Begues

Notícia

Les línies fines.

Jaume Cornelles, regidor Grup Municipal ERC-AM Begues (Baix Llobregat)
Jaume Cornelles, regidor ERC-AM Begues (Baix Llobregat)
Jaume Cornelles, regidor ERC-AM Begues (Baix Llobregat)

Una de les coses importants que s’aprèn quan estudies mediació de conflictes entre persones (és igual la tipologia) és la diferència entre posició i interès. La posició és el que es reflexa exteriorment (un si, o un no, un tot o un res), però l’interès, la verdadera brúixola de les nostres accions, queda molts cops amagada de la llum. Hi ha moltes accions que exteriorment semblen perverses, però poden estar promogudes pels motius més nobles.

Un cop ets conscient d’això, t’esforces en no jutjar precipitadament, tot i que no sempre pots tenir el cap fred, i menys en una situació de crisis i confinament, com la d’ara. I quin millor àmbit per parlar d’això, que el polític, la “Champions League” del prejudici. Com ens agrada a tots quedar-nos amb el titular de la noticia de Facebook o Twitter, sense llegir-ne el contingut, i expandir el missatge a la resta, tan a nivell estatal, nacional, com local. L’Estat injecta 15 milions a les televisions privades, davant la caiguda d’anunciants que han tingut. Ajuda a mantenir la distracció per les persones tancades a casa o està comprant un relat mediàtic per tal que els mitjans diguin lo bé que ho estant fent? Donald Trump enviarà un txec d’entre 1.000 i 2.000 $ a milions de famílies i volia que s’enviessin “amb el seu nom” al costat. Ajudar a l’economia domèstica o precampanya electoral? Els governs central i autonòmics es blinden i defensen dia sí i dia també la seva gestió (realment ho fan tot, tot bé?), els partits de l’oposició carreguen molt durament, alguns suggerint que l’alta xifra de morts taca les mans dels governs, però a nivell tècnic no he sentit projectes o idees noves per gestionar la crisis.

A nivell local, alguns governs obren la porta a l’oposició a col·laborar, en altres no. En molts estant donant tot i més per prendre totes les mesures possibles i viables per pal·liar la crisis, però també s’asseguren sortir a tots els vídeos i fotografies. En alguns pobles s’han vist regidors portant ells mateixos material sanitari per les cases. Vocació d’ajuda la gent, fan feina “que pa eso cobran” o màrqueting polític?

A Begues, tot i tenir en molts casos els mateixos interrogants, es pot dir en veu alta que el govern local ha actuat correctament i com Esquerra Republicana estem d’acord amb gran part de les mesures preses. I també es pot dir que tota l’oposició en bloc hem sigut una bassa d’oli i hem allargat la mà per col·laborar. També es pot dir que mesures que s’han publicitat com Ajuntament, o mesures que han proposat alguns partits de l’oposició son polítiques que estaven preses a nivell supramunicipal, però bé, la fina línia entre fer política local i fer política electoral. Actualment la vida política com a consistori a Begues està pseudo-aturada. Es celebren Comissions Informatives cada 15 dies on el govern explica totes les mesures que està prenen cada dia, en relació al Coronavirus i ara també, malauradament, per les pluges. Però això va per llarg, i des de febrer que no es celebren plens, per tant tota la oposició política estem “anul·lats”. La “posició” actual és que no es poden celebrar plens per raons sanitàries i per manca de mitjans tècnics. Però si mires la resta de pobles i ciutats una gran part important estant celebrant plens via telemàtica amb mitjans totalment viables per qualsevol ajuntament, i la vida política està continuant. No sabem quin és “l’interés” en no celebrar els plens, però si som coherent amb el que escrivim, tampoc jutjarem i ho deixarem “a l’aire”.

Tot i així des d’Esquerra Republicana demanem que es celebrin plens per poder seguir treballant i començar a normalitzar la vida política, com s’haurà de normalitzar tota la resta. “Per poder cobrar diners?” diria algú. Estic segur que totes les persones regidores del consistori estariem d’acord en no cobrar-los durant el temps que calgui per col·laborar amb el comerç local o amb el material sanitari, entre altres. “Populisme” dirien uns altres. Quina feinada això de les línies fines!