alternativa transformadora i d’esquerres capaç de superar l’hegemonia històrica del PSC.

El Baix Llobregat (amb ulleres liles)

8 de març, Dia Internacional de la Dona. I, com cada any des d'en fa molts, hem de tornar a reivindicar els nostres drets a casa, als carrers, a les xarxes i arreu on sigui possible. Reivindiquem la igualtat de drets i l'equitat en el tracte social i professional amb els homes; perquè, malgrat gaudir tots d'un mateix marc legal que hauria de garantir aquesta igualtat, això no succeeix. Seguim en clar desavantatge amb els nostres companys, molt especialment en l'àmbit de l'empresa privada. Per parlar just d'això, de les desigualtats de gènere visibles i de les transparents que semblen no existir, vull que m'acompanyeu a fer un cop d'ull a la nostra comarca del Baix Llobregat posant-nos les ulleres liles. Estic segura que algunes de les dades que trobareu aquí no us deixaran indiferents. Al Baix Llobregat tenim una població total de 833.312 habitants (IDESCAT 2021), de les quals un percentatge força elevat de les persones en edat de treballar o potencialment actives, som dones.  Trobem per exemple que la xifra mínima és del  65% a Sant Just Desvern o Esplugues i la màxima és  del 70% a Castelldefels i a la Palma de Cervelló. És a dir, que del total de dones que viuen a Castelldefels, el 70% d’aquestes estan en edat de treballar. Veiem però que del total de les dones que treballem en relació a la població activa (la suma de la població afiliada a la SS i la registrada a l’atur) està en una forquilla que oscil·la del 47% a Sant Andreu de la Barca o Corbera i el 50% a Esplugues o Sant Just Desvern. Però, la població ocupada, l’ocupació femenina respecte el total de dones en edat de treballar, és inferior; va del 46% a Cervelló o Sant Andreu de la Barca fins quasi el 50% a Sant Just Desvern i a Esplugues. Això indica que l’atur a la comarca ens colpeja més intensament a les dones, amb un 61%  a Sant Climent de Llobregat i un mínim del 54% a la Palma de Cervelló. Si afegim a aquestes dades que l’atur femení de llarga durada, de més de 24 mesos, afecta també de manera molt dura les dones o que els models de contractació, la temporalitat i parcialització dels mateixos aparten les dones del que hauríem de considerar la “normalitat laboral” en un Estat avançat del segle XXI, ens trobem una palesa i flagrant desigualtat, fruit de molts condicionants socials.

La militància republicana del Baix Llobregat i L’Hospitalet aprova una resolució de tolerància zero amb la corrupció i el mal govern

La Federació comarcal d’Esquerra Republicana al Baix Llobregat i L’Hospitalet ha celebrat aquest dissabte 19 de febrer de 2022, al Centre Cultural de Martorell, el seu congrés comarcal per debatre i votar les esmenes que la militància ha presentat a la ponència política que es debatrà a la Conferència Nacional que s’ha de celebrar a La Farga de L’Hospitalet de Llobregat els dies 12 i 13 de març. La militància ha presentat i debatut 57 esmenes al document de la ponència política. D’aquestes, només 3 han quedat rebutjades i, per tant des de la comarca del Baix Llobregat i L’Hospitalet s'aporten 54 esmenes al debat de la Conferència Nacional d’Esquerra Republicana del mes de març. D’altra banda, l’ordre del dia del congrés també ha incorporat el debat d’una resolució política en referència als casos sobre pràctiques i actituds irregulars en la gestió pública que han afectat la reputació de les institucions, en referència als casos dels presumptes delictes de malversació de fons públics, falsedat documental i blanqueig de capitals per l’ús amb afany de lucre d’una entitat esportiva, i d’omissió del deure de perseguir un delicte en el cas de l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el cas de la investigació de les irregularitats en contractes entre l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i el Consell Esportiu de l’Hospitalet i el de l’informe de l’Oficina Antifrau que insta l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca a reclamar unes dietes que l’exalcalde va cobrar irregularment i uns plusos cobrats indegudament per alguns regidors del govern socialista. Per tot això, la militància de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l’Hospitalet, reunida en Congrés ha acordat tenir tolerància zero contra qualsevol tipus de corrupció i mal govern; defensar el model republicà de gestió ètica, transparent i de retiment de comptes constant davant de la ciutadania; dotar els ajuntaments d’eines efectives per la detecció, i eradicació de qualsevol conducta contrària a l’ètica exigida en un responsable públic i posar en valor el compromís d’ERC manifestat en l’assumpció del Codi Ètic que signen totes les regidores i regidors que prenen l’acta en representació del partit, ja siguin militants o persones independents.

Esquerra Republicana presenta una campanya on mostra el seu rebuig al projecte de construcció de la línia MAT

Els republicans es posicionen i lideren el rebuig al projecte, que afirmen que no és representatiu del seu model energètic. El primer acte de la campanya del NO A LA MAT serà el 27 de febrer a les 12h a la subestació Montau de Begues.   Aquest matí la Federació Comarcal d’ERC al Baix Llobregat i L’Hospitalet ha presentat la campanya de rebuig al projecte de construcció de les línies MAT, que consisteix en la distribució de material i l’organització de diferents activitats amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre l’efecte que pot tenir el projecte a la comarca. Els encarregats de fer-ho han estat els diputats al Parlament Jordi Albert i Eugeni Villalbí i la secretaria de transició ecològica del partit, Silvia Casola. Els han acompanyat una nodrida representació de càrrecs electes de la comarca, sobretot dels municipis afectats pel traçat previst de la MAT. El projecte de línies MAT té més de 400 quilòmetres de llargada, afectant a més de 15 comarques de tot Catalunya i una quarantena de municipis, entre els quals Abrera, Begues, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Vallirana. Com ha recordat el diputat Eugeni Villalbí, portaveu d’ERC a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament, “aquest projecte no és un canvi de model ni una transició energètica. És un model de producció i distribució d’energia característic de grans oligopolis, en mans privades, que destrueix el territori per beneficiar uns quants, perpetuant l’actual estructura del mercat elèctric i les disfuncions que genera el cost de l’energia, amb impacte en el paisatge, l’activitat econòmica, el territori i la ciutadania”. El diputat també ha anunciat que s’han demanat diverses compareixences a la Comissió del Parlament i que Esquerra Republicana treballa de manera coordinada entre tots els seus representants a les diferents cambres, buscant la complicitat amb altres grups polítics per aconseguir fer un front comú que aturi el projecte impulsat pel Grup empresarial FORESTALIA Per la seva part, el diputat Jordi Albert ha destacat la “unió que hi ha de tots els municipis afectats.

ERC Cornellà reclama la màxima transparència per esclarir els fets que han portat als registres i detencions al consistori

Des del màxim respecte a la presumpció d'innocència, la permanent comarcal de la Federació d'Esquerra Republicana al Baix Llobregat i L'Hospitalet es fa seu el posicionament del Grup Municipal republicà a Cornellà, que assegura que cal arribar al fons de la qüestió si se’n deriven responsabilitats polítiques i preservar en la mesura del possible la figura de treballadors de l’Ajuntament. Arran de la investigació al Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat, s’ha obert una nova peça pel jutjat d’instrucció número 4 de Cornellà que afecta a la contractació el 2018 d’uns serveis d’arbitratge per als Jocs Escolars de la ciutat entre l’Ajuntament de Cornellà i el Consell Esportiu de l’Hospitalet. Ahir es van realitzar escorcolls i es va intervenir per part dels cossos policials documentació a l’Ajuntament de Cornellà, al Departament d’Esports i al Consell Esportiu del Baix Llobregat, en relació amb aquestes contractacions, que van acabar amb la detenció d’11 persones. L'equip de Govern va informar als portaveus dels diferents grups municipals que la informació relativa als contractes va ser trasllada el 2020, moment en què ja va ser requerida per ordre judicial. Des d’Esquerra Republicana reclamem la màxima transparència en aquest procés i esperem que l’Ajuntament continuï col·laborant amb la investigació judicial. Defensem la presumpció d'innocència de totes les persones detingudes ahir i mostrem el nostre suport i mantenim la  confiança en els treballadors i treballadores del consistori. Alhora, volem fer palès el nostre compromís amb la transparència i  la bona governança i, en el cas que la investigació judicial aporti qualsevol prova de corrupció, exigir les responsabilitats que corresponguin. El compromís d’ERC és tolerància zero amb totes aquelles actuacions que posen en entredit l’honorabilitat de la tasca política que entenem com a servei a la ciutadania. 

El Consell Comarcal rebutja la Declaració de suport a la immersió lingüística presentada per d’Esquerra Republicana amb el vot en contra del PSC

El ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat celebrat dilluns 24 de gener va debatre la Declaració de suport a la immersió lingüística i adhesió al manifest de SomEscola, presentada per Esquerra Republicana, amb el suport de Junts i En Comú Guanyem, i que va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, C’s i PP. La Declaració, defensada per la consellera d’Esquerra Republicana Maite Aymerich, es basa en el model d’èxit que és la immersió lingüística des de fa anys. Un model de consens social i polític que afavoreix la igualtat d’oportunitats i que aplica criteris pedagògics i que cal recordar que sorgeix de la reivindicació de moltes famílies que tenien el castellà com a llengua d'origen. El seu objectiu és generar cohesió social i assegurar el coneixement de les dues llengües per part de l'alumnat, fet que queda més que demostrat en les diferents proves i avaluacions. Des d’Esquerra Republicana es considera que aquesta és una nova ingerència dels tribunals que ataca les competències del Departament d'Educació i la feina de molts professionals. Apostem perquè la llengua no sigui un espai de confrontació sinó una eina per la igualtat d'oportunitats. Des del grup d’ERC lamenten el paper del PSC en aquesta qüestió, amb qui s’ha estat negociant per intentar arribar a un acord. Han demostrat, però, poca voluntat de consens i han defensat que no es pot anar en contra d’una resolució judicial. Lamentem perdre l’oportunitat per fer front comú en defensa d’un model que fins fa ben poc defensaven, els importa més no fer enfadar els jutges que no pas preservar un model garantia d’èxit educatiu, de progrés i de cohesió social.

El Baix Llobregat i L’Hospitalet disposaran d’una oficina parlamentària d’ERC a la comarca

Esquerra Republicana de Catalunya ha posat en funcionament, des d’aquest mes de desembre, l’Oficina Parlamentària a la comarca del Baix Llobregat i L’Hospitalet. L’objectiu és establir una relació directa entre el partit i la ciutadania acostant els càrrecs electes al teixit social, econòmic i associatiu del territori. Un espai en què tant la ciutadania, a títol individual, com també empreses, col·lectius, associacions i entitats, puguin fer arribar les seves problemàtiques i propostes directament al partit amb les màximes facilitats. Serà, també, una eina per fomentar la transparència ja que permet debatre sobre temes comarcals però també sobre la tasca que desenvolupa Esquerra Republicana a la resta de Catalunya. L’Oficina Parlamentària es va presentar dilluns 13 de desembre a Sant Feliu de Llobregat i va comptar amb la presència del diputat al Parlament, Jordi Albert, i del portaveu del partit a la ciutat i proper, Oriol Bossa, que es van trobar amb una vintena de persones, a títol individual i representants de diferents entitats. Una de les qüestions que més es va tractar va ser l’atenció i les necessitats de les persones discapacitades. Precisament en aquest tema Jordi Albert va voler destacar que "S'han de poder cobrir totes les necessitats que hi ha a les diferents etapes vitals. No ha de ser una responsabilitat familiar, sinó social. I a Sant Feliu, amb ERC al govern municipal, s’ha apostat per fer-ne una gestió des de la proximitat i republicana". L’Oficina estarà formada per membres d'Esquerra Republicana de la comarca amb representació a les diferents cambres i institucions: el diputat al Parlament, Jordi Albert; el diputat al Congreso, Joan Capdevila; els diputats provincials a la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut i Antoni Garcia i la portaveu d’ERC al Consell Comarcal, Raquel Albiol. Per poder concertar hora caldrà fer una petició de cita prèvia a l'adreça de correu [email protected], des d'on es proposarà data i hora per la trobada.