Berguedà

Notícia

ERC arrenca el compromís del ministre d’Energia de recuperar els 4,4 milions pendents de la reconversió minera del Berguedà

Imatge Reunió amb el ministre
Imatge Reunió amb el ministre
Esquerra Republicana arrenca el compromís del ministre d’Energia de recuperar els 4,4 milions pendents de la reconversió minera del Berguedà

La senadora Mirella Cortès i el diputat Joan Capdevila s’han reunit aquest dimarts amb Álvaro Nadal a la seu del ministeri.

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, s’ha compromès aquest dimarts davant la portaveu d’Esquerra Republicana al Senat, Mirella Cortès, i el diputat al Congrés Joan Capdevila, a recuperar via conveni els 4,4 milions d’ajut estatal per a la mineria de carbó del Berguedà pendents des de 2012 i que s’incorporarien en el programa en curs, per al període 2013-18.

Cortès i Capdevila s’han reunit amb Álvaro Nadal a la seu del ministeri, a Madrid. La trobada es va concretar arran d’una interpel·lació de la portaveu republicana al Senat en relació a la reconversió minera i industrial a la Catalunya Central “i les esmenes que vam presentar als pressupostos de 2017 per continuar insistint en aquesta demanda”, assenyala Cortès.

La portaveu d’Esquerra al Senat ha vist el ministre “predisposat a l’acord” i pendent, a partir d’ara, d’articular “un conveni marc amb la Generalitat per poder recuperar els ajuts pendents”. Seria a través d’un programa específic d’actuacions concretes de caràcter excepcional.

Pel que fa a la situació de la mineria no energètica del Bages, com és el cas de la potassa a Sallent o la de sal a Cardona, el ministre Nadal ha traslladat als representants republicans que el Ministeri d’Hisenda estaria disposat a plantejar algun tipus d’ajuts a canvi de suports parlamentaris als pressupostos.

Esquerra Republicana va incorporar una esmena als pressupostos de 2017, rebutjada com totes les del grup, per destinar 15 milions d’euros a la reconversió econòmica de la mineria no energètica de Sallent, en una iniciativa que es podria obrir també al municipi de Cardona. El ministre d’Energia “s’hi ha mostrat obert”, conclou Cortès, però ha derivat la responsabilitat final al d’Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro.