Begues

Notícia

Commemorem el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017


L'U d’octubre de 2017, la societat civil catalana, sobiranista i organitzada, va mostrar al món la seva capacitat de mobilització. Es va demostrar el suport de l’àmplia majoria de la societat catalana a favor del dret a decidir. El referèndum va ser fruit d’una llarga etapa de treball polític en diferents àmbits al si de la societat catalana, que va culminar amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència al Parlament. 

Pocs moviments socials a l’Europa occidental tenen la capacitat de mobilització cívica, pacífica i democràtica, com ha demostrat l’independentisme. És aquesta extraordinària fortalesa la que ha aconseguit obrir, a Catalunya, l’esquerda més seriosa en el règim del 78.
Però la resposta per part de l’Estat a les manifestacions pacífiques i polítiques per part del moviment independentista, ha estat la repressió, judicialització i criminalització del moviment. L’1 d’octubre vam viure una de les situacions més fosques de la democràcia espanyola, on la ciutadania que feia cua per votar va haver de patir la brutalitat policial. Una persecució que ja havia començat el 20 de setembre amb els fets a la Conselleria d’Economia i que continua encara avui. El passat 23 de setembre vam viure una nova onada de repressió, amb una infame operació amb més de 500 efectius de la guàrdia civil, amb el resultat de la detenció de 7 activistes més que són amb presó preventiva i sense fiança acusats de rebel·lió i sedició.

Avui que celebrem 2 anys d’aquella jornada històrica, recordem que la de l’1 d’octubre ja no és només la causa de la República sinó també, cada cop més, la causa de la democràcia i la llibertat. A les portes de la sentència del judici a 9 nou líders polítics que porten casi 2 anys tancats injustament a la presó, i amb diversos alcaldes i representants del món local en processos judicials, exigim de nou una resposta política, que permeti a la ciutadania expressar la seva voluntat i sigui escoltada.

Una vegada més, reivindiquem el dret a l’autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania catalana. Davant l’intent reiterat per part de l’Estat Espanyol de vincular l’independentisme amb el terrorisme, seguirem mobilitzant-nos, reivindicant el dret a decidir i la llibertat! 
 
Per tots aquests motius, declarem: 
  • Reconèixer la tasca de les persones que varen fer possible la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i que hi van participar activament per poder donar veu al poble de Catalunya en relació al seu futur polític.
  • Manifestar la solidaritat amb la ciutadania que va ser brutalment agredida per les forces de seguretat de l’Estat quan es dirigia de manera pacífica a votar, i a tots els representants, escollits democràticament, del Parlament i món local, els representats de la societat civil i els membres del Govern. 
  • Exigir l’immediat alliberament de les preses i presos polítics i el lliure retorn de les persones exiliades, així com de la resta de persones empresonades per les seves idees o per l’ús de la seva llibertat de expressió o llibertat de creació artística o que pateixen penes agreujades per les seves idees.