Bigues i Riells del Fai

Notícia

Bigues i Riells del Fai, democràcia i convivència garantida per la ciutadania

Joan Galiano i Peralta
Aquests darrers dies, en les declaracions dels agents de la Guàrdia Civil i del cap de la investigació, el senyor Daniel Baena, s’ha demostrat el que ja era presumible: la farsa i mentida sistemàtica que, des del seu inici, envolta aquest procés judicial per part de la maquinaria de l’Estat espanyol en contra de les institucions catalanes. En concret, aquests agents i el seu superior van plantejar un escenari de violència el 20 de setembre de 2017 al municipi que tinc l’honor de presidir, Bigues i Riells del Fai. Un escenari fictici i inventat, tal com demostren les imatges que el president del Tribunal Suprem evita mostrar per no desautoritzar de forma clara la inventiva d’aquests agents i del senyor Baena.

Bigues i Riells del Fai és un municipi de dos pobles compromès amb la democràcia i on la seva ciutadania dona exemple de participació i lliure elecció d’ideologia política, religiosa o de sexe, entre altres eleccions. Les imatges del 20-S recollides per tots els mitjans de comunicació desplaçats al polígon de Can Barri  demostren aquesta ficció inventada. Són imatges que deixen evidència de la falsedat del testimoni perpetrat interessadament per part del braç executor de l’Estat sobre l´actuació aquell dia a Bigues i Riells del Fai. Falsedats que, amb poques probabilitats, no seran jutjades ni recusades.

El 20-S del 2017 i mentre baixava a Barcelona per la Jornada de Mobilitat del Transport Públic amb l´E-7, vaig ser informat a les 08.30h pel cap de la Policia Local de l´operatiu iniciat al municipi per part del cos de la Guàrdia Civil. A les 9.35h vaig fer acte de presencia al polígon. En aquell mateix moment vaig adreçar-me a l’agent de la Guàrdia Civil que feia vigilància al cordó de seguretat i em vaig presentar. Vaig demanar-li parlar amb un comandament i li vaig sol·licitar informació sobre la situació. Sobretot m’interessava desmentir el nom de l’empresa que els mitjans de comunicació anaven escampant en aquell moment com a propietària de la nau. Un cop vaig ser informat de la nau on es practicava el registre, vaig adreçar-me a la premsa per desmentir el nom de l’empresa errònia que es feia córrer i que s’havia atribuït a fons de la investigació. Un cop fet aquest aclariment, vaig ser allà en tot moment mentre va durar la investigació i el buidatge de la nau, sempre al costat dels manifestants i fora del cordó perimetral de seguretat, juntament amb la patrulla de la Policia Local.

Des de llavors  va ser constant l’arribada de gent alertada pels mateixos mitjans de comunicació i amb una actitud del tot pacífica: cantaven i feien sonar les gralles i els timbals, i també els van regalar clavells als policies en senyal de pau i democràcia. A les 15.30h aproximadament i en el carrer de sortida, es va produir un intent de fer sortir els seus vehicles pel mig de la gent concentrada. Davant l’absència de càmeres i periodistes –eren ubicats a l’altre extrem del carrer-, la Guàrdia Civil va fer un intent de treure els manifestants per la força. A causa de l’allau de telèfons enregistrant l’escena i els crits dels atacats, van cessar la seva actitud, sobretot un cop va intervenir un policia de paisà que va intercedir entre els agredits i la Guàrdia Civil. Llavors l’actitud dels agents de l’Estat espanyol va tornar a ser passiva un altre cop.

Trenta minuts més tard va fer acte de presencia una patrulla dels Mossos d’Esquadra a requeriment de la Guàrdia Civil. Els agents dels Mossos es van adreçar directament a mi per sol·licitar l’aixecament del bloqueig que feia la gent. Aquest moment va ser l’únic de tota l’operació que els cossos de seguretat es van adreçar d’alguna manera per informar o sol·licitar cap actuació o mediació. Un cop rebuda aquesta petició -i tal com es veu a les diferents imatges de la premsa- vaig dirigir-me a la gent congregada i, de forma pacífica, es va aixecar el bloqueig a Bigues i Riells del Fai. En aquell mateix moment va sortir la comitiva de furgonetes. L´únic  moment greu de tota aquesta situació es va produir quan el conductor d’un dels vehicles policials va ensenyar el dit del mig als manifestants, el que va provocar insults mutus després d’evidenciar la falta de professionalitat d’agents de la Guàrdia Civil provocant i tensant una situació controlada.

Aquests són els fets que els agents han comparat al Tribunal Suprem amb una situació semblant a les que es produïen al conflicte basc o amb un escenari d’odi inventat, per defensar unes agressions i una provocació indigna d’una persona armada. Evidentment que tornarem a veure aquestes imatges i que els agents quedaran en evidencia per la seva falta de respecte al tribunal, però molt m’hi jugaria que no passarà absolutament res amb el fals testimoni perpetrat. Per sort –i tal com ja vaig anunciar aquell dia als manifestants-, l’acció de força i la nostra manera de protesta va mirar de  fer servir la democràcia contra el totalitarisme i la provocació.

El Primer d’Octubre es va votar a Bigues i Riells del Fai, una nova lliçó de civisme dels habitants dels dos pobles.

Aprofito aquest aclariment dels fets per fer constar que el 16 de Gener passat vaig rebre una carta via fax de la fiscal en cap d’àrea de Granollers on requereix tota la informació dels preparatius de l’1 d’octubre al nostre municipi, decrets de convocatòria, ofici, comunicació o informació relativa a la facilitat de cedir espais com a centres de votació.

Estaria molt bé que la fiscalia es preocupes més pels fets i la inseguretat dels ciutadans de les poblacions de l’àrea davant la possibilitat de tornar a ser objecte d’atemptat per part dels cossos de seguretat de l’Estat Espanyol. O que tingues a bé d’investigar les agressions i les provocacions fetes pels mateixos agents en una actuació tan poc professional duta a terme a Bigues i Riells del Fai el 20-S. Mentre això passa, si passa, la ciutadania de Bigues i Riells del Fai continuarà sent un exemple de societat democràtica, plural, pacífica i amb valors, a diferència del que estan demostrant els cossos de seguretat de l’Estat Espanyol i la seva justícia.

Atentament

Joan Galiano i Peralta
Alcalde de Bigues i Riells del Fai