Baix Llobregat

Notícia

Mirar a Europa, territorialment

Miquel Nieto
Baix Llobregat
Baix Llobregat

Catalunya és Europa. Des dels seus inicis com a nació política, quan naixia com una extensió del cor d’Europa, en forma part inequívoca i indestriable. I el 25 de maig ens cal afirmar-ho de nou i de forma encara més clara. Som i en volem ser una part activa i dinamitzadora.
 
Al Baix Llobregat, en particular, hi ha problemes i disfuncions de tot ordre, ja siguin socials, econòmics, de treball, i també, i molt especialment, provocats per com s’ha maltractat i desendreçat el territori. Les velles receptes, les que confien en la sobreexplotació del territori i en l’especulació latent, ja no ens valen.
 
Aquests problemes nostres també s’han donat a altres indrets d’Europa, i allà és on poden trobar les solucions encertades. Aquelles que, per exemple, saben integrar les infraestructures, viàries i ferroviàries, sense que esdevinguin barreres. Les que aprofiten l’oportunitat única de la vall d’un riu, per a convertir-la en la part viva social i mediambiental d’unes zones urbanes que fins ara s’han girat d’esquena. Per implementar models energètics i de relació amb l’aigua que tornin a la seva justa escala. En millorar les trames urbanes començant pel detall, per la petita escala i fugint del creixement il·limitat com a solució. De donar valor econòmic, però també urbà i paisatgístic els molts polígons industrials, que llangueixen en el seu abandonament, mediocritat i aïllament. En crear una xarxa de mobilitat pública eficient i que alhora lligui socialment la nostra comarca. De veure els espais agrícoles no com rèmores del passat, sinó reconeixent el seu valor social i econòmic de futur que tenen.
 
En aquest any 2014, en que iniciem el camí definitiu cap a la llibertat nacional, ens cal oblidar-nos del malson, d’aquell que ens ha lligat tant i tant de temps, i buscar els nostres referents, els nostres models i les nostres inquietuds en aquesta Europa que sentim tant nostra. Ens cal girar definitivament la mirada cap el Nord. A Europa.
 
Miquel Nieto
Arquitecte
Comissió de Política Territorial
Esquerra Republicana - Baix Llobregat