Begues

Totes les notícies

Commemorem el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017

L'U d’octubre de 2017, la societat civil catalana, sobiranista i organitzada, va mostrar al món la seva capacitat de mobilització. Es va demostrar el suport de l’àmplia majoria de la societat catalana a favor del dret a decidir. El referèndum va ser fruit d’una llarga etapa de treball polític en diferents àmbits al si de la societat catalana, que va culminar amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència al Parlament.  Pocs moviments socials a l’Europa occidental tenen la capacitat de mobilització cívica, pacífica i democràtica, com ha demostrat l’independentisme. És aquesta extraordinària fortalesa la que ha aconseguit obrir, a Catalunya, l’esquerda més seriosa en el règim del 78. Però la resposta per part de l’Estat a les manifestacions pacífiques i polítiques per part del moviment independentista, ha estat la repressió, judicialització i criminalització del moviment. L’1 d’octubre vam viure una de les situacions més fosques de la democràcia espanyola, on la ciutadania que feia cua per votar va haver de patir la brutalitat policial. Una persecució que ja havia començat el 20 de setembre amb els fets a la Conselleria d’Economia i que continua encara avui. El passat 23 de setembre vam viure una nova onada de repressió, amb una infame operació amb més de 500 efectius de la guàrdia civil, amb el resultat de la detenció de 7 activistes més que són amb presó preventiva i sense fiança acusats de rebel·lió i sedició. Avui que celebrem 2 anys d’aquella jornada històrica, recordem que la de l’1 d’octubre ja no és només la causa de la República sinó també, cada cop més, la causa de la democràcia i la llibertat. A les portes de la sentència del judici a 9 nou líders polítics que porten casi 2 anys tancats injustament a la presó, i amb diversos alcaldes i representants del món local en processos judicials, exigim de nou una resposta política, que permeti a la ciutadania expressar la seva voluntat i sigui escoltada.

República Catalana

FEM DE LA DIADA UN ÈXIT MASSIU I CÍVIC

La portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha animat la ciutadania a participar en la Diada d’enguany per "evidenciar la força i el múscul del moviment independentista" i fer que sigui, novament, “un èxit massiu i cívic”. També ha assenyalat que l’11 de setembre serà “una oportunitat per superar la dinàmica autodestructiva” que s’ha vist últimament dins de l’independentisme: “No compartim la dinàmica d’atacar-nos; volem trobar consensos i reconstruir la unitat estratègica”. També ha explicat que els republicans proposen “agafar amb una mà la bandera del diàleg, la negociació i la política i, amb l’altra mà, la bandera de la confrontació democràtica, la reivindicació i la protesta”, dues estratègies “compatibles i necessàries per tal d’avançar”. Vilalta ha afegit que “no es pot ridiculitzar l’aposta per acumular forces”, defensada per Esquerra, perquè “això ens debilita”. A més, “no hi ha dilema entre ser més forts i més determinats, perquè si som més forts, serem més determinats”, ha puntualitzat. Pels republicans, la resposta a les sentències contra els presos polítics també ha de ser “un punt d’inflexió” que permeti seguir treballant per ampliar majories democràtiques i suports socials, enfortir les institucions, fer “accions de denúncia i desgast de l’Estat”, internacionalitzar el conflicte i dialogar. I recordeu que també podeu ajudar a través de la Caixa de Solidaritat. Aquesta permet fer front a les despeses jurídiques i /o responsabilitats econòmiques que reben persones físiques com a conseqüència d'actuacions emmarcades en el procés cap a la independència per participar d'accions cíviques, pacífiques, no-violentes i democràtiques.  Podeu fer l’aportació econòmica al compte ES31 3025 0001 1814 3361 5996 o al web caixadesolidaritat.cat

Els tres càrrecs electes del Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Begues: Jaume Olivella, Marta Roig i Jaume Cornelles.

Esquerra Republicana, sempre al vostre servei!

En primer lloc felicitem la Mercè Esteve Pi per la investidura com a alcaldessa. Et desitgem sort i encerts en totes les decisions del mandat. En segon lloc, agrair a tota la ciutadania de Begues que va anar a votar el 26 de maig. I en especial agrair als 648 beguetanes i beguetans que ens van dipositar el seu vot i les seves esperances en Esquerra Republicana de Catalunya .  I en tercer lloc, agrair la tasca d’en Josep Atsuara i Soriano com a company regidor del grup municipal de la passada legislatura 2015-2019 que deixem enrere. Gràcies infinites pel teu mestratge, rigor i ètica política al servei del municipi de  Begues. Tanmateix, el nou grup municipal d’ERC ja està constituït. El conformem en Jaume Olivella i Riba, na regidora Marta Roig i Segura i en regidor Jaume Cornelles i Buñuel. Tots tres estarem fermament compromesos a treballar pel poble de Begues. Defensarem de forma  aferrissada la llibertat del poble català, la justícia social, la no discriminació per raó d’origen, ètnia, religió, gènere o orientació sexual, per la dinamització socioeconòmica responsable del municipi, per l’educació de la ciutadania lliure i per una gestió pública dels serveis municipals que sigui responsable. El model municipalista republicà que representem es basa en el reconeixement de l’Ajuntament de Begues com a autèntic govern local, alliberat de limitacions com la llei d’estabilitat pressupostària i establint un millor sistema de finançament local. Farem valdre la nostra força municipalista i reclamarem que es retornin els superàvits de l’Ajuntament de Begues a la ciutadania en forma de millors serveis públics i amb l’execució d’inversions prioritàries. I ho farem amb un estil de fer política a la republicana: diàleg, ètica política, transparència i democràcia participativa.  Bona Festa Major d’Estiu a tothom!  

T'escoltem, Begues! L'equip d'Esquerra Republicana de Catalunya a Begues.

REPENSEM BEGUES!

El passat 30 de març es va realitzar la Jornada Participativa per elabobar el Programa electoral d'Esquerra Republicana de Catalunya a Begues per a les eleccions Municipals del proper 26 de maig de 2019. Vam estructurar les aportacions en tres àmbits Ciutadania, Territori i Emprenedoria. Vam recollir totes les observacions que trobareu resumides en aquest document. També els assistents van respondre a un qüestionari tipus semàfor sobre el poble de Begues i els seus serveis. Aquí també el podreu consultar. Moltes gràcies a totes les persones que ho vau fer possible i penseu que ha estat de gran ajuda per confeccionar el nostre programa electoral i prioritzar el contingut. Fem Poble, fem Begues. Per un Begues amb un estil de governança republicana, per un Begues de progrés!

Mobilitat

L’Esquena d’ase, quina creu!

Els elements físics reductors de velocitat de vehicles anomenats d’esquena d’ase (bonys o bots) que han instal·lat l’Ajuntament de Begues en diverses zones del municipi no són la millor opció per tal de garantir la seguretat viària dels carrers de Begues. És veritat que l’esquena d’ase és l’opció més econòmica, però també és la que ocasiona més molèsties i inconvenients a les persones conductores. Esquerra Republicana apostem per retirar aquest elements reductors i substituir-los per passos de vianants de ressalt que garanteixen un impacte menor en el vehicle, no malmeten la mecànica del cotxe o moto (sistema d’amortiguació) i garenteixen comoditat i seguretat a les persones vianants amb mobilitat reduïda (cotxets infantils, cadires de rodes, caminadors…). Els passos de vianants de ressalts no són punxeguts com els de l’esquena d’ase i tenen un angle d’aproximació molt més agradable i segur. És veritat que cal anar pacificicant els carrers i implantar la velocitat limitada a 30 km/h en tota zona urbana i prioritzar el vianant-bicicleta-cotxe per aquest ordre. Però cal fer-ho amb iniciatives còmodes i segures, que suposin inversions raonades, encara que siguin més cares com és el cas dels passos de vianants de ressalt, els coixins berlinesos o les bandes rugoses entre altres mètodes més efectius. Si cliqueu en aquest enllaç trobareu un ampli ventall de possibilitats. Per això cal treballar amb planificació. Sense presses, però també sense pauses! Caldria realitzar i consensuar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Begues i començar el seu procés participatiu per dissenyar la mobilitat que entre totes i tots volem: prioritzar els vianants; més i millors carrils bici; reducció de l’accés de velocitat sense molèsties; nous espais d’aparcament per a cotxes; motos i bicicletes i continuar millorant el transport públic urbà i interurbà, entre d’altres mesures.  

Cal habitatge públic de lloguer per a joves

Polítiques de joventut valentes i participades.

Actualment tenim un Pla Local de Joventut (PLJ) que ha caducat. I això no és una bona notícia! Aquest darrer pla contemplava les línies a seguir durant els anys 2014 fins el 2018. Així doncs, ara és més necessari que mai que plantegem la redacció del nou PLJ pels anys 2020-2024 que proposi, executi i avalui accions i projectes juvenils. El jovent de Begues mereix poder decidir mitjançant un procés participatiu. Es mereixen ser els protagonistes de les polítiques públiques en matèria de mobilitat, habitatge, cultura, educació, salut i oci nocturn. I el proper equip de govern que entri, ha d’escoltar i dur a terme allò que s’acordi i es contempli com a satisfactori en el proper Pla de Joventut. A dia d’avui, hem vist com s’han anunciat projectes que no han vist la llum. Un exemple clar d’allò proposat en el passat PLJ és la construcció d’habitatges protegits de lloguer per a joves. Un altre exemple d’incompliment és el de crear un Casal de Joves que respongui a les autèntiques necessitats dels joves, que van molt més enllà del que pot oferir el local del Cactus. Per altra banda celebrem la recent posada en marxa del carnet jove beguetà. Però volem que l’Ajuntament s’adhereixi al nou Carnet Jove Municipal que promociona l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Així ho han fet els municipis de l'Hospitalet de Llobregat, Cambrils, Amposta, Manlleu, Palamós, la Seu d'Urgell i Agramunt. D’aquesta manera, contribuiriem a captar nous avantatges entre els comerços i empreses locals a través d’un pla anual conjunt de captació i fent promoció d’un únic Carnet Jove d’àmbit nacional, però amb segell beguetà. En resum. És evident que cal fer un salt cap endavant i repensar col·lectivament les noves polítiques d’emancipació i autonomia juvenil a Begues. T’hi apuntes?

La proposta d'Esquerra Republicana: la fiscalitat progressiva a Begues (Baix Llobregat)

CAP A UN MODEL DE FISCALITAT PROGRESSIVA A BEGUES

L’actual marc normatiu definit a la llei d’hisendes locals resulta excessivament rígid i deixa escassa capacitat normativa als ajuntaments en àmbits tan sensibles com la fiscalitat. Si bé existeix un gran consens social en la idea de que tothom hauria de pagar els impostos en base a la seva capacitat econòmica, la realitat és que els impostos i taxes municipals no acostumen a respectar aquest principi, i en gran part és degut a les pròpies limitacions que estableix una normativa estatal obsoleta que a més limita l’autonomia municipal. Malgrat aquestes rigideses, és important que l’Ajuntament de Begues esgoti tot el recorregut normatiu per intentar incloure elements de progressivitat en figures com l’impost sobre béns immobles, la taxa de residus, les taxes d’escoles bressol, piscina municipal etc. I a més dissenyin solucions imaginatives per instrumentar polítiques destinades a compensar el caràcter regressiu de figures com l’IBI, per exemple amb les bonificacions indirectes en forma d’ajuts vinculats a la capacitat econòmica i l’elaboració de reglaments que afavoreixin a les famílies monoparentals i també a les persones vídues. - Cal dissenyar i aplicar un model integral de fiscalitat progressiva a Begues que inclogui impostos, taxes i preus públics amb l’objectiu de corregir les desigualtats i garantir l’accés als serveis públics. - També cal introduir elements de responsabilitat ambiental en les diferents ordenances fiscals amb l’objectiu d’afavorir la transició cap a un model energètic basat en energies renovables i fer promoció de les polítiques de residu zero. - I dissenyar polítiques d’ajuts vinculats a la capacitat econòmica amb l’objectiu de compensar el caràcter regressiu d’aquelles figures tributàries que no disposen de marge normatiu.  

Carretera Begues-Gavà BV2041

Per una mobilitat segura a la carretera Begues-Gavà

El passat 2 de juliol el Departament de Territori i Sostenibilitat va iniciar les tasques prèvies d’implantació i senyalització d’obra, treballs per a la millora de la seguretat viària a la carretera BV-2041 entre Gavà i Begues (Baix Llobregat). Aquesta actuació té un pressupost d’1 MEUR i un termini d’execució de cinc mesos. El tram on s’actua té una longitud de set quilòmetres que registra un trànsit d’uns 9.000 vehicles diaris. En les obres que actualment es duen a terme, s’inclou: - Millora del ferm, la senyalització i abalisament - Millora de les barreres de seguretat, amb la col·locació de faldons de protecció per a motoristes en els revolts on sigui necessari - Perllongament del zebrat central fins a Begues, inclosa la disposició de balises cilíndriques a la travessera de Bruguers - Formació de sobreamples a la calçada i cunetes transitables - Adaptació de la intersecció de Ca n’Espinós (quilòmetre 3) i de la intersecció al quilòmetre 5, per tal de permetre el canvi de sentit i entrada amb major seguretat. Tot i que considerem que les obres s’ajusten a les necessitats de seguretat de la calçada i els vorals de la via creiem indispensable que es faci un l’estudi de la perillositat geològica d’origen natural relacionada amb els següents riscos: moviments de vessant, esfondraments (subsidències, col·lapses), fluxos torrencials associats a cons de dejecció, inundabilitat i sismicitat. I per això demanem que l’Ajuntament de Begues insti a la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat (DGIM) a encarregar un l’Estudi d’Identificació de Riscos Geològics (EIRG) a la carretera BV-2041 al tram comprès entre Bruguers i Begues en base a la recerca d’indicis de processos geològics actius que siguin susceptibles de generar situacions de risc que convingui evitar, prevenir o mitigar.