Baix Llobregat

Totes les notícies

Comunicat dels grups d'ERC de 9 municipis metropolitans en relació al Tramvia per la Diagonal

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern expressen el següent posicionament respecte a la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent.​ 1- Els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona han patit en els darrers anys una manca d’inversió en matèria de transport públic col·lectiu d’alta capacitat. La conseqüència és que, encara avui, l’ús del vehicle privat resulta necessari per a moltes persones que han de desplaçar-se entre aquests municipis. Això implica que el nivell estructural la contaminació a l’AMB és molt elevada i té efectes directes sobre la salut de les persones.Les inversions en transport públic col·lectiu són determinants per afavorir el dret a la mobilitat, del dret a l’accessibilitat i del dret a la salut. Hi ha diverses infraestructures projectades i no completades que permetrien incrementar els trajectes i la demanda de transport públic col·lectiu; i totes elles poden afavorir un important descens de l’ús del vehicle privat: Millores en la xarxa i el servei de Rodalies, l’ampliació de la L1 entre Santa Coloma i Badalona, l’ampliació de la L2 fins al parc logístic del Baix Llobregat i la connexió amb l’aeroport, l’ampliació de la L3 fins a Trinitat Vella i fins a Sant Feliu de Llobregat, l’enllaç de la L4 entre La Pau i La Sagrera, el perllongament de la línia Llobregat-Anoia FGC entre Pl. Espanya i Gràcia, la finalització de les línies L9 i L10 en el seu tram central o la unió de les xarxes de tramvia per la Diagonal, entre d’altres. Totes elles són necessàries i garantirien una millor intermodalitat de manera que l’oferta i els temps de trajecte serien molt més competitius i eficaços, essent la connexió del tramvia per la Diagonal una de les inversions més econòmiques en relació al retorn social.

Jo també faig #vagafeminista el 8 de març!

S'aproxima el dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i per aquest dia hi ha convocada una vaga. Quan em van dir d'escriure aquest text o article vaig dubtar; mai ho havia fet abans. Però vaig pensar que algun dia havia de ser el primer, i escoltant la senyora Ministra Fátima Báñez dient que les dones hem de fer la vaga a l'estil japonès, treballant més hores, m'ho va posar molt fàcil. Em podria explicar aquesta senyora com puc fer la vaga a la japonesa tenint dos contractes en diferents empreses, a temps parcial treballant més hores de les que diu el contracte, fent dotze hores al dia, amb sous ridículs que he de complementar amb una feina addicional? Tot això per poder dir que sóc mileurista. O bé el cas d'una companya que treballava en un taller per una coneguda marca de confecció de vestits de núvia cobrant la irrisòria xifra de tres euros l'hora. Com es pot mantenir una família amb aquests sous? I si a més ets divorciada i el pare dels teus fills no et passa la pensió que correspon per els fills en comú? No menges? No consumeixes aigua? I el Llum? La calefacció ja és tot un luxe... Parlem de pobresa femenina. O per fer un torn de nit sols et paguen un euro més per hora. Això està passant en aquest segle on tot avança de manera ràpida i la precarietat laboral segueix i segueix. Tampoc vull deixar de recordar la violència de gènere, la xacra que patim i que tinc la sensació que sols en parlem quant surt per les notícies. Que han assassinat una altra dona, diuen. I anem sumant per quant arriba cap d'any i es dona la xifra de les que ja no són amb nosaltres.  O les que pateixen agressions de les seves parelles en silenci. O el maltractament psicològic , que aquest et va consumint a poc a poc sense adonar-te'n, i que és capaç d'anul·lar-te socialment fins que sols escoltes el que et diu l'agressor, perquè ja li tens molta por.  O les agressions sexuals que pateixen tantes i tantes dones i que, afortunadament, cada cop més es denuncien públicament.

La ‘macroparada’ Free Junqueras arreu del país reclama la posada en llibertat del president d'Esquerra Republicana i dels altres presos polítics

El cap de setmana del 3 i 4 de març Esquerra Republicana fa un gran desplegament al territori a iniciativa de la Plataforma Free Junqueras per reclamar la posada en llibertat del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, així com de la resta de presos polítics; Joaquim Forn, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart. Les més de 150 parades comptaran amb la presència de destacats dirigents i càrrecs electes institucionals d'Esquerra Republicana. La Plataforma Free Junqueras denuncia que l'estat espanyol actua de manera venjativa contra Oriol Junqueras i l'acusa sense fonament dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació per haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre, obeint el mandat de la majoria del poble de Catalunya. L'empresonament d'Oriol Junqueras, juntament amb els de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Quim Forn, mostra els límits i la feblesa d'un estat que és capaç de conculcar drets fonamentals per derrotar els seus adversaris polítics. L'empresonament i l'exili forçat d'adversaris polítics són la constatació definitiva del fracàs del Govern espanyol a l'hora d'abordar amb maduresa i sentit democràtic la reivindicació, massiva, continuada i sempre escrupolosament pacífica, d'una part importantíssima de la ciutadania catalana. La macroparada és una iniciativa que vol posar en relleu, un cop més, que la reacció de l’Estat posa en perill els principis democràtics més elementals. Jordi Albert, diputat comarcal i president d’Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet ha senyalat que “ durant el cap de setmana es realitzaran 25 parades a diferents municipis de la comarca per reclamar la llibertat del nostre president i company baixllobregatí Oriol Junqueras i la resta dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la restitució de tots els seus drets polítics”. Les paradetes res realitzen a: Abrera, Begues, Castellví, Collbató, Corbera, Cornellà, El Prat, El Papiol, Esplugues, Gavà, 2 a l’Hospitalet, Martorell, Molins, Olesa, Pallejà, Sant Andreu, Sant Boi, Sant Esteve, Sant Feliu, Sant Joan, Sant Just, Sant Vicenç, Vallirana i Viladecans.

2400 apoderats i apoderades d'Esquerra al Baix Llobregat i l'Hospitalet

Les eleccions del 21D comptaran al Baix Llobregat i l'Hospitalet amb 2.400 apoderats. Esquerra Republicana ha volgut posar així en marxa la major xarxa d'apoderats que s'ha fet mai al país, per tal de poder estar presents a tots els col·legis i en el recompte de les 1.231 meses electorals que hi ha a tota la comarca. L'objectiu és estar capacitats per fer un recompte paral·lel i assegurar que tant els resultats com el desenvolupament de tota la jornada es produeix amb totat normalitat, garantint l'exercici de la democràcia. Jordi Albert, candidat a les llistes del Parlament i president comarcal, ha remarcat que "aquestes xifres històriques demostren el creixement i la força del projecte republicà al Baix Llobregat i l'Hospitalet". l ha remarcat que "la Republica la farem des del Baix Llobregat i l'Hospitalet, des de la comarca de la gent treballadora, la de les classes populars, de la gent que sap que vol dir lluitar per aconseguir drets socials"  Esquerra organitzarà un centre logistic comarcal que donarà suport a les seccions locals en la recollida de les dades i vetllaran pels drets dels apoderats i apoderades i dels votans.   

Amb totes i per a totes

La meva mare sempre em diu: “No depenguis mai de ningú. Treballa. Has de poder mantenir-te per tu mateixa. Lluita per tu”. Ahir vàrem rebre les dades del Consell Comarcal 2T2017: 568 dones víctimes de violència masclista; 42 homes condemnats; 585 denúncies. Què estem fent malament? En què estem fallant? És que aquestes dones no tenien una vida pròpia, i treballaven i lluitaven? Doncs sí, sí que ho feien, i ara ja no estan entre nosaltres. És important ser conscients que totes nosaltres tenim a les nostres mans la capacitat de contribuir a combatre les agressions sexistes. Disposem d’eines i recursos a través dels quals plantar-los cara ja sigui mitjançant l’educació, el suport i l’escalf cap a les víctimes denunciants, el rebuig clar i contundent de l’ús de la força, la condemna ferma i decidida del maltractament físic i psicològic, etc. Ens trobem davant de la necessitat imperiosa de crear xarxes realment útils que permetin a la víctima sortir de la influència del seu captivador. És per això que aprofito aquestes línies per encoratjar i donar suport als ens locals perquè treballin al costat de les víctimes, donant-los tot el suport incondicional i acompanyament que tant es mereixen i que tant necessiten (recordem que un 14% de dones s’acullen al dret a no declarar contra el seu agressor). Quan la víctima pateix maltractaments ha de trencar amb el seu entorn tòxic i això implica fer un canvi radical en la seva vida; un canvi que, com us podeu imaginar, no és gens fàcil. Aquest és un dels moments en què més ens podem ajudar entre nosaltres acompanyant en aquest cas a la víctima en el seu procés d’empoderament. Finalment, també vull expressar una altra necessitat clamorosa com és la tramitació de lleis i mesures de protecció integral per combatre la violència masclista i que, alhora, garanteixin la desestigmatització de la dona agredida des d’una perspectiva social. I per tant, és una necessitat imperiosa la aprovació i aplicació dels recursos per poder desenvolupar aquestes lleis.

Jordi Albert Caballero elegit cap de llista del Baix Llobregat i l’Hospitalet

Ahir es va celebrar a Molins de Rei el congrés comarcal d’Esquerra Republicana per elegir els representants comarcals a les eleccions del 21 de desembre. Jordi Albert, president comarcal i portaveu de Sant Andreu de la Barca, va ser elegir candidat comarcal. En la presentació de la candidatura, el candidat comarcal va enviar “tot el suport als presos polítics, i el suport al govern legítim de Catalunya”. També va senyalar que “malgrat aquestes eleccions il·legítimes nosaltres com a demòcrates ens deixarem la pell per guanyar-les i consolidar la República catalana!”  Conjuntament amb Jordi Albert, la llista comarcal està composada per Maite Aymerich, Eduardo Reyes, Sílvia Casola, Mireia Monfort, Carme Rallo, Montserrat Vilardosa i Oriol Bossa. Durant el congrés hi va haver mostres constants de suport i llibertat pels presos polítics, i es va aprovar per unanimitat una resolució en defensa de la República catalana, del Govern legítim de Catalunya, dels presos polítics i dels encausats i investigats. Joan Tardà, va cloure en congrés fent una crida a tota la ciutadania a no defallir a seguir treballant “hem arribat fins dalt de tot del cim, ara toca consolidar-ho. No defallim!”  

Esquerra Republicana abandona el govern del Consell Comarcal del Baix Llobregat per la posició del PSC en l’aplicació de l’article 155

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Baix Llobregat (GC ERC-AM) manifestem, en primer lloc, el nostre compromís inequívoc amb la defensa de la República catalana, els seus representants i les seves institucions. Condemnem l’aplicació de l’article 155, que suposa un cop d’estat amb la retallada de drets i llibertats del poble de Catalunya. Exigim la llibertat dels presos polítics.   Davant la complicitat del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) vers l’aplicació de l’article 155 i també pel que fa al no reconeixement del govern legítim de la Generalitat de Catalunya, i tenint en compte que estem vivint uns moments on no valen sols declaracions equidistants sinó accions contundents de protecció dels drets democràtics i socials el GC ERC-AM hem pres la determinació de sortir del govern comarcal, actualment en coalició amb el PSC, Entesa i el PDeCAT, per coherència i per dignitat política.   Un dels compromisos adquirits en signar el Pacte de Govern del Consell Comarcal al 2015, era “la voluntat de col·laboració i cooperació amb el Govern de la Generalitat de Catalunya amb aquells compromisos que afecten la nostra comarca”, entenem que l’aplicació de l’article 155 de la constitució, incompleix aquest acord.   El Grup Comarcal d’ERC valorem positivament l’entesa personal i política amb els companys i companyes de govern i la feina duta a terme especialment en els àmbits de turisme i mobilitat durant els dos anys i mig de l’actual mandat. Per aquest motiu, i en tant que també signants del Pacte de legislatura Comarcal 2015-2019, ens comprometem a dur a terme a partir d’aquest moment una oposició responsable i constructiva, sempre pensant en la institució, la ciutadania i els municipis.   Volem agrair la dedicació i la professionalitat del personal del Consell Comarcal del Baix Llobregat i encoratjar-los a seguir treballant amb el mateix compromís en benefici del conjunt de la ciutadania i dels 30 municipis de la comarca.

Esquerra Republicana demana al PSC compromís amb les institucions i autogovern català 

Les assemblees locals d’Esquerra Republicana decidiran sobre la continuïtat o no dels pactes locals amb el PSC al Baix Llobregat. Per Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet el suport del PSC a les actuacions del Govern Espanyol amb les amenaces de supressió de les institucions catalanes, la persecució política i empresonament de membres del govern i els líders de les entitats sobiranistes, és una línia vermella que suposaria la fi dels drets i llibertats de la ciutadania catalana.  Són diverses les veus que dins el propi PSC reclamen la no aplicació del 155, i demanem als representants del PSC Baix Llobregat que es sumin a aquestes veus i que escoltin la veu de la majoria catalana a favor de la creació de la República Catalana.  Les decisions es prendran en el marc de les assemblees locals que s’organitzaran després de la votació al Senat sobre l’aplicació del 155. És la militància local qui va decidir tirar endavant aquests pactes locals i qui n’ha de decidir la seva continuïtat o trencament.  Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet vol remarcar el seu compromís amb el govern català, la defensa de les institucions i els drets i llibertats de la ciutadania catalana, que el dia 1 d’octubre va votar i decidir àmpliament a favor de la creació d’una República Catalana.

Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet no ha arribat a cap pacte amb el PSC Baix Llobregat respecte a l’1 d’octubre

Esquerra Baix Llobregat vol comunicar que no ha arribat a cap acord comarcal sobre l’obertura de col·legis electorals als municipis del Baix Llobregat on governa el PSC amb el suport d’Esquerra. Tal i com sempre hem manifestat, tots els grups municipals d’Esquerra Republicana, siguin a govern o oposició, treballen per poder garantir que es voti amb plena normalitat al referèndum convocat pel govern català el dia 1 d’octubre sobre el futur polític de Catalunya. Així mateix cada municipi és autònom per prendre les decisions que considera oportunes per garantir el dret a vot de la ciutadania. En tots els municipis de la comarca, Esquerra Republicana seguirem treballant per garantir que es pugui votar amb normalitat. Som garantia de democràcia.