La moció queda aprovada per unanimitat dels grups del consistori Dins de l’activitat política del mes de maig, Esquerra Republicana de Catalunya a Barberà del Vallès presenta una moció de suport a les persones celíaques, on es detallen algunes accions que, a nivell municipal, poden ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia. La celiaquia és una malaltia amb inflamació crònica de l’intestí desencadenada pel consum de gluten en persones predisposades genèticament. L’únic tractament eficaç per als malalts celíacs és una dieta sense gluten, que ha de ser estricta i l’han de seguir durant tota la vida. “Presentem aquesta moció el mes de maig perquè es coneix com el “mes celíac” (ja que es celebren el dia mundial, el nacional i l’internacional). Volem sumar-nos a la celebració d’aquesta data i posar-nos al costat de les persones que pateixen aquesta malaltia. Creiem que encara falta molta sensibilització i molta visibilització de les necessitats d’aquest col·lectiu. “ explica Pere Pubill, portaveu d’ERC Barberà del Vallès. “El gluten no es troba només en derivats de cereals, com podrien ser el pa o les galetes, també es troba en nombrosos productes que, d’entrada, mai pensaríem que poden contenir farina en la seva composició. Parlem de productes com ara els embotits, el brou liofilitzat, les salses, les conserves, els iogurts...” afegeix Ramon Cos, regidor de cultura del nostre Ajuntament. Alguns dels acords que es detallen en la moció són l’organització d’activitats de formació i sensibilització del personal de restauració del municipi i la creació d’un mapa interactiu dels establiments del municipi aptes per a celíacs. A més, als fulletons de rutes gastronòmiques impulsades de de l’Ajuntament s’indicarà amb el símbol sense gluten les elaboracions que no continguin cereals amb gluten. L’Ajuntament es compromet a garantir aliments sense gluten a persones beneficiàries del programa municipal d’aliments i a vetllar perquè a les festes populars es pugui oferir alternatives a la ciutadania afectada per aquesta malaltia (com ara caramels, cervesa i algun aliment envasat, lliures de gluten).