Baix Llobregat

Totes les notícies

ERC Baix Llobregat i L'Hospitalet, en contra de la línea MAT

Avui 14 d'octubre de 2021 la Diputació de Barcelona ha realitzat un ple extraordinari, a instàncies del grup d'Esquerra Republicana, on s'ha rebutjat la construcció de les línies aèries elèctriques de molt alta tensió (MAT) que es projecten per la demarcació de Barcelona i la resta del país (més informació a https://ja.cat/j3ssX) Una de les comarques afectades és el Baix Llobregat. És per això que des de la Federació Comarcal d’ERC al Baix Llobregat i L’Hospitalet defensem una transició energètica des del territori, protegint l’ecosistema, el medi ambient, transparent en la seva planificació, democratitzada i propera a les àrees de consum. Per aquestes raons manifestem el nostre rebuig frontal i una total oposició al projecte de construcció de la MAT, un macroprojecte energètic que pretén unir l'Aragó amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona a través de 287 quilòmetres de línia aèria, dels quals 181 atravessen per territori català, afectant més de la meitat dels espais protegits de la demarcació de Tarragona. La proposta també preveu 32 aerogeneradors i diverses centrals eòliques i solars. Des d’Esquerra Republicana s’ha demanat a les diferents formacions polítiques al Parlament fer un front comú per aturar el projecte impulsat pel Grup empresarial FORESTALIA, una MAT de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor, podent acollir futures centrals de producció del mateix promotor i sota la justificació que cal una major capacitat de producció d’energia solar i eòlica de l’Aragó i que a Catalunya hi ha unes necessitats de consum d’electricitat molt grans que no poden ser satisfetes pel propi país. Tot i l’origen renovable en la producció de l’energia produïda, aquest projecte s’empara en un model de producció i distribució d’energia caracterític de grans oligopolis, perpetuant així l’actual estructura del mercat elèctric i les disfuncions que genera el cost de l’energia, amb impactes en el paisatge, en el territori i la ciutadania, en les activitats econòmiques tradicionals i en els espais naturals i estratègics del territori català.

Raquel Albiol, portaveu d'ERC al

Raquel Albiol: "Hem de seguir incidint en l'aplicació dels programes comarcals"

Raquel Albiol (Cornellà del Llobregat, 1979) és regidora i portaveu del grup municipal d’ERC-AM de Cornellà de Llobregat des del 2015, Consellera al Consell Comarcal del Baix Llobregat des de les eleccions municipals del 2019 i Consellera Nacional d’Esquerra en representació del Baix Llobregat i l’Hospitalet. Implicada en política des dels 14 anys, primer a les JERC i després a ERC, es defineix com a feminista i activista en diversos moviments socials, en la defensa de la preservació del territori i la sostenibilitat mediambiental i en la lluita pel dret a decidir. El gener de 2021 va assumir la responsabilitat de ser la portaveu del grup d'Esquerra Republicana al Consell Comarcal del Baix Llobregat i hem volgut fer balanç d'aquests mesos de treball, realitzant una oposició ferma i constructiva i treballant per arribar a acords en favor de la comarca i la seva població. La primera pregunta és gairebé obligada: quines competències té el Consell Comarcal i què fa (o pot arribar a fer) per ajudar la gent de la comarca? Les competències del Consell Comarcal són bàsicament de gestió de beques menjador, transport escolar, transport adaptat, control de mosquits i dinamització del turisme a la comarca, aquestes serien les àrees més importants i que es gestionen mitjançant finançament d’altres administracions, com la Generalitat o la Diputació. El Consell Comarcal també ofereix serveis als municipis més petits de la comarca, i que no disposen de serveis propis en diferents àmbits, aquests serveis es financien amb aportacions d’altres administracions i dels propis ajuntaments on es presta el servei. Alguns d’aquests serveis són: en l’àmbit d’educació i serveis socials, l’EAIA (serveis especialitzats d'atenció a la infància i a l’adolescència), el SIFE (serveis integració familiar en família extensa), suport a persones amb dependència, el SAD (servei d’atenció domiciliària) i el SEAP (servei especialitzat d’atenció a les persones grans).

Josep Ramon Mut (Cervelló) és president del grup d'ERC a la Diputació. Fotografia: Marc Puig

Josep Ramon Mut: "La Diputació ha de tenir projecte propi; ni repartidora, ni contrapoder"

Els resultats de les eleccions municipals del 2019 van configurar un grup de 16 diputats i diputades provincials en representació d’Esquerra Republicana, empatats amb el PSC. Tot feia pensar que Dionís Guiteras podria presidir la 3a institució del país però un pacte entre Junts i PSC va donar la presidència de la Diputació al partit socialista. Josep Ramon Mut (1982) va ser Diputat d'Urbanisme i Habitatge durant el mandat 2015-2019 i, ara, és President del grup d’ERC a la Diputació de Barcelona a l'oposició. En aquesta entrevista intentem explicar una mica millor el paper d’ERC a la Diputació de Barcelona. Abans de res, i per posar en situació: quines són les competències de la Diputació? Més directament: per a què serveix?La Diputació és la tercera institució pública catalana amb més pressupost, i és l’encarregada de gestionar els espais naturals, la recaptació d’impostos locals, manteniment de la majoria de carreteres, la conservació i recuperació de la majoria del patrimoni arquitectònic, la construcció i gestió de biblioteques, la majoria de grans projectes de grans infraestructures locals... La Diputació serveix per tot això i més, perquè en un país amb 947 municipis, es necessita un ens supralocal que serveixi de suport per als municipis i mancomuni molts serveis que la majoria de municipis per la seva minsa població no podria tenir. Per exemple i per a que s'entengui, quasi bé cap municipi pot tenir un cos d'arqueòlegs o cartògrafs necessaris per a conservar el patrimoni o per a qüestions urbanístiques respectivament, i la Diputació té aquest cos al servei de tots els municipis, fet que ens permet estalviar molts diners per no necessitar haver-ne de tenir-ne a cada ajuntament. O tenim un ens supralocal com la Diputació, o un Consell de Vegueria que segurament seria la millor opció perquè estaria més arrelat al territori i els seus representants es triarien directament, o estem abocats a dissoldre la majoria de municipis.

ERC es reforça per les municipals del 2023 i referma el seu rebuig a l'ampliació de l'aeroport

La Federació comarcal d'Esquerra Republicana al Baix Llobregat i L'Hospitalet ha realitzat, aquest dissabte 18 de setembre a Can Massallera de Sant Boi, el seu Congrés comarcal, on s'ha donat compte dels informes de gestió, renovat càrrecs de la Permanent i votat la resolució amb el posicionament sobre l'ampliació de l'aeroport de El Prat. La jornada començava amb la benvinguda del portaveu del grup municipal de Sant Boi, Miquel Salip i segua amb l'elecció de la Mesa, que ha tingut un sentit record pel portaveu d'ERC a Gavà, Albert Massana, que ens va deixar el passat mes de març. Un dels punts més important que s'ha tractat ha estat el debat i votació de les esmenes vives que arribaven a la resolució amb el posicionament sobre l'ampliació de l'aeroport de El Prat, refermant el seu rebuig mostrat durant el mes d'agost. Les seccions local de Gavà i Castelldefels han presentat una esmena conjunta al text base, que ja incorporava les esmenes d'ERC Cornellà i de Josep Canals, i aquestes s'han hagut de defensar i votar. Es plantejaven dues línies vermelles: 1) no tocar la Ricarda i 2) preservar el benestar acústic dels veïns. Totes dues esmenes s'han aprovat i s'han incorporat al text definitiu, que es remetrà pel seu debat i posterior votació al Consell Nacional del partit del proper 25 de setembre. Joan Borràs, president comarcal, ha obert el Congrés donant compte del seu informe, més centrat en l'estratègia de futur que ha de seguir el partit per enfortir-se de cara a les eleccions municipals del 2023. Borràs ha demanat el compromís i la implicació de totes les persones de l'organització, i ha marcat 3 objectius: arribar al mil·ler de persones militants; ser present en 1/3 dels governs locals de la comarca i obrir "L'Oficina dels diputats i diputades", amb l'objectiu d'apropar la ciutadania als càrrecs electes de la comarca al Parlament, al Congreso i a la Diputació de Barcelona, on el Baix Llobregat compta amb Jordi Albert, Joan Capdevil i Josep Ramon Mut i Antoni Garcia, respectivament.

Manifestació de rebuig a l'ampliació de l'aeroport

El diumenge 19 de setembre hi ha convocada una manifestació en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat i per la lluita del clima, la salut i la vida, convocada per la plataforma Xarxa per la Justícia Climàtica i ZERO PORT. Des d'Esquerra Republicana del Baix Llobregat i L'Hospitalet donem ple suport a aquesta convocatòria i anima a tota la ciutadania a participar-hi activament. La comitiva de la comarca caminarà pel riu Llobregat fins el Prat. - Punt de sortida: Plaça Ajuntament de Sant Boi de Llobregat – 8:30h - Pasarel.la del Llobregat (Cornellà) – 9:15h - Plaça de la Vila (El Prat) – 10:00h Un cop al Prat, les columnes es dirigiran fins al punt de trobada a Barcelona, al carrer Diputació cantonada amb el carrer Llançà, a les 11:30h.

Joan Tardà durant la presentació del llibre En defensa pròpia. Fotografia:

Joan Tardà: "No es tracta d'estressar els convençuts, sinó d'implicar i enfeinar els indiferents"

La tarda del diumenge 12 de setembre, a L'Auditori de Cornellà, Joan Tardà feia l'acte central de presentació del seu llibre En defensa pròpia, on assegurava que recull i fa un resum de la feina feta per Esquerra Republicana els darrers tres anys i on defensa la teoria que hi ha hagut una acceleració de la història, una revolució, que ha obligat a precitipar l'estratègia del partit pensada a més anys vista. En la seva intervenció Tardà també ha assegurat que "el llibre no és una defensa personal sinó una defensa col·lectiva. És un discurs adreçat a totes les persones que tenen un lligam amb el republicanisme". Va afirmar que és impossible avançar sense parar, repensar, corregir i esmenar els errors que s'hagin pogut cometre. També va tenir paraules per rebutjar la repressió que ha volgut impedir les majories independentistes i va defensar que ens cal un camí molt ample on hi càpiga molta gent i molt diversa per arribar al cim de la muntanya. No en va, recordava que "hi ha un terç de catalans i catalanes que viuen al llindar de la pobresa. L’Estat del benestar està en risc de fallida. El republicanisme és l’eina més eficient enfront d’aquest repte". "Hem de deixar les trinxeres i sortir a lluitar a camp obert", afirmava Tardà al final de l'acte. A la presentació van assistir unes 300 persones entre les quals la portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament de Cornellà, Raquel Albiol; el president de la Federació comarcal d'Esquerra del Baix Llobregat i L'Hospitalet, Joan Borràs; la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta i el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Albiol va exercir de mestra de cerimònies i va ser l'encarregada de trencar el gel glossant la figura de Tardà, la seva trajectòria i implicació política en l’àmbit local i el va destacar com un dels seus referents. Borràs, per la seva banda, va destacar com en una comarca com el Baix Llobregat, republicana, d'equerres, d'acollida, és més important que mai caminar al costat de gent com Joan Tardà, que t'ajuden a escoltar la gent i arribar més lluny.

La permanent d’Esquerra Republicana al Baix Llobregat i L’Hospitalet s’oposa a l’acord sobre l’ampliació de l’aeroport de El Prat, si no és amb consens previ amb el territori

La Federació comarcal d’ERC del Baix Llobregat i L’Hospitalet es referma en el seu posicionament de defensa del territori, de gestió de les infraestructures i de model econòmic pel país. Qualsevol acord sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat s’ha de basar en el treball conjunt i amb acords amb tots els municipis implicats, la feina de debat en el Consell Nacional, així com amb el compliment de les normatives europees. La protecció dels espais naturals i la biodiversitat, així com resoldre els dèficits d’inversió en protecció, són requeriments sine qua non de la Unió Europea. Al mateix temps som conscients que una xarxa d’infraestructures aeroportuàries gestionades des de la proximitat tindria una gestió més eficient i eficaç, més propera al sistema que necessitem com a país referent del sud d’Europa que volem esdevenir. No es pot pensar en El Prat sense pensar també en els aeroports de Girona i Reus. Aquest posicionament ja es va defensar al Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona el passat 28 de juliol pels grups d’ERC, En Comú Guanyem, Compromís i Acord per Torrelles, Guanyem Badalona en Comú i Decidim Ripollet, amb una moció que defensava la no ampliació de l’activitat de l’aeroport sobre els espais protegits. 

El Consell comarcal del Baix Llobregat aprova la moció presentada per Esquerra Republicana sobre el dol perinatal, gestacional i neonatal

Paral·lelament la declaració política de suport a l’Amnistia ha quedat rebutjada amb els vots en contra del PSC, PP i C’s El Ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat celebrat el dilluns 19 de juliol tenia a l’ordre del dia dues propostes del grup d’Esquerra Republicana. La primera era la moció que reclama el reconeixement públic i institucional del dol perinatal, gestacional i neonatal, unes pèrdues que encara ara són una realitat molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. El text inclou un acord per fer efectiu aquest reconeixement segons el qual el Consell Comarcal del Baix Llobregat, dotarà d’un espai de suport i confort per a aquelles persones que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal en forma d’espai físic al cementiri de Roques Blanques, una mesura que anirà acompanyada d’altres estratègies d’acompanyament. Amb aquests acords el Consell Comarcal també es compromet realitzar campanyes de sensibilització al voltant d’aquest tema; a donar el suport necessari a les entitats i associacions de la comarca que tenen per objectiu acompanyar els progenitors en aquest procés de dol perinatal, gestacional o neonatal que puguin sorgir a la comarca i es compromet a realitzar una cerimònia anual en record d’aquests infants, en el marc del Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal, el 15 d’octubre. La proposta va ser aprovada per unanimitat de tots els grups. D’altra banda, la declaració política impulsada pel grup d’Esquerra Republicana de suport a la Llei d’Amnistia ha quedat rebutjada amb els únics vots favorables d’Esquerra, Junts i un conseller del grup de Comuns (13 vots), l’abstenció de la resta del grup de Comuns (4 vots) i els vots en contra de la resta de grups (PSC, C’s i PP) (20 vots). El text defensat per ERC reclama l’aprovació per part de les Corts espanyoles d’una Llei d’Amnistia com la solució política a un conflicte polític, situació imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte.

"Aquesta legislatura hem de defensar les pensions, combatre la pèrdua de llocs de treball i recuperar l’activitat industrial des de la sostenibilitat i la resiliència"

A les darreres eleccions al Parlament del 14 de febrer de 2021 Esquerra Republicana va obtenir gairebé un 20% de vots a la comarca del Baix Llobregat. Aquesta serà, doncs, la segona legislatura de Jordi Albert (Barcelona, 1978) al Parlament de Catalunya com a representant de la comarca. Després d'uns mesos pendents de les negociacions per la investidura del President Aragonès la legislatura ha arrencat amb força i hem aprofitat per parlar amb el diputat sobre quins són els objectius per aquests 4 anys i com la seva tasca a la campbra pot ajudar a la comarca del Baix Llobregat. Per contactar amb ell només cal escriure un correu a [email protected] A les eleccions del 14 de febrer Esquerra Republicana va millorar el % de vot obtingut respecte les eleccions del 21D de 2017. Com valores aquest augment de suport al projecte republicà a una comarca tradicionalment socialista com el Baix Llobregat? Tot sovint i també en els actes públics, dic una frase que defineix bé el que som: el socialisme viu a Esquerra Republicana. I des de la mirada republicana i socialista, a la nostra comarca, tenim l'oportunitat de guanyar. La nostra comarca es combativa, com hem demostrat sempre, des de les lluites obreres per la defensa dels llocs de treball, fins a la lluita en defensa del Delta del Llobregat i el Parc Agrari quan ens va amenaçar Eurovegas, o per defensar els serveis públics i les pensions. En totes aquestes lluites hi som la gent d’Esquerra Republicana, i hi som des de la humilitat i les ganes de treballar pel projecte col.lectiu que compartim. I quan hi som, generem la confiança per rebre suports. Des dels carrers i les places, des de la lluita social.   Quins objectius et marques per aquesta legislatura que tot just ara comença a caminar? Els objectius son clars: ajudar als companys i les companyes de la comarca. Des de les alcaldies, des dels governs, des de l'oposició. I també al projecte polític d’Esquerra Republicana  a cada poble i ciutat de la comarca.