Blanes

Totes les notícies

La militància d’ERC de Blanes escull Àngel Canosa com a cap de llista per a les eleccions municipals de 2023

La militància d’Esquerra Republicana de Blanes ha escollit l’actual alcalde del municipi, Àngel Canosa, com a candidat per a les properes eleccions municipals del 2023.  L’assemblea d’elecció del candidat s’ha celebrat aquest divendres a la Casa del Poble i ha comptat amb la presència dels companys de la secció local de Blanes, el president de la comarcal de la Selva, Albert Sanz; el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Josep Calataiud; i amb la delegada del govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, que ha felicitat al nou candidat per la seva elecció.  Canosa afronta amb entusiasme l’elecció i s’ha mostrat satisfet per la feina feta durant els darrers anys al municipi: “Hem sabut iniciar projectes, licitacions, adjudicacions i execucions de moltes actuacions que el nostre poble feia anys que necessitava i que ara són reals”.  “Hem començat el canvi, hem estat capaços de fer que el poble comenci a funcionar, invertint en les persones, en la seva formació i en el creixement econòmic lligat a la cohesió social”, ha afirmat. El candidat ha assegurat que encara hi ha feina per fer però ha posat èmfasi en l’acció de govern: “Els pressupostos han entrat en vigor l’1 de gener, per primera vegada en les dues anualitats, hem aprovat un inversions planificades per a més d’un any, cosa que mai no s'havia ni intentat aprovar, hem reduït el deute municipal i el pagament a proveïdors, hem posat damunt la taula problemes històrics amb la determinació per resoldre’ls amb una mirada republicana buscant el màxim consens amb el poble”. “Governar per les persones significa reduir la pressió fiscal als veïns i veïnes, impulsar polítiques d’habitatge social o destinar una major despesa en cultura i promoció de la ciutat”, ha afegit. Canosa vol revalidar el mandat amb la voluntat de “continuar endavant amb els projectes que es troben en marxa i creant-ne d’altres per tal d’arribar a la recuperació definitiva d’un Blanes que ha de ser verd, feminista, inclusiu i un espai d’oportunitats per a la seva gent i de realitats fetes des de la participació” ha assegurat.

Lliurament GUARDONS REPUBLICANS BRU CENTRICH 2021

Esquerra Republicana  de Blanes ens complau com cada any a celebrar la Festa Major de Blanes alhora que volem comunicar que el  proper dia 25 de juliol què lliurem els GUARDONS REPUBLICANS BRU CENTRICH.  Aquests guardons van néixer el 2017 amb la voluntat de retre homenatge i reconeixement a les persones físiques o jurídiques (entitats, associacions, ONG...) que hagin excel·lit en republicanisme (atenció prioritària al bé comú, a la col·lectivitat, a la societat I les nostres tradicions) apostant pels valors republicans ja sigui en els objectius que s'hagin marcat, o en els procediments que hagin hagut de dur a terme per a la consecució d'aquest objectius. El nom dels Guardons, Bru Centrich, és, de fet, el primer dels homenatges que fem. Bru Centrich, alcalde republicà i militant d'ERC, simbolitza a la perfecció el pont entre les dues Repúbliques, la de 1931 i la que guanyarem l'1 d'octubre. És a ell a qui dediquem els Guardons republicans, a ell i a tota la seva generació. Una generació de dones i homes valents, conseqüents, disciplinats i amants de la societat en què vivien, sempre desitjant que el bé major fos el bé comú.  En aquesta quarta edició  ERC de Blanes ha decidit:  Concedir el IV GUARDÓ REPUBLICÀ BRU CENTRICH aquest 2021, a  L’entitat Joaquim Ruyra  Entitat fundada per un grup de joves de Blanes l’any 1962, Durant  més de 58 anys d’història l’Esbart ha portat les nostres danses arreu de Catalunya I del moltes part del mon. Una entitat que té com a objectiu principal enfortir l’amistat, la unitat i l’afirmació del poble català mitjançant la dansa i conservant el folklore de la nostra Terra.  Aquest és un dels valors republicans que reconeixem i que ens decidim a atorgar el Guardó.  És per tant un honor convidar a la ciutadania de Blanes i especialment a totes aquelles persones que sentin que tenen un vincle amb l'ideari d'esquerres i republicà, independentista i que creuen en la justícia social que assisteixin al lliurament dels guardons a l’Esbart Joaquim Ruyra el proper 25 de juliol.

Nova executiva d'Esquerra Blanes

Aquest divendres dia 18 de juny a un quart de nou, després d'assistir a la concentració setmanal per la independència i l'alliberament dels presos polítics, hem celebrat una assemblea per renovar els membres de l'executiva del partit. La presidenta entrant votant Els militants republicans de Blanes han decidit per unanimitat que la nova executiva estigui formada de la següent manera:   Presidència Olga Lopez Colomer Vicepresidència Albert Sanz Gonzalez Secretaria d’Organització Mariona Bargalló Alabart Secretaria de Finances Manel Aguilar Cano Secretaria d’imatge i Comunicació Eloi de San Martín Lagranje Secretaria de les Dones Mònica Santolaria Puig Secretaria de Política Municipal Antònia Coll Mercader Secretaria de Ciutadania Marcela Rosado Ocampo Secretaria de Transició Ecològica Mireia Diaz Roca Secretaria de Treball i Empresa Carlos Caballero Madrigal Secretaria de Joventut Carlos Garzón de la Granja Secretaria d’Educació i Cultura Èlia Martínez Ponce El president sortint, Albert Sanz, continúa a l'executiva com a vicepresident i ha volgut agraïr la confiança a l'alcalde Àngel Canosa i la seva predecessora Assumpta Pla així com a la resta del grup local que sempre li ha fet costat i ha demanat el suport a la nova presidenta de la secció. Dels seus cinc anys i vuit mesos de presidència ha volgut destacar dues dates: El día que va ser escollit president del grup local i el día que es va aconseguir l'alcaldía de Blanes. Olga López, nova presidenta de la secció local ha presentat la seva candidatura i ha destacat que tenim molta feina per fer i que aviat podrem tornar a treballar presencialment que és com ens sentim més còmodes.  

Balanç d’un any de protecció de la Desembocadura de La Tordera.

El riu Tordera és un espai natural ric en biodiversitat que, tot i ser part del Pla d’Espais d'Interès Natural i de la Xarxa Natura 2000, no comptava fins fa un any amb cap protecció real en la desembocadura que n’és el tram ecològicament més important. El gener de 2020 el temporal Glòria va fer una aportació extraordinària de sediments a la Desembocadura de la Tordera fent recuperar la llacuna litoral a escala de moltes dècades enrere. Tot i que inicialment la freqüentació de curiosos al nou espai no va permetre que es recuperés en l'àmbit de la biodiversitat, l'estricte confinament dels mesos de març i abril de 2020 va aportar la tranquil·litat necessària perquè moltes espècies d'ocells decidissin aturar-se a descansar, alimentar-se i nidificar en aquest preuat espai. Que hem fet fins ara? El dos de maig de 2020, aconsellats per experts coneixedors del Delta de la Tordera, els departaments de Medi Ambient dels ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar es coordinen per tancar l’accés al nou espai protegint la nova fauna de la previsible afluència de persones. El tancament es dissenya per aportar espais tranquils per al descans d’ocells migradors i hàbitats adequats per als ocells potencialment nidificants. Per a aquest objectiu, es tanca l’accés a un espai de més de 10 hectàrees que comprèn la barra de sorra, la llacuna i la mota i llera del tram final del riu. Durant aquest primer any diferents departaments de l’Ajuntament de Blanes i de Malgrat coordinats pels respectius departaments de Medi Ambient han treballat i segueixen treballant per fer efectiva la protecció que aquest espai mereix posant els recursos de què disposen al servei de la protecció de l’espai. Cal destacar la incansable feina realitzada per les policies locals dels dos municipis en la vigilància i de l’espai i en la sanció de les infraccions que s’hi produeixen. Paral·lelament a la feina feta des de l’ajuntament també ens hem mobilitzat des de la secció local d’Esquerra Blanes participant activament en la protecció de l’espai.

Mesures per pal·liar l'impacte del Covid a Blanes

Sobre el pla de mesures per pal·liar l'impacte del Covid-19 a Blanes

Des de l’inici de l’estat d’alarma, el Govern de Blanes ha entomat el lideratge de les accions que cal dur a terme amb uns objectius ben clars: Oferir un pla d’acció dirigit a la ciutadania perquè obtingui beneficis en el seu dia a dia que alleugereixin el cost social i econòmic actual. Oferir ajuts clars al teixit econòmic, sobretot als autònoms, petites empreses i entitats locals, però també al teixit productiu. En aquest sentit, el Govern dissenya unes mesures econòmiques d’ajut al teixit social que porten afegides unes necessitats de finançament que van més enllà del pressupost actual, per a la qual cosa cal aprovar un Pla de tresoreria que sustenti aquestes decisions. El Pla de tresoreria busca garantir que l’Ajuntament, com a màxima institució municipal, continuarà garantint serveis imprescindibles a la ciutadania i, al mateix temps, tindrà capacitat econòmica i liquiditat suficient com per poder mantenir els seus compromisos amb els seus treballadors i proveïdors tot i la lògica disminució d’ingressos a causa de les mesures que presenta. El primer paquet d’accions que ja s’està duent a terme ha anat dirigit a aconseguir el primer dels objectius a què fem esment al punt 1: la gent. Reformulació del calendari fiscal 2020 amb una mirada clara a facilitar que la ciutadania pugui reduir la pressió fiscal municipal. Mesures concretes d’acció: Escoles Bressol Municipals Les famílies queden exemptes de pagar la quota de les escoles bressol municipals i també els serveis complementaris d’acollida i menjador, mentre estiguin tancades. Si algun mes s’ha recaptat l’import íntegre, es regularitzarà properament per tal que les famílies paguin només pel temps que l’EBM hagi estat oberta i prestant servei. Zones regulades d’aparcament (zones blaves), gratuïtes, mesura en vigor des del 16 de març (confirmada per acord de JGL 19 de març). El segon pas que mou el Govern és aquest Pla de Tresoreria per avançar en accions concretes en els dos objectius indicats, i molt específicament ja en el teixit productiu i econòmic local.

27 DE JULIOL DE 2016: AVUI FA UN ANY QUE VAM LLUITAR TOTS PLEGATS.

Ara fa un any just els carrers de Blanes es van inundar de solidaritat. Les persones individuals, la ciutadania, les entitats i partits polítics vinculats amb la lluita dels treballadors, l’Ajuntament de Blanes, el Consell Comarcal, la Diputació de Girona, ens vam posicionar al costat del comitè d’empresa de Nylstar que portava una lluita decidida i valenta per tal que no passés el que tothom temia i tot feia preveure: que la Nylstar, l’antiga SAFA, acabés tancant portes definitivament. Des del primer expedient del 2013 s'havia arribat a l’aturada de la producció el 28 de febrer de 2016. La responsabilitat dels treballadors era la defensa dels seus llocs de treball i de la dignitat obrera. La responsabilitat dels partits polítics era ser al seu costat en el que ells demanessin i ERC així ho vam fer des del minut zero, des de la manifestació del 2014 fins a la manifestació del 2016 i més enllà, fins a dia d'avui.   ERC de Blanes, amb les seus dos regidors a l’ajuntament de Blanes, va aportar tot el que políticament era a la seva mà: a través de tots els contactes interns a la Federació Regional de Girona i a la Comarcal de La Selva va exposar la necessitat urgent de mobilitzar forces per donar una resposta ajustada a la urgència del que s’esdevenia a una de les grans ciutats de Girona; des de tots els llocs institucionals possibles vam promoure una moció que va ser presentada i aprovada a ajuntaments, Consell Comarcal i Diputació de Girona. Ens vam posar a disposició dels sindicats que encapçalaven la lluita i les negociacions dels expedients. I, sobretot, des de la voluntat de portar solucions que milloressin les perspectives de futur, vam ser al costat de la feinada ingent i meritòria del Departament de Treball, Afers Social i Famílies, que va agafar el toro per les banyes i va engegar màquines decididament amb un únic objectiu: evitar la desindustrialització de Blanes i garantir la continuïtat laboral dels 186 treballadors i treballadores sobre els quals pesava un acomiadament dolorós i definitiu.

US CONVOQUEM A L'ACTE DE LLIURAMENT DEL I GUARDÓ BRU CENTRICH

    ERC de Blanes i el seu Grup Municipal, convoca la ciutadania, com cada any, a celebrar la Festa Major de Blanes amb un Vermut Republicà. En aquesta edició, però es produeixen dues circumstàncies especials.   La primera és que ens trobem a poques setmanes de celebrar un referèndum transcendent que pot esdevenir l'oportunitat d'aconseguir un Estat propi per als catalans i les catalanes, un Estat en forma de República de dret, democràtica i social. Això converteix l'acte de Festa Major d'ERC de Blanes en un acte també de campanya a favor d'un vot positiu, d'un SÍ a assolir un dels objectius polítics primordials del nostre partit: la República Catalana independent.   La segona i, potser la més transcendent emocionalment per al nostre col·lectiu, és que la militància d'ERC posa en marxa enguany els I Guardons Republicans Bru Centrich.   Aquests guardons naixen amb la voluntat de retre homenatge i reconeixement a les persones físiques o jurídiques (entitats, associacions, ONG...) que durant l'any hagin excel·lit en republicanisme (atenció prioritària al bé comú, a la col·lectivitat, a la societat) apostant pels valors republicans ja sigui en els objectius que s'hagin marcat, o en els procediments que hagin hagut de dur a terme per a la consecució d'aquest objectius. El nom dels Guardons, Bru Centrich, és, de fet, el primer dels homenatges que fem. Bru Centrich, alcalde republicà i militant d'ERC, simbolitza a la perfecció el pont entre les dues Repúbliques, la de 1931 i la que guanyarem l'1 d'octubre. És a ell a qui dediquem els Guardons republicans, a ell i a tota la seva generació. Una generació de dones i homes valents, conseqüents, disciplinats i amants de la societat en què vivien, sempre desitjant que el bé major fos el bé comú.   En la primera edició dels Guardons Republicans Bru Centrich volem reconèixer aquesta generació que va haver de viure a l'exili o a la clandestinitat durant el llarg silenci del franquisme, a les seves famílies, molts cops menyspreades i apartades de la vida pública.

Posicionament sobre la sentència cautelar que demana traslladar l'Ensorra't de Blanes

ERC de Blanes i el seu Grup Municipal, davant de la decisió judicial de traslladar o moure la VI edició del festival Ensorra't de Blanes de l'emplaçament on es troba ara, a causa de la denúncia interposada per un veí de Blanes el proppassat dia 6 de juliol, vol manifestar el següent: 1. L'Ajuntament de Blanes inverteix per tal que hi hagi un control efectiu del límit permès de decibels durant els dies que dura el festival. L'empresa contractada per al control del so garanteix les ordenances de Blanes que diuen: "Art 16 (...) 2. Les activitats públiques que utilitzin sistemes electroamplificats de so han d'assegurar que el nivell sonor màxim no superi els 100 dB(A) (LAeq,60s) als indrets d accés públic i el nivell màxim de 80 dB(A) (LAeq, 30 minuts)a la façana més exposada." 2. L'espai on es produeix aquesta trobada lúdica i festiva és públic. Recordem que aquest espai va ser una solució a haver de deixar de fer les barraques, una situació contra la qual també ens vam posicionar en contra. 3. La convivència entre l'ús dels espais públics i el dret al descans és possible i és un objectiu a assolir. 4. Blanes és una ciutat que celebra la Festa Major com totes les viles i ciutats del país i això comporta imprescindiblement una afectació directa sobre la vida de les persones que tenen el seu domicili a prop d'on se celebren els actes més multitudinaris i sorollosos: focs, fira, escenaris musicals, Ensorra't... 5. Blanes i els seus ciutadans celebren la Festa Major sempre els mateixos dies i, gairebé sempre als mateixos espais. Ningú no es pot dur a engany al respecte. 6. Ningú no hauria d'interferir en la celebració d'un esdeveniment com l'Ensorra't sense haver escoltat, si més no, les al·legacions que el mateix Ajuntament ja ha presentat. 7. El jovent, la vida social dinàmica, participativa i vital són un bé a guardar. Volem un Blanes viu, actiu, atractiu per a persones de franges d'edat diverses i amb capacitat d'auorregular-se dintre de plantejaments lògics i assenyats.

Muriel Casals

La Secció local d'ERC a Blanes aplaudeix el reconeixement social de Muriel Casal

La bellesa dels somnis. La dels pensaments. La dels ideals. La dels posicionaments. La dels fets. La de la victòria pacífica i democràtica de la llibertat. La de la companya, Muriel Casals, ha estat una vida bella, doncs, dedicada al servei de les persones des de molts i diversos llocs: com a professora, com a política en la clandestinitat, com a dirigent d'Òmnium Cultural, com a cara i ànima de l'embranzida independentista des del 2012 ençà i, ara fa uns mesos, com a diputada al Parlament de Catalunya tot fent real allò de "passar de la paraula als fets".  I és ara, quan més la necessitàvem, que la vida li ha fugit entre els dits. I és ara que l'independentisme, a Blanes, a La Selva, arreu... ha quedat orfe de somriures i de veu tranquil·la. La nostra gent, els companys d'ERC de Blanes, anhela arribar a un moment en què la vida quotidiana i la utopia de la llibertat vagin de la mà. La Muriel, segur, com molts de nosaltres, també ho anhelava convençuda que la llibertat no s'escriu en majúscules sinó que es practica en minúscules, perquè és en la concreció d'allò més quotidià que la llibertat té sentit. La Muriel ho havia sabut, segurament des de sempre, i ho pregonava els darrers anys amb aquella actitud calmada i constant, amable i contundent alhora, des d'un escenari o des del darrere d'un micròfon davant de milions de persones, literalment: milions. L'hem estimada com estimem aquest convenciment que ens guia que assolirem la llibertat aviat. L'estimarem per sempre més quan haurem fet reals molts dels somnis dels nostres majors. Que la societat catalana hagi reaccionat com ho ha fet, tan sentidament i humana, en la mort de la nostra amiga i que s'hagi corprès davant de la tragèdia al costat de la família de la Muriel ens diu molt de les qualitats de la seva persona i de la magnitud del dolor que ha suposat la seva mort. No serà sobrera cap mostra de condolència, ni cap reconeixement públic, ni cap lloança sincera perquè una pàtria no es fa de matèria tova i etèria, sinó de persones amb sang calenta i cap fred que entomen el destí amb un somriure a la cara i miren que les seves decisions siguin per millorar el bé comú: la pàtria són aquestes persones i la Muriel n'era un model.