Begues

Totes les notícies

Apostem per ajuts directes per a millorar la liquiditat del comerç local beguetà

CAL UN PLA DE XOC ECONÒMIC I SOCIAL PER ALS COMERÇOS DE BEGUES

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana proposem la redacció d’un Pla de Reactivació Econòmica i Social per fer front als efectes provocats per la pandèmia del Coronavirus.  I, especialment, destaquem dues mesures destinades a l’activitat comercial amb incidència directa en el comerç de proximitat mitjançant l’obertura d’unes línies extraordinàries d’ajuts per a donar suport i liquiditat als establiments del municipi que han patit les conseqüències derivades d’aquesta pandèmia vírica: - Una primera línia extraordinària d’ajuts a fons perdut que comptaria amb un pressupost total de 25.000 euros (fins a 500 euros per sol·licitant) i podrien beneficiar-se aquells establiments comercials i empresarials amb seu fiscal a Begues que han hagut de cessar la seva activitat durant de l’Estat d’Alarma o que han tingut pèrdues econòmiques importants fruit de la crisi del coronavirus. - Una segona línia consistiria en què cada establiment hauria de posar a la venda un talonari virtual per l’import de 20 euros, 10 euros dels quals serien abonats pel client i els 10 euros restants serien aportats per l’Ajuntament amb un màxim de 400 euros per establiment beneficiari. I amb un màxim d’un talonari per client o unitat familiar en cada establiment. Un cop acabés l’Estat d’Alarma, el client tindria 20 euros per gastar a l’establiment que hauria expedit el talonari.  Per això, per tal d’ajudar a lluitar contra l’atur i els problemes de liquiditat en la petita i mitjana empresa, ara més que mai, cal actuar i prendre decisions valentes a nivell municipal. És per això que estem convençuts que cal una modificació profunda del pressupost municipal per fer front a aquests reptes socioeconòmics i aprofitar per millorar-ne el contingut. I ens posem a disposició de l’equip de govern municipal per consensuar i dur a terme aquestes mesures i d’altres que s’escaiguin en l’aprovació definitiva de l’Exercici General Pressupost 2020.

Pandèmia Sanitària CoronaVid19

Proposem mesures socials i econòmiques per a reduir l’impacte del Coronavirus

Estem davant d’un gran repte sanitari, social i econòmic com a conseqüència de la pandèmia del SARS-CoV-2, conegut com el coronavirus. És indispensable seguir totes les recomanacions de les autoritats sanitàries. I sobretot manteniu una actitud positiva! Quedar-se a casa és el millor que podeu fer per frenar la transmissió del virus i protegir la salut de les persones més vulnerables.  Cal recordar  que teniu a la vostra disposició el canal Salut de l’App STOP COVID19CAT, la  missatgeria instantània de Telegram al canal t.me/salutcat i el web gencat.cat/salut on trobareu tota la informació sanitària. Hem d’estar preparats perquè les mesures de confinament s’allarguin unes quantes setmanes i ens adaptem als nostres nous hàbits quotidians i socials. I també des de l’Ajuntament de Begues com a primera administració local hem de fer front aquesta situació establint mesures per a reduir l’impacte socioeconòmic sobre les famílies i l’economia local beguetana.  És per això que proposem les següents mesures: crear una línies d’ajut econòmic per cobrir la quota de l’IBI destinat al petit comerç que restarà tancat durant l’estat d’alarma; un compromís d’elaborar i aprovar un Pla de Reactivació Econòmica Local; i la congelació dels  procediments de cobrament iniciats per la via executiva, entre d’altres mesures que han presentat la Generalitat de Catalunya. És per això que estem convençuts que cal una modificació profunda del pressupost municipal per fer front a aquests reptes socioeconòmics i aprofitar per millorar-ne el contingut. I ens posem a disposició de l’equip de govern municipal per consensuar i dur a terme aquestes mesures i d’altres que s’escaiguin en l’aprovació definitiva de l’Exercici General Pressupost 2020. Salut i sobretot cuideu-vos! Ens en sortirem! #JoActuo #JoEmQuedoACasa  

Cal participació directe a través d'una consulta popular.

Fem possible la consulta sobre el futur de les línies elèctriques!

El  passat mes de desembre va sortir a informació pública la declaració d’impacte ambiental corresponent a l’avantprojecte per a la modificació de la línia de transport d’energia elèctrica a 220 kV de circuit simple Penedès-Viladecans en els termes municipals d’Olesa de Bonesvalls i Begues. El document s’ha pogut consultar al tauler d'anuncis de la Generalitat fins al 28/02/20.   El traçat de desviament pel sòl no urbanitzable fa passar una nova línia de circuit doble, amb molta més capacitat de transport d’energia per la zona nord de Begues, una zona d’especial protecció ambiental (Xarxa Natura 2000) i que implica un allargament d’1 km entre la subestació del Montau i els camps agrícoles de la Plana de l’Alzina.   El desviament i el desmuntatge de la línia actual de l’av. Mediterrània té un cost de més de 3,7 M€ sense IVA.   Des d’ERC sempre hem defensat que una decisió tan important per al poble s’ha de sotmetre a una consulta popular vinculant, és a dir, un Sí o un No al projecte de desviament de les línies elèctriques d'alta tensió de l’av. Mediterrània.   La participació ciutadana a través d’una consulta popular és el mecanisme més directe i transparent per saber l’opinió de la gent. A més, durant el període d’exposició tant qui defensa el desviament com qui creu en altres solucions pot exposar els seus arguments polítics, socials, econòmics i mediambientals amb tota la llibertat, explicant el que hi podem guanyar o perdre.   Sempre hem defensat que les grans decisions sobre el desenvolupament del territori passen per donar la veu als beguetans i les beguetanes. Ningú pot decidir per cadascú de nosaltres, ni Red Eléctrica Española, interessada en el transport de l’energia, ni les diverses administracions implicades, com el govern espanyol o la Generalitat.   Fem-ho possible! Ens hi ajudeu?  

Posicionament d’ERC Begues respecte el tribut metropolità

Esquerra exigeix que s’aclareixi el càlcul del tribut, hi hagi unitat de criteris a tots els municipis i s’esmenin els errors rescabalant, si s’escau, a qui ja hagi pagat de més. Cal més informació sobre aquest tribut i que el govern municipal continui reclamant a l’ÀMB per tal de rebre com abans millor les inversions que Begues necessita. El tribut metropolità (TM) és un impost de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB) per a cobrir el cost que genera la prestació dels serveis públics de la seva competència. Alguns d’aquests serveis són els següents: la futura competència transport urbà i interurbà de viatgers, parcs urbans (per exemple el Parc de la Costeta), tractament de residus, inversions en els ajuntaments i plans metropolitans, entre d'altres. Entenem que el càlcul d’aquest impost és complex però exigim a les administracions competents, l’ÀMB i el govern municipal, que informin amb transparència de tot el procés i els criteris utilitzats. Si es detecten errors o diferències injustificades exigim que s’esmenin d’ofici retornant la diferència sense que les persones que han pagat hagin de fer més tràmits. També és imprescindible el treball i la pressió que ha de fer govern municipal en exigir les inversions més urgents que ara necessita Begues. Les més destacades són les millores del servei de transport públic urbà t interurbà, inversions en reducció i reciclatge de residus, construcció habitatge públic de lloguer. El Grup Municipal d’ERC estarà al costat del govern per tal de que aquestes millores es facin realitat, però en denunciarà també, si cal, la falta d’iniciativa o de planejament que bloquegin aquests projectes. També és cert que amb la polèmica generada aquests darrers dies s’han difós algunes informacions falses que cal desmentir. Per això volem puntualitzar alguns aspectes: El TM no és un tribut finalista per a pagar el transport públic, tot i que una de les conseqüències de la integració és una rebaixa immediata de les tarifes integrades: - Abaratiment de la T-Ususal  (el cost de viatjar per la zona 1 amb una T-Usual proporcionalment baixa.

Begues camina cap a una Fiscalitat Progressiva, justa i equitativa.

La fiscalitat progressiva a Begues, ara més a prop!

En el passat Ple Municipal del mes de novembre, el Grup Municipal d'ER-AM Begues ha donat suport a la proposta d'acord de l'aprovació de les Ordenances Fiscals per l'exercici 2020. I ha estat així gràcies a l'acord que s'ha arribat amb l'equip de govern municipal per realitzar un Estudi de Rendibilitat Social per tal d'aplicar la fiscalitat progressiva en Impostos i taxes públics. Aquesta ha estat la nostra reivindicació des d'inicis de la legislatura passada, l'any 2015. I és per això que n'estem molt satisfets de l'acord aconseguit. Què és la fiscalitat progressiva?  És un càlcul just i equitatiu d'algunes taxes municipals com ara la del Servei de la LLar d'Infants, el Servei de Piscina Municipal o el Servei d'àpats de la Gent Gran, entre d'altres serveis públics. Sempre tenint en compte la capacitat econòmica de cada família. Qui més té aporta més i qui menys té aporta menys al servei de forma equilibrada. Com es calcularà? Doncs primer es realitzarà un Estudi de Rendibilitat Social que aprofunditzarà en l'estructura econòmica de cada servei municipal i proposarà uns trams per renda familiar amb uns preus i taxes en funció de la Declaració de Renda de cada unitat familiar. I pel que fa als impostos públics? L'estudi també analitzarà la possibilitat d'establir ajuts econòmics i subvencions econòmiques directes a col·lectius especials com les famílies nombroses, famílies monoparentals o persones vídues a través de reglaments específics per a cada convocatòria. Amb el vot afirmatiu d'Esquerra Republicana en aquestes Ordenances Fiscals assegurem l'anhelat Estudi de Rendibilitat Social. I així poder d'aplicar un model integral de fiscalitat progressiva a Begues que inclogui impostos, taxes i preus públics amb l’objectiu de corregir les desigualtats i garantir l’accés als serveis públics. I que de ben segur també introduiran elements de responsabilitat ambiental en les diferents ordenances fiscals amb l’objectiu d’afavorir la transició cap a un model energètic basat en energies renovables i fer promoció de les polítiques de residu zero.

Eina bàsica per a retre comptes amb la ciutadania

Begues necessita un bon Pla d’Actuació Municipal.

El pla d'actuació municipal (PAM) recull quins són els grans objectius, les línies mestres a seguir, els projectes més destacats i les accions més rellevants que configuren l'acció d’un Govern municipal durant el seu mandat. Així doncs, esdevé el compromís públic i comú amb la ciutadania del govern municipal i, per tant, hauria de ser el fruit de la seva visió sobre la situació, necessitats i perspectives del nostre poble i dels seus ciutadans i ciutadanes. El PAM hauria de ser un document de treball que fos sempre obert i flexible per adaptar-se a un entorn tan canviant i dinàmic com l'actual. I hauria de ser dels primers punts que aprovés aquest ajuntament amb la voluntat de cercar el consens polític, la millora en la gestió dels serveis municipals, l'augment de la transparència i el rigor en l'acció municipal. El PAM permet que tota l'estructura municipal tingui clar quins són els objectius prioritaris i quines són les accions a realitzar per tal d'assolir-los. Gràcies a aquesta priorització tots els departaments coneixerien quines són les fites que s'haurien d'haver assolit quan acabi el mandat. També facilitaria el treball transversal en aquells objectius que impliquen diferents departaments i garanteix que tothom treballi amb uns objectius comuns. Ara que ja han passat més de 100 dies de govern de Junts per Catalunya, creiem que és del tot necessari que l’ajuntament elabori un Pla d’Actuació Municipal i faci una sessió pública per explicar-lo, tot valorant la possibilitat de fer jornades de treball obertes amb la ciutadania per fer participatiu el seu contingut.  I sobretot establir mecanismes de retiments de comptes, conèixer el seu grau de compliment i per poder fer un balanç quantitatiu i qualitatiu de la tasca feta al poble de Begues durant tota la legislatura.

Commemorem el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017

L'U d’octubre de 2017, la societat civil catalana, sobiranista i organitzada, va mostrar al món la seva capacitat de mobilització. Es va demostrar el suport de l’àmplia majoria de la societat catalana a favor del dret a decidir. El referèndum va ser fruit d’una llarga etapa de treball polític en diferents àmbits al si de la societat catalana, que va culminar amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència al Parlament.  Pocs moviments socials a l’Europa occidental tenen la capacitat de mobilització cívica, pacífica i democràtica, com ha demostrat l’independentisme. És aquesta extraordinària fortalesa la que ha aconseguit obrir, a Catalunya, l’esquerda més seriosa en el règim del 78. Però la resposta per part de l’Estat a les manifestacions pacífiques i polítiques per part del moviment independentista, ha estat la repressió, judicialització i criminalització del moviment. L’1 d’octubre vam viure una de les situacions més fosques de la democràcia espanyola, on la ciutadania que feia cua per votar va haver de patir la brutalitat policial. Una persecució que ja havia començat el 20 de setembre amb els fets a la Conselleria d’Economia i que continua encara avui. El passat 23 de setembre vam viure una nova onada de repressió, amb una infame operació amb més de 500 efectius de la guàrdia civil, amb el resultat de la detenció de 7 activistes més que són amb presó preventiva i sense fiança acusats de rebel·lió i sedició. Avui que celebrem 2 anys d’aquella jornada històrica, recordem que la de l’1 d’octubre ja no és només la causa de la República sinó també, cada cop més, la causa de la democràcia i la llibertat. A les portes de la sentència del judici a 9 nou líders polítics que porten casi 2 anys tancats injustament a la presó, i amb diversos alcaldes i representants del món local en processos judicials, exigim de nou una resposta política, que permeti a la ciutadania expressar la seva voluntat i sigui escoltada.

República Catalana

FEM DE LA DIADA UN ÈXIT MASSIU I CÍVIC

La portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha animat la ciutadania a participar en la Diada d’enguany per "evidenciar la força i el múscul del moviment independentista" i fer que sigui, novament, “un èxit massiu i cívic”. També ha assenyalat que l’11 de setembre serà “una oportunitat per superar la dinàmica autodestructiva” que s’ha vist últimament dins de l’independentisme: “No compartim la dinàmica d’atacar-nos; volem trobar consensos i reconstruir la unitat estratègica”. També ha explicat que els republicans proposen “agafar amb una mà la bandera del diàleg, la negociació i la política i, amb l’altra mà, la bandera de la confrontació democràtica, la reivindicació i la protesta”, dues estratègies “compatibles i necessàries per tal d’avançar”. Vilalta ha afegit que “no es pot ridiculitzar l’aposta per acumular forces”, defensada per Esquerra, perquè “això ens debilita”. A més, “no hi ha dilema entre ser més forts i més determinats, perquè si som més forts, serem més determinats”, ha puntualitzat. Pels republicans, la resposta a les sentències contra els presos polítics també ha de ser “un punt d’inflexió” que permeti seguir treballant per ampliar majories democràtiques i suports socials, enfortir les institucions, fer “accions de denúncia i desgast de l’Estat”, internacionalitzar el conflicte i dialogar. I recordeu que també podeu ajudar a través de la Caixa de Solidaritat. Aquesta permet fer front a les despeses jurídiques i /o responsabilitats econòmiques que reben persones físiques com a conseqüència d'actuacions emmarcades en el procés cap a la independència per participar d'accions cíviques, pacífiques, no-violentes i democràtiques.  Podeu fer l’aportació econòmica al compte ES31 3025 0001 1814 3361 5996 o al web caixadesolidaritat.cat

Els tres càrrecs electes del Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Begues: Jaume Olivella, Marta Roig i Jaume Cornelles.

Esquerra Republicana, sempre al vostre servei!

En primer lloc felicitem la Mercè Esteve Pi per la investidura com a alcaldessa. Et desitgem sort i encerts en totes les decisions del mandat. En segon lloc, agrair a tota la ciutadania de Begues que va anar a votar el 26 de maig. I en especial agrair als 648 beguetanes i beguetans que ens van dipositar el seu vot i les seves esperances en Esquerra Republicana de Catalunya .  I en tercer lloc, agrair la tasca d’en Josep Atsuara i Soriano com a company regidor del grup municipal de la passada legislatura 2015-2019 que deixem enrere. Gràcies infinites pel teu mestratge, rigor i ètica política al servei del municipi de  Begues. Tanmateix, el nou grup municipal d’ERC ja està constituït. El conformem en Jaume Olivella i Riba, na regidora Marta Roig i Segura i en regidor Jaume Cornelles i Buñuel. Tots tres estarem fermament compromesos a treballar pel poble de Begues. Defensarem de forma  aferrissada la llibertat del poble català, la justícia social, la no discriminació per raó d’origen, ètnia, religió, gènere o orientació sexual, per la dinamització socioeconòmica responsable del municipi, per l’educació de la ciutadania lliure i per una gestió pública dels serveis municipals que sigui responsable. El model municipalista republicà que representem es basa en el reconeixement de l’Ajuntament de Begues com a autèntic govern local, alliberat de limitacions com la llei d’estabilitat pressupostària i establint un millor sistema de finançament local. Farem valdre la nostra força municipalista i reclamarem que es retornin els superàvits de l’Ajuntament de Begues a la ciutadania en forma de millors serveis públics i amb l’execució d’inversions prioritàries. I ho farem amb un estil de fer política a la republicana: diàleg, ètica política, transparència i democràcia participativa.  Bona Festa Major d’Estiu a tothom!