Baix Llobregat

Totes les notícies

El Baix Llobregat, peça clau per enfortir ERC i revalidar la victòria i reforçar la governança republicana al món local.

La secretària general d’Esquerra Republicana es reuneix a Ginebra amb 10 caps de llista de la formació al Baix Llobregat a les properes eleccions municipals. Una desena de persones candidates l'alcaldia de municipis del Baix Llobregat i de l’Hospitalet de Llobregat a les eleccions municipals del 2023 s'han reunit a Ginebra amb la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira. Aquest és el primer d’una sèrie de viatges que portaran a Suïssa més de 100 candidates i candidates republicanes d'arreu del país, amb l’objectiu d’enfortir l’organització per consolidar la victòria electoral del 2019 i reforçar la governança republicana al món local. En aquesta primera trobada, Rovira ha mantingut una reunió de treball amb el secretari nacional de Coordinació Municipal i Ciutats Grans, Oriol Lòpez i les caps de llista de L’Hospitalet (Jaume Graells), Cornellà (Raquel Albiol), Sant Boi (Jaume Sans), Castelldefels (Jordi Maresma), Viladecans (Bàrbara Lligadas), Sant Feliu (Oriol Bossa), Martorell (Soulimane Messaoudi), Sant Vicenç dels Horts (Maite Aymerich), Corbera de Llobregat (Montserrat Febrero) i Sant Esteve Sesrovires (Carme Rallo). Un cop finalitzada la reunió, s’ha dut a terme una roda de premsa telemàtica en la qual Marta Rovira ha insistit en “combatre la idea de la Catalunya dual”. “De Catalunya només n’hi ha una i està conformada per una diversitat immensa”, ha defensat. En aquest sentit, ha assegurat que els republicans volen treballar “per i amb tothom i empènyer per la independència i la llibertat del país”. “El nostre projecte és el de la Catalunya sencera”, ha afirmat. En referència als municipis del Baix Llobregat representats a la reunió, Rovira ha volgut posar en valor que “tots els municipis de l’àrea metropolitana són claus perquè Catalunya sigui molt més republicana i justa socialment amb igualtat d’oportunitats”. “I també en el camí cap a la República catalana.

Constituïda la primera Assemblea de Dones d'ERC del Baix Llobregat i l'Hospitalet

Mig centenar de militants i amigues d'Esquerra del Baix Llobregat i l'Hospitalet aproven per unanimitat la constitució de l'Assemblea. El passat dissabte 9 de juliol el Casal de Cultura de Collbató va reunir una cinquantena de militants i amigues d'ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet per crear la primera Assemblea Regional de Dones que tindrà el partit. La presentació va anar a càrrec d’Ainoa Olza, secretària de Feminismes de la comarca, a més a més de ser la principal impulsora del projecte que sorgeix de la interpretació del territori on hi ha 4 vegades més amigues que no pas militants. En conseqüència, ha fet aflorar la necessitat de crear un espai de confiança i sororitat on totes hi tenen cabuda. Sota el lema: "L'assemblea som TOTES!" els principals objectius són feminitzar el partit i tenir molta més representació de dones en llocs visibles i de presa de decisions (presidentes, caps de llista...) i crear un entorn segur per totes les dones de la comarca on poder debatre tots aquells temes que es considerin, des del respecte i la crítica constructiva. En la proposta de constitució de la mesa, com a tret característic, s’afegeixen 3 vocalies, una d’elles pertanyent al Jovent Republicà. La Mesa està formada per Yolanda Artigas, Mar Andreu, Ariadna Castillo, Sara Roca (vocal d’actes i esdeveniments), Clara Miquel (vocal de debats i formació) i Maria Galindo (vocal del Jovent Republicà). Va ser aprovada per unanimitat. La presidenta de la mesa va expressar la voluntat que l'assemblea es reuneixi com a mínim dues vegades a l'any. La primera acció col·lectiva és l’inici d’un procés participatiu obert a totes les seccions locals de la comarca per tal de dissenyar el logotip oficial de l'assemblea. La proposta escollida es presentarà en públic durant la segona edició de la Festa Lila el proper 23 d'octubre de 2022. L'acte va concloure amb un vermut de germanor.  

El deficient servei de bus al Baix Llobregat Sud

El Servei de Bus del Baix Llobregat Sud es configura com un servei públic de transport col·lectiu de viatgers per carretera que busca atendre principalment les necessitats de mobilitat, diürna i nocturna, dels municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i L'Hospitalet de Llobregat; les necessitats de mobilitat diürna de Sant Climent de Llobregat; així com les necessitats de mobilitat nocturna dels municipis de Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat; donant també cobertura a les seves connexions amb Barcelona. L'empresa MOHN, SL ha estat l’empresa operadora del Servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers entre els municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Climent de Llobregat, Barcelona i altres municipis del Baix Llobregat fins al dia 25 de desembre de 2021. Per acord del Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) de data 27 de juliol de 2021, van ser adjudicat a l’empresa UTE AVANZA MOVILIDAD INTEGRAL, SL i VIGUESA DE TRANSPORTES, SL (UTE AVANZA BAIX). El contracte va ser signat el dia 6 d’octubre de 2021 i l’inici de servei es va produir el passat dia 26 de desembre de 2021. Tanmateix, en referència a les nombroses incidències i les reiterades queixes registrades del SERVEI PÚBLIC DE TRANSPORT COL·LECTIU DE VIATGERS BAIX LLOBREGAT SUD - AVANZA, mostrem la nostra preocupació per les darreres greus incidències que afecten, tant a les persones usuàries com al personal laboral de l’empresa, durant el mes de maig i de juny que de forma resumida són les següents: - les diverses avaries dels vehicles en vies urbanes, a la C-31 i a la C-32; - les sancions per la caducitat de les Targetes de Transport dels vehicles i ITV; - la manca de manteniment preventiu i correctiu dels elements de seguretat bàsica com els pneumàtics, la mecànica o els aires condicionats; - els constants incompliments d’horaris i de serveis; - les avaries de les plataformes d’accés de mobilitat reduïda; - entre d'altres deficiències en la carrosseria i la neteja bàsica dels vehicles.

Esquerra Republicana ja té confirmades la majoria de les persones que encapçalaran les llistes per les municipals del 2023

Destaquen Jaume Graells a L’Hospitalet, Maite Aymerich a Sant Vicenç dels Horts, Jordi Maresma a Castelldefels o Raquel Albiol a Cornellà. Les assemblees locals d’Esquerra Republicana d’arreu de la federació comarcal ja han escollit 19 de les 31 persones que encapçalaran les llistes electorals de cara a les eleccions municipals del 2023. L’objectiu marcat a nivell comarcal és tornar a presentar candidatures a totes les poblacions i consolidar-se com l’alternativa transformadora i d’esquerres capaç de superar l’hegemonia històrica del PSC del Baix Llobregat. Al mateix temps Esquerra Republicana vol reforçar el seu paper com el principal partit independentista del Baix Llobregat, capaç de teixir les màximes complicitats i consensos apostant per un camí de majories àmplies, sumant cada cop més gent a un projecte independentista plural i divers que representi a totes i tots els demòcrates. Així, aspiren a convertir-se en el primer partit municipalista de la comarca i consolidar-se com l’alternativa al PSC en municipis com L’Hospitalet, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Cornellà, Sant Boi, Molins de Rei o Sant Just Desvern i de Junts per Catalunya a municipis com Martorell o Begues. Pels republicans també és important consolidar les alcaldies de Sant Feliu, Collbató, Corbera, El Papiol i Santa Coloma de Cervelló i la seva presència als governs d’Abrera, Castelldefels i de Sant Climent. Per aconseguir-ho ERC ha posat fil a l’agulla durant el primer semestre d’aquest 2022. El passat 2 d’abril a Begues es realitza una jornada de formació i de treball per tal de reforçar l’organització, l’estratègia i el missatge. El 7 de maig es feia la jornada municipalista a Reus, per debatre les eines per escriure un futur republicà. I el passat dimarts 21 de juny Sant Andreu de la Barca acollia una darrera trobada formativa per encarar la campanya. A totes tres cites hi assistiren més d’un centenar de representants de la federació comarcal del Baix Llobregat i L’Hospitalet.

Esquerra Republicana reclama l'arribada del Trambaix fins a Corbera, Vallirana, La Palma i Cervelló

Les regidores i regidors d’Esquerra Republicana a les poblacions de Cervelló, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló i Vallirana han acordat treballar per a que el servei de Trambaix arribi fins al sector estratègic de les Caves Rondel, coincidint amb el fet que ara els tres municipis que formen part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona paguen un nou tribut metropolità i, per tant, reclamen tenir els mateixos serveis que la gran majoria de municipis de l’AMB. Les quatre poblacions juntes sumen al voltant de 42.000 habitants. Per tant, allargar la línia T3 del Trambaix que ara acaba a Sant Feliu de Llobregat és viable econòmicament, doncs tindria suficients passatgers potencials com per a fer-la rendible econòmicament parlant. La proposta és que la darrera parada sigui davant les Caves Rondel, que seria la parada Cervelló, Corbera, La Palma i Vallirana. La zona també obre la possibilitat de fer un gran aparcament per a vehicles, més tenint en compte que a les Caves Rondel hi ha prevista la instal·lació d’un important centre logístic i, més endavant, d’un gran hipermercat. Amb la proposta la línia T3 del TRAM podria tenir també parada a Quatre Camins per així connectar amb els Ferrocarrils de la Generalitat. La mateixa seguiria en direcció Sant Feliu de Llobregat, que és on actualment acaba la línia del tramvia i, d’aquesta manera, no només permetria una millor connexió d’aquestes quatre poblacions amb Barcelona, sinó també amb la resta de la comarca. Aquesta reivindicació és de justícia, doncs gairebé la totalitat de municipis que paguen el tribut metropolità tenen, a banda de servei de bus, com a mínim un servei de tren, tramvia o ferrocarrils. Un Baix Llobregat de primera és un Baix Llobregat ben comunicat.

Oriol Bossa, proper alcalde de Sant Feliu de Llobregat. Autora: Paula Paniagua. Instagram @ppaulens

Oriol Bossa, alcalde de Sant Feliu de Llobregat

La capital de la comarca tindrà un alcalde republicà a partir de dissabte 11 de juny i s’unirà així als municipis de Collbató, Corbera, El Papiol i Santa Coloma de Cervelló. Esquerra Republicana segueix mantenint-se als governs d’Abrera, Castelldefels i Sant Climent de Llobregat. Oriol Bossa es convertirà en el primer alcalde republicà de Sant Feliu de Llobregat a partir d’aquest dissabte 11 de juny en virtut del pacte signat entre Esquerra Republicana, Sant Feliu en Comú Podem, socis de Govern municipal, i Tots Som Sant Feliu, la marca local de Junts. El ple de presa de possessió serà a les 11h a l’Auditori del Palau Falguera. Tot seguit, a les 13h, Esquerra Republicana ha organitzat un acte polític amb Oriol Bossa i Oriol Junqueras a la Plaça de la Vila. L’acord de govern signat després de les eleccions municipals del 2019 preveia que durant els tres primers anys de mandat l’alcaldia recauria en Lídia Muñoz i que l’any restant ho faria en el candidat d’Esquerra Republicana. La bona predisposició, generositat i entesa entre les tres formacions polítiques ha estat clau per complir amb el pacte signat, que inclou sis punts programàtics i diferents clàusules que permetran vetllar pel seu compliment. Una de les quals és la relació bilateral entre el grup de Tots a la oposició i el govern municipal. També s’ha treballat en la definició d’una comissió que s’ha de reunir un cop al mes per fer el seguiment i avaluació del grau de compliment del pacte. El document incorpora actuacions per: 1. Guanyar sòl d’equipaments i zones verdes en l’àmbit de la Riera que permetin connectar el Parc de Collserola amb la trama urbana de Sant Feliu. 2. Facilitar un parc públic d’habitatges de lloguer. 3. Impulsar un Pla Local de Seguretat. 4. Impulsar un equipament destinat a les entitats del municipi. 5. Cercar propostes per aconseguir més habitatge tutelat per a persones grans. 6. Crear un eix per a vianants i ciclistes per dignificar les entrades al Parc Agrari del Baix Llobregat i millorant la connexió amb Molins de Rei i Sant Joan Despí.

Torna la Festa Republicana del Baix Llobregat i L'Hospitalet

Podeu descarregar-vos el programa complet de la Festa Republicana clicant la imatge El proper 28 de maig torna a celebrar-se la Festa Festa Republicana del Baix Llobregat i L'Hospitalet d'Esquerra. Aquesta edició la trobada es celebrarà a Sant Boi de Llobregat, al Parc de la Muntanyeta, amb un programa que inclou activitats durant tot el dia. Des d’activitats infantils fins a xerrades i debats sectorials, fira artesanal, vermut, un dinar de germanor, la benvinguda a la nova militància i una mostra de cultura popular amb diferents entitats i associacions de diferents punts de la comarca. La jornada té un caràcter formatiu, polític, social, gastronòmic, festiu i reivindicatiu amb l’objectiu de ser una eina de cohesió entre la militància i, alhora, ser una oportunitat per fer créixer els vincles amb el teixit associatiu de la comarca i amb la seva ciutadania. L’acte polític central, a partir de les 17h, comptarà amb la presència destacada de Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana; Oriol Junqueras, president d’ERC i Pere Aragonès, Coordinador nacional i President de la Generalitat de Catalunya. El programa complet de la Festa Republicana és: 10.30h Escola de rugbi amb la UE Santboiana Inscripció prèvia abans del 15 de maig al correu [email protected] Activitat amb aforament limitat. 10.30 a 14h Activitats infantils Jumping de 4 llits elàstics | Escombra humana | Inflable gran amb tobogan | 10 jocs de fusta per tota la família | Circuit karts de pedals (6 vehicles) | Taller de pintacares | Paradeta de crispetes i núvols de sucre 11 a 14h Xerrades i debats sectorials, amb la presència d’entitats, moviments socials i sindicats 11h L’estigma dels trastorns mentals, amb Carme Bertral, presidenta de la Comissió Sectorial de Salut. Llibertat i identitats sexuals i de gènere, amb Coque García, president de la Coordinadora LGTBI. Medi ambient i territori, amb Sílvia Casola, secretària de Transició Ecològica i Habitatge.

Esquerra Republicana exigeix al govern de l’Estat finalitzar les obres de la variant de la C-245 a Sant Boi

La senadora Mirella Cortès insisteix en la necessitat d’establir i aplicar un calendari per l’execució d’aquestes obres, una reivindicació del territori des de fa 30 anys. ​La portaveu d’Esquerra Republicana al Senat, Mireia Cortès, ha preguntat aquest dimarts a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, “quan té previst el govern de l’Estat finalitzar les obres de la variant de la C-245 a Sant Boi de Llobregat”, més concretament, la Cortés, ha exigit a l’executiu que estableixi un calendari per l’execució de les obres d’aquesta infraestructura, “el seu govern ha fet l’anunci de les inversions, però l’aplicació del calendari ja és una altra història”, ha denunciat la republicana. “La connexió del cinturó del litoral amb l’autopista C-32 és una reivindicació històrica del territori”, li ha recordat la portaveu republicana a la ministra, “la construcció d’aquesta variant c-245 és un compromís que s’espera des de la dècada dels 90, i 30 anys més tard, segueix a mig construir i les obres abandonades”, i li ha demanat que directament que “d’una vegada per totes” escolti els veïns i veïnes de Sant Boi. És del tot necessària per a la zona del Baix Llobregat, ja que milloraria els problemes de mobilitat que existeixen a la zona. Cortès, en la seva intervenció ha dit, també, que la construcció d’aquesta variant “és del tot necessària per a la zona del Baix Llobregat, ja que milloraria els problemes de mobilitat que existeixen a la zona”. I per això ha insistit en la necessitat d’establir un calendari de les obres d’actuació, ”el territori li ho agrairà. Totes les catalanes i catalans que diàriament surten de BCN a través de la zona Sud de la ciutat, mereixen que es concreti i es realitzi aquesta infraestructura”. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per la seva banda ha reconegut conèixer bé la problemàtica plantejada.

Esquerra Republicana es reforça de cara a les municipals del 2023

La Federació comarcal d’Esquerra Republicana al Baix Llobregat i L’Hospitalet ha celebrat, el dissabte 2 d’abril, una jornada interna de treball i formació per tal de reforçar l’organització, l’estructura i el missatge del partit per a les properes eleccions municipals del 2023. A la sessió han assistit més d’un centenar persones entre caps de llista i equips de campanya de les diferents candidatures. La trobada ha servit per abordar qüestions clau i prioritats estratègiques  pel municipalisme republicà a través de diferents ponències. Oriol Bossa, proper alcalde de Sant Feliu de Llobregat, i Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils fins al 2021, han exposat els trets característics de la governança republicana als ajuntaments. L’atenció a la nova ciutadania, el repte de la transició ecològica i les polítiques de proximitat han tingut un paper central com a prioritats de cara al 2023, amb intervencions a càrrec de Sílvia Casola (Secretària Nacional de transició ecològica i habitatge, i Gabriel Fernández, candidat a l’alcaldia de Sabadell. En paral·lel, hi ha hagut intervencions de Kike Palau i Yolanda Llambrich, de l’equip de política municipal del partit, que han aportat propostes per la preparació de la campanya i la definició del missatge. El president comarcal, Joan Borràs, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el president del partit, Oriol Junqueres, han estat les persones encarregades de cloure la trobada. Amb aquest acte Esquerra Republicana reforça el seu objectiu de presentar candidatures a totes les poblacions de la comarca i es consolida com l’alternativa transformadora i d’esquerres capaç de superar l’hegemonia històrica del PSC.