Baix Llobregat

Totes les notícies

ESQUERRA REPUBLICANA EXIGEIX A ENRIC LLORCA, ALCALDE DE SANT ANDREU DE LA BARCA, UNA RECTIFICACIÓ I UNA DISCULPA PÚBLICA A ALBA VERGÉS

Esquerra Republicana vol mostrar el seu malestar amb les últimes declaracions públiques d’Enric Llorca, alcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, en què anunciava que el consistori que encapçala declararia persona non grata la consellera de Salut, Alba Vergés. Aquesta intenció és només la culminació d’un comportament indigne i insolidari que el senyor Llorca ha vingut sostenint al llarg de tota la crisi de la COVID-19. Amb anterioritat, ja va decidir de manera unilateral instal·lar un hospital de campanya de la Guàrdia Civil en un poliesportiu del municipi, malgrat que ho desaconsellaven els experts sanitaris. Hores d’ara, el senyor Llorca ja ha estat desautoritzat públicament per Salvador Illa, ministre de Sanitat del govern espanyol, que ha valorat i defensat la tasca que els responsables sanitaris del Govern estan duent a terme en aquesta crisi. En conseqüència, exigim que el senyor Llorca desisteixi de la seva intenció i que es disculpi públicament amb la consellera Alba Vergés i tot el sector sanitari que ella encapçala i representa. Esquerra Republicana també vol interpel·lar Nuria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona on el senyor Llorca ostenta el càrrec de diputat delegat de Salut Pública i Consum, sobre el comportament i les declaracions públiques d’aquest membre del seu equip de govern, i la convida a reprovar-lo públicament. Esquerra Republicana vol, en últim lloc, denunciar el tarannà escassament democràtic del senyor Llorca, que ha anunciat públicament una mesura personalista sense ni tan sols haver estat sotmesa a debat en el ple municipal, demostrant així la seva concepció del respecte a la pluralitat. Els ciutadans i les ciutadanes de Sant Andreu de la Barca mereixen un lideratge polític a l’alçada de les seves necessitats, encara més en una crisi com la que estem vivint.

Avui, 8 de març, de nou commemorem el Dia Internacional de les Dones fent vaga i una gran manifestació.

Aquest any, el 8M cau en diumenge i totes ens solidaritzem amb els col·lectius de dones que han de treballar en dies festius. Sovint es tracta de tasques especialment feminitzades i amb condicions laborals molt precàries; per això, entre altres raons, és necessària una reivindicació social en forma de vaga. Podríem parlar de la bretxa salarial, del sostre de vidre, del “terra enganxós” o de les pensions indignes que cobrem les dones, quan ens jubilem, a causa de les excedències que hem agafat al llarg de la nostra vida laboral per tenir cura dels fills, de la família i de la llar; podríem, també, parlar de l’assetjament constant que rebem per part dels mitjans de comunicació envers com ha de ser el nostre cos i el nostre comportament, de l’amor romàntic que ens venen ja des de molt petites, dels rols socials que adquirim sovint sense ni adonar-nos i de tantes altres coses que fan que patim desavantatges i discriminació envers els homes, i que haguem de lluitar i treballar més que ells per aconseguir el mateix. Encara estem en aquestes, tot i que han passat més de cent anys de les primeres reivindicacions feministes. Però hi ha una discriminació laboral i econòmica, molt invisibilitzada des dels poders econòmics i mediàtics, que patim cada dia a les nostres llars. Tot i que cada vegada alcem més la veu en aquest sentit, encara avui dia moltes de nosaltres assumim d’una manera “natural” aquesta discriminació, que fa que les dones suportem una carrega de treball global, remunerat i no-remunerat, molt més gran que la que suporten els homes. La diferència rau en el treball no-remunerat que fem les dones a casa, tasques que, sovint, els homes no fan o són menys presents; parlem de tenir cura de la família i de les tasques generals de la llar. Mes del 80% de les tasques domèstiques tenen a veure amb la neteja de la casa i la roba, els àpats, les compres i les cures de familiars –petits i grans–, i totes elles recauen majoritàriament sobre les dones.

Joan Borràs, nou president d’Esquerra Baix Llobregat i L’Hospitalet

  Joan Borràs, alcalde de El Papiol, ha agafat el relleu de Jordi Albert com a president de la Federació del Baix Llobregat i L’Hospitalet en la sessió del Congrés comarcal celebrat ahir dimarts 4 de febrer de 2020 al Teatre l’Ateneu de Cervelló, amb una assistència de més de 200 persones militants. La Permanent va obtenir 198 vots favorables i 34 en blanc i està formada per: Presidència Joan Borràs (El Papiol) Secretaria General Carme Rallo (Sant Esteve Sesrovires) Secretaria d’Organització Gerard Fernàndez (Vallirana) Secretaria de Finances Joan Massagué (Sant Feliu de Llobregat) Secretaria  de Dones Ainoa Olza (Torrelles de Llobregat) Secretaria de Coordinació Institucional Marta Jiménez (Gavà) Secretaria d’Acció política i social Andrea Martinez (Sant Boi de Llobregat) Secretaria de Política Municipal Miquel Solà (Collbató) Secretaria d’Imatge i Comunicació Sergi Seguí (Sant Just Desvern) Secretaria  de Ciutadania Nabila Belghanou (Esparreguera) Secretaria de transició ecològica Mercè Rocas (Corbera de Llobregat) Secretaria de barris i urbanitzacions Josep Maria Vilanova. (Sant Joan Despí) En paraules del nou president “la Permanent és paritària, un reflex de la nostra societat, que combina joventut i experiència i té representació de les dues ribes del riu i del nord i sud de la comarca”. Carme Rallo va presentar el pla de treball i Joan Borràs va agrair tot el suport de la militància i ha deixat clar en la seva intervenció que Esquerra ha de seguir exercint el rol de lideratge i de referent de les lluites socials i les reivindicacions de la comarca. El Congrés va servir, també, per acomiadar la Permanent sortint, liderada pel diputat al Parlament Jordi Albert des de l’any 2012. En el seu balanç d’aquests vuit anys va fer un repàs de la evolució que ha tingut ERC Baix Llobregat i L'Hospitalet: de 19 grups municipals, 38 regidors i regidores i 450 persones militants a 31 grups municipals, 120 regidors i regidores i 950 persones militants.

Celebrat el Congrés Comarcal d'ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet

Dimarts 3 de desembre de 2019 el teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca acollia les més de 120 persones que van participar al Congrés Comarcal d'Esquerra Republicana al Baix Llobregat i l'Hospitalet. El congrés començava amb una alteració de l'ordre del dia perquè Pere Aragonès, Coordinador nacional d'Esquerra i vicepresident del Govern, fes un apunt sobre la situació política actual. Posteriorment es constituïa la mesa del Congrés, presidida pel santandreuenc Sebas Santos, i començava el debat de les esmenes a les ponències política i estatutària. La gran majoria es van poder transaccionar i només van arribar vives dues referents a la ponència política i quinze a la estatutària. D'aquestes, una va ser rebutjada i quatre varen decaure per absència de les persones ponents. Per tant, des de la comarca del Baix Llobregat s'aporten 12 esmenes al debat del Congrés Nacional del proper 21 de desembre. Eduard López, Secretari de Formació, i Marta Vilaret, Vicesecretària General de de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva van ser els encarregats de defensar les ponències política i estatutària, respectivament.

La xacra de la violència masclista

La dada és terrible: l’any 2019 es convertirà en un dels més durs, pel que fa a la xacra de la violència masclista. Gairebé 50 dones han estat assassinades per homes del seu entorn, sovint parelles o ex parelles que han deixat un escenari de dolor i d’infants orfes, perquè el feminicidi no afecta només la dona que és assassinada. De  la mateixa manera, l’increment de les agressions sexuals ha crescut de manera notable. Segons dades del Consell General del Poder Judicial, s’han registrat 1097 denúncies en el que va d’any només en els diferents partits judicials del Baix Llobregat[1]. També ens trobem amb un augment esgarrifós dels casos d’agressions sexuals en grup, que ja representen el 7% del total de casos de violència sexual contra les dones a Catalunya. El cas mes famós va ser el de l’anomenada “La manada”, durant les festes de Pamplona de 2016, i, des de llavors, han anat incrementant aquests comportaments d’agressions en grup a la sortida de discoteques, dels locals d’oci o a les platges, i això ha passat arreu: Manresa, Barceloneta, Canet de Mar, Sabadell, Berga, Tarragona, Cambrils... L’efecte crida, probablement pel tímid tractament judicial del grup de la “La manada”, fa que s’hagin  incrementat aquests comportaments. A Catalunya, hem passat de 2 agressions sexuals en grup al 2016 a 8 el 2018; i durant el primer trimestre d’aquest any ja en portem 6. Segons dades de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, respecte les agressions sexuals, a diferencia de l'agressor individual, que acostuma a tenir uns 35 anys de mitjana i té una relació de confiança amb la víctima, perquè és del seu entorn pròxim o familiar, els agressors en grup tenen entre 20-25 anys, normalment no coneixen la víctima (o la coneixen moments abans de l’agressió, sovint en ambients d’oci), una gran majoria tenen parella i la meitat consumeixen alcohol i/o drogues. Un tret característic nou d’aquest tipus d’agressions és que, sovint, el propi grup agressor grava l’agressió amb el mòbil, per a vanagloriar-se i exhibir el seu domini davant d’altres “col·legues”, creant ells mateixos les proves que acabaran incriminant-los.

Rufián: "El 10N plantem cara, rehabilitem Junqueras i derrotem el feixisme"

L'Auditori Barradas de l'Hospitalet va quedar petit per acollir l'acte central de la campanya del 10N a la comarca del Baix Llobregat, amb la presència del candidat republicà Gabriel Rufián; el president del Parlament Roger Torrent; la Secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta; la candidata de Jovent Republicà, Marta Rosique; la conseller Ester Capella; Joan Josep Nuet, candidat al Congrés; i el portaveu republicà a l'Hospitalet, Antoni Garcia. Una de les persones més aplaudides durant l'acte ha estat Anna Simó, que ha participat amb un vídeo i a qui se li ha fet un reconeixement. Simó i Nuet, membres de la Mesa del Parlament l'anterior legislatura estan sent perseguits judicialment per permetre debatre en seu parlamentària. A això, Simó ha sentenciat "ho tornaria fer". Ester Capella recordava que "El PSOE i Pedro Sanchez han donat una nova oportunitat al feixisme de Vox, C's i PP" i que "el millor mur de contenció de l'extrema dreta és omplir les urnes del groc d'Esquerra Republicana el proper diumenge". Per la seva banda Nuet defensava l'existència d'una sola Catalunya, d'un sol poble, del qual l'Àrea Metropolitana de Barcelona n'és un estendart: "hi ha un sol poble, amb diferents origens i llengües però amb l'objectiu comú de fer trontollar el règim del 78", afirmava. Per després afegir que "Votar Esquerra Republicana el proper diumenge significa, també, derogar les reformes laborals que fan que els menors de 30 anys enllacin contractes de merda un darrera l'altre". Marta Rosique afirmava, durant la seva intervenció: "Què bé, que es parli dels joves. Però què malament que ho fan en nom nostre!". Per això Rosique confirmava com "el jovent estem farts de veure un present i un futur incerts amb les reformes laborals i on se'ns criminalitza amb Lleis mordassa, cops de porra i pilotes de goma. Seguirem mobilitzats perquè estem farts de ser els titelles dels corruptes del règim del 78". Per això la solució passa per "no permetre que es jugui amb el nostre futur i que el 10 de novembre guanyin els repressors".

Casola, la primera per la dreta, a la primera reunió de la nova Executiva Nacional

Presència destacada de la militància del Baix Llobregat en la renovació de la direcció nacional d’Esquerra Republicana i el Consell Nacional del partit

Sílvia Casola, que ha estat secretària d’imatge i Comunicació comarcal i actualment presidenta de la secció local de l'Hospitalet de Llobregat gestionarà la nova Secretaria Nacional de Transició Ecològica. A la votació dels nous membres del Consell Nacional, la militància reconeix la trajectòria i vàlua de Joan Tardà sent el conseller més votat. S'incorporen també militants històrics del Baix Llobregat com Carme Porta i Marcel Escudé, l’alcaldessa de Corbera de Llobregat, Montserrat Febrero, i les regidores Maite Aymerich, de Sant Vicenç dels Horts i Lourdes Armengol, de Castelldefels.   El 28è Congrés Nacional d’Esquerra Republicana, celebrat el passat diumenge 15 de setembre i que per primera vegada ha introduït el vot en format electrònic, ha revalidat, amb un 88% dels vots i amb una participació de més del 57% de la militància, la presidència d’Oriol Junqueras al capdavant del partit i la de Marta Rovira com a secretària general, i ha avalat al tàndem format per Pere Aragonès i Marta Vilalta, escollits coordinador nacional i secretària general adjunta i portaveu, respectivament. La nova executiva estarà formada per 11 dones i 10 homes, i incorpora sis cares noves, incloent-hi Sílvia Casola, presidenta de la secció local de L’Hospitalet de Llobregat i que liderarà la nova secretaria de Transició Ecològica, creada pel partit, conscients que cal una autèntica «revolució verda» que reverteixi els efectes del canvi climàtic en un moment d’emergència real. Casola és llicenciada en Sociologia, Màster en Estudis Territorials i Població, especialitzada en Demografia i Màster en Professorat nivell universitari. És professora associada de Sociologia i Processos Migratoris a la UB. Laboralment, està vinculada a l’àmbit de la recerca universitària, el tercer sector i l’administració pública. A més, durant el mandat 2015-2019 ha coordinat l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona. És militant d’Esquerra Republicana des del 2004 i va ser secretària Nacional de la Dona de les JERC entre 2011 i 2015.

Fins sempre company Toni!

Esquerra Republicana estem consternats per la defunció del nostre company Toni Bonastre, militant històric d'Esquerra d'Olesa, qui va ser regidor de la població entre 2003 i 2007. Toni ha estat fundador de la secció local i un dels pilars del partit. A més membre actiu de diverses entitats socials del poble. També molt actiu a l'ANC. Des d'ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet, volem enviar tot el nostre suport a la seva família i amistats.  Bon viatge als guerrers que al seu poble són fidels!

El 26M tenyim de groc el Baix Llobregat i l'Hospitalet!

Esquerra reivindica tenyir de groc "republicà" el Baix Llobregar i l'Hospitalet a les eleccions del maig Esquerra omple la plaça de l'Ajuntament de Sant Boi en l'acte de presentació de les 31 candidatures locals que es presentaran a tota la comarca, amb el 100% dels municipis amb llistes republicanes.  El diputat d'Esquerra Jordi Albert i president comarcal, ha ecoratjat els assistents a guanyar el 26M perque  "sense el Baix no hi ha somni possible; no hi ha fil roig possible, sense el Baix els resultats haurien estat impossible! Som el bastió, som la força, som el país!”, ha exclamat des de la seva comarca i en reivindicar Esquerra com l'opció política i social per a la gent d'esquerres. El candidat d'Esquerra a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha animat els ciutadans de l'àrea metropolitana a fer un pas endavant i a tenyir completament de groc el mapa a les eleccions municipals. Després que Esquerra Republicana fos la força més votada en una quinzena de ciutats de la zona el 28A, Maragall ha conclòs: "Això que ha passat aquests mesos i setmanes al Baix Llobregat i a l'Hospitalet és la remor de fons que més inquieta l'Estat, perquè es veu que Esquerra Republicana està en condicions de liderar-la, de dirigir-la, d'orientar-la i donar-li sentit transformador". "És la remor de fons que més por fa a Espanya, perquè converteix el projecte català en invencible", ha insistit el candidat dels republicans a l'alcaldia de la capital catalana. És per això que, per Maragall, és a les mans dels ciutadans del Baix Llobregat i l'Hospitalet "capgirar l'equilibri". "Aquest pols el guanyarem gràcies a vosaltres", ha assegurat des de Sant Boi de Llobregat, on s'han reunit representants de les trenta candidatures de la comarca. Maragall ha intervingut a l'acte 'Festa de la República' al costat de la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha fet una crida per tal que el país es torni a tenyir de groc. "Groc republicà, el groc que representa la llibertat", ha apuntat.