Baix Llobregat

Notícia

Coworking

Pere Jordi Lòpez
Social Talent Work Center de Molins de Rei
Social Talent Work Center de Molins de Rei

El coworking és un model de treball nascut als Estats Units, que s’ha importat els darrers anys a Europa i a Catalunya com un model d’autoocupació bàsicament de freelance, emprenedors i microempreses que, sense tenir res en comú  aparentment, s’uneixen per a compartir un espai de treball, reduir despeses i combatre la soledat laboral.
 
En una primera impresió podríem entendre que un espai de coworking és poc més un viver d’empreses per a autònoms i un model que competeix directament amb el sofà de casa. Alguns dels centres de coworking creats al nostre país segueixen aquest model. Generalment en grans ciutats. I funcionen amb un cert èxit d’ocupació de les places disponibles del centre gràcies sobretot per la diferència entre demanda i oferta de places, però generalment sóc poc reeixits a nivell d’activitat econòmica generada. Es genera la mateixa activitat econòmica junts que per separats. Això si, es comparteixen despeses tot i que surt més car que quedar-se a treballar a casa.
 
Altres centres, però, han optat per l’especialitat. Aquest canvi en el model els ha permès un èxit tant pel que fa a ocupació de les places disponibles als centres com per l’augment de l’activitat econòmica generada. Així doncs, es constitueixen com un centre de treball destinat a persones autònomes, emprenedors i microempreses amb interessos o activitats compartides o relacionades, de manera que a banda de compartir recursos materials (i reduir les despeses) i combatre la solitud laboral, agrupen persones, talent, coneixement i recursos. I treballen per a que es produeixin sinèrgies entre els membres de l’espai i sigui alhora pol d’atracció per altres actors de fora de l’espai relacionats amb les activitats que s’hi desenvolupen.
 
Per exemple, un centre coworking per a TIC’s (Tecnologies de la informació) hi poden treballar programadors, dissenyadors web, desenvolupadors d’App per a telefonia, dissenyadors gràfics, creatius en general...
 
Fora de les grans ciutats, on el model tradicional de centre de coworking requereix de molts esforços per a atraure emprenedors, és interessant estudiar les activitats econòmiques o sectors desenvolupats tradicionalment en aquella vila, zona o comarca per tal d’atraure gent amb coneixement d’un sector determinat i fer-la treballar amb un objectiu compartit.
 
Pel que fa al paper que hi ha de jugar l’Administració, sovint aquesta no sap exactament què és el coworking, ni com funciona. No hi ha un pla de desenvolupament a nivell administració pública. I sovint el considera com una iniciativa dirigida a l’autoocupació i poc més. O fins i tot com un centre d’ocupació. I el debat es centra en si l’administració els ha de promoure directament com una iniciativa pública (finançant-la), ha de facilitar la iniciativa privada (subvencionant-la, publicitant-la) o bé no fer res donat que és una iniciativa privada.
 
En visita de la comissió d’economia de la comarcal del Baix Llobregat al centre de coworking instal.lat a Molins de Rei, el Social Talent Work Center, d’iniciativa totalment privada, per conèixer la seva experiència pròpia, ens indicaven però que el que més demanden de l’Administració Pública és que els ajudi a difondre la seva existència i activitats, sobretot de formació, per arribar a un major nombre de persones que poden estar interessades i col.labori en determinades activitats complementàries amb el centre d’ocupació municipal.